Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Възраждане" и ПП-ДБ си размениха обиди в спор за имена на комисии 


Лидерът на проруската партия "Възраждане" Костадин Костадинов говори от парламентарната трибуна в сряда.
Лидерът на проруската партия "Възраждане" Костадин Костадинов говори от парламентарната трибуна в сряда.

Напрежение между парламентарните групи на “Възраждане” и “Продължаваме промяната-Демократична България” (ПП-ДБ) възникна в пленарната зала в сряда.

Повод за него стана спор за имената на някои от постоянните комисии на парламента, които предстои да бъдат формирани тази седмица. От ПП-ДБ предложиха към комисията за децата, младежта и спорта да бъде добавено и семейството, на което от “Възраждане” възразиха.

Последваха твърдения от съпартийци на Костадин Костадинов, че зад тази идея стоят “грантоядни” неправителствени организации, “джендър идеологията” и американският милиардер Джордж Сорос.

Тези изказвания от трибуната провокираха Манол Пейков от ПП-ДБ да поиска реплика, която той използва, за да се обърне лично към лидера на “Възраждане”.

“Г-н Костадинов, вие се опитвате да нормализирате език, който е неприемлив в публичното пространство. Вие разчитате на това, че ние се държим цивилизовано и уважително към вас. Имайте предвид, че ние също имаме богато въображение - аз винаги мога ви назова Коцето Късопишков... Имам предвид човек, който пише с къси букви”, каза Пейков.

Манол Пейков
Манол Пейков

Недоволството му беше предизвикано от навика на депутатите от “Възраждане” да наричат ПП-ДБ “доносническа България” и “коалицията Сорос-донос”.

Изказването на Пейков доведе и до реакцията на самия Костадинов, който призова председателя на парламента Росен Желязков да не допуска “простащини” от трибуната.

“Направете необходимото да изхвърлите тази утайка от парламента, защото иначе ще изхвърлим тази утайка ние”, обърна се лидерът на “Възраждане” към Желязков без да споменава поименно кого визира.

Веднага след това Желязков обяви 10-минутна почивка и наказа със “забележка” Костадинов и Пейков.

Лидерът на “Възраждане” използва определението “доносническа България” по адрес на ПП-ДБ и по време на консултациите при президента Румен Радев миналата седмица, но това не предизвика никаква реакция от държавния глава.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG