Връзки за достъпност

Извънредни новини

Държавата отново поема контрола върху "Златния гьол" на "Капитан Андреево"


Служебният министър на земеделието Явор Гечев
Служебният министър на земеделието Явор Гечев

Държавата си връща контрола върху дезинфекцията на превозните средства, влизащи в страната през пункта "Капитан Андреево". Това съобщи служебният министър на земеделието Явор Гечев по време на рутинна проверка на място във вторник.

През последните 10 години дезинфекцията се извършваше от частната фирма "Пи. Еф. Си." Договорът с нея е сключен през 2013 г. и изтича на 12 март, като тя ще получи двумесечно предизвестие за прекратяване.

По думите на Гечев на нейно място "ще бъде направена нарочна фирма, която ще се управлява поне от 5 институции", сред които Министерството на транспорта, НАП и Национална служба "Полиция". Целта е "да може на практика цялата държава, като държава да стои монолитно на границата".

Той каза, че държавният контрол над т.нар. "златен гьол" е по волята и на президента Румен Радев.

Държавата поема и фитосанитарния контрол на "Капитан Андреево", който ще се отдели в самостоятелен поток. "Контролът, който трябва да се осъществява от Агенцията по храните (БАБХ), ще бъде отделен - оптимизация цялостна на помещения, офиси, има достатъчно капацитет на пункта, включително разполагане на чисто нова лаборатория тук на пункта "Капитан Андреево"- държавна", каза Гечев.

Дейността на "Пи. Еф. Си." стана известна покрай журналистическото разследване "Златната локва" на Генка Шикерова и "Антикорупционен фонд" през 2019 г.

Договорът за дезинфекция с фирмата беше сключен в последния ден от мандата на първия кабинет на Бойко Борисов (2009-2013). С него БАБХ упълномощи частната фирма да събира такса за дезинфекция на граничните пунктове "Капитан Андреево" и "Лесово".

Фирмата е учредена два дни след обявяването на конкурса от БАБХ и e вписана в Търговския регистър почти две седмици след обявяването на конкурса.

Половин милион лева месечно е била сумата, която държавата е събирала само от преминаващите на ГКПП "Капитан Андреево" превозни средства преди да се откаже от тази дейност.

Дезинфекция на влизащите в страната транспортни средства може да се извършва само от официален ветеринарен лекар. Законът за държавните такси пък ясно регламентира кой и защо има право да ги събира. Това са държавни и местни органи на власт, както и бюджетни организации за предоставени от тях услуги или дейности. Не е ясно защо държавата се е отказала от печеливша дейност, вменена ѝ по закон.

Справка в отчетите на фирмата показват, че след първата година от създаването си, благодарение на договора, сключен с агенцията по храните, новосъздадената фирма "Пи. Еф. Си." е регистрирала печалба от 1.3 млн. лв.

За пет години работа по договора, осигурен от държавата, частното дружество e увеличило печалбата си близо 7 пъти до 8.7 млн. лв. за година. За пет години фирмата е спечелила от тази дейност 27 млн. лв.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG