Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кампанията: ЦИК няма да сменя развалени машини за гласуване в деня на вота

На 2 април в България ще се проведат избори за Народно събрание. Това са петите избори за последните 2 години. В този блог следим най-важното от предизборната кампания.

11:08 1.4.2023

Вотът ще бъде прекъсван при сигнал за бомба, ако има подозрителен предмет

Изборният процес в неделя ще бъде прекъсван при бомбена заплаха само ако в съответната избирателна секция е намерен подозрителен предмет, който отговаря на характеристиките за взривно устройство. Това каза главният секретар на МВР Петър Тодоров в събота пред бТВ.

По думите му “тогава изборният процес се прекъсва, заключват се секциите, хората излизат по безопасен маршрут, идва специализирана група от МВР, която проверява предмета и изборите се възобновяват”.

“Дори да има сигнал за взривно устройство, силите на място веднага ще проверят и ако не се намери предмет, който да наподобява такова устройство, изборният процес няма да бъде прекъсван”, уточни главният секретар на МВР.

13:42 1.4.2023

ЦИК няма да сменя развалени машини за гласуване в деня на вота 

Централната избирателна комисия (ЦИК) няма да сменя машини за гласуване, които се повредят по време на изборния ден в неделя. Ако повредата не може да бъде отстранена, гласуването ще продължи само с хартиени бюлетини, каза председателката на ЦИК Камелия Нейкова.

Тя припомни, че видеонаблюдението в секционните избирателни комисии (СИК) ще започне в края на изборния ден, когато започне преброяването на бюлетините. Устройството се включва от председателя на СИК.

“Всяка една бюлетина няма да се показва непосредствено в екрана, но е много важно този член на СИК, който е определен да изважда една по една бюлетините от избирателната кутия, да я обръща към членовете на СИК и към устройството за видеонаблюдение, и към наблюдателите”, посочи Нейкова.

XS
SM
MD
LG