Връзки за достъпност

Извънредни новини

Природният газ поскъпва с 19 на сто от септември


Утвърдената от Комисията цена на природния газ е по-ниска от предложената от "Булгаргаз".
Утвърдената от Комисията цена на природния газ е по-ниска от предложената от "Булгаргаз".

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за септември в размер на 353,21 лева за мегаватчас (MWh) без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, съобщиха от регулатора. На тази цена "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Това означава, че повишението на цената на газа за септември спрямо август е с 18,57 процента.

С осигурените количества природен газ се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти, по задълженията съгласно Програмата за освобождаване и по Плана за нагнетяване в хранилището "Чирен".

Утвърдената от Комисията цена на природния газ е по-ниска от предложената от "Булгаргаз". Причина за високия ръст на цената за септември е продължаващото през август повишение на международните цени на природния газ в резултат от военната агресия на Русия в Украйна, казаха от КЕВР.

Силно намалените или спрени доставки от страна на "Газпром" водят до повишена несигурност на газовия пазар в Европа и формиране на нереално високи котировки. Допълнителен негативен фактор е и повишеният курс на американския долар, който е ценообразуващ елемент.

През август цената на газа беше увеличена с 60 на сто спряло юли.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG