Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това ми е животът". Пламена Георгиева - момичето, което победи най-добрите в брейка


Пламена Георгиева на финала в Дрезден на 8 април 2023 г.
Пламена Георгиева на финала в Дрезден на 8 април 2023 г.

Тя е на 16 години и от малка се хвърля в това, което обича да прави - свири на ударни инструменти и танцува брейк. Наскоро тя победи в състезание, в което се съревновават само момчета. Този прецедент ще остане в историята на брейк денса.

Забравете международния ден на жената. 8 април стана международният bgirls (брейк момичетата) ден. Това казва един от най-изявените европейски треньори по брейк - bboy Самбо в профила си в Инстаграм.

Той добавя, че има предвид едно момиче от България - Пламена Георгиева, която на тази дата стана първата жена, спечелила състезание срещу мъже в стила power move в брейкинга.

Този стил е един от най-трудните - силови движения, разчитащи на скорост, инерция и акробатични елементи за изпълнение. Въртенето е само на ръце, краката трябва да са във въздуха постоянно, каза пред Свободна Европа Христо Андонов, треньорът на Пламена.

Тя стана първата жена, която побеждава в изцяло мъжко състезание по брейк. За света на брейка това е прецедент и битка, която ще остане в историята на този танц.

Най-добрите брейк танцьори от целия свят в този стил са поканени на 8 и 9 април на международното състезание Glory to power move, което се проведе в Дрезден, Германия. Общо са 40 участника, сред тях е само една жена - Пламена Георгиева от бургаския брейк и хип-хоп клуб "Блек Стайл Скуад". Те се състезават в индивидуални брейк битки.

Състезанието се провежда за първи път в този вариант. Организаторите канят наистина най-добрите от целия свят. Предварително са обходили десетки състезания и фестивали, следят изяви в Инстаграм каналите - така ги избират.

Така 16-годишната Пламена Георгиева се оказва изненадана за първи път - когато организаторите се обаждат на нея и неин съотборник, за да ги поканят лично на състезанието.

"Отидох без никакви очаквания. Там имаше участници, които са много добри - имена, които се знаят. Направих си нещата, но не бях много доволна от себе си. Не мислех, че ще спечеля", каза Пламена пред Свободна Европа.

И когато след финалната битка съдията вдига нейната ръка, направо не може да повярва.

Пламена Георгиева тренира брейк от 8-годишна. Преди това се е занимавала с акробатика.

"Брейкът е по-скоро спортен танц, защото трябва да си физически подготвен, но е танц, защото трябва да имаш душата за това", казва Пламена. Разпалила я е майка й, която също танцува - аржентинско танго. От нея е наследила и волята, и хъса, и любовта към музиката.

"Един ден я чаках да свърши тренировка и чувам музика и гледам - в една от залите някакви момчета правят много яки неща. Казах си - това е много яко и помолих майка ми да ги гледам. И от това едно гледане реших, че искам да правя същите неща", казва Пламена.

"Много ме грабна. Просто залата, и хората, и треньорът - това ми е животът. Брейкът си ми е животът", добавя тя.

Пламена Георгиева, когато разбира, че печели състезанието в Дрезден на 8 април 2023 г.
Пламена Георгиева, когато разбира, че печели състезанието в Дрезден на 8 април 2023 г.

Пламена има и друга страст - свиренето. Тя е деветокласничка в музикалното училище в Бургас, свири на ударни инструменти.

Мечта й е да стане име в брейка. И България да се знае, "защото сега е много неприятно да казваш, че си от България, а никой да не я знае тази държава".

"И треньорът ми да ме види на върха и наистина да се гордее с мен".

Но той вече се гордее. Христо Андонов казва, че е горд с успеха на Пламена и името й вече се чува на световната брейк сцена. А майка й Ана Георгиева е убедена, че успехите за Пламена тепърва предстоят.

Пламена е и световен рекордьор сред bgirl жените в едно от най-трудните брейк движения – въртене на лакът. Рекордът й е обявен в Инстаграм изданието на World Power Moves.

На начинаещите брейкъри и феновете си Пламена казва "да се хвърлят в това, което обичат да правят".

"Аз, като бях малка, много се хвърлях и ми се получиха нещата."

След дни й предстои световно първенство за жени във Франция, а на 6 и 7 май заминава за Испания на европейско. А на олимпиадата през 2024 г., на която брейкът ще направи своя дебют, ще участват и българските брейкъри. Четирима от състезателите на клуба на Пламена са част от националния отбор на българската брейк денс федерация.

XS
SM
MD
LG