Връзки за достъпност

Извънредни новини

Макрон предлага на Украйна "паралелна европейска общност", защото членството в ЕС ще отнеме "десетилетия"


Френският президент Еманюел Макрон по време на речта си в ЕП
Френският президент Еманюел Макрон по време на речта си в ЕП

Украйна има нужда от десетилетия, за да бъде приета в Европейския съюз, каза президентът на Франция Еманюел Макрон. В реч пред Европейския парламент в Страсбург той предложи възможността Киев да се присъедини към "паралелна Европейска общност", докато чака пълноправното членство в съюза.

"Това ще позволи на страни извън ЕС да се присъединят към архитектурата на сигурност по друг начин", каза Макрон.

Френският президент декларира, че Европейският съюз (ЕС) ще продължи да подкрепя Украйна в съпротивата ѝ срещу военната инвазия на Русия, започнала на 24 февруари.

Макрон участва заедно с председателките на Европейската комисия (ЕК) и Европейския парламент (ЕП) Урсула фон дер Лайен и Роберта Мецола в заключителното събитие от Конференцията за бъдещето на Европа в Страсбург.

“Войната се върна на нашия континент в момент, в който един европейски народ – украинците, се бори за своята свобода”, посочи френският президент. “Не сме за война с Русия. Ние сме за опазване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, за да се завърне мирът на нашия континент.”

Урсула фон дер Лайен, Роберта Мецола и Еманюел Макрон в ЕП
Урсула фон дер Лайен, Роберта Мецола и Еманюел Макрон в ЕП

Макрон каза още, че Европа може да предложи области на тясно сътрудничество с европейските страни, които не са в ЕС, но споделят европейските ценности, защото пътят към присъединяването понякога отнема години.

Пред журналисти в Страсбург той обясни, че взаимодействието с европейските държави извън ЕС може да се развива в областите на политическите съвещания, осигуряването на общата сигурност, в енергийното сътрудничество, развитието на инфраструктурата, при свободното движение на хора.

Според Макрон подобен подход би бил от полза за Украйна и за страните от Западните Балкани, особено за онези, които още не са започнали преговори с ЕС. Той уточни, че тези предложения ще бъдат обсъдени от Европейския съвет през юни и призна, че засега сред страните членки няма единодушна подкрепа.

Председателката на ЕП Роберта Мецола допълни, че държавите, чиито народи споделят ценностите, принципите и основите, на които е изграден ЕС, трябва да виждат Европа като свой дом.

“Това очакват от нас нашите украински приятели. В наш интерес е да видим Украйна в сърцето на Европа”, заяви Мецола.

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен каза, че Владимир Путин няма какво друго да предложи на сънародниците си, освен военен парад. По нейните думи за Украйна има специален път към ЕС, който включва стотици милиарди евро инвестиции за следвоенно възстановяване и реформи срещу корупцията и олигарсите.

"Суверенна България", но с Путин и Кадиров. Как русофили празнуваха 9 май
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG