Връзки за достъпност

Извънредни новини
Воронежката област на Русия е честа цел на украински удари. През юни експлозия в депо за гориво предизвика пожар
Воронежката област на Русия е честа цел на украински удари. През юни експлозия в депо за гориво предизвика пожар

Войната: Пожар в оръжеен склад в руската област Воронеж предизвика евакуация на местни жители

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Украйна и Русия се атакуват с дронове;

  • Киев е изстрелял първата произведена в Украйна балистична ракета, каза Зеленски;

  • Русия нанесе нови удари над Украйна и повреди важни енергийни обекти;

  • С над 100 ракети и 100 дрона. Русия атакува повече от половината украински региони;

  • Украйна контролира още две населени места в Курска област, каза Зеленски.

13:24 21.1.2024

Контролираният от Русия украински град Донецк беше подложен на артилерийски обстрел в неделя сутринта. Ударен е квартал Текстилщик, където се намира градският пазар с много магазини. Съобщава се за 18 загинали и 10 ранени. Руските власти обвиниха Украйна, Киев не е коментирал.

11:02 21.1.2024

След взривове от дронове. Пожар в голям газов терминал близо до Санкт Петербург

Пожар е избухнал в терминал на най-големия руски производител на втечнен природен газ "Новатек" - в балтийското пристанище Уст-Луга, съобщи в неделя губернаторът на Ленинградска област Александър Дрозденко.

"Няма пострадали. Персоналът беше евакуиран", написа той в Телеграм, без да посочи причините за пожара в пристанището, което е разположено в руската част на Финския залив, на 110 км западно от Санкт Петербург, близо до границата с Естония.

Според руската информационна агенция "Шот" обаче в района са се чули няколко експлозии. Руското електронно издание "Фонтанка" пише, че преди да бъде съобщено за пожара, местни жители са забелязали поне два дрона, които летят в посока Санкт Петербург.

УНИАН отбелязва, че един от най-големите акционери в "Новатек" е влиятелният бизнесмен Генадий Тимченко, който е близък на президента Владимир Путин и санкциониран от САЩ от 2022 г., заради което се оттегли от борда на директорите.

Киев не е коментирал инцидента. В последно време обаче Русия и Украйна започнаха да си разменят удари по инфраструктурни обекти, за да нарушат линиите за доставки и логистиката на противника и да се сломи бойният дух в продължаващата почти 2 години война, коментира Ройтерс. В петък безпилотен самолет атакува петролен склад в граничещата с Украйна руска Брянска област. Ден по-рано беше нападнат и руски петролен терминал в Балтийско море.

19:38 20.1.2024

"Няма да се съгласим на замразен конфликт с Путин". Киев отхвърля отбранителна война

Ръководителят на украинската президентска канцелария Андрий Ермак отхвърли идеята Украйна да премине към стратегическа отбрана във войната с Русия. Той каза това в интервю за френското издание Le Figaro, линк към което публикува в канала си в Телеграм.

Според него Украйна не може да води война в отбрана, тъй като това може да доведе до "замразяване на конфликта". "Никога няма да се съгласим на замразен конфликт с Путин", отбеляза той.

Украинският президент Володимир Зеленски неведнъж е казвал, че Киев не е съгласен с т.нар. замразяване на конфликта по сегашната фронтова линия, включително и защото смята, че това е благоприятно за Русия - би ѝ позволило да се прегрупира, да създаде военно производство и да нанесе нов удар.

В същото време Ермак призна, че настоящата ситуация на фронта е трудна - украинските военни не разполагат с хора и ресурси и се оплакват, че "вече не могат да напредват". Украинската офанзива през лятото на 2023 г. имаше само ограничен напредък, а през последните седмици на фронта настъпват предимно руски войски, макар че и техният напредък е малък.

13:56 20.1.2024

Русия отново е минирала зоната около АЕЦ "Запорожие"

Руските сили отново са минирали подстъпите към контролираната от тях АЕЦ "Запорожие", сочи доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Мините са разположени между вътрешната и външната ограда, опасвайки атомната електроцентрала, която се намира близо до фронтовата линия, пише в документа.

През ноември руските сили разминираха централата. Новото миниране на съоръжението е несъвместимо със стандартите за безопасност, каза генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси. Той предупреди също, че назначените от Русия служители, отговарящи за централата, вероятно няма да извършат цялостна поддръжка на съоръжението тази година. Тя трябва да бъде извършена, за да се гарантира ядрената безопасност.

Част от системата за резервно електрозахранване на централата спря да функционира за осем часа преди два дни, съобщи МААЕ. Макар при този инцидент електроснабдяването, необходимо за охлаждане на радиоактивния материал, да не беше прекъснато, Гроси изрази безпокойство за липсата на надеждност на системите за безопасност, предназначени да предотвратят ядрена авария.

08:55 20.1.2024

Потвърдена е смъртта на над 42 000 руски военнослужещи

Към 19 януари са известни имената на 42 284 руски военнослужещи, загинали във войната в Украйна. Жертвите са изчислени от опозиционното руско онлайн издание Медиазона и Руската служба на Би Би Си съвместно с екип от доброволци. От предишното обобщение на 29 декември към списъка са добавени повече от 1600 души.

Журналистите са установили смъртта на 7810 бивши затворници, вербувани за войната. 5089 от загиналите са били мобилизирани. Потвърдена е смъртта на повече от 3000 офицери от руската армия и други служби за сигурност. От тях 349 - в чин подполковник и нагоре. Повечето от загиналите са от Свердловска, Челябинска и Ростовска област, както и от Бурятия.

Изследователите пресмятат по открити източници - доклади на местните администрации, медии и роднини на загиналите, както и данни от гробищата. Изданието отбелязва, че полученото по този начин число не отразява реалното ниво на загубите.

Москва и Киев не разкриват загубите във войната в Украйна, а говорят само за загубите на противника.

17:21 19.1.2024

Украйна удари петролна рафинерия в Русия

Руска петролна рафинерия в Брянска област е обхваната от пожар след удар с дрон на силите на Украйна. По данни на руски медии пожарът се е разпрострял на територия от над 1000 кв. м.

Според губернатора на Брянска област дронът е бил прихванат над град Клинци, който се намира на по-малко от 100 км. от северната граница на Украйна. Над рафинерията са паднали останките на безпилотното устройството, от което се е възпламенил и пожарът.

Атаката е втората подобна в рамките на два дни. В четвъртък Украйна организира атака с дрон срещу терминал за разтоварване на петрол във втория най-голям град в страната – Санкт Петербург.

След нападението Москва съобщи, че е свалила дрона, а след атаката не се стигнало до поражения.

Данните са действията както на украинските, така и на руските сили не могат да бъдат независимо потвърдени.

09:10 18.1.2024

Москва атакува Харковска област. Украински дронове са свалени в Русия

Руски ракети поразиха населено място край втория по големина украински град Харков. Един човек е загинал, а училищна сграда е пострадала, съобщиха областният управител и военните, цитирани от Ройтерс.

Град Чугуев, който се намира югоизточно от Харков, е бил подложен на общо два удара. Според украински военен източник при атаката са използвани ракети С-300.

Междувременно руското военно министерство съобщи в ранните часове на четвъртък противовъздушната отбрана (ПВО) е свалила два украински дрона над Московска и Ленинградска области. Не се съобщават данни за жертви и разрушения.

18:11 17.1.2024

При обстрел в Запорожие е ранен журналист от украинската служба на Радио Свобода

Екип на проекта на украинската служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода - Крим.Реалии е подложен на минометен обстрел по време на снимки в село Роботино в Запорожка област. Журналистът Дмитро Евчин е получил рана от шрапнел в крака.

Той е откаран в болница в града и е в интензивно отделение. Опериран е, лекарите оценяват състоянието му като стабилно, съобщава украинската служба на Радио Свобода.

В изявление на 10-ия корпус на украинската армия се казва, че журналистът е бил облечен в бронежилетка с надпис "Press". Отбелязва се, че руснаците, които са нанесли удара, са могли да я видят.

Дмитро Евчин работи в Крим.Реалии от 2018 г. От началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна през 2022 г. той и операторът Микита Исайко работят на фронтовата линия, отразявайки военните действия.

По данни на Института за масова информация на Украйна от февруари 2022 г. досега в резултат на руската агресия са загинали 70 журналисти, 10 от които при изпълнение на професионалните си задължения, а 25 са били ранени.

08:59 17.1.2024

Русия атакува Харков и Одеса, има пострадали

Руската армия атакува Харков с ракети и Одеса с дронове, има пострадали хора и разрушени сгради. При атаката в центъра на Харков са ранени 17 души. В болница са настанени 12 ранени, като двама от тях са в тежко състояние, съобщи ръководителят на областната администрация Олег Синегубов.

По думите на кмета Игор Терехов експлозиите са нанесли щети на най-малко десет жилищни къщи. "Тези удари бяха нанесени в центъра на града", пише той в съобщение в Телеграм. "Точно там, където няма военна инфраструктура и където всъщност се намират жилищните сгради." Пострадала е и болница, където са се запалили два етажа. Няма пострадали.

При атаката с дронове в Одеса са ранени трима души бяха ранени, а на жилищната инфраструктура са нанесени щети, съобщи началникът на Одеската областна военна администрация Олег Кипер. 130 жители са евакуирани от пострадала сграда.

По данни на военните 11 дрона са свалени в Одеска област при приближаването им от Черно море към брега, като повечето от тях са паднали в морето.

Руските военни редовно обстрелват украински градове ракети, дронове и артилерия. Въпреки доказателствата, че мишени са цивилни граждани, Москва твърди, че тези удари са насочени само към военната инфраструктура на Украйна.

08:45 16.1.2024

Украйна атакува руския град Воронеж

Извънредно положение беше обявено във вторник в южния руски град Воронеж след украинска атака с дронове през нощта, предаде Ройтерс.

Кметът Вадим Кстенин обяви мярката, след като местни жители бяха евакуирани от поне един жилищен блок, където пламна малък пожар и бяха изпочупени прозорци от паднали отломки от безпилотен летателен апарат. Още няколко сгради са понесли щети, а губернаторът на Вороженка област Александър Гусев съобщи по-рано за едно пострадало дете. Воронеж е на 250 км от границата с Украйна и има население от над 1 милион души. За момента Украйна не е коментирала атаката.

Близо до Воронеж има руска военновъздушна база, където според местни медии са разположени изтребители бомбардировачи Су-34. Русия често нанася удари в Украйна с военни самолети от този вид, отбелязва Ройтерс. Руската онлайн медия "Шот" (Shot) пише, че най-малко 15 взрива са се чули в района на военната база, а отломки от безпилотен дрона са паднали наблизо върху жилищен блок.

Руското министерство на отбраната каза, че по последни данни противовъздушната отбрана на страната е прехванала осем украински дрона над Воронежка област и четири над Белгородска. Пет от дроновете над Воронежка област са били унищожени, а останалите три - прехванати и неутрализирани. Над Белгородска област са били прехванати и неутрализирани четири дрона.

09:02 15.1.2024

Русия се готви за нова офанзива, според ISW

Руската армия се готви за нова офанзива, според анализ на Института за изследване на войната (ISW). Предварителната оценка е, че те няма да успеят да направят оперативно значим пробив.

Офанзивата е планирана за следващите седмици, веднага след като земята в Източна и Южна Украйна замръзне, според източниците на анализа

Руски военен телеграм канал написа на 14 януари, че броят на руските войски на фронта позволява на окупаторите да провеждат локални тактически маневри, но е малко вероятно да има оперативно значими "пробиви".

16:02 14.1.2024

Руските войски са обстрелвали Сумска, Чернигивска и Херсонска област

През изминалото денонощие руските войски са извършили 103 обстрела на района на Херсон. Руските военни навлязоха в жилищни райони на населените места и пристанищната инфраструктура, шестима души са ранени, каза началникът на регионалното военно управление Александър Прокудин.

Руските войски са обстрелвали и град Середина-Буда, както и десет села в Сумска и Чернигивска област, няма жертви Това съобщи оперативното командване "Север" в неделя.

"Само за едно денонощие бяха отчетени 14 обстрела (67 експлозии) от различни видове оръжия", пише във фейсбук страницата на командването.

15:03 13.1.2024

Русия атакува Украйна с десетки дронове и ракети

През нощта срещу събота руските сили атакуваха територията на Украйна с 40 ракети и дрона. Осем ракети са свалени, а повече от 20 други "не са достигнали целите си", съобщиха украинските военни. Те не съобщават за жертви или нанесени щети.

Обстрелвани са Днепропетровска, Харковска, Херсонска, Черниговска област.

09:34 12.1.2024

САЩ налoжиха санкции на Русия заради използването на севернокорейски ракети

Държавният департамент на САЩ обяви санкции срещу три руски организации и едно физическо лице, обвинявайки ги в участие в предаването на севернокорейски балистични ракети на руската армия за използване срещу Украйна. Санкциите бяха обявени от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, съобщи "Гласът на Америка".

Ръководителят на Държавния департамент каза, че прехвърлянето на балистични ракети от Северна Корея в Русия "подкрепя руската военна агресия, увеличава страданията на украинския народ и подкопава глобалния режим за неразпространение на оръжия".

На 4 януари говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби каза, че Русия е получила няколко ракети и пускови установки от КНДР и вече е изстреляла поне една ракета по Украйна при масиран удар на 30 декември.

В сряда, 10 януари, седем държави - членки на Съвета за сигурност на ООН, излязоха с изявление, в което осъдиха закупуването от Русия на севернокорейски ракети и използването им при ударите по Украйна. Те обвиниха Русия, че нарушава ембаргото върху военно-техническото сътрудничество с Пхенян, наложено от Съвета за сигурност.

Русия отрича използването на севернокорейски ракети.

17:41 11.1.2024

Белгия обмисля да предостави всички свои изтребители F-16 на Украйна

Белгия може да предостави всички свои изтребители F-16 на Украйна, съобщи министърът на отбраната Людивин Дедондер. Тя уточни, че страната разполага с "няколко десетки" такива самолети. Според белгийски медиите става дума за около 50, половината от които са в ремонт.

Доставката на "може би дори всички F-16" за Украйна зависи от получаването на новите изтребители F-35 за Белгийските военновъздушни сили, каза още Дедондер в интервю за една от националните телевизии. По-рано беше съобщено, че първите бройки от новите самолети се очакват до края на тази година.

Министърът добави, че се обсъжда предоставянето на Киев на допълнителна военна помощ за 611 милиона евро. От началото на войната Белгия е осигурила на Украйна такава подкрепа за 280 милиона, уточни тя.

14:00 11.1.2024

Ако има пауза във войната, Русия ще се снабди с повече оръжие, каза Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че пауза във войната няма да доведе до политически диалог с Русия и само ще ѝ бъде от полза, защото ще може да увеличи боеприпасите си. Той направи това изявление на пресконференция в Естония след среща с президента Алар Карис.

"Ние следим колко произвеждат. Виждаме голям дефицит на безпилотни самолети, артилерия и ракети", каза Зеленски и даде пример, че Русия постоянно прави големи покупки на дронове от Иран, както и с доставката на балистични ракети от Северна Корея.

"Те нямат време. Но светът също няма време да напълни складовете на Украйна. Ако рискуват и дадат 2-3 години на Русия, тогава тя може да ни прегази, ние не бихме поели такъв риск", добави той.

Зеленски ще се срещне и с премиера на Естония Кая Калас и ще произнесе реч в парламента. В сряда той беше на визита в Литва, където разговоря с президента, премиера и други политически лица.

08:07 11.1.2024

Русия удари с ракети хотел в Харков. Ранени са 13 души, сред които чужди журналисти

Две руски ракети поразиха хотел в центъра на втория по големина украински град - Харков в сряда вечерта. Ранени по последни данни са 13 души, един от които тежко, съобщи губернаторът на областта Олег Синегубов.

Той написа в Телеграм, че ударите са нанесени около 22,30 ч. местно време с ракети С-300 в Киевския район на града. 9 от ранените са откарани в медицински заведения, един от тях - 35-годишен мъж, е в тежко състояние. Сред ранените са и двама турски журналисти - военни кореспонденти на Анадолската агенция.

След атаката в сградата е избухнал пожар на площ около 20 кв. метра. Тези, които не са пострадали, са били евакуирани. На снимки, публикувани в социалната мрежа, се вижда, че много от прозорците са изпотрошени, има разрушени балкони и големи купчини отломки на улицата, които са премазали коли.

Ръководителят на прокуратурата в Харков Олександър Филчаков каза във видеоклип в Телеграм, че 23-ма гости и осем души персонал са били в хотела, военни не е имало. Кметът Игор Терехов съобщи, че са нанесени щети и по една частна и една общинска къща, както и по производствено предприятие и автосалон.

11:46 10.1.2024

40% от украинците ще имат нужда от хуманитарна помощ през 2024 г., съобщи ООН

Повече от 14,6 милиона жители на Украйна или около 40% от общото население на страната ще се нуждаят от хуманитарна помощ през 2024 г., тъй като войната, предизвикана от непровокираната инвазия на Русия, продължава да причинява смърт и разрушения. Това съобщи Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA).

Настоящата хуманитарна ситуация вероятно ще се влоши още повече тази година, ако военните действия продължат и ударите, насочени към енергетиката и друга критична инфраструктура, се увеличат тази зима, предупредиха OCHA и мисията на ООН в Украйна в изявления, публикувани на 9 януари.

OCHA съобщи, че войната е принудила около 6,3 милиона украинци да потърсят убежище в чужбина, а към края на миналата година в Европа са регистрирани 5,9 милиона бежанци от Украйна.

08:29 10.1.2024

Руски дронове удариха Сумска област

Руската армия е атакувала граничните райони на украинската Сумска област с дронове "Шахед" във вторник вечерта. Това съобщи регионалното военно управление на Сумска област, цитирано от украинската служба на Радио Свободна Европа.

Според информацията два безпилотни летателни апарата "Шахед" на руските сили са поразили Дома на културата в Краснополск. Щети има и по частни къщи и електропроводи, се казва в съобщението в Телеграм на местните власти.

От областната управа допълват, че информацията за пострадалите се изяснява.

От началото на пълномащабната си военна инвазия руската армия редовно бомбардира украински градове и села, включително граничещите с Руската федерация.

08:58 9.1.2024

Близо 20 хиляди деца са били отвлечени и незаконно отведени в Русия от началото на руската война в Украйна. Това съобщи в понеделник ръководителят на украинската президентска канцелария Андрий Ермак, цитиран от БТА. Ермак се позовава на данни на ООН.

Новината идва, след като през март 2023 г. Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на президента на Русия Владимир Путин и детския омбудсман в страната Мария Лвова-Белова по обвинение за незаконно прехвърляне на украински деца в Русия. Това се оценява като военно престъпление.

Заредете още

XS
SM
MD
LG