Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът на Австрия разкритикува правителството си за блокирането на Румъния и България за Шенген


Австрийският президент Александър ван дер Белен
Австрийският президент Александър ван дер Белен

Австрийският президент Александър ван дер Белен каза в петък, че съжалява за решението на правителството си да блокира присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство.

В четвъртък Съветът на Европейския съюз (ЕС) гласува Хърватия да влезе в Шенген от 1 януари 2023 г., но отхвърли България и Румъния. Австрия наложи вето за София и Букурещ, а Нидерландия - само на София. Хърватия се присъедини към ЕС през 2013 г., а България и Румъния - през 2007 г.

И Австрия, и Холандия мотивираха решението си със загриженост за нелегалната миграция. Все по-голям брой нелегални мигранти преминават в Западна Европа през региона на Балканите.

Според Ван дер Белен решението на австрийското правителство обаче ще задълбочи миграционната криза, вместо да я облекчи.

"Вярно е, че Австрия е в трудна ситуация заради големия брой търсещи убежище. Но блокадата за Шенген не допринася за решение", написа той в Туитър.

Ван дер Белен каза, че в Европейския съюз може да се намери решение на мигрантската криза.

"Не виждам как блокадата на влизането на Румъния променя по някакъв начин ситуацията в Австрия", каза Ван дер Белен по-късно на пресконференция в Словения.

По думите му позицията на страната му не среща разбиране от мнозина в Европа. След гласуването и Европейската комисия (ЕК) изрази разочарование от решението България и Румъния да останат извън Шенген.

Преди гласуването в четвъртък ЕК няколко пъти каза, че България, Румъния и Хърватия изпълняват критериите и са готови за членство в Шенгенското пространство. Европейският парламент призова страните да бъдат приети в зоната без повече забавяне.

След решението за Шенген и Букурещ, и София заявиха, че ще продължат усилията си за присъединяване. България посрещна отказа по-меко и с надежда да бъде приета през 2023 г. Румъния обаче реагира по-остро и дори връчи протестна нота на посланичката на Австрия в Букурещ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG