Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Русия не може да отрече истината". 50 страни, сред които и България, осъдиха отвличането на украински деца


Мария Лвова-Белова
Мария Лвова-Белова

Повече от 50 държави членки на ООН, сред които България, направиха съвместно изявление, в което осъдиха опита на Русия да представи отвличането и депортирането на украински деца като съответстващо на международното право. Текстът с изявлението е със заглавие: "Депортиране на украински деца: "Русия не може да отрече истината"

Декларацията е в отговор на заседание на Съвета за сигурност на ООН, организирано от Русия, на което руският омбудсман по правата на детето Мария Лвова-Белова говори чрез видеовръзка.

Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповед за арест на Белова и президента Владимир Путин на 17 март за провеждан геноцид в Украйна.

"Руската федерация ще се стреми да представи действията си в Украйна като съответстващи на международното право, нормите за правата на детето и плана за действие за децата във въоръжени конфликти. Но това е възможно най-далеч от истината", се казва в изявлението. В документа се цитират и факти, събрани от украинските власти, за извеждането на 19 500 украински деца от окупираните от Русия територии

Обединеното кралство и САЩ блокираха излъчването на срещата с Белова на уебсайта на ООН. Посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви пред репортери, че благодарение на това Лвова-Белова не разполага с "международна платформа, на която да разпространява дезинформация и да се опитва да защитава ужасните си действия в Украйна".

Британската мисия в ООН написа в Twitter, че "ако Мария Лвова-Белова иска да отговаря за действията си, може да го направи в Хага".

Посланиците на САЩ, Великобритания, Албания и Малта демонстративно напуснаха залата на Съвета за сигурност на ООН в сряда по време на видеовръзката на Лвова-Белова.

Неофициалната среща в Съвета за сигурност на ООН беше свикана по инициатива на Русия и беше посветена на въпроса за децата, изведени от Украйна в Русия. В руската формулировка това беше наречено "евакуация на деца от зони на конфликт".

Международният наказателен съд поиска на 17 март ареста на Мария Лвова-Белова, която отговаря за правата на децата в руската президентска администрация, както и на президента на Русия Владимир Путин.

Според МНС, който е базиран в Хага, има основания да се смята, че те двамата “носят наказателна отговорност за незаконното депортиране на украински деца” в Русия.

За част от тези деца има данни, че са изпращани в руски институции за “превъзпитание”, а други са дадени за осиновяване на руски семейства. Ако бъде доказано, това представлява военно престъпление. Украйна определя тази практика като геноцид - най-тежкото престъпление в правото.

Самата тя казва, че е осиновила дете от окупирания украински град Мариупол.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG