Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия издига паметник на Александър Невски в Мариупол


Руският президент Владимир Путин открива паметник на Александър Невски близо до Псков, 11 септември 2021 г.
Руският президент Владимир Путин открива паметник на Александър Невски близо до Псков, 11 септември 2021 г.

Руските окупационни власти ще издигнат паметник на Александър Невски в украинския град Мариупол, съобщи РИА Новости. Монументът ще има подсветка. Не са известни повече детайли за стила и осветлението.

Мариупол е украински град на Азовско море, превзет от руската армия в края на май 2022 г. след почти тримесечна обсада. 90% от сградите му са напълно или частично разрушени.

След като градът премина в руски ръце окупационните власти назначиха собствена администрация и обявиха Мариупол за град-побратим на руския Санкт Петербург.

В момента окупационната управа се готви да проведе съд над защитниците на Мариупол, разчиства по-големите разрушения, които блокират пътните артерии, а миналата седмица съобщи, че е успяла да възстанови един светофар.

Решението за издигане на паметник на Александър Невски принадлежи на губернатора на Санкт Петербург Александър Беглов, който е санкциониран от САЩ.

Княз Александър Невски (1221-1263) е пълководец, обявен за светец от Руската православна църква. Той е традиционен символ на руските военни успехи, на борбата със Запада, на защитата на православието от католицизма и на централната роля на Русия в обединяването на рускоезичните народи.

След идването на Путин на власт Александър Невски е централен образ в руската пропаганда на евразийството. В Русия има над 30 значими паметника на княза, като най-малко 25 от тях са издигнати след 2000 г.

През 2021 г. е издигнат паметник на Александър Невски и в Сирия - на територията на руската военна авиобаза в Хмеймим.

След нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. Кремъл предложи на журналистите да сравняват днешната агресия с покръстването на Русия и с Невската битка от 1240 г., а президента Путин - с Александър Невски.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG