Връзки за достъпност

Извънредни новини

Засега в ЕС няма единодушие за санкции срещу руската ядрена енергетика


Логото на руската държавна компания "Росатом"
Логото на руската държавна компания "Росатом"

В Европейския съюз (ЕС) няма единодушие за приемането на санкции срещу ядрената енергетика на Русия. Това каза зам.-председателят на Европейската комисия (ЕК) по икономическите въпроси Валдис Домбровскис пред журналисти в София в четвъртък.

Държавите членки и ЕК обсъждат десети пакет мерки срещу Русия заради непредизвиканата ѝ военна агресия срещу Украйна.

„Санкции върху ядрения сектор [на Русия] са били част от разговорите и преди. До момента няма консенсус за това“, каза Домбровскис в отговор на въпрос на Свободна Европа.

Украйна няколко пъти е призовавала ЕС да наложи санкции върху руския ядрен сектор. Преди срещата на върха с лидерите на ЕС в Брюксел в средата на февруари, украинският президент Володимир Зеленски поиска Съюзът да санкционира поне руската държавна ядрена компания „Росатом“. Киев обвинява компанията, че стои зад депортирането на украински деца на служители на окупираната АЕЦ „Запорожие“.

По информация на европейското издание Политико Европейската комисия първоначално е информирала държавите членки, че ще подготви санкции, насочени към гражданския ядрен сектор на Русия. Трима дипломати обаче са казали пред изданието, че институцията се е отказала от този план.

Представители на няколко държави публично се изказаха срещу евентуално санкциониране на руския ядрен сектор. Сред тях са България и Унгария.

Българският президент Румен Радев каза на 9 февруари в Брюксел, че България ще наложи вето на евентуални санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика.

По думите му такива санкции биха засегнали българския ядрен сектор, който зависи от руски технологии. Бившият енергиен министър Александър Николов каза, че част от ремонтните дейности в българската АЕЦ „Козлодуй“ се изпълняват с руски резервни части, но допусна, че е възможно да се намери алтернатива.

Другата държава, която публично се противопоставя на санкции срещу руския ядрен сектор, е Унгария. Външният министър на страната Петер Сиярто каза в сряда, че каквито и да е санкции срещу руската ядрена енергетика ще навредят на интересите на Унгария и затова тя ще „действа със сила срещу включването на „Росатом“ или служители на „Росатом“ в черния списък на ЕС.

По информация на Ройтерс и Политико Франция също е против санкции срещу руската ядрена енергетика.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG