Връзки за достъпност

Извънредни новини
Воронежката област на Русия е честа цел на украински удари. През юни експлозия в депо за гориво предизвика пожар
Воронежката област на Русия е честа цел на украински удари. През юни експлозия в депо за гориво предизвика пожар

Войната: Пожар в оръжеен склад в руската област Воронеж предизвика евакуация на местни жители

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Украйна и Русия се атакуват с дронове;

  • Киев е изстрелял първата произведена в Украйна балистична ракета, каза Зеленски;

  • Русия нанесе нови удари над Украйна и повреди важни енергийни обекти;

  • С над 100 ракети и 100 дрона. Русия атакува повече от половината украински региони;

  • Украйна контролира още две населени места в Курска област, каза Зеленски.

16:35 28.2.2024

Белгия поръчва 50 000 снаряда за Украйна. Ще даде и 600 млн. от руски активи

Белгия ще предостави 200 млн. евро за поръчката на около 50 000 155-милиметрови снаряди за Украйна, съобщи премиерът Александър де Кро. Те ще бъдат произведени извън ЕС, уточняват белгийски медии. Предвижда се доставките да започнат до края на март.

Изявлението на Де Кро идва само дни след посещението му в Киев за втората годишнина от началото на руската агресия. Заради нея още миналата година ЕС реши да осигури 1 млн. боеприпаси и снаряди за Украйна.

По-рано белгийският министър на отбраната Людивин Дедондер каза, че властите ще предоставят за въоръжаването на Украйна над 600 милиона евро от лихвите по запорираното руско имущество. Русия държи в Белгия основната част от средствата, оставени на съхранение в ЕС и запорирани по силата на санкциите заради войната.

"Време е да обсъдим възможността да използваме приходите от запорираното руско имущество за съвместно осигуряване на военно оборудване за Украйна. Не можем да оставим Русия да спечели", каза в сряда и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пред Европарламента.

09:11 28.2.2024

Украинската армия се е оттеглила и от села край Авдиивка

Украинската армия съобщи, че се е изтеглила и от две села край източния град Авдиивка, който по-рано този месец беше превзет от руските сили. Неговото превземане е най-голямата руска победа на бойното поле за последните девет месеца.

Украинският военен говорител Дмитро Лихови каза, че украинските сили са се изтеглили от селата Северне и Степове, след като ден по-рано са напуснали и Ласточкине. Те са се укрепили на нови отбранителни позиции западно от Авдиивка. По думите му армията се изтегля на позиции, които са на нивото на останалата част от източната фронтова линия и са по-подходящи за отбрана. Лихови отбеляза, че Русия е понесла значителни загуби при тези боеве.

До момента руското министерство на отбраната каза, че е превзело Северне две години и три дни след началото на "специалната военна операция", както Кремъл нарича войната в Украйна, която започна преди две години.

Преди инвазията в Северне и Степове живееха общо по-малко от 100 души, отбелязва Ройтерс.

09:39 27.2.2024

Началникът на Генералния щаб на Русия е посетил команден пункт в Запорожка област, твърди ISW

Началникът на Генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов е посетил команден пункт в Запорожка област тази седмица. Това съобщи Институтът за изследване на войната (ISW) в понеделник.

Анализаторите са проучили видео кадри, на които Герасимов слуша доклади за оперативната обстановка и раздава медали на руски военнослужещи след превземането на Авдиивка на 21 февруари.

Това е първата публична изява на Герасимов в командните му задължения от 29 декември насам, съобщи ISW.

"Герасимов уволни бившия командир на 58-ма армия генерал-майор Иван Попов през юли 2023 г. след съобщения, че Попов е заобиколил командването на Герасимов и е отишъл директно в Кремъл, за да се оплаче от отказа на Герасимов да изтегли войските на 58-ма армия от фронтовата линия за почивка и възстановяване по време на украинското контранастъпление през лятото на 2023 г. в Запорожка област", припомнят експертите на ISW.

Те предполагат, че целта на визитата на Герасимов е била „възстановяване на отношенията му с командирите и нисшите военнослужещи от 58-ма армия след освобождаването на Попов и критиките, които то предизвика към Герасимов“.

09:31 27.2.2024

Украйна може да спре Путин. Ето защо

Неуспешна контраофанзива, блокирана помощ за Украйна, изчерпващ се човешки ресурс: руският президент Владимир Путин вярва, че войната се обръща в негова полза, и за това има някои основания. Към началото на идната година обаче балансът на силите ще започне да се обръща отново в полза на Украйна, пише Димитър Бечев. Ето защо.

09:29 27.2.2024

Зеленски говори за 31 хил. убити украински войници. Какво знаем до момента

В неделя президентът на Украйна Володимир Зеленски за първи път съобщи официални данни за броя на убитите украински войници. До този момент Киев отказваше да предоставя такава информация с аргумента, че това може да помогне на врага. Ето какво научихме.

08:37 26.2.2024

Руските войски удариха Харков и Днипро, има разрушения и жертви

През нощта руските военни нанесоха удар по територията на Украйна. Експлозии се чуха в Харков и Днипро, а в Запорожка и Днипропетровска област беше обявена въздушна тревога. Има жертви и разрушения, съобщават местните власти.

Двама души са ранени, пише кметът на Днипро Борис Филатов в Телеграм. Ръководителят на Днипропетровската областна администрация Сергей Лисак пише за четири жертви.

"В жилищния сектор на областния център са пострадали десет частни къщи, няколко автомобила. Врагът отново насочва оръжията си към мирните градове", пише Лисак. Той публикува снимки с последствията от ударите.

Лисак съобщи също, че през нощта в региона са били свалени три руски ракети и пет дрона. Олег Синегубов, ръководител на Харковската областна администрация, каза, че руската армия е поразила региона с ракети С-300. Засега няма информация за жертви.

18:20 25.2.2024

31 000 украински войници са убити след началото на войната

31 000 украински войници са били убити след началото на руската инвазия в Украйна. Това каза президентът на страната Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Това е първият път от началото на войната, в който Киев официално съобщава броя на убитите си войници.

Зеленски отказа да разкрие броя на ранените украински войници, защото според него така Русия ще получи информация, която може да използва за планирането на следващите си действия.

Москва не дава информация за броя на жертвите, които е дала от началото на войната. Според данните на разузнаванията на различни западни държави най-малко 300 000 руски войници са били убити или ранени в рамките на двете години война.

09:08 24.2.2024

Украйна твърди, че е свалила втори самолет А-50 на Русия

Украинската армия твърди, че е свалила втори самолет за далечно радиолокационно проследяване и контрол А-50.

Новината за сваления самолет идва точно две години след началото на инвазията на Русия в Украйна.

Украинските военни твърдят, че летателният апарат е бил ударен, докато е летял между градовете Ростов на Дон и Краснодар. Те се намират на около 200 км от фронтовата линия в Украйна.

Месните власти в Краснодар съобщиха за паднал самолет край село Трудовая Армения, както и за потушен на мястото на катастрофата пожар. Повече детайли не бяха съобщени. Русия до момента не потвърждава информацията за сваления ѝ разузнавателен самолет.

Това е вторият подобен самолет, който силите на Украйна свалят. В средата на януари те съобщиха, че са свалили друг А-50, както и военнотранспортен самолет Ил-22М над Азовско море.

Според проекта "Белоруски гаюн" в аерокосмическите сили на Руската федерация има само девет такива самолета, а според британското разузнаване те са шест.

А-50 е самолет за радиолокационно проследяване на големи разстояния. Той е предназначен за наблюдение на цели във въздуха, на сушата и в морето, както и за насочване на изтребители.

Две години руска инвазия. Как се промени войната срещу Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

08:38 23.2.2024

Одеса е бил атакуван с дронове и ракети

Киерв съобщи, че град Одеса е бил атакуван с дронове и ракети преди полунощ. Сирените в украинския черноморски град и в областта са били пуснати в 21:10 ч. Към 22:10 ч. и 22:55 ч. в града са се чули поредица силни взривове.

Председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер съобщи в Телеграм, че в Одеса е избухнал пожар в обект на гражданската инфраструктура. "Това стана в резултат на руска атака с дронове по града. Има информация за пострадали хора. Данните и броят се проверяват. Всички съответни служби работят на място", казва Кипер.

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В Одеса живеят около 50-60 хиляди етнически българи.

08:29 22.2.2024

Зеленски поздрави ВВС за свалянето на 7 руски изтребителя за седмица

Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства украинските военновъздушни сили за свалянето на седем руски изтребителя Су за една седмица във вечерното си обръщение в сряда.

Зеленски каза, че е една от най-важните задачи в съпротивата срещу руската инвазия е да се защитят небето над Украйна и позициите на фронтовата линия от руските удари от ракетни системи и от бойни самолети.

В навечерието на втората годишнина от войната в Украйна, която Русия започна на 24 февруари 2022 г., Зеленски обяви нови военни споразумения. Без да дава подробности, той отбеляза, че са договорени отбранителна помощ и конкретни финансови гаранции за държавата.

Украйна вече сключи споразумения с Великобритания, Германия и Франция.

16:37 21.2.2024

Най-малко 60 руски войници са убити при украински удар в Донецка област

Най-малко 60 руски войници са убити при украински удар в Донецка област във вторник. Това съобщи руската редакция на Би Би Си, позовавайки се на свои източници.

Руските войници от 36-та гвардейска мотострелкова бригада са били строени и са чакали пристигането на генерал-майор Олег Моисеев, командващ 29-та руска армия, когато е нанесен ударът на 20 февруари, пише Би Би Си.

Украйна не е коментирала информацията до момента. Руски служител потвърди, че е имало такъв удар, но описа цитирания брой на жертвите като „силно преувеличен“.

Проруски канали в социалните медии публикуваха видеоклипове и снимки, показващи десетки униформени мъртви тела. Те обвиняват Моисеев, че е накара войниците да стоят под строй на открито, когато са били ударени.

Съобщава се, че те са били поразени с две ракети, изстреляни от система HIMARS.

Въпросната 36-та мотострелкова бригада обикновено е базирана в Забайкалския район на Сибир. Тя е била в окупираната от Русия украинска Донецка област на обучение.

16:29 21.2.2024

С лодка до Аляска. Как двама руснаци избягаха от мобилизацията

Когато военните идват в Чукотка, за да мобилизират хора за войната на Русия срещу Украйна, Максим Теюнаут отказва да им отвори вратата. Вместо това той и негов приятел бягат от страната с лодка. Въпреки опасностите в откритото ледено море, те достигат до остров от щата Аляска, където искат убежище.

С лодка до Аляска. Как двама руснаци избягаха от мобилизацията
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

08:33 21.2.2024

Двама души са убити, след като руски дрон удари кола в Харковска област

Двама души са убити, а един човек е бил ранен във вторник, след като руски дрон удари цивилен автомобил в Харковска област. Това съобщи каза Олег Синегубов, ръководител на регионалната военна администрация.

„В колата е имало трима пътници. На място са загинали 38-годишен цивилен шофьор и 50-годишен цивилен мъж. 48-годишната съпруга на последния е откарана в лечебно заведение с наранявания“, написа Синегубов в Телеграм.

Според него и тримата са местни селскостопански работници, които са се прибирали след работа.

Руската пълномащабна война срещу Украйна започна на 24 февруари 2022 г. През януари Русия засили атаките си, в резултат на които бяха убити десетки хора, а стотици бяха ранени.

18:41 20.2.2024

Швеция дава най-голямата си военна помощ за Украйна. ЕС отпуска 75 млн. за хуманитарни нужди

Шведският министър на отбраната Пол Джонсън обяви във вторник най-големия пакет военна помощ от страната за Украйна от началото на пълномащабната руска инвазия.

Той ще включва артилерийски снаряди, системи за противовъздушна отбрана RBS70, противотанкови ракети, ръчни гранати, гранатомети Carl Gustaf, както и десантни катери и подводни оръжия. Също така пакет на обща стойност почти 700 милиона долара предвижда отпускане на пари за съвместна покупка с Дания на бойни машини на пехотата CV-90 за Украйна.

Междувременно ЕС съобщи, че отпуска 75 милиона евро за хуманитарна помощ на Украйна. Според изявление на сайта на Европейската комисия средствата ще бъдат използвани за предоставяне на спешна помощ, включително достъп до основни нужди като жилище, чиста вода, образование и здравеопазване. Така общата сума, отпусната от съюза по програми за хуманитарна помощ на Украйна, ще възлезе на 926 милиона евро от началото на войната.

09:37 20.2.2024

"Ситуацията е изключително трудна". Зеленски каза, че на фронта не достига артилерия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза в ежедневното си видеообръщение, че ситуацията на фронта е изключително трудна, като украинската армия е изправена срещу руските сили, които се възползват от закъсненията на западните страни в доставката на военна помощ.

"Ситуацията е изключително трудна в няколко точки на фронтовата линия, където руските сили са съсредоточили максимални резерви", каза той и добави, че на украинските сили не достига артилерия, имат нужда и от средства за противовъздушна отбрана и за оръжия с по-голям обсег.

Президентът отбеляза, че Киев работи със своите партньори възможно най-усилено за подновяване и разширяване на военната подкрепа за Украйна. И благодари на украинските компании и на партньорите, които вече са ангажирани с производство в страната на оръжия, артилерийски снаряди, дронове и системи за електронна борба.

Това се случи на фона на руското настъпление в Източна и Южна Украйна, където преди дни превзеха силно укрепения град Авдиивка в Донецка област, след като украинските сили се оттеглиха. Така те постигнаха първата си голяма победа след превземането на Бахмут през май 2023 г. Руският президент Владимир Путин приветства превземането на Авдиивка като "важна победа" за неговите войски, само няколко дни преди втората годишнина от началото на руската инвазия на 24 февруари.

08:53 19.2.2024

Русия твърди, че е превзела укрепен завод в Авдиивка

Руската армия твърди, че е превзела изцяло коксохимическия завод в град Авдиивка. По-рано Москва съобщи, че отстъпващите украински сили са укрепили завода като част от отстъплението си от района.

В събота главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Олександър Сирски каза, че украинската армия се е оттеглила от Авдиивка. Това се наложи заради сериозно превъзходство във въоръжението в полза на руските сили.

До това се стигна, след като Украйна от месеци предупреждава, че изпитва остър недостиг на боеприпаси. Въпреки това най-големият снабдител на оръжие за украинската армия – САЩ от месеци бави пакет с помощи заради действията на представители на Републиканската партия в Конгреса.

09:26 18.2.2024

Един човек загина след руски удар по Купянск

Един човек е загинал в Купянск, който беше ударен от руски въздушен удар в събота. Това съобщи началникът на регионалната военна администрация на Харковска област Олег Синегубов.

„Към момента в резултат на ударите на окупаторите над Купянск знаем за една загинала жена и пет ранени – три жени и двама мъже“, написа той в Телеграм.

На 17 февруари следобед руските войски нанесоха въздушни удари по Купянск в Харковска област. По предварителни данни на прокуратурата над града са хвърлени най-малко пет авиобомби. В Купянск има разрушения и повреди на редица граждански обекти. Една от авиационните бомби е ударила двуетажна жилищна сграда.

09:18 18.2.2024

Най-малко двама души бяха убити след руска атака в Краматорск

Двама души са загинали, а други двама души са под развалините на разрушени сгради в резултат на руска атака в Краматорск. Това съобщи в Телеграм областната военна администрация на Донецк в неделя.

Според местните власти вечерта в събота срещу неделя руските войски са нанесли ракетен удар по Славянск и Краматорск. Към Краматорск са били изстреляни три ракети - насочени към индустриалната зона и частния сектор.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза на 30 януари, че само от началото на годината Русия е изстреляла повече от 330 ракети от различни типове и приблизително 600 атакуващи дрона над Украйна .

09:11 18.2.2024

Украинската армия се изтегли от Авдиивка

Украинската армия се е изтеглила от източния град Авдиивка. Това съобщи главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Олександър Сирски рано в събота.

Новината идва на фона на предупреждения от месеци, че Украйна изпитва недостиг на боеприпаси и военно оборудване заради спирането на пакета от военна и икономическа помощ от САЩ от страна на републиканците. В четвъртък САЩ предупредиха, че е възможно Авдиивка да падне именно заради липсата на боеприпаси.

08:21 17.2.2024

Русия е похарчила до 211 млрд. долара за инвазията, смята САЩ

Инвазията на Русия в Украйна вероятно ѝ е струвала до 211 млрд. долара до момента. Това каза в петък високопоставен служител на отбраната на САЩ.

Това е сумата, която Кремъл е похарчил за оборудване, разполагане и поддържане на войските си в Украйна. Освен това Москва е загубила повече от 10 млрд. долара заради отменени или отложени продажби на оръжие.

По думите на американския представител около 315 000 руски войници са били или убити, или ранени за близо двете двете години, в които продължава пълномащабната война. Тя започна на 24 февруари 2022 г.

Заредете още

XS
SM
MD
LG