Връзки за достъпност

Извънредни новини
Главният секретар на МВР Петър Тодоров
Главният секретар на МВР Петър Тодоров

Кампанията: МВР задържа 446 души и обяви за разкрити 550 престъпления преди изборите

- на 2 октомври ще се проведат избори за 48-о Народно събрание;

- това са четвъртите избори от 2021 г. насам;

- до изборите се стигна след като ИТН оттегли подкрепата си за правителството на Кирил Петков, избрано още от "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България".

18:58 18.8.2022

"Продължаваме промяната" ще се яви самостоятелно на изборите

„Продължаваме промяната“ ще се яви самостоятелно на предсрочните парламентарни изори, съобщи пресцентърът на партията в четвърътк. Решението е взето от Националния съвет на партията.

„Демократична България“ предложи на „Продължаваме промяната“ да се явят в коалиция на изборите на 2 октомври. До момента партията на Кирил Петков и Асен Василев не беше дала отговор дали ще приеме или не това предложение. От формацията посочиха, че очакват резултатите от социологическо изследване, което да покаже дали в коалиция партиите ще получат повече гласове.

„Вярваме, че тази формула ще донесе на България коалиционното мнозинство, което да довърши работата, започната от кабинета „Петков“, се посочва в съобщението от четвъртък. „Демократична България“ остава наш естествен съюзник по пътя към промяната в страната.“

17:26 18.8.2022

Жребият за номерата на бюлетините ще бъде изтеглен на 31 август

На 31 август ще бъде изтеглен жребият за номерата на бюлетините, с които партиите и коалициите ще участват на предстоящите избори на 2 октомври, каза говорителят на ЦИК Росица Матева. Окончателният брой и вид на участниците в изборите ще бъде ясен на 30 август, след като приключат съответните проверки.

Цветозар Томов от ЦИК каза, че в чужбина се очаква да бъдат разкрити 734 избирателни секции. Сигурни са 559 секции, останалите 175 изискват съгласие от приемащата страна и са обявени под условие. вителства, посочи Томов.

Регистрирани са 24 партии и седем коалиции за участие в изборите. До областните управители и общини са изпратени симулатори за машинно гласуване, добави тя.

13:29 18.8.2022

Стефан Янев каза, че разговорите с "Газпром" са "задължителни"

Бившият служебен премиер Стефан Янев представи програмата на коалицията си "Български възход", с която ще се яви на изборите. Той каза, че разговорите с "Газпром" са "задължителни", обеща българско гражданство за всички представители на българските етнически общности от други държави, както и предложи въвеждане на принципа "една държава - две данъчни системи", предаде БТА.

Стефан Янев подаде оставка като военен министър в правителството на Кирил Петков, след като отказа да използва думата "война" за агресията на Русия в Украйна и държеше на израза на Владимир Путин "специална военна операция". По-късно той създаде партия "Български възход". На изборите обаче ще участва като коалиция между партиите "Свобода", "Партия на зелените" и "Земеделски народен съюз". Първата е основана от покойния вече бивш депутат от "Атака" Павел Чернев, втората е основана от бизнесмена Христо Порточанов. Третата се оглавява от Румен Йончев, който е бил коалиционен партньор на БСП, Николай Бареков, както и на Реформаторския блок.

"Аз и политическата партия "Български възход" смятаме за необходимо три милиона души с български произход, живеещи в традиционни български диаспори, да получат статут на български граждани", каза Янев. Според него трябва "за всички юридически лица, ползващи обществен ресурс, да се въведе прогресивно данъчно облагане". Янев каза, че разговори с "Газпром" са задължителни "не само за осигуряване на бъдещите доставки, но и за решаване на въпроса с възможните искове за неизпълнени ангажименти от страна на "Булгаргаз".

11:50 18.8.2022

ЦИК вече приема електронни заявления за гласуване в чужбина

От 00:00 часа на 18 август на страницата на ЦИК е активирана възможността за електронно подаване на заявление за гласуване в чужбина. Този процес приключва в 00:00 на 6 септември.

От Министерството на външните работи (МВнР) призовават българските граждани извън страната да се регистрират чрез електронната форма за заявление за гласуване на предстоящите предсрочни избори на 2 октомври. Това каза на брифинг в МВнР Калин Анастасов, заместник-председател на работната група „Избори“ в министерството.

"В случай, че бъдат събрани достатъчно брой заявления съгласно Изборния кодекс, географията на местата за гласуване би се разширила, както и броят на секциите в тях", каза Анастасов.

До момента има подадени над 2500 заявления чрез електронната форма за заявление за гласуване. Анастасов отбеляза, че предварителната регистрация дава възможност за включване в избирателните списъци, които би довело до по-бързото протичане на изборния процес и възможност за максимален брой български граждани да упражнят правото си на глас.

18:24 17.8.2022

24 партии и 7 коалиции са подали документи за изборите

Централна избирателна комисия съобщи, че до крайния срок - 17:00 ч. на 17.08.2022 г., за участие в изборите за народни представители на 2 октомври 2022 г. са подали документи за регистрация 24 партии и 7 коалиции, съгласно приложения списък.

Като самостоятелни партии са се регистрирали:
1 "Българско национално обединение"
2 "Пряка демокрация"
3 "Има такъв народ"
4 "Правото"
5 "Мир"
6 "Български национален съюз - нова демокрация"
7 "Българска социалдемокрация - евролевица"
8 "Изправи се България"
9 Народна партия "Истината и само истината"
10 "Консервативно обединение на десницата"
11 "Движение на непартийните кандидати"
12 "Глас народен"
13 "Български съюз директна демокрация"
14 "Национален фронт спасение за България"
15 "Възраждане"
16 ВМРО – БНД
17 ДПС
18 "България на труда и разума"
19 Национално движение "Единство"
20 Единна народна партия
21 "Коалиция за теб България"
22 "Атака"
23 "Русофили за възраждане на отечеството"
24 "Съюз на свободните демократи"

Постъпилите за регистрация коалиции са:

1 ГЕРБ – СДС
2 "Демократична България" - обединение
3 БСП за България
4 "Продължаваме промяната"
5 "Български възход"
6 "Справедлива България"
7 "Български дух и традиции - гражданско движение"

16:05 17.8.2022

Забавените резултати от преброяването могат да лишат София от над 10 нови депутатски места

Трите многомандатни избирателни района в София могат да бъдат лишени от потенциални нови над 10 депутатски места на предстоящите на 2 октомври предсрочни парламентарни избори.

Причината е, че заради все още бавещите се окончателни резултати от националното преброяване на Националния статистически институт (НСИ) Централната избирателна комисия (ЦИК) не може да отчете увеличеното население на столицата, съобщи "Капитал".

15:01 17.8.2022

Трифонов обвини отцепниците от ИТН, че са "купени"

Лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов уличи отцепниците от партията, които искат да се явят заедно с "Продължаваме промяната" на изборите, в предателство. "Още на 13 юни ви казах, че отцепниците от “Има такъв народ” най-вероятно са купени с пари и постове от “Продължаваме промяната", написа Трифонов в профила си във Фейсбук.

"Най-новият политически номад в българската политика Радостин Василев например е спряган за водач на листата на “Продължаваме промяната” в Габрово.Какво нещо е иронията на съдбата! Мисля, че няма по-подходящо място за един доказан предател и жалък службогонец от водач на листа в града на хумора, сатирата и забавата", написа още той.
Радостин Василев беше спортен министър от квотата на ИТН в кабинета на Кирил Петков.

12:58 17.8.2022

Отцепниците от ИТН водят разговори с "Продължаваме промяната" за общо явяване на изборите

Бившият спортен министър Радостин Василев каза пред Би Ти Ви, че той и петимата депутати, които се отцепиха от партията си "Има такъв народ", преговарят с "Продължаваме промяната"(ПП) да се явят заедно на избори. По думите на Василев те са в процес на създаване на гражданско движение.

Той добави, че според него ПП ще спечели изборите въпреки социологическите проучвания, както и че движението ще подкрепи партията, без да сключва с нея коалиционно споразумение.

Василев и петимата депутати се отцепиха от ИТН, след като нейният лидер Слави Трифонов изтегли партията от управляващата четворна коалиция през юни.

12:26 17.8.2022

МВР започва превантивна работа срещу купуването на гласове на изборите през октомври

МВР "засилва" действията срещу купуването на гласове, съобщи служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пред журналисти в Министерския съвет. До момента по негови думи няма "ясни и категорични" сигнали.

"Подобряваме оперативната работа по предотвратяване на т. нар. " купен или корпоративен вот" като ползваме специални разузнавателни средства и информатори. Оперативната работа беше "доста занемарена, без да преувеличавам изобщо"", каза Демерджиев.

Подготовката за парламентарните избори върви по разписан план, добави той. МВР по негови думи ще работи на база на предходните избори, когато е планът е бил "изключително подробен", като към него е добавено създаване на група за киберсигурност.

22:58 16.8.2022

В 17 часа изтича срокът за регистрация на партии и коалиции за изборите

В 17 часа в сряда изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да се регистрират за участие в парламентарните избори на 2 октомври. Ден преди крайния срок документи подадоха 20 партии и 6 коалиции.

Това ще са четвъртите избори от 2021 г. насам и третите предсрочни за последната година и половина.

След като излъчените Народни събрания от изборите на 4 април и 11 юли 2021 г. не успяха да изберат правителства, в България се проведоха трети избори в рамките на една година. След гласуването на 14 ноември 2021 г. "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" създадоха коалиционно правителство начело с премиера Кирил Петков.

На 8 юни 2022 г. Слави Трифонов обяви, че ИТН напуска коалицията. Опозиционната ГЕРБ внесе вот на недоверие, който на 22 юни беше гласуван от парламента с подкрепата на ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и ИТН. На 27 юни премиерът Кирил Петков подаде оставката на правителството.

Последвалите консултации бяха неуспешни и "Продължаваме промяната", ГЕРБ и БСП последователно върнаха мандатите за съставяне на правителство. На 1 август президентът Румен Радев насрочи нови парламентарни избори за 2 октомври и назначи служебно правителство начело с Гълъб Донев.

22:57 16.8.2022

20 партии и 6 коалиции са подали документи за изборите досега

До края на работния ден във вторник в Централната избирателна комисия (ЦИК) са се регистрирали 6 коалиции и 20 партии за участие в парламентарните избори на 6 октомври.

Документи вече са подали коалициите "Продължаваме промяната", "ГЕРБ-СДС", "БСП за България", "Демократична България", "Български възход" и "Справедлива България".

Сред подалите документи като самостоятелни партии са "Има такъв народ", ДПС, "Възраждане", "Изправи се България", ВМРО-БНД, НФСБ, Единна народна партия, Консервативно обединение на десницата и още 12 други партии.

Крайният срок изтича в 17 часа в сряда, 17 август.

15:10 16.8.2022

"Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ) се регистрираха самостоятелно за участие в изборите на 2 октомври. Все още обаче има възможност те да се явят обединени, като решението за това трябва да бъде взето до 27 август, когато е последният срок за регистриране на промени в коалициите в Централната избирателна комисия (ЦИК).

XS
SM
MD
LG