Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата обвини шефа на "Хидрострой" Велико Желев за изнудване


Велико Желев
Велико Желев

Софийската градска прокуратура съобщи, че е повдигнала обвинение за изнудване на шефа на строителната компания "Хидрострой" Велико Желев. С прокурорско разпореждане той е е задържан е за 72 часа, а в сряда прокуратурата ще поиска от съда постоянния му арест. Изнудваният е бивш служител на Желев.

По-късно от компанията излязоха с позиция, че срещу пострадалия от Велико Желев е внесен сигнал в прокуратурата заради длъжностни нарушения.

Градската прокуратура пое случая от районната прокуратура на София, която по-рано във вторник съобщи, че разследва бизнесмена.

Желев беше арестуван в понеделник вечерта по образувано от МВР разследване за телесна повреда, което Софийската районна прокуратура по-късно преквалифицира в изнудване. Това съобщи по-рано във вторник зам.-районният прокурор на София Борислав Георгиев пред журналисти. Със същото обвинение са още двама души.

Компанията, която Желев оглавява, редовно получава големи обществени поръчки за инфраструктурни обекти. Полицията претърси и офисите ѝ. Ден преди това вътрешният министър Иван Демерджиев съобщи за разследвания на корупция, свързана включително със строежа на пътища.

От държавен служител до строителен магнат. Кой е Велико Желев
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

Според дадените от прокуратурата подробности, на 24 февруари в офиса на Жеков на бул. "Цар Освободител" в София, "с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага, направил опит да принуди друг човек чрез сила". Той го е удрял по лицето и тялото.

Целта била пострадалият, представен от прокуратурата с инициалите Б.А., да поеме имуществено задължение чрез подписване на записи на заповеди и разходни ордери на обща сума от 68 000 лева. "Нанесена е и лека телесна повреда, а деянието е извършено от повече от две лица", се казва в обвинението.

По-рано зам.-районният прокурор каза, че МВР издирва другите двама.

Пострадалият е разпитан. Претърсванията и изземането на веществени доказателства е продължило в понеделник до полунощ, каза още прокурорът.

Разследването по случая продължава, като предстои събиране и проверка на доказателствата.

По-късно компанията ВДХ АД (бившата "Водстрой 98" АД), която е собственост на Велико Желев, разпространи позиция до медиите, в която твърди, че срещу бившия служител, който прокуратурата казва, че е изнудван от Желев, е подаден сигнал за длъжностни нарушения.

Той е бил директор "Строителство" в компанията. При напускането му първоначално е постигнато разбирателство между страните да стане по взаимно съгласие, считано от 6 февруари 2023 г., се казва в позицията.

"След направена вътрешнофирмена проверка са установени длъжностни нарушения, свързани с финансово облагодетелстване на служителя за сметка на работодателя", пише още в позицията.

От служителя са поискани писмени обяснения, които той е предоставил на 24 февруари 2023 г. Ръководството на дружеството е взело решение да бъде променена заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение от такава по взаимно съгласие, на дисциплинарно уволнение, казват от ВДХ АД.

Добавят, че на 27 февруари е внесен сигнал до Софийска градска прокуратура, в който са описали установените от служителя нарушения.

"Изключително сме изненадани от внушенията в медиите за обвинения, свързани с принуда, побой, документи с невярно съдържание и изнудване - понятия, които категорично противоречат на нашите принципи на поведение и морал", пишат от компанията.

Тя се занимава със строителство на благоустройствена, енергийна, транспортна и ВиК инфраструктура, жилищни и обществени сгради, спортно- развлекателни комплекси и хидротехнически съоръжения.

Адвокатът на Желев Менко Менков каза, цитиран от бТВ, че служителят се е опитал да открадне 18 хил. лева.

В неделя Демерджиев каза, че МВР е установило "нещо смущаващо" в хода на проверките по магистралите и даде като пример "недостатъчно количество асфалт, неспазени технологични норми и некачествени материали".

Часове преди ареста в понеделник прокуратурата съобщи, че е поискала от МВР и от Министерството на регионалното развитие информация за нередности в строителството на пътища, включително за магистрала "Хемус" и на Северната скоростна тангента на София.

Велико Желев е бивш началник на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Той е назначен на този пост по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски (2001-2005). В следващия кабинет - на Сергей Станишев, извесен като "тройната коалиция" между БСП, НДСВ и ДПС (2005-2009), Желев е съветник на министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов.

"Хидрострой" е една от фирмите, получили от държавната компания "Автомагистрали" поръчки по т.нар. "инхаус процедура" - процес на директно възлагане без провеждане на конкурс. През 2016 г. Желев стана собственик и на компанията ВДХ (бившата "Водстрой 98"), която според "Капитал" се свързва с името на Делян Пеевски.

Фирми на Желев участват в строителството на Северната скоростна тангента на София и на автомагистрала "Хемус", където "Хидрострой" е вторият най-голям получател на авансови плащания. Компаниите му участват и в ремонта на Аспаруховия мост във Варна, на ул. "Шести септември" в София и други.

"Хидрострой" е и в консорциума, който спечели обществената поръчка за строителство на тунел под Шипка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG