Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руската офанзива през зимата не постигна целите си, сочи анализ на американски институт


Последиците от руския обстрел на Константиновка на 2 април.
Последиците от руския обстрел на Константиновка на 2 април.

Руската офанзива през зимата не успя да постигне целите си за завземане на административните граници на Донецка и Луганска област до 31 март. Това се казва в анализ на Институт за изследване на войната (ISW) за 1 април.

Институтът за изследване на войната e неправителствена организация, базирана във Вашингтон и частично финансирана от големи оръжейни компании.

От института припомнят, че началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов обяви на 22 декември, че руските сили съсредоточават по-голямата част от усилията си върху завземането на Донецка област.

Руските сили започнаха зимната си настъпателна операция в началото на февруари по линията Купянск-Сватово-Кремина-Лиман и по избрани фронтови линии в западната част на Донецка област.

Министерството на отбраната на Великобритания написа в последната си сводка, че Герасимов не е успял да разшири руския контрол над Донбас в Украйна и е постигнал само незначителни успехи, "изразходвайки" животите на мобилизирания персонал.

Представителят на украинското разузнаване Андрий Юсов също каза в интервю за Укринформ, че Герасимов е пропуснал крайния срок на Кремъл да превземе Донбас до 31 март и плановете на Русия за настъпление са провалени.

В анализа си ISW обръща внимание, че сред руските военни блогъри все повече се говори, че Русия може скоро да направи промени във висшето си военно командване заради проваленатата офанзива.

Началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов, назначен през януари начело на войските в региона на войната, не е оправдал очакванията на президента Владимир Путин, пише в доклада.

В анализа се посочват различията в средите на руското военно командване по това дали да се продължи офанзивата около Бахмут и Авдеевка.

Има и обвинения, че "неназовани участници може да се опитват да продължат офанзивата по-скоро по лични причини, а не толкова, водени от рационален подход по въпроса", пише ISW .

Руски военни блогъри са на мнение, че трябва да бъде поет контрол върху Бахмут и Авдеевка, за да бъде извършена подготовка за планираната украинска офанзива, която се очаква този месец. Наскоро те засилиха критиките си към руското военно ръководство в Москва. Коментарите на тези ултранационалисти може, както и досега, да окажат влияние върху решенията на Путин, пише ISW .

Във видеозапис новосформираният "Клуб на разгневените патриоти" изрази критики към корупцията сред военното ръководство и елита в Москва и призова за предприемане на действия, пише още в анализа на ISW . Сред участниците в "клуба" е и Игор Гиркин. Той е бившият лидер на донецките сепаратисти от 2014 г.

Британското министерство на отбраната отбеляза във всекидневната си сводка за войната, че прекомерната употреба на алкохол е основна причина за много от смъртните случаи след руските сили в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG