Връзки за достъпност

Извънредни новини

Общото събрание на ООН препоръча Русия да изплати репарации на Украйна


Гласуването в ООН на 14 ноември.
Гласуването в ООН на 14 ноември.

Общото събрание на ООН прие резолюция, с която призовава от Русия да бъде потърсена отговорност за нарушаването на международното право с инвазията в Украйна, включително и чрез изплащането на репарации.

Резолюциите на Общото събрание нямат задължителен характер, за разлика от решенията на Съвета за сигурност на ООН. В него обаче Русия е един от петимата постоянни членове и налага вето на всеки опит за решение във връзка с войната в Украйна.

Призивът за репарации беше подкрепен от 94 държави, 14 бяха против, а 73 се въздържаха. Сред гласувалите против резолюцията са Русия, Китай и Иран. Сред въздържалите се са Бразилия, Индия и Южна Африка.

Резолюцията признава необходимостта от установяването на "международен механизъм за репарации за загубите от незаконните действия на Русия срещу Украйна".

Документът препоръчва всички държави, в сътрудничество с Украйна, да създадат регистър за документиране на разрушенията, загубите и жертвите, причинени от Русия.

Посланикът на Украйна в ООН Сергий Кислиста каза, че Русия атакува всичко, от фабрики до жилищни сгради и болници.

"Украйна ще има незавидната задача да изгради наново страната и да я възстанови от войната, но възстановяването никога няма да е пълно без чувството на справедливост за жертвите от тази война на Русия. Време е да бъде потърсена отговорност от Русия", каза той.

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя каза, че препоръките са "правно нищожни и невалидни".

През март 141 държави в ООН осъдиха руската инвазия в Украйна. През октомври 143 държави заклеймиха опита на Русия да анексира украински територии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG