Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът даде зелена светлина на процедурата за купуване на медицински хеликоптери


Италианската компания „Leonardo S.p.a” предлага модела AW109 GrandNew, който е оптимизиран за мисии за спешна медицинска помощ и търсене и спасяване по суша и вода.
Италианската компания „Leonardo S.p.a” предлага модела AW109 GrandNew, който е оптимизиран за мисии за спешна медицинска помощ и търсене и спасяване по суша и вода.

Министерството на здравеопазването ще може да подпише договор за доставка на медицински хеликоптери с италианската компания "Леонардо” до дни. Това става възможно след като Върховният административен съд (ВАС) потвърди определението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която преди десетина дни отхвърли жалбата на американската компания "Бел Текстрон Инк.“ (Bell Textron Inc.) .

Текстрон не е участник в процедурата по пряко договаряне и за това съдиите приемат изводите на КЗК, че жалбоподателят не е доказал качеството си на заинтересовано лице, което би могло да оспори решението за откриване на процедурата. Определението на съда е окончателно.

Съдът посочва, че в случая се касае за процедура по пряко договаряне, която е организирана след неуспешна открита обществена поръчка, която е прекратена. Когато има прекратена процедура и подадените оферти по нея отговарят на условията, но надвишават финансовия ресурс, възложителят може да пристъпи към процедура по пряко договаряне, като покани всички участници от първата. В случая "Леонардо" беше единствен участник, но офертата ѝ надвишаваше заложената прогнозна стойност. Затова МЗ пристъпи към пряко договаряне, като запази финансовите параметри от предходната процедура, но предвиди опция за национално съфинансиране.

В процедурата по пряко договаряне МЗ заложи прогнозна стойност от 135 593 113 лв. без ДДС, колкото е европейското финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост и оперативната програма "Региони в растеж". Това е цената за 6+2 хеликоптера, т.е. за 8 хеликоптера, като придобиването на двата допълнителни е по избор на българската държава. Само за шестте хеликоптера цената е 123 363 956 лв. без ДДС. Този път МЗ предвиди опция за осигуряване на допълнително национално съфинансиране, ако поръчката се възложи на цена, която надвишава прогнозната стойност от 135.5 млн. лв. "Леонардо" даде оферта от 160 млн. лв. за 8 хеликоптера.

Преди да бъде обжалвана процедурата, преди месец, срокът за доставка на първият хеликоптер трябваше да е до 1 декември, 2023 г. „Leonardo S.p.a” предлага модела AW109 GrandNew, който е оптимизиран за мисии за спешна медицинска помощ и търсене и спасяване по суша и вода.

Процедурата за наем на медицински хеликоптер на държавната фирма "България Хели Мед Сървиз" също се обжалва във ВАС от фирмата-фантом "Уилинк" ООД.

България е единствената страна в Европейския съюз, която няма медицински хеликоптери, необходими при ситуации, изискващи бърз транспорт на пострадали и медицински екипи от и до трудно достъпни районни или медицински доставки на кръв, органи, лекарства и т.н. Използват се военни самолети и хеликоптери, които не са приспособени специално за медицински цели.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG