Връзки за достъпност

Извънредни новини
Дим се издига след атака на украински дрон в Тверска област в Русия на 18 септември.
Дим се издига след атака на украински дрон в Тверска област в Русия на 18 септември.

на живо Войната: Украински дрон порази оръжеен склад в руската Тверска област

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

08:55 4.2.2024

Русия твърди за над 20 загинали при украински удар в окупирания Лисичанск

Руските власти съобщават, че 28 души са загинали при украинска атака в град Лисичанск, в окупираната Луганска област в Източна Украйна. Най-малко 10 са били ранени.

При атаката е била уцелена сграда, в която първоначално се съобщаваше, че има пекарна. Ройтерс е успяла да идентифицира място от Гугъл карти (Google maps), където се намира ресторант "Адриатик" на улица "Московска" в Лисичанск, съдейки по старо видео, разпространено от руското министерство на извънредните ситуации. Агенцията не може да провери по независим начин датата на заснемане на кадрите, нито други подробности от района.

За момента Украйна не е коментирала. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че по време на нападението в сградата са се намирали "десетки цивилни" и че при атаката са били използвани западни оръжия.

Контролираният от Русия Лугански информационен център съобщи, че Украйна е обстрелвала пекарната, използвайки доставената от САЩ мобилна артилерийска ракетна система Хаймарс (HIMARS).

10:14 3.2.2024

Украйна е свалила 9 руски дрона, а Русия - 7 украински

Украйна е свалила 9 руски дрона в четири украински области от общо 14 изстреляни от руските сили към цели на украинска територия, съобщи Ройтерс.

При нощната атака е била поразена енергийна инфраструктура в Кривой рог, родният град на президента Володимир Зеленски, казаха местни представители и украинските военновъздушни сили. Това е втората атака с дронове в рамките на два дни по Кривой Рог, в Централна Украйна. Кметът Олександър Вилкул каза, че обекти от енергийната инфраструктура са били засегнати и в резултат на това хиляди хора са останали без електричество. В някои райони са били нарушени и водоснабдяването и топлоподаването. Болници са преминали на захранване с генератори, допълни кметът на града.

Руските военновъздушни сили казаха, че са свалили 7 украински дрона в три руски области - Белгородска, Волгоградска и Ростовска, предаде ТАСС. Най-много от тях - 4, са били прехванати в Белгородска. Във Волгоградска област при падането на отломките от свален дрон възникнал пожар в местно предприятие за преработка на нефтопродукти, който вече е потушен, каза областният управител Андрей Бочаров.

09:54 3.2.2024

Украйна е информирала Вашингтон, че е решила да уволни Залужни, според световни медии

Украинското правителство е информирало Белия дом, че президентът Володимир Зеленски е решил да уволни главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни, съобщиха Ройтерс и "Вашингтон пост" в петък, позовавайки се на свои източници.

Ако това се потвърди официално, би било най-сериозното сътресение във властта след началото на руската инвазия. Според "Вашингтон пост" американски официални лица не подкрепят или възразяват срещу този ход, като признават, че решението е на Зеленски.

14:29 2.2.2024

Френски хуманитарни работници са убити при руски удар в Украйна

Двама френски хуманитарни работници са били убити на 1 февруари при руски удар по град Берислав в украинската Херсонска област, съобщи областният управител Олександър Прокудин. При масираното нападение с дронове са ранени още трима французи и украинец.

Берислав е на западния бряг на река Днепър, откъдето се изтеглиха руските сили в края на 2022 г., но продължават постоянен обстрел.

На 2 февруари френският президент Еманюел Макрон определи като "подъл и недостоен" удара, при който загинаха неговите сънародници. "Мисля за техните близки и ранените им другари", написа той в Х и изрази солидарност с "всички доброволци, които полагат усилия да помагат на хората".

Външният министър Стефан Сежурне отправи критики срещу "руското варварство" и отбеляза, че "Русия ще трябва да отговаря за престъпленията си". Украинската полиция съобщи, че е започнала разследване за нарушаване на законите на войната.

"Смелите френски хуманитарни работници помагаха и винаги ще им бъдем благодарни за тяхната човечност", написа украинският президент Володимир Зеленски и добави, че "руският терор" не отчита националността на жертвите.

12:20 2.2.2024

Киев е отправил многократни призиви към Москва за връщане на телата на украинските военнопленници, които според руските власти са загинали при катастрофа на самолет. За това съобщи Радио Свобода, като цитира представител на украинското Министерство на отбраната. По неговите думи руската страна не отговаря на тези молби.

Новината идва, след като миналата сряда Русия съобщи, че неин самолет Ил-76 се е разбил в Белгородска област. Според Москва на борда на самолета е имало 65 украински военнопленици, транспортирани за размяна с руски граждани. Всички пътници са загинали.

17:07 1.2.2024

Украйна съобщи, че е унищожила руски ракетен катер край Крим

Украйна съобщи, че е унищожила ракетен катер на руския Черноморски флот, който е патрулирал край бреговете на полуостров Крим. Засега няма коментар от Москва, откъдето не се съобщава за щети по някой от руските катери, но каналът "Рибар" в Телеграм, близък до руската армия, писа за "повреден" плавателен съд.

Украинското военно разузнаване (ГУР) съобщи, че успешно е "потопило" ракетния катер "Ивановец" в района на езерото Донузлав, на западния бряг на Крим, който беше незаконно анексиран от Русия през 2014 г. Катерът е "патрулирал в морето" близо до езерото, каза Андрий Юсов - говорител на ГУР. Операцията е била осъществена с помощта на Министерството на дигиталната трансформация и платформата за набиране на средства Юнайтед 24.

Построеният през 1989 г. 56-метров катер е оборудван с четири свръхзвукови системи за изстрелване на противокорабни крилати ракети "Москит", според сайта на руския Черноморски флот. "Поради редица преки удари по корпуса руският кораб е получил повреди, които правят движението невъзможно - "Ивановец" е потънал", съобщи ГУР в Телеграм.

Службата публикува и видеоклип, на който се вижда как кораб се взривява в зрелищно огнено кълбо.

Автентичността на тези кадри и мястото на заснемането им не могат да бъде потвърдена от независим източник.

14:40 1.2.2024

Европейският съюз постигна съгласие сред лидерите на страните членки за отпускането на 50 млрд. евро помощ за Украйна до 2027 г. Сумата ще бъде заложена в европейския бюджет, след като преди месец Унгария наложи вето на решението.

14:10 1.2.2024

Украйна се нуждае от рязко увеличаване на артилерийските системи

Украйна се нуждае от рязко увеличаване на броя на артилерийските системи независимо от типа и възрастта им, каза ръководителят на украинското военно разузнаване Кирил Буданов в интервю за CNN. Според него боеприпасите също са изключително важни: "Снарядите са един от най-ключовите фактори в тази война... Не толкова качеството, колкото количеството".

Буданов отбеляза, че има приблизителен паритет с Русия при безпилотните самолети. В допълнение към F-16, които скоро трябва да бъдат предадени на Украйна, Буданов каза, че би било добре ВСУ да получи ударни безпилотни самолети А-10. Те, макар и смятани за остарели, все още са високо ценени от военните, отбелязва CNN.

Шефът на разузнаването също така изрази съмнение, че ако Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ, Украйна ще бъде лишена от американска военна помощ.

Според Буданов Русия разполага с повече от половин милион войници на окупираната украинска територия, но това едва ли ще ѝ позволи да промени значително фронтовата линия в близко бъдеще.

08:57 1.2.2024

Украйна твърди, че е поразила военно летище в Крим

Украинските военновъздушни сили са нанесли удар по военното летище "Белбек" в окупирания от Русия полуостров Крим, предаде Ройтерс, като се позова на публикация на командващия ВВС на Украйна Николай Олешчук. Москва отрича.

Олешчук съобщи в Телеграм за атака на 204-та Севастополска бригада тактическа авиация в Крим, който незаконно анексиран от Русия през 2014 г. Той публикува видеозапис на удар с ракета, който може да бъде геолокализиран като заснет в село Любимовка, съобщи Радио Свобода.

"Украинските летци със сигурност ще се върнат у дома, на родното си летище. А сега благодаря на всички, които се включиха в прочистването на Крим от руското присъствие!" - написа още Олешчук.

Официално украинските власти не са коментирали тези съобщения. Източници на проукраински Телеграм канали в Крим обаче твърдят, че поне една от ракетите е поразила руската авиобаза на летището.

Руското министерство на отбраната съобщи, че Москва е осуетила въздушен удар срещу Крим, като е свалила 20 украински ракети – 17 над Черно море и още три над полуострова. Според информацията отломки от украински ракети са паднали на територията на военно поделение в село Любимовка, разположено близо до военновъздушната база "Белбек". Инцидентът не е причинил щети на "авиационното оборудване".

Губернаторът на анексирания Севастопол Михаил Развозжаев написа, че системите за противовъздушна отбрана са свалили "повече от 6 украински ракети" над града в сряда. Според Развозжаев няма пострадали, но няколко къщи са били повредени от отломки от свалените ракети.

17:54 31.1.2024

Москва и Киев си разменят пленници за първи път след катастрофата на Ил-76

Руското министерство на отбраната съобщи, че в сряда 195 военнопленници от украинската армия са предадени на Украйна, а 195 руски военнослужещи са били върнати от украински плен.

Украинският президент Володимир Зеленски написа в канала си в Телеграм, че в резултат на размяната в Украйна са върнати 207 души. Най-възрастният от освободените е на 61 години, а най-младият - на 20. Най-малко 36 от прехвърлените пленници имат наранявания или сериозни заболявания.

Това е първата размяна на пленници след катастрофата на самолета Ил-76 в Белгородска област на 24 януари. Според изявление на руското министерство на отбраната на борда на самолета е имало 65 украински военнопленници, които са били транспортирани до Белгород за размяна. Твърди се, че всички на борда са загинали. Руски официални лица казаха, че самолетът е бил свален от Украйна.

Украинските официални лица, включително президентът Володимир Зеленски, нито потвърдиха, нито отрекоха руската версия за случилото се. Те потвърдиха, че действително е била подготвяна размяна, която не се е състояла. Обвиниха Русия, че използва въпроса за съдбата на затворниците, за да повлияе на общественото мнение в Украйна, и призоваха за международно разследване на катастрофата.

08:46 31.1.2024

Русия атакува украинския град Харков с дронове

Руски дронове поразиха цивилни обекти в украинския град Харков, като местните власти съобщават за щети по два жилищни блока и засегната гражданска инфраструктура.

Кметът на Харков Игор Терехов написа в Телеграм, че са били изпочупени прозорците на два многоетажни жилищни блока в квартал "Слобидски" и че няколко автомобила са били унищожени. По-рано той съобщи, че в една от поразените сгради е избухнал пожар.

Губернаторът на Харковска област Олег Синегубов каза, че градът е бил подложен на редица удари, при които е повредена цивилна инфраструктура. По думите му Харков е бил атакуван с най-малко шест дрона. Трима души са получили наранявания.

08:21 30.1.2024

Кремъл съобщава за украинска атака над Крим и четири руски области

Руските части за противовъздушна отбрана (ПВО) през нощта са унищожили във въздуха и прехванали 21 украински дрона, 11 от които над Крим,5 над Белгородска, 3 над Брянска, един над Калужска и един над Тулска област, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

15:49 29.1.2024

Украйна свали руски дронове над 4 свои региона

Украинската противовъздушна отбрана съобщи, че всичките осем дрона, изстреляни от Русия рано сутринта в понеделник по цели в четири региона - Николаевска, Днепропетровска, Хмелницка и Ровненска, са били свалени.

По територията на Украйна са изстреляни и една ракета "Искандер-М" и три ракети С-300, съобщиха още от Генералния щаб.

Междувременно в понеделник руската противовъздушна отбрана е отразила атака на украински дрон срещу петролната рафинерия Славнефт-ЯНОС в град Ярославъл, североизточно от Москва, каза областният управител Михаил Евраев. Той добави, че няма пожар или жертви в завода, разположен на около 250 километра от руската столица. Твърдението не може да бъде независимо потвърдено.

15:45 29.1.2024

Как руски завод за изтребители внася западни части въпреки санкциите

Русия е под санкции от 2014 г. Те се затягат рязко, след като Кремъл нахлу в Украйна. Санкциите засягат и търговията с технологии и части. Европейски и американски заводи заобикалят забраните на ЕС и САЩ - износ към Москва има и от това се възползва строител на руски изтребители. Как е възможно?

09:03 29.1.2024

Руски ракети поразиха промишлен обект в района на Кременчук

Руската армия атакува с ракети района на Кременчук за втори пореден ден, съобщи вечерта на в неделя началникът на Полтавската областна военна администрация Филип Пронин.

„По предварителна информация отново е ударен промишлен обект в района на Кременчук“, каза Пронин. Градът се намира в централната част на Украйна.

Новата атака идва, след като в събота вечерта руската армия удари промишлен обект в района на Кременчук с две ракети "Искандер-М". На мястото възникна пожар. В резултат на атаката няма пострадали.

12:03 28.1.2024

Русия е засилила атаките си срещу Украйна, съобщиха украинските власти

През последните два дни Русия е увеличила атаките си срещу Украйна с дронове и ракети. Засегнати са гражданската и критичната инфраструктура в различни райони в страната, съобщиха в неделя военновъздушните сили на Киев.

Няма информация за жертви при атаките от последното денонощие.

Военновъздушните сили съобщиха, че Русия е атакувала централната част на Полтавска област с две балистични ракети и Донецка област с три ракети земя-въздух.

Филип Пронин, губернатор на Полтавска област, написа в Telegram, че атаката е предизвикала пожар в града. В Запорожка област, губернаторът Юрий Малашко каза, че инфраструктурен обект е бил ударен при атака с дрон, без да дава подробности за щетите.

Системите за противовъздушна отбрана на Украйна са унищожили четири от осемте изстреляни от Русия дрона през нощта, съобщиха военновъздушните сили.

Ден по-рано генерал Олександър Тарнавски, украинският командир в зоната Таврия в Запорожка област, каза, че руските сили са "увеличили значително" броя на настъпателните и щурмовите операции през последните два дни.

11:35 27.1.2024

Украйна съобщи за цивилни жертви при последните руски удари

Деветдесет и осем сблъсъка са се състояли между украинските войски и нахлуващата руска армия през последните 24 часа. Това съобщиха украинските военни рано сутринта в събота. Те казаха, че Русия е нанесла и множество ракетни и въздушни удари, довели до жертви сред цивилното население.

"Има загинали и ранени сред цивилното население", съобщи Генералният щаб на въоръжените сили, без да предоставя подробности за броя на жертвите.

По данни на Генералния щаб руските сили са нанесли 8 ракетни и 4 въздушни удара и са извършили 78 атаки от ракетни системи за залпов огън по позиции на украинските войски и населени места. В атаките са използвани дронове "Шахед" и балистични ракети "Искандер" иранско производство.

При последните руски удари са били разрушени или повредени редица "високи жилищни сгради, училища, детски градини, търговски център и друга гражданска инфраструктура".

Според съобщението на Генералния щаб повече от 120 населени места са били подложени на артилерийски обстрел в Черниговска, Сумска, Харковска, Луганска, Донецка, Запорожка, Днепропетровска, Херсонска и Николаевска област", се посочва в ежедневната актуализация.

15:08 26.1.2024

В рамките на 2023 г. Русия е внесла микрочипове на обща стойност 1,7 млрд. долара въпреки международните санкции, наложени ѝ заради непредизвиканата инвазия в Украйна. Това съобщава Bloomberg, цитирайки класифицирани данни на руската митническа служба. Една от основните цели на западните санкции срещу Русия е да попречи на страната да развива модерни технологии, които да използва с военно предназначение срещу Украйна.

14:59 26.1.2024

Петролната рафинерия в руския град Туапсе спря работа след украинска атака

Нефтопреработвателен завод на "Роснефт" в град Туапсе, Южна Русия, е спрял преработката на петрол след пожар, причинен в четвъртък от атака с дронове съобщиха в петък два източника, цитирани от Ройтерс.

От "Роснефт", който е най-големият производител на петрол в Русия, все още не са коментирали случилото се.

Украински източник заяви преди ден, че украински безпилотни самолети са атакували петролната рафинерия на брега на Черно море. Това е четвъртата подобна атака срещу голям обект от руската енергийна инфраструктура през последната седмица, добави Ройтерс.

10:33 25.1.2024

Украйна е свалила 11 от 14 руски дрона

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщиха, че са свалили 11 от 14 ударни дрона "Шахед", изстреляни през нощта от Русия, предаде Укринформ в четвъртък.

Дроновете са били пуснати от района на руското черноморско крайбрежие и от окупирания полуостров Крим. 11 от тях са били унищожени над южните Одеска и Николаевска област, казаха украинските военновъздушни сили в Телеграм.

В ударено от дронове предприятие в Днепропетровска област на изток е избухнал пожар. Огънят вече е потушен, съобщиха местните власти, цитирани от Укринформ. Атаката е била извършена в района на Кривой рог - родния град на украинския президент Володимир Зеленски, който навършва днес 46 години.

Украинските военновъздушни сили обявиха още, че Русия е изстреляла от южната Белгородска област четири ракети С-300 по посока на североизточния украински град Харков и на окупирания Донбас. Генералният щаб на ВСУ съобщи в редовната си сутрешна сводка за 58 сражения през последните 24 часа.

Заредете още

XS
SM
MD
LG