Връзки за достъпност

Извънредни новини
Главният секретар на МВР Петър Тодоров
Главният секретар на МВР Петър Тодоров

Кампанията: МВР задържа 446 души и обяви за разкрити 550 престъпления преди изборите

- на 2 октомври ще се проведат избори за 48-о Народно събрание;

- това са четвъртите избори от 2021 г. насам;

- до изборите се стигна след като ИТН оттегли подкрепата си за правителството на Кирил Петков, избрано още от "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България".

12:58 17.8.2022

Отцепниците от ИТН водят разговори с "Продължаваме промяната" за общо явяване на изборите

Бившият спортен министър Радостин Василев каза пред Би Ти Ви, че той и петимата депутати, които се отцепиха от партията си "Има такъв народ", преговарят с "Продължаваме промяната"(ПП) да се явят заедно на избори. По думите на Василев те са в процес на създаване на гражданско движение.

Той добави, че според него ПП ще спечели изборите въпреки социологическите проучвания, както и че движението ще подкрепи партията, без да сключва с нея коалиционно споразумение.

Василев и петимата депутати се отцепиха от ИТН, след като нейният лидер Слави Трифонов изтегли партията от управляващата четворна коалиция през юни.

12:26 17.8.2022

МВР започва превантивна работа срещу купуването на гласове на изборите през октомври

МВР "засилва" действията срещу купуването на гласове, съобщи служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пред журналисти в Министерския съвет. До момента по негови думи няма "ясни и категорични" сигнали.

"Подобряваме оперативната работа по предотвратяване на т. нар. " купен или корпоративен вот" като ползваме специални разузнавателни средства и информатори. Оперативната работа беше "доста занемарена, без да преувеличавам изобщо"", каза Демерджиев.

Подготовката за парламентарните избори върви по разписан план, добави той. МВР по негови думи ще работи на база на предходните избори, когато е планът е бил "изключително подробен", като към него е добавено създаване на група за киберсигурност.

22:58 16.8.2022

В 17 часа изтича срокът за регистрация на партии и коалиции за изборите

В 17 часа в сряда изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да се регистрират за участие в парламентарните избори на 2 октомври. Ден преди крайния срок документи подадоха 20 партии и 6 коалиции.

Това ще са четвъртите избори от 2021 г. насам и третите предсрочни за последната година и половина.

След като излъчените Народни събрания от изборите на 4 април и 11 юли 2021 г. не успяха да изберат правителства, в България се проведоха трети избори в рамките на една година. След гласуването на 14 ноември 2021 г. "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" създадоха коалиционно правителство начело с премиера Кирил Петков.

На 8 юни 2022 г. Слави Трифонов обяви, че ИТН напуска коалицията. Опозиционната ГЕРБ внесе вот на недоверие, който на 22 юни беше гласуван от парламента с подкрепата на ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и ИТН. На 27 юни премиерът Кирил Петков подаде оставката на правителството.

Последвалите консултации бяха неуспешни и "Продължаваме промяната", ГЕРБ и БСП последователно върнаха мандатите за съставяне на правителство. На 1 август президентът Румен Радев насрочи нови парламентарни избори за 2 октомври и назначи служебно правителство начело с Гълъб Донев.

22:57 16.8.2022

20 партии и 6 коалиции са подали документи за изборите досега

До края на работния ден във вторник в Централната избирателна комисия (ЦИК) са се регистрирали 6 коалиции и 20 партии за участие в парламентарните избори на 6 октомври.

Документи вече са подали коалициите "Продължаваме промяната", "ГЕРБ-СДС", "БСП за България", "Демократична България", "Български възход" и "Справедлива България".

Сред подалите документи като самостоятелни партии са "Има такъв народ", ДПС, "Възраждане", "Изправи се България", ВМРО-БНД, НФСБ, Единна народна партия, Консервативно обединение на десницата и още 12 други партии.

Крайният срок изтича в 17 часа в сряда, 17 август.

15:10 16.8.2022

"Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ) се регистрираха самостоятелно за участие в изборите на 2 октомври. Все още обаче има възможност те да се явят обединени, като решението за това трябва да бъде взето до 27 август, когато е последният срок за регистриране на промени в коалициите в Централната избирателна комисия (ЦИК).

XS
SM
MD
LG