Връзки за достъпност

Извънредни новини
Георги Свиленски връща третия мандат на Румен Радев.
Георги Свиленски връща третия мандат на Румен Радев.

Третият мандат: Очаква се президентът да разпусне парламента

БСП получи третия мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев. Това е последният шанс за съставяне на кабинет в рамките на 47-ото Народно събрание.

11:47 20.7.2022

ГЕРБ разглежда евентуалния избор на Рашков в КПКОНПИ като обявяване на война

Най-голямата опозиционна партия ГЕРБ разглежда евентуалния избор на вътрешния министър в оставка Бойко Рашков начело на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) като обявяване на война "на правораздавателната система, на гражданското общество и на гражданския мир". Това стана ясно от думите на председателката на парламентарната група на партията Десислава Атанасова в пленарната зала на Народното събрание.

Изборът на Рашков беше поставен като основно условие от "Продължаваме промяната", за да подкрепят бъдещ кабинет с мандата на БСП, който социалистите получиха в понеделник от президента Румен Радев.

Според Атанасова обаче вътрешният министър се е превърнал в "символ на милиционерския произвол и антидемократичния терор, който Кирил [Петков], Асен [Василев] и компания се опитват да установят в България в 21 век". Тя добави, че управляващите в оставка искат да назначат Рашков като тяхна "персонална бухалка и Велик инквизитор".

10:58 20.7.2022

От ПП няма да участват в кабинет с Гроздан Караджов

От "Продължаваме промяната" няма да участват в правителство, ако в него влезе регионалният министър в оставка Гроздан Караджов. Това каза депутатът от ПП Росен Костурков пред Българската национална телевизия.

Парите за ремонти и строителство на пътища бяха сред причините за разпада на управляващата коалиция. От ПП обвиниха Гроздан Караджов и ИТН, че са поискали милиарди левове да бъдат раздадени по неясни критерии на конкретни строителни фирми.

По-рано от ПП поставиха като основно условие за подкрепа на евентуален бъдещ кабинет приемането на антикорупционно законодателство и избирането на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ.

"Бихме направили много компромиси, за да има правителство, което да продължи антикорупционната политика", каза Костурков в сряда.

Той отново повтори, че формацията му има принципни различия с ръководството на ИТН, а не проблеми с техните представители в парламента.

"Очевидно имаше сигнали и индикации, че ръководството на тази партия и някои членове на парламентарната им група имат интерес промените, които направихме в "Капитан Андреево" да не се случат", каза Костурков.

18:21 19.7.2022

Любомир Каримански от ИТН вярва, че с третия мандат ще бъде излъчено правителство

Председателят на парламентарната бюджетна комисия и депутат от "Има такъв народ" (ИТН) Любомир Каримански заяви във вторник пред медиите, че според него с третия мандат, връчен на БСП, ще бъде съставено правителство. "Или поне аз бих искал да се случи", уточни Каримански.

По повод условието за подкрепа на евентуален кабинет, поставено от "Продължаваме промяната" – да бъде приет внесеният законопроект, който предвижда разследващи функции на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), той каза, че не е чул този ултиматум.

"Ние сме "за" антикорупционният закон да се приеме, нека да видим нормите какви ще бъдат, как ще бъдат разписани точно и оттам нататък ще реагираме", посочи депутатът от ИТН, добавяйки, че в неговата парламентарна група е била обсъждана номинацията на Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ, но според него е по-важно какъв закон ще се приеме.

"Не правим закона според човека, а за да бъде устойчив и стабилен във времето", каза още Каримански с уточнението, че по предложения законопроект на ПП имат "не толкова разминавания", колкото "уточнявания".

17:26 19.7.2022

БСП няма да приеме "каквато и да е" номинация за премиер

Макар че БСП поддържа позицията, че премиерът в евентуален нов коалиционен кабинет с мандат на партията трябва да бъде излъчен от най-голямата формация в парламента – "Продължаваме промяната", социалистите няма да приемат "каквато и да е" номинация за поста. Това каза депутатът от левицата Кристиан Вигенин в интервю пред "Дневник" във вторник.

По думите му БСП няма възражения настоящият вицепремиер и финансов министър в оставка Асен Василев отново да бъдат издигнат за министър-председател от ПП, но ще търси консесус и с останалите партньори от разпадналата се доскорошна четворна коалиция.

"Да не поставяме каруцата пред коня – да се договорим за програмата, а след това, ако имаме разбирателство по нея, ще коментираме и конкретните личности", добави Вигенин, потвърждавайки изразената по-рано във вторник позиция по въпроса на партийната му председателка Корнелия Нинова.

По повод условието за подкрепа на бъдещ кабинет, поставено от ПП – да бъдат приети предложените промени в антикорупционното законодателство, той допусна възможност предложеният проектозакон за КПКОНПИ все пак да бъде редактиран.

14:20 19.7.2022

Отцепниците от ИТН няма да подкрепят коалиция с партията на Слави Трифонов

Депутатите, отцепили се от парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН), няма да подкрепят евентуална коалиция с участието на партията на Слави Трифонов. Това заяви независимият народен представител Георги Георгиев пред Нова нюз във вторник.

Той напусна ИТН заедно със спортния министър в оставка Радостин Василев и депутатите Николай Радулов, Иво Атанасов, Светлин Стоянов, Деян Петков и Кирил Симеонов.

По думите на Георгиев ИТН е показала, че е "непостоянен и непредвидим партньор, който намира механизми да руши". Затова той каза, че е важно "да се зададе въпросът - заслужава ли държавата ново нестабилно правителство, създадено например на 1 август, а на 1 октомври отново с несъществуващи аргументи България да бъде вкарана в политическа криза".

13:05 19.7.2022

"Продължаваме промяната" ще подкрепи кабинет, ако Бойко Рашков оглави КПКОНПИ

Най-голямата парламентарна партия "Продължаваме промяната" е поставила едно условие за подкрепа на евентуален бъдещ коалиционен кабинет с мандата на БСП, който социалистите получиха преди ден от президента Румен Радев.

Това е "мандатът да бъде държан толкова, колкото е необходимо, за да бъде прието антикорупционното законодателство, законът за КПКОНПИ и да бъде избран Бойко Рашков за председател", каза председателката на БСП Корнелия Нинова след първите разговори за съставяне на правителство между двете формации.

Тя добави, че първата среща е минала добре и на нея е била потвърдена програмата – "управленска и законодателна, която съставихме преди две седмици заедно". Нинова уточни, че все още не са били коментирани евентуалните структура и състав на Министерския съвет. Преди това предстоят разговори с "Има такъв народ" и "Демократична България".

"Единственото условие, което ние поставихме, е да сме сигурни, че има работещо антикорупционно мнозинство в парламента", заяви след срещата и съпредседателят на ПП Асен Василев, потвърждавайки думите на Нинова.

12:21 19.7.2022

Президентът избра БСП за третия мандат

На 18 юли президентът Румен Радев връчи на БСП третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. До него се стигна, след като "Продължаваме промяната" не успя да събере подкрепа за нов коалиционен кабинет с премиер Асен Василев.

ГЕРБ, които получиха втория мандат, го върнаха. А третия президентът Румен Радев избра да даде на БСП, въпреки че и "Демократична България" по-рано декларираха, че ще се опитат да съставят правителство в рамките на 47-ото Народно събрание.

XS
SM
MD
LG