Връзки за достъпност

Извънредни новини

Страните от Г-7 се обявиха за удължаване на сделката за украинското зърно


Натоварен със зърно кораб, чакащ за проверка на южния вход на Босфора в Истанбул.
Натоварен със зърно кораб, чакащ за проверка на южния вход на Босфора в Истанбул.

Водещите икономики в света, членове на Г-7, призоваха за "удължаване, пълно прилагане и разширяване" на сделката за износ на украинско зърно от черноморските пристанища. Това се посочва в комюнике на министрите на земеделието на страните от Г-7.

През юли миналата година в Истанбул беше подписано споразумение между Русия и Украйна за износ на храни, постигнато с помощта на ООН и Турция. То позволява на Киев да изнася украинско зърно по коридори през Черно море, въпреки че в страната се води война и Русия контролира част от украинските пристанища.

Русия, която нахлу в Украйна миналия февруари, наскоро сигнализира, че може да блокира удължаването на сделката след 18 май. В понеделник миналата седмица говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че перспективите за удължаване остават "не толкова добри", тъй като ситуацията около втората част от споразуменията за износа на руски торове и зърно не се подобрява.

На следващия ден постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обяви липсата на напредък в ситуацията около спазването на руската част от зърнената сделка, пише Ведомости.

Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев написа в Телеграм в неделя, че ако страните от Г-7 наложат пълна забрана върху износа на стоки за Русия, Москва ще отговори, като спре вноса на стоки "в най-чувствителните категории за G7", а сделката за зърно ще бъде приключена. При това Медведев обижда представителите на тези страни.

"Осъждаме опитите на Русия да използва храната като средство за дестабилизация и като инструмент за геополитическа принуда. Потвърждаваме ангажимента си да действаме солидарно и да подкрепяме най-засегнатите от използването на храната като оръжие от Русия", се казва в комюникето на Г-7.

Черноморската инициатива за зърното, постигната с посредничеството на ООН и Турция миналия юли, имаше за цел да облекчи глобалната хранителна криза, както и да подкрепи Украйна, чиято икономика разчита в голяма степен на износа на селскостопански продукти.

Преговорите за удължаване на споразумението и след крайния му срок на 18 май обаче засега не постигат успех. На два пъти Русия блокира и проверките на кораби, които плават в турски води.

През последния месец износът на зърно от Украйна е допълнително ограничен от забраните за внос, наложени от Полша, Унгария, и Словакия. От следващата седмица България също забранява вноса.

В петък министрите на земеделието на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия поискаха от Европейската комисия да разшири обхвата от внос на продукти от Украйна, за които бяха предложени предпазни мерки. Те искат и да се увеличат мерките, които да защитят засегнатите пет източноевропейски държави.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG