Връзки за достъпност

Извънредни новини

Държавата иззема принудително помещенията на "Капитан Андреево" от "Евролаб"


Граничен пункт "Капитан Андреево"
Граничен пункт "Капитан Андреево"

Държавата е отнела достъпа и пропуските на лицата, свързани със сградите на територията на ГКПП „Капитан Андреево“. Това съобщи в четвъртък вътрешният министър Иван Демерджиев.

Помещенията на граничния пункт бяха заети от частната фирма "Евролаб 2011". Тя извършва фитосанитарния контрол на граничния пункт, след като договорът за наем на помещенията беше подписан в последния работен ден на 2021 г. В средата на 2022 г. редовното правителство на Кирил Петков реши да я отстрани и да върне контрола на Агенцията по храните (БАБХ). През юли ВАС възстанови контрола на частната фирма.

Преди месеци служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, взе решение помещения за фитосанитарния контрол на "Капитан Андреево" да станат обект на националната сигурност и в тях да не могат да работят частни фирми.

„Сградите бяха обявени за сгради, свързани с националната сигурност, следващата стъпка е заповедта на областния управител за тяхното изземване, която той в момента реализира. Стъпката на "Гранична полиция" е отнемане на пропуските на лицата", каза още Демерджиев в четвъртък.

Той добави, че предстои лаборатория за фитосанитарен контрол да бъде изградена и на граничния пункт "Лесово", а капацитетът на този на Капитан Андреево да бъде увеличен, както и да бъде изградена още една.

След като през май 2022 г. БАБХ прекрати със заповед сключения договор за наем на помещенията с "Евролаб", изтече запис, на който се чува предполагаем опит за подкуп, предлаган на директора на БАБХ Христо Даскалов, както и заплахи към депутати от "Продължаваме промяната".

"Евролаб" подаде няколко жалби в съда. Административният съд София – град (АССГ) отказа да отмени прекратяванто на договора за наем. Тогава БАБХ обжалва на по-висока инстанция - пред ВАС.

В края на януари Върховният административен съд (ВАС) отказа да разгледа жалбата на БАБХ срещу решението, което позволява "Евролаб" да остане на границата, след като Агенцията по храните закъсня да внесе такса от 70 лв.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG