Връзки за достъпност

Извънредни новини

АЕЦ "Запорожие" загуби връзка с мрежата. Работи само резервно трасе


Сателитно изображение на АЕЦ "Запорожие", предоставено от Maxar Technologies, 19 август 2022 г.
Сателитно изображение на АЕЦ "Запорожие", предоставено от Maxar Technologies, 19 август 2022 г.

АЕЦ "Запорожие" е загубила връзка с основната електроснабдителна мрежа и осигурява енергия чрез резервно трасе. Това съобщи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) късно в събота.

Информацията идва ден след като екип от ядрени инспектори на МААЕ пристигна в централата, за да оцени безопасността ѝ. Украинската централа е под контрола на Русия, но в нея продължават да работят украински инженери.

В събота от МААЕ казаха, че АЕЦ-ът "отново е загубил връзка с последния си останал главен външен електропровод, но съоръжението продължава да доставя електричество към мрежата чрез резервна линия". Останалите три електропровода са били повредени по-рано по време на конфликта, става ясно от изявлението.

През последните седмици Москва и Киев си размениха обвинения, че обстрелват електроцентралата. Като рядко потвърждение в събота украинската армия съобщи, че е нанесла удари срещу руски военни позиции около град Енерходар, близо до АЕЦ "Запорожие".

"Потвърдено е, че в района около градовете Херсон и Енерходар с прецизни удари на нашите въоръжени сили са унищожени три артилерийски системи на противника, както и склад с боеприпаси и до една рота войници", казаха от Генералния щаб на Украйна.

В ежедневния си брифинг в събота от руското министерство на отбраната казаха, че украинските сили са се опитали да превземат централата миналата нощ, но са били отблъснати. Информацията не може да бъде потвърдена чрез независими източници. Към момента няма коментари от украинска страна.

По-рано от МААЕ съобщиха, че шестима инспектори екипа на агенцията ще останат в АЕЦ "Запорожие", като двамата от тях - за постоянно. Предстои те да изготвят доклад за безопасността на най-голямата ядрена електроцентрала в Европа, която в момента е под руски контрол.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG