Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът върна на прокуратурата обвинителния акт по делото за изтичането на данни от НАП


Иван Тодоров е един от двамата обвинени за хакерската атака срещу информационната система на НАП. Снимката е архивна
Иван Тодоров е един от двамата обвинени за хакерската атака срещу информационната система на НАП. Снимката е архивна

Софийският градски съд върна на прокуратурата обвинителния акт по делото за изтичането на данни от Националната агенция за приходите (НАП), известно като “НАПлийкс”, съобщи БТА.

Подсъдими по делото са изпълнителният директор на компанията “ТАД Груп” Иван Тодоров и експертът по киберсигурност Кристиян Бойков, обвинен като пряк извършител на хакерската атака срещу информационната система на НАП.

Те са обвинени по глава Първа от Наказателния кодекс - “Престъпления против републиката”, защото според прокуратурата са имали цел да засегнат властта, а хакерската атака е била насочена срещу установения с Конституцията обществен и държавен строй.

Според Софийския градски съд обаче прокуратурата е допуснала сериозни процесуални грешки, затова обвинителният акт беше върнат за отстраняването им.

Според съда прокуратурата не е посочила точни действия, с които Бойков и Тодоров са извършили престъплението, в което са обвинени. Освен това те са били лишени от възможността да разберат в какво са обвинени.

Съдът посочи, че прокуратурата не е изпълнила задължението си да посочи действията на обвиняемите по извършване на престъплението в хронологична последователност. Освен това в обвинителния акт има противоречия по отношение на формата на вината - на едно място пише, че Тодоров действал под форма на евентуален умисъл, а на друго се твърди, че действал с пряк умисъл.

Личните данни на над 6 милиона души изтекоха при хакерската атака срещу НАП през юли 2019 г. През 2021 г. един от потърпевшите спечели дело за обезщетение срещу НАП, която според съда не е изпълнила задължението си да защити личните данни на гражданите.

Прокуратурата започна разследване през лятото на 2019 г. Първоначално то се водеше от специализираната прокуратура и продължи близо четири години, припомня БТА. След закриването на специализираните съд и прокуратура, делото ще се гледа в Софийския градски съд.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG