Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нито едно годно доказателство". Съдът обяви ареста на Борисов за незаконен


Полицейска кола откарва Бойко Борисов от дома му в Банкя в сградата на Главна дирекция "Национална полиция"
Полицейска кола откарва Бойко Борисов от дома му в Банкя в сградата на Главна дирекция "Национална полиция"

Софийският районен съд (СРС) обяви в четвъртък ареста на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов за незаконен. Основната причина е, че в заповедта за задържането му не е посочено "нито едно годно доказателство", че той е извършил престъпление.

Борисов беше задържан заедно с бившата си говорителка Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов на 17 март по подозрения на МВР за изнудване на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който се намира в Дубай. Тримата бяха освободени 24 часа по-късно, след като прокуратурата прецени, че в случая няма достатъчно доказателства за повдигане на обвинения на тримата и затова не продължи ареста им.

Впоследствие бившият премиер обжалва пред съда заповедта за задържането си, която съдия Николай Урумов обяви за незаконна в четвъртък. Той приема, че в нарушение на практиката на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) преди ареста на Борисов "не е събрано нито едно годно доказателство или доказателствено средство, което да сочи вероятна съпричастност на жалбоподателя Борисов към осъществяване на престъплението изнудване".

"ЕСПЧ изрично е посочил, че обоснованото подозрение в извършване на престъпление предполага наличие на факти или информация, които биха убедили обективният наблюдател, че въпросното лице може да е извършило престъпление. Такива обаче в кориците на делото липсват", мотивира се съдия Урумов.

В показанията на Кирил Петков няма доказателства

До акцията на МВР, при която бяха задържани тримата представители на ГЕРБ, се стигна, след като настоящият премиер Кирил Петков даде показания пред разследващ полицай. Именно този негов разпит беше използван от полицията за основание да образува разследване в условията на неотложност и да задържи тримата. Това е единствената законова хипотеза, която позволява да бъде образувано досъдебно производство без санкцията на прокурор.

По този повод Софийския районен съд посочва в решението си, че "Петков не е посочил по никакъв начин, че е бил свидетел на извършване на престъпление или, че знае конкретни факти, които да са относими към извършено престъпление от жалбоподателя Борисов".

В показанията си премиерът е разказал единствено, че на 16 март е изразил загриженост пред европейската главна прокурорка Лаура Кьовеши, че българската прокуратура не разследва адекватно данните за изнудване на Божков.

Останалите свидетели също не разкриват нищо

Съдия Урумов цитира и показания на служител на Божков, който обаче също не е посочил нито, че е присъствал на предаване на пари от бизнесмена на Борисов, нито "твърдения, които да сочат, че Божков е бил обект на изнудване".

Бивша секретарка на Горанов пък е зявила, че "многократно е виждала лицето Божков да посещава кабинета на министъра и когато същият е осъществявал тези посещения, те са провеждани по негова инициатива, винаги е бил сам, само "с пура в ръка" и никога не го е виждала да носи торби, пликове или друг багаж в ръцете си".

Съдът цитира и показанията на трети свидетел, който е изказал "само лични предположения защо е въведен неясен режим на облагане на лотарийните игри, който от своя страна позволявал облекчено данъчно облагане, поради неясни разпоредби на закона".

"Освен това, съдът отбелязва, че разпитите на тези трима свидетели са осъществени един ден след задържането на жалбоподателя, поради което те дори не са били налични към доказателствената съвкупност при осъществяването на ареста", подчертава съдия Урумов.

Божков отговаря на въпроси, поставени му "неизвестно от кого"

В мотивите си той пише още, че по делото има сведения и от самия Божков, за които обаче "няма яснота по какъв начин са постъпили по делото, тъй като те не са снети от полицейски орган, а представляват едностранно писмено волеизявление на лицето Божков, с което същият е отговорил на поставени нему въпроси, неизвестно от кого".

"Дори да се приеме, че с Васил Божков е осъществен контакт по интернет от органите на полицията, то неговите твърдения не са подкрепени от нито едно доказателство по делото", обобщава Софийският районен съд.

Той допълва, че по случая в МВР е постъпил сигнал и от гражданското сдружение БОЕЦ. Той съдържа "твърдения, базирани само на медийни публикации", придружени от "личното мнение" на лидера на организацията Георги Георгиев.

Съдия Урумов отбелязва още, че по време на претърсването на дома на Борисов в Банкя "не са намерени никакви относими към предмета на делото доказателства", които да послужат като основание за ареста му. По този повод съдът подчертава, че "резултатите от тези претърсвания всъщност за пореден път потвърждават липсата на данни за извършено престъпление".

"Смислово непонятна" формулировка на престъплението

СРС дори критикува формалното основание за задържането на Борисов, посочено в обжалваната от него заповед. В нея е записано, че полицията е установила "данни за съпричастност на лицето към действия, с които е принудил другиго да се разпореди с вещ или със свое право".

"Съдът намира, че тази словесна формулировка категорично не изпълнява целите на закона за това от съдържанието на заповедта да се установява защо едно лице бива задържано", приема съдия Урумов, определяйки тази интерпретация на текста от Наказателния кодекс за изнудване като "смислово непонятна".

Според магистрата от нея "не става ясно какви са извършените противоправни деяния или деяние, не става ясно срещу кого е извършено това деяние, нито кога, къде и по какъв начин".

Владислав Горанов също атакува пред съда своята заповед за задържане. Във вторник Софийския районен съд обяви, че ще се произнесе по жалбата му в едномесечен срок.

От 2020 г. насам, когато му бяха повдигнати общо 19 обвинения, Васил Божков твърди, че е бил изнудван от Борисов и Горанов да им предава 20% от печалбиата на лотарийните си бизнеси в замяна на това да се облагодателства от законова възможност за по-ниски такси. След арестите на тримата бизнесменът каза, че е дал показания пред Европейската прокуратура за схемата, по която е предал на бившите управляващи общо 67 млн. лв.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG