Връзки за достъпност

Извънредни новини
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия

на живо Войната: Сателитни снимки показват разрушенията след удара по руски военен склад

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

09:03 29.1.2024

Руски ракети поразиха промишлен обект в района на Кременчук

Руската армия атакува с ракети района на Кременчук за втори пореден ден, съобщи вечерта на в неделя началникът на Полтавската областна военна администрация Филип Пронин.

„По предварителна информация отново е ударен промишлен обект в района на Кременчук“, каза Пронин. Градът се намира в централната част на Украйна.

Новата атака идва, след като в събота вечерта руската армия удари промишлен обект в района на Кременчук с две ракети "Искандер-М". На мястото възникна пожар. В резултат на атаката няма пострадали.

12:03 28.1.2024

Русия е засилила атаките си срещу Украйна, съобщиха украинските власти

През последните два дни Русия е увеличила атаките си срещу Украйна с дронове и ракети. Засегнати са гражданската и критичната инфраструктура в различни райони в страната, съобщиха в неделя военновъздушните сили на Киев.

Няма информация за жертви при атаките от последното денонощие.

Военновъздушните сили съобщиха, че Русия е атакувала централната част на Полтавска област с две балистични ракети и Донецка област с три ракети земя-въздух.

Филип Пронин, губернатор на Полтавска област, написа в Telegram, че атаката е предизвикала пожар в града. В Запорожка област, губернаторът Юрий Малашко каза, че инфраструктурен обект е бил ударен при атака с дрон, без да дава подробности за щетите.

Системите за противовъздушна отбрана на Украйна са унищожили четири от осемте изстреляни от Русия дрона през нощта, съобщиха военновъздушните сили.

Ден по-рано генерал Олександър Тарнавски, украинският командир в зоната Таврия в Запорожка област, каза, че руските сили са "увеличили значително" броя на настъпателните и щурмовите операции през последните два дни.

11:35 27.1.2024

Украйна съобщи за цивилни жертви при последните руски удари

Деветдесет и осем сблъсъка са се състояли между украинските войски и нахлуващата руска армия през последните 24 часа. Това съобщиха украинските военни рано сутринта в събота. Те казаха, че Русия е нанесла и множество ракетни и въздушни удари, довели до жертви сред цивилното население.

"Има загинали и ранени сред цивилното население", съобщи Генералният щаб на въоръжените сили, без да предоставя подробности за броя на жертвите.

По данни на Генералния щаб руските сили са нанесли 8 ракетни и 4 въздушни удара и са извършили 78 атаки от ракетни системи за залпов огън по позиции на украинските войски и населени места. В атаките са използвани дронове "Шахед" и балистични ракети "Искандер" иранско производство.

При последните руски удари са били разрушени или повредени редица "високи жилищни сгради, училища, детски градини, търговски център и друга гражданска инфраструктура".

Според съобщението на Генералния щаб повече от 120 населени места са били подложени на артилерийски обстрел в Черниговска, Сумска, Харковска, Луганска, Донецка, Запорожка, Днепропетровска, Херсонска и Николаевска област", се посочва в ежедневната актуализация.

15:08 26.1.2024

В рамките на 2023 г. Русия е внесла микрочипове на обща стойност 1,7 млрд. долара въпреки международните санкции, наложени ѝ заради непредизвиканата инвазия в Украйна. Това съобщава Bloomberg, цитирайки класифицирани данни на руската митническа служба. Една от основните цели на западните санкции срещу Русия е да попречи на страната да развива модерни технологии, които да използва с военно предназначение срещу Украйна.

14:59 26.1.2024

Петролната рафинерия в руския град Туапсе спря работа след украинска атака

Нефтопреработвателен завод на "Роснефт" в град Туапсе, Южна Русия, е спрял преработката на петрол след пожар, причинен в четвъртък от атака с дронове съобщиха в петък два източника, цитирани от Ройтерс.

От "Роснефт", който е най-големият производител на петрол в Русия, все още не са коментирали случилото се.

Украински източник заяви преди ден, че украински безпилотни самолети са атакували петролната рафинерия на брега на Черно море. Това е четвъртата подобна атака срещу голям обект от руската енергийна инфраструктура през последната седмица, добави Ройтерс.

10:33 25.1.2024

Украйна е свалила 11 от 14 руски дрона

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщиха, че са свалили 11 от 14 ударни дрона "Шахед", изстреляни през нощта от Русия, предаде Укринформ в четвъртък.

Дроновете са били пуснати от района на руското черноморско крайбрежие и от окупирания полуостров Крим. 11 от тях са били унищожени над южните Одеска и Николаевска област, казаха украинските военновъздушни сили в Телеграм.

В ударено от дронове предприятие в Днепропетровска област на изток е избухнал пожар. Огънят вече е потушен, съобщиха местните власти, цитирани от Укринформ. Атаката е била извършена в района на Кривой рог - родния град на украинския президент Володимир Зеленски, който навършва днес 46 години.

Украинските военновъздушни сили обявиха още, че Русия е изстреляла от южната Белгородска област четири ракети С-300 по посока на североизточния украински град Харков и на окупирания Донбас. Генералният щаб на ВСУ съобщи в редовната си сутрешна сводка за 58 сражения през последните 24 часа.

09:53 25.1.2024

Русия атакува Одеса с дронове през нощта

Русия атакува Одеса с дронове. Атаките започнаха в сряда вечерта и продължиха през нощта. Местните власти призовават в всички граждани да са в укрития. По-рано вечерта Одеса беше атакувана с дронове откъм Черно море. Сирените бяха включени в 20:46 ч., а отбой беше даден в 21:41 ч. Чуха се поредица силни взривове в централната част на града.

"Руските терористи атакуваха Одеса с ударни дронове. Има щети по цивилната жилищна инфраструктура. Регистрирани са пожари. До момента е известно за двама ранени мъже от Одеса. Лекарите им оказват необходимата помощ", съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер.

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В Одеса живеят около 50-60 хиляди българи.

09:37 24.1.2024

Ситуацията на фронта в Украйна може би е по-сериозна отпреди 2 години според Дмитро Кулеба

Ситуацията на фронтовата линия в Украйна остава трудна поради липсата на доставки на боеприпаси, каза министърът на външните работи Дмитро Кулеба в интервю за германското издание "Билд". Според него "ситуацията е много сериозна, може би дори по-сериозна, отколкото е била от началото на руската инвазия преди почти две години".

Генералният щаб на Украинската армия съобщи в сводката си, че през изминалото денонощие е имало 56 военни сблъсъка и руските войски не спират да атакуват позициите на украинските отбранителни сили.

Кулеба добави, че масираният ракетен удар сутринта на 23 януари е доказателство, че Украйна се нуждае от повече системи за противовъздушна отбрана и ракети към тях.

Германия съобщи междувременно, че ще прехвърли на Украйна военни хеликоптери Sea King Mk 41, а Канада ще предостави на Украйна 10 многофункционални лодки Zodiac Hurricane Technologies на стойност около 20 млн. долара. Помощта от Съединените щати все още е блокирана от републиканците в Конгреса.

10:54 23.1.2024

Зеленски издаде указ за защита на идентичността на етнически украинци в Русия

Украинският президент Володимир Зеленски издаде указ за защита на правата и идентичността на около 4 милиона етнически украинци в Русия, съобщи украинската редакция на Свободна Европа.

Според Зеленски в случая става въпрос за хора в регионите Краснодар, Белгород, Брянск, Воронеж, Курск и Ростов.

Освен това Зеленски предложи промяна в украинската конституцията, която да позволи двойното гражданство. Той обаче добави, че това няма да е възможно за страни агресори, в което число влиза Русия.

09:40 22.1.2024

Русия спря част от работата на опожарения газов терминал на Балтийско море

Най-големият руски производител на втечнен природен газ „Новатек“ съобщи в неделя вечерта, че се е наложило да преустанови част от дейностите в терминала си на Балтийско море, предаде Ройтерс.

Това се случва заради пожар в комплекса на около 170 км от Санкт Петербург. Според местни и украински медии той е бил причинен от удари с дронове. В понеделник Службата за сигурност на Украйна (СБУ) пое отговорност за атаката.

Терминалът за износ на горива на Балтийско море се използва за транспортиране на петролни и газови продукти от Русия до международните пазари, включително до Европа. Затова той се смята за ключов обект за Москва.

Не е ясно колко дълго ще продължи частичното прекъсване на работата му и колко танкера ще трябва да изчакат извън пристанището, както и дали това ще окаже влияние върху международните енергийни пазари.

Междувременно Украйна и Русия си размениха поредица от въздушни удари по фронтовата линия в нощта на неделя срещу понеделник, предаде ДПА.

Киев съобщи за атаки срещу 9 руски военни обекта, както и за десетки въздушни удари от Москва, които са довели до няколко жертви и разрушени жилищни сгради. Украинските власти не уточняват кои части на страната са били засегнати.

13:24 21.1.2024

Контролираният от Русия украински град Донецк беше подложен на артилерийски обстрел в неделя сутринта. Ударен е квартал Текстилщик, където се намира градският пазар с много магазини. Съобщава се за 18 загинали и 10 ранени. Руските власти обвиниха Украйна, Киев не е коментирал.

11:02 21.1.2024

След взривове от дронове. Пожар в голям газов терминал близо до Санкт Петербург

Пожар е избухнал в терминал на най-големия руски производител на втечнен природен газ "Новатек" - в балтийското пристанище Уст-Луга, съобщи в неделя губернаторът на Ленинградска област Александър Дрозденко.

"Няма пострадали. Персоналът беше евакуиран", написа той в Телеграм, без да посочи причините за пожара в пристанището, което е разположено в руската част на Финския залив, на 110 км западно от Санкт Петербург, близо до границата с Естония.

Според руската информационна агенция "Шот" обаче в района са се чули няколко експлозии. Руското електронно издание "Фонтанка" пише, че преди да бъде съобщено за пожара, местни жители са забелязали поне два дрона, които летят в посока Санкт Петербург.

УНИАН отбелязва, че един от най-големите акционери в "Новатек" е влиятелният бизнесмен Генадий Тимченко, който е близък на президента Владимир Путин и санкциониран от САЩ от 2022 г., заради което се оттегли от борда на директорите.

Киев не е коментирал инцидента. В последно време обаче Русия и Украйна започнаха да си разменят удари по инфраструктурни обекти, за да нарушат линиите за доставки и логистиката на противника и да се сломи бойният дух в продължаващата почти 2 години война, коментира Ройтерс. В петък безпилотен самолет атакува петролен склад в граничещата с Украйна руска Брянска област. Ден по-рано беше нападнат и руски петролен терминал в Балтийско море.

19:38 20.1.2024

"Няма да се съгласим на замразен конфликт с Путин". Киев отхвърля отбранителна война

Ръководителят на украинската президентска канцелария Андрий Ермак отхвърли идеята Украйна да премине към стратегическа отбрана във войната с Русия. Той каза това в интервю за френското издание Le Figaro, линк към което публикува в канала си в Телеграм.

Според него Украйна не може да води война в отбрана, тъй като това може да доведе до "замразяване на конфликта". "Никога няма да се съгласим на замразен конфликт с Путин", отбеляза той.

Украинският президент Володимир Зеленски неведнъж е казвал, че Киев не е съгласен с т.нар. замразяване на конфликта по сегашната фронтова линия, включително и защото смята, че това е благоприятно за Русия - би ѝ позволило да се прегрупира, да създаде военно производство и да нанесе нов удар.

В същото време Ермак призна, че настоящата ситуация на фронта е трудна - украинските военни не разполагат с хора и ресурси и се оплакват, че "вече не могат да напредват". Украинската офанзива през лятото на 2023 г. имаше само ограничен напредък, а през последните седмици на фронта настъпват предимно руски войски, макар че и техният напредък е малък.

13:56 20.1.2024

Русия отново е минирала зоната около АЕЦ "Запорожие"

Руските сили отново са минирали подстъпите към контролираната от тях АЕЦ "Запорожие", сочи доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Мините са разположени между вътрешната и външната ограда, опасвайки атомната електроцентрала, която се намира близо до фронтовата линия, пише в документа.

През ноември руските сили разминираха централата. Новото миниране на съоръжението е несъвместимо със стандартите за безопасност, каза генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси. Той предупреди също, че назначените от Русия служители, отговарящи за централата, вероятно няма да извършат цялостна поддръжка на съоръжението тази година. Тя трябва да бъде извършена, за да се гарантира ядрената безопасност.

Част от системата за резервно електрозахранване на централата спря да функционира за осем часа преди два дни, съобщи МААЕ. Макар при този инцидент електроснабдяването, необходимо за охлаждане на радиоактивния материал, да не беше прекъснато, Гроси изрази безпокойство за липсата на надеждност на системите за безопасност, предназначени да предотвратят ядрена авария.

08:55 20.1.2024

Потвърдена е смъртта на над 42 000 руски военнослужещи

Към 19 януари са известни имената на 42 284 руски военнослужещи, загинали във войната в Украйна. Жертвите са изчислени от опозиционното руско онлайн издание Медиазона и Руската служба на Би Би Си съвместно с екип от доброволци. От предишното обобщение на 29 декември към списъка са добавени повече от 1600 души.

Журналистите са установили смъртта на 7810 бивши затворници, вербувани за войната. 5089 от загиналите са били мобилизирани. Потвърдена е смъртта на повече от 3000 офицери от руската армия и други служби за сигурност. От тях 349 - в чин подполковник и нагоре. Повечето от загиналите са от Свердловска, Челябинска и Ростовска област, както и от Бурятия.

Изследователите пресмятат по открити източници - доклади на местните администрации, медии и роднини на загиналите, както и данни от гробищата. Изданието отбелязва, че полученото по този начин число не отразява реалното ниво на загубите.

Москва и Киев не разкриват загубите във войната в Украйна, а говорят само за загубите на противника.

17:21 19.1.2024

Украйна удари петролна рафинерия в Русия

Руска петролна рафинерия в Брянска област е обхваната от пожар след удар с дрон на силите на Украйна. По данни на руски медии пожарът се е разпрострял на територия от над 1000 кв. м.

Според губернатора на Брянска област дронът е бил прихванат над град Клинци, който се намира на по-малко от 100 км. от северната граница на Украйна. Над рафинерията са паднали останките на безпилотното устройството, от което се е възпламенил и пожарът.

Атаката е втората подобна в рамките на два дни. В четвъртък Украйна организира атака с дрон срещу терминал за разтоварване на петрол във втория най-голям град в страната – Санкт Петербург.

След нападението Москва съобщи, че е свалила дрона, а след атаката не се стигнало до поражения.

Данните са действията както на украинските, така и на руските сили не могат да бъдат независимо потвърдени.

09:10 18.1.2024

Москва атакува Харковска област. Украински дронове са свалени в Русия

Руски ракети поразиха населено място край втория по големина украински град Харков. Един човек е загинал, а училищна сграда е пострадала, съобщиха областният управител и военните, цитирани от Ройтерс.

Град Чугуев, който се намира югоизточно от Харков, е бил подложен на общо два удара. Според украински военен източник при атаката са използвани ракети С-300.

Междувременно руското военно министерство съобщи в ранните часове на четвъртък противовъздушната отбрана (ПВО) е свалила два украински дрона над Московска и Ленинградска области. Не се съобщават данни за жертви и разрушения.

18:11 17.1.2024

При обстрел в Запорожие е ранен журналист от украинската служба на Радио Свобода

Екип на проекта на украинската служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода - Крим.Реалии е подложен на минометен обстрел по време на снимки в село Роботино в Запорожка област. Журналистът Дмитро Евчин е получил рана от шрапнел в крака.

Той е откаран в болница в града и е в интензивно отделение. Опериран е, лекарите оценяват състоянието му като стабилно, съобщава украинската служба на Радио Свобода.

В изявление на 10-ия корпус на украинската армия се казва, че журналистът е бил облечен в бронежилетка с надпис "Press". Отбелязва се, че руснаците, които са нанесли удара, са могли да я видят.

Дмитро Евчин работи в Крим.Реалии от 2018 г. От началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна през 2022 г. той и операторът Микита Исайко работят на фронтовата линия, отразявайки военните действия.

По данни на Института за масова информация на Украйна от февруари 2022 г. досега в резултат на руската агресия са загинали 70 журналисти, 10 от които при изпълнение на професионалните си задължения, а 25 са били ранени.

08:59 17.1.2024

Русия атакува Харков и Одеса, има пострадали

Руската армия атакува Харков с ракети и Одеса с дронове, има пострадали хора и разрушени сгради. При атаката в центъра на Харков са ранени 17 души. В болница са настанени 12 ранени, като двама от тях са в тежко състояние, съобщи ръководителят на областната администрация Олег Синегубов.

По думите на кмета Игор Терехов експлозиите са нанесли щети на най-малко десет жилищни къщи. "Тези удари бяха нанесени в центъра на града", пише той в съобщение в Телеграм. "Точно там, където няма военна инфраструктура и където всъщност се намират жилищните сгради." Пострадала е и болница, където са се запалили два етажа. Няма пострадали.

При атаката с дронове в Одеса са ранени трима души бяха ранени, а на жилищната инфраструктура са нанесени щети, съобщи началникът на Одеската областна военна администрация Олег Кипер. 130 жители са евакуирани от пострадала сграда.

По данни на военните 11 дрона са свалени в Одеска област при приближаването им от Черно море към брега, като повечето от тях са паднали в морето.

Руските военни редовно обстрелват украински градове ракети, дронове и артилерия. Въпреки доказателствата, че мишени са цивилни граждани, Москва твърди, че тези удари са насочени само към военната инфраструктура на Украйна.

08:45 16.1.2024

Украйна атакува руския град Воронеж

Извънредно положение беше обявено във вторник в южния руски град Воронеж след украинска атака с дронове през нощта, предаде Ройтерс.

Кметът Вадим Кстенин обяви мярката, след като местни жители бяха евакуирани от поне един жилищен блок, където пламна малък пожар и бяха изпочупени прозорци от паднали отломки от безпилотен летателен апарат. Още няколко сгради са понесли щети, а губернаторът на Вороженка област Александър Гусев съобщи по-рано за едно пострадало дете. Воронеж е на 250 км от границата с Украйна и има население от над 1 милион души. За момента Украйна не е коментирала атаката.

Близо до Воронеж има руска военновъздушна база, където според местни медии са разположени изтребители бомбардировачи Су-34. Русия често нанася удари в Украйна с военни самолети от този вид, отбелязва Ройтерс. Руската онлайн медия "Шот" (Shot) пише, че най-малко 15 взрива са се чули в района на военната база, а отломки от безпилотен дрона са паднали наблизо върху жилищен блок.

Руското министерство на отбраната каза, че по последни данни противовъздушната отбрана на страната е прехванала осем украински дрона над Воронежка област и четири над Белгородска. Пет от дроновете над Воронежка област са били унищожени, а останалите три - прехванати и неутрализирани. Над Белгородска област са били прехванати и неутрализирани четири дрона.

Заредете още

XS
SM
MD
LG