Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кремъл ще отстранява директори на компании, които не спазват условията при военно положение


Руският президент Владимир Путин произнася годишното си обръщение към Федералното събрание в Москва, Русия, 21 февруари 2023 г.
Руският президент Владимир Путин произнася годишното си обръщение към Федералното събрание в Москва, Русия, 21 февруари 2023 г.

Русия ще може да отстранява от длъжност директори и акционери на компании, които не изпълняват държавните договори в областта на отбраната в условията на военно положение, съобщи Ройтерс.

Това става ясно от указ, който президентът Владимир Путин подписа в петък. Новината идва на фона на тежки икономически санкции, които десетки държави и международни организации наложиха на Москва след началото на непредизвиканата ѝ война в Украйна преди година.

Указът ще позволи на Министерството на промишлеността да назначи нов външен администратор, който да поеме управлението на такива компании при евентуално отстраняване на ръководители.

През октомври Путин каза, че въвежда военно положение в четири региона на Украйна, които Москва частично е превзела и обявила за своя територия - ход, който беше осъден като незаконен от повечето държави.

Година след началото на войната с Украйна руският президент не е разширил обхвата на военното положение в цяла Русия, но на практика е поставил икономиката на военна основа, като заводите за отбрана работят денонощно на три смени, за да посрещнат нуждите на армията, пише Ройтерс.

Новият указ ще се прилага спрямо компании, които "нарушават задълженията си по държавен договор, включително не предприемат мерки за гарантиране на доставките на продукция".

По време на ежедневния си брифинг говорителят на Кремъл Дмитрий Песков беше попитан дали в някои региони на Русия може да бъде въведено военно положение. Той отговори, че това е прерогатив на президента, но не каза дали Путин планира подобен ход.

По време на речта си по повод Деня на защитника на отечеството - 22 февруари, Путин съобщи, че Русия ще продължи серийното производство на хиперзвукови комплекси с въздушно базиране "Кинжал" и ще започне масови доставки на хиперзвукови ракети с морско базиране "Циркон" за въоръжените сили. През следващите години към руските военноморски сили ще се присъединят и три атомни подводници от проекта "Борей-А".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG