Връзки за достъпност

Извънредни новини
Воронежката област на Русия е честа цел на украински удари. През юни експлозия в депо за гориво предизвика пожар
Воронежката област на Русия е честа цел на украински удари. През юни експлозия в депо за гориво предизвика пожар

Войната: Пожар в оръжеен склад в руската област Воронеж предизвика евакуация на местни жители

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Украйна и Русия се атакуват с дронове;

  • Киев е изстрелял първата произведена в Украйна балистична ракета, каза Зеленски;

  • Русия нанесе нови удари над Украйна и повреди важни енергийни обекти;

  • С над 100 ракети и 100 дрона. Русия атакува повече от половината украински региони;

  • Украйна контролира още две населени места в Курска област, каза Зеленски.

09:53 17.12.2023

Украйна атакува с десетки дронове. Русия изстреля ракети и дронове

Киев атакува с десетки дронове цели в Южна и Западна Русия, докато Москва обстреля обекти в Украйна с поне една балистична и една крилата ракета, както и със свои дронове.

Най-малко един човек е бил убит в Одеска област през нощта срещу неделя, след като отломки от свален руски дрон са ударили жилищна сграда, съобщиха местните украински власти.

По данни на военновъздушните сили на Украйна Русия е изстреляла най-малко една балистична ракета "Искандер" и една крилата ракета заедно с 20 дрона камикадзе през изминалата нощ. Ракетата "Искандер" "не е достигнала целта си", заявиха военните в Телеграм без да дават подробности.

Министерството на отбраната на Русия пък съобщи също в Телеграм, че руската армия е свалила 33 украински дрона над Липецк, Волгоград и Ростовска област. Липсва информация за щети или жертви.

На този фон украинският президент Володимир Зеленски обеща в събота да укрепи противовъздушната отбрана на страната си и да продължи натиска си за оказване на допълнителна международна помощ за Украйна.

07:38 16.12.2023

Русия и Украйна размениха атаки с дронове срещу Киев и Крим

Атаки с безпилотни самолети размениха Русия и Украйна в петък. Докато над украинската столица Киев отекваха взривове след задействане на противовъздушната отбрана, руската армия съобщи, че е свалила 26 украински дрона над незаконно анексирания от Москва Кримски полуостров.

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че сирените за въздушна тревога са се задействали, защото групи от безполотни самолети са приближили столицата. Няма данни за жертви или нанесени сериозни щети.

Руската армия също не споменава за убити и ранени при украинската атака срещу Крим. Анексираният през 2014 г. полуостров редовно е обект на атаки от морски и въздушни дронове.

По-рано в петък руската армия съобщи, че е свалила шест украински безпилотни самолета и над територията на самата Русия - в Курска област, която граничи с Украйна.

09:04 15.12.2023

Украйна свали руска ракета "Кинжал" над Киевска област

Силите за противовъздушната отбрана на Украйна прехванаха руска хиперзвукова ракета Х-47М2 "Кинжал" в небето над Киевска област в четвъртък следобед. Това съобщи в „Телеграм“ командващият ВВС на Украйна генерал-лейтенант Микола Олешчук.

„Един Кинжал [е свален] над Киевска област! Без коментар...“, написа командирът. Както съобщи пресслужбата на ВВС в „Телеграм“, руснаците изстреляха няколко „Кинжала“ около 14:15 киевско време. „Моля да имате предвид, че от момента на задействане на въздушната тревога до момента на удара на ракетите в централна Украйна са изминали само 10 минути“, подчертаха от ВВС.

Общо руските МиГ-31К са изстреляли три балистични ракети с въздушно изстрелване Х-47М2 "Кинжал". Ракетите, изстреляни от въздушното пространство над Тулска област в Русия, са били насочени към Киев и Староконстантинов.

08:59 15.12.2023

Унгария блокира споразумение на Европейският съюз (ЕС) за предоставяне на 50 млрд. евро на Украйна, съобщи Ройтерс в петък сутринта.

08:56 15.12.2023

Украйна получи втора система „Пейтриът“ от Германия

Украйна получи втора система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ от Германия, за да помогне за отблъскването на увеличаващите се руски ракетни и безпилотни атаки срещу Киев и други градове, предаде ДПА.

Киев също така получи още девет верижни многоцелеви машини „Бандваген“ (Bandvagn), 7390 артилерийски снаряда 155 калибър, още три мобилни устройства за разминиране с дистанционно управление и осем танкера.

Германия изигра важна роля в даването на гаранции, че Украйна е по-добре защитена срещу руските въздушни атаки. В допълнение към произведените в САЩ "Пейтрът", германските ракетни системи "въздух-въздух" ИРИС-Т (IRIS-T) и противовъздушните танкове "Гепард" се оказаха много ефективни.

Украйна спешно иска от Берлин и крилати ракети „Таурус“ (Taurus), които могат да бъдат използвани за поразяване на руски цели далеч зад фронтовата линия. Канцлерът Олаф Шолц засега отказва да ги достави.

08:53 15.12.2023

Лидерите на страните от Европейския съюз (ЕС) решиха да започнат преговори за присъединяването на Украйна и Молдова към блока, съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

17:07 14.12.2023

Зеленски призова европейските лидери да започнат преговори с Украйна за присъединяване към ЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова европейските лидери да започнат преговорите за членство на Украйна в Европейския съюз (ЕС). Това се случи по време на срещата на Европейския съвет в Брюксел в четвъртък.

"Днес ви моля за едно нещо - не предавайте хората и тяхната вяра в Европа", каза Зеленски в обръщение към лидерите чрез видеовръзка. Той добави, че забавянето на започването на преговорите ще бъде единствено в полза на президента на Русия Владимир Путин, който ще бъде окуражен в агресията си срещу Украйна.

"За хората в Европа няма да бъде от полза, ако Москва види пропуск в действията на Брюксел под формата на негативно отношение към Украйна. Путин със сигурност ще използва това лично срещу вас и срещу цяла Европа", каза Зеленски.

Единствената страна, която се противопоставя на започването на преговорите с Украйна, е Унгария. Премиерът Виктор Орбан, който има близки отношения с Путин, съобщи в четвъртък, че няма да подкрепи и финансовата помощ за Украйна.

11:53 14.12.2023

Атака с дрон над Южна Украйна рани 11 души

Най-малко 11 души са ранени при атака с дрон над Южна Украйна, съобщиха Южните отбранителни сили на Украйна в четвъртък. Сред ранените има и деца.

Атаката е нанесла щети на гражданската и пристанищната инфраструктура в района на Одеса и на река Дунав в близост до румънската граница.

В град Одеса десетина сгради са били повредени. Областният управител на Одеса Олех Кипер съобщи, че в дунавското пристанище Измаил са нанесени щети и върху два склада за зърно.

Противовъздушната отбрана на Украйна съобщава и че е унищожила два дрона в Херсонска област, пет в Миколаевска област и 32 в Одеска област.

Същевременно руското министерството на отбраната съобщава, че на 14 декември противовъздушната отбрана е свалила девет украински дрона над Калужска и Московска област.

08:41 13.12.2023

Най-малко 53 души са ранени при среднощна атака с ракети срещу Киев

Най-малко 53 души бяха ранени при руска ракетна атака срещу столицата на Украйна Киев тази нощ, съобщи kметът Виталий Кличко в Телеграм. Обявена бе въздушна тревога, след като в центъра на Киев около 3 ч. тази нощ се чуха няколко експлозии.

Ракетната атака над Киев се случва на фона на масираното настъпление, което започнаха руските войски са започнали в Авдиивския и Мариинския регион в Югоизточната част на Украйна.

По време на нощната атака срещу Киев, по предварителна информация, ракета е паднала на територията на болница. Изпочупени са прозорците на няколко сгради на болницата.

Паднали отломки от ракети също така са нанесли щети на водопроводната система в района.

В понеделник руска ракетна атака унищожи няколко къщи в покрайнините на Киев и остави над 100 домакинства без електричество.

13:05 12.12.2023

Руските войски предприемат масирана офанзива в две направления

Руските войски са започнали масирано настъпление в Авдиивския и Мариинския регион, каза командващият военната група "Тврия" генерал Олександър Тарнавски.

"Преди два дни противникът предприе масирано настъпление с подкрепата на бронетехника в Авдиивско и Мариинско направление. Активно използва авиацията. За два дни - 19 въздушни удара. Настъплението продължава", написа той в Телеграм.

"Нашите войници са твърдо в отбрана. Вчера бяха отбити 42 вражески атаки източно от Новобахмутивка, южно от Северен и Тоненко и в районите Авдиивка, Первомайск и Невелск", добави той.

По думите му близо до Авдиивка руските войски се опитват да настъпят както на север, така и на юг.

"Противникът е активен и в районите на Мариинка, Красногоровка и Новомихайловка, където през изминалия ден нашите защитници са отбили 14 атаки", пише още Тарнавски.

16:08 11.12.2023

Един човек е загинал при руски обстрел в Херсон

Един човек е загинал, а други трима са ранени след руски обстрел близо до Херсон в понеделник. Това съобщи областната прокуратура там.

"Според разследването, в следобеда на 11 декември руски войски са обстрелвали в продължение на няколко часа териториалната общност на Херсон", се казва в изявлението.

Според него снаряд е попаднал в лятна кухня в едно от крайградските села. Спасителите са извадили от отломките ранена жена и са открили тялото на мъртъв мъж.

В резултат на атаката в областния център са ранени и двама мъже.

08:38 11.12.2023

Експлозии в Киев. Четирима души са ранени от осколки от руски ракети

Русия атакува Киев, като четирима души са били ранени в украинската столица в резултат на падане на осколки от руски ракети. Това съобщи Киевската градска военна администрация в понеделник сутрин.

Около 4 часа сутринта в града се били чути звуци от експлозии, а няколко минути по-късно беше подаден сигнал за въздушна атака. Според властите силите и средствата за противовъздушна отбрана на Украйна са поразили всички руски въздушни цели.

По-рано местните власти съобщиха за падане на ракетни фрагменти в районите Голосиевски и Дарницки на Киев, както и за ранени трима души, включително дете. Тези данни не са потвърдени.

Руската армия редовно атакува украинските региони с различни видове оръжия. Към 21 ноември ООН потвърди, че най-малко 10 000 цивилни са били убити в Украйна, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия в страната.

13:41 10.12.2023

Украйна успя да евакуира и последните жители на Авдиивка, които се криеха от руските обстрели в местния коксов завод, съобщи началникът на градската военна администрация Виталий Барабаш.

Новината идва на фона на усилващото се руско настъпление към града. По данни на американския Институт за изследване на войните Русия е хвърлила непропорционално голямо количество войници за превземане на града и вече използва трета вълна дивизии. Участниците в първите две са унищожени.

Коментаторът на Радио Свобода Юрий Фьодоров, който е военен експерт, смята, че Кремъл е поставил пред руската армия задачата да превземе Авдиивка преди 14 декември - дата, на която се очаква ежегодната среща на Путин с журналисти.

Повечето работници в коксовия завод на Авдиивка бяха евакуирани още преди месец, но 17 души не са искали да го напускат, казва Барабаш пред телевизия Current Time. След единични евакуации от последните седмици, в неделя са били изведени и последните 12 души, рискуващи да попаднат в плътно руско обкръжение.

09:15 9.12.2023

Руската армия обстреля Херсон в петък вечерта, като ударите засегнаха и жилищни сгради, съобщи областната военна администрация. В някои райони на града има прекъсване на електричеството.

Херсон се намира на северния бряг на река Днепър. Новината идва на фона на опитите на Украйна да форсира реката и да прехвърли свои части на южния ѝ бряг, завзет от Москва.

По-късно вечерта Русия е нанесла и ракетен удар по град Николаев. Ракетите са паднали в открита местност, без да засегнат хора.

18:34 8.12.2023

Руският президент Владимир Путин съобщи в петък, че ще се кандидатира отново за президент на изборите през 2024 г. Ако бъде избран, това ще е неговият пети мандат и той ще си гарантира оставането начело на Русия още 6 години - тоест до 2030 г. Изборите ще се проведат в рамките на три дни - от 15 до 17 март, включително в териториите, които Русия окупира след пълномащабното си нахлуване в Украйна.

17:24 8.12.2023

Германия праща нов пакет военна помощ на Украйна с модерни разузнавателни дронове

Германия ще изпрати нов пакет военна помощ на Украйна, който ще включва и 10 разузнавателни дрона VECTOR, съобщи на сайта си германското правителство. Тези германски безпилотни апарати са много висок клас - всеки от които струва 180 000 евро, и се смятат за един от най-добрите в разузнаването.

Освен тях новият пакет включва: 70 автоматични гранатомета MGW, 30 гранатомета GMG, 1000 артилерийски боеприпаса с калибър 155 мм, една разузнавателна система LUNA NG, шест гранични патрулни автомобила, осем високопроходими камиона Zetros на компанията "Мерцедес", 100 000 комплекта за първа помощ и медицински консумативи.

На 2 декември германското правителство обяви прехвърлянето на Украйна на оборудване за откриване на дронове, боеприпаси за артилерия, снайперски пушки, боеприпаси и автомобилно военно оборудване. Германия е вторият най-голям доставчик на военна помощ за Украйна след САЩ. По данни на Берлин от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна е предоставена помощ, включително хуманитарна, на стойност около 24 млрд. евро.

10:42 8.12.2023

Киев се е договорил с две американски фирми съвместно да произвеждат жизненоважните за украинската армия 155-милиметрови артилерийски снаряди в Украйна, съобщи украинският министър на стратегическите индустрии Олександър Камишин. Той обаче отбеляза, че Украйна никога не е произвеждала такива снаряди и процесът ще може да започне след "минимум две, максимум три години".

08:24 8.12.2023

Масирана атака с ракети C-300 срещу Харков. Мина и ТЕЦ са ударени край Донецк

Източният украинският град Харков е бил ударен от няколко руски ракети, съобщиха тази нощ властите и казаха, че има поне един ранен.

„Окупаторите удариха Харков шест пъти“, написа в Телеграм ръководителят на областната военна администрация Олег Синегубов, като посочи, че на място е оказана помощ на ранен човек. Той уточни, ча са ударени Холоднохирски и Шевченковски район, като по първоначална информация става дума за ракети С-300. Нанесени са щети на жилищни сгради.

Освен това въглищна мина, разположена в Торецк, северно от източния град Донецк, е била атакувана в четвъртък следобед, обяви украинското министерство на енергетиката. Човек, който работел на обекта, е бил ранен и откаран в болница, други шестима са били евакуирани, нанесени са „значителни щети“. Обстрелвана е и топлоелектрическа централа във фронтовата зона край Донецк, която заради сериозни повреди и спряла да работи.

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че са свалили 14 от общо 19 крилати ракети Х-101 и Х-155, изстреляни от Русия в петък сутринта. При нападението в източната и централната част на страната е загинал един човек.

09:47 7.12.2023

Шофьор на камион загина при руска атака с дрон в Одеска област

През нощта руската армия атакува Украйна с 18 дрона, изстреляни от територията на незаконно анексирания през 2014 г. полуостров Крим. 15 от тях са били свалени, съобщиха украинските въоръжени сили. Основните насоки на нападение са били Одеска и Хмелницка област.

В резултат на атака с дрон срещу пристанищна инфраструктура в района на Одеса загина един човек, шофьор на камион. Това съобщи началникът на регионалното военно управление Олег Кипер. Пострадали са складове, асансьори и камиони. Възникналият пожар вече е потушен. Властите на Хмелницка област все още не са съобщили за последствията от атаката.

Руската армия не коментира атаките. От лятото, след като Русия се оттегли от сделката за зърно, руските войски редовно нанасят удари в района на Одеса с различни видове оръжия. Най-често се атакуват обекти на пристанищната инфраструктура.

12:35 5.12.2023

Украйна е свалила 10 от общо 17 руски дрона през нощта

Украинските военни са свалили 10 от общо 17 атакуващи дрона, изстреляни през нощта от Русия, съобщиха във вторник украинските власти, цитирани от Ройтерс.

Военновъздушните сили на Киев съобщиха, че дроновете са били свалени над „различни райони“ на страната.

Шест ракети С-300 са били изстреляни срещу граждански цели в източната част на Донецка и южната част на Херсонска област.

Заредете още

XS
SM
MD
LG