Връзки за достъпност

Извънредни новини
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия

на живо Войната: Сателитни снимки показват разрушенията след удара по руски военен склад

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

19:04 7.9.2023

Илон Мъск е спрял украинска атака срещу Севастопол, като е изключил Starlink, според нова биография

Илон Мъск, ръководител на корпорацията SpaceX и най-богатият човек в света, тайно е наредил миналата година да бъде изключена неговата система за сателитни комуникации Starlink, която се ползва от украинските военни в района на анексирания Крим. Така той е попречил на атака на Украйна срещу руския Черноморски флот в Севастопол с помощта на водни дронове. Такова твърдение се съдържа в биографична книга за Мъск, която предстои да бъде публикувана в САЩ на 12 септември. Книгата е написана от Уолтър Айзъксън, известен автор на биографични книги.

Откъси от книгата са цитирани от CNN. След като Starlink е бил изключен, украинските морски дронове с експлозиви "са загубили контрол и са били изхвърлени на брега, без да причинят никакви щети". Кога точно се е случило това, в публикацията на CNN не се казва.

Според автора на биографията на Мъск, бизнесменът е казал на инженерите на компанията си да изключат комуникациите, защото се е опасявал, че руските военни могат да отговорят на масирания удар по Черноморския флот с ядрен удар. Твърди се, че Мъск е останал с впечатлението, че това е възможно, след като е разговарял с високопоставени руски представители.

09:33 7.9.2023

Украинските сили продължават настъплението към Мелитопол

Генералният щаб на украинските сили съобщи за продължаването на настъпателната операция в мелитополското направление. "Стъпка по стъпка се освобождават окупираните територии," пише в бюлетина без да се посочват подробности.

Американският институт за изследване на войната, позовавайки се на геолокация на снимки и видеа в социалните мрежи, съобщи, че украинските сили са заели част от окопите на руската отбранителна линия край Вербово.

Смята се, че това е посоката на основния удар на украинската офанзива - в Запорожка област, от град Орехов до Токмак, логистичния център на руските сили, в посока Мелитопол. Украинските войски, освободили след продължителни сражения село Работино, се врязват в руската отбрана между селата Новопрокоповка и Вербовое. Там са разположени основните укрепления на първата линия на руската отбрана, така наречената "линия Суровикин". Първата линия се състои от няколко реда укрепления - противотанкови ровове, така наречените "драконови зъби", и окопи. Пробив на украинските сили отвъд нея може значително да усложни отбраната на руските войски.

Генералният щаб на украинските сили също съобщи за известно настъпление южно от Бахмут.

16:08 6.9.2023

Руска ракетна атака уби най-малко 17 души в град до фронтовата линия в Донецка област

Най-малко 17 души са убити при руска въздушна атака срещу украинския град Константиновка, Донецка област, съобщава Би Би Си. Ракетата е ударила оживен пазар.

Видеозапис на атаката, публикуван в социалните медии от украински официални лица, показва хора, падащи на земята по улиците в индустриалния град, който е близо до Бахмут и до фронтовата линия на войната.

Убитите са "хора, които не са направили нищо лошо", каза украинският президент Володимир Зеленски малко след атаката в сряда.

Той предупреди, че броят на жертвите е вероятно да се увеличи. Според вътрешния министър Ихор Клименко ранените са най-малко 28 души.

„Това руско зло трябва да бъде победено възможно най-скоро“, каза още Зеленски. Властите в Москва все още не са коментирали твърденията.

По-рано в сряда Русия атакува с ракети и Киев. Там няколко часа по-късно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се срещна със Зеленски.

15:50 5.9.2023

Украйна каза, че напредва в посока Бахмут и Мелитопол

Украинските въоръжени сили продължават своята офанзива в направленията Бахмут и Мелитопол, съобщи генералният щаб.

Новината идва на фона на успехи на украинските сили на юг, където успяха да пробият първата отбранителна линия на руските окупатори в Запорожка област.

"Те постигнаха успехи в посока Роботино и Новопрокопивка, окопават се на превзетите позиции, нашата артилерия нанася огневи поражения на набелязаните вражески цели и се борят срещу вражеската артилерия", се казва в съобщение на щаба.

В съобщението се отбелязва, че в направлението на Бахмут украинските сили продължават да настъпват южно от града. "Врагът понася значителни загуби в жива сила, оръжия и оборудване. В същото време украинските сили сдържат напредъка на руските сили в направлението на Авдиивка и Мариинка. Руските сили са предприели неуспешни атаки в Мариинка", отчита щабът.

15:42 5.9.2023

Сутринта на 5 септември системите за противовъздушна отбрана на Русия са свалили три дрона, летящи към Москва. Това каза кметът на града Сергей Собянин. По думите му безпилотните апарати са унищожени в Московска, Калужка и Тверска област. Десетки полети са били забавени на летищата в Москва.

08:23 4.9.2023

Русия обстреля основно пристанище за износ на зърно преди срещата Путин - Ердоган

Русия нанесе през нощта срещу понеделник удари по Измаил, Одеска област, едно от основните украински пристанища за износ на зърно на река Дунaв. Това стана часове преди срещата между президентите на Русия и Турция - Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган.

Путин и Ердоган трябва да се срещнат в понeделник в руския черноморски курорт Сочи в момент, в който Анкара и ООН се опитват да съживят споразумението за износ на украински зърнени храни. Русия се оттегли от споразумението през юли, година след сключването му. Арgументът на Москва беше, че собственият ѝ износ на храни и торове е затруднен.

След напускането на споразумението Русия често нанася удари по украински пристанища по Дунав, която се превърна в основен път за износ на зърно от Украйна. В събота беше обстреляно и другото голямо украинско дунавско пристанище - Рени.

08:21 4.9.2023

Украинският военен министър Олексий Резников да бъде сменен от 41-годишния бивш депутат и досегашен ръководител на Фонда за държавно имущество Рустем Умеров. Това предложи късно в неделя президентът на страната Володимир Зеленски.

Той обяви в Телеграм, че Резников “ремина през тези повече от 550 дни пълномащабна война”, а сега “министерството се нуждае от нови подходи и други формати на взаимодействие както с армията, така и с обществото като цяло”.

17:45 3.9.2023

Украинските сили са пробили първата руска отбранителна линия в Запорожка област, съобщи командирът на групата сили "Таврия" ген. Олександър Тарнавски пред The Observer. По думите му настъплението на украинските войски е отнело няколко седмици заради мъчителния процес на разминиране, но сега се очаква украинските войски да се справят по-лесно.

Той не уточнява къде точно е станал пробивът, но последните събития на фронта подсказват, че става дума за района на стратегическото село Роботине, разположено в посока към град Токмак - един от основните възли на руската отбрана.

14:10 3.9.2023

Киев се цели в унищожаване на руския военно-промишлен комплекс

Един от ключовете за прекратяване на войната и запазване на световния ред е унищожаването на руския военно-промишлен комплекс - с такава позиция излезе ръководителят на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски - Андрий Ермак.

"Руските терористи продължават да атакуват пристанищната инфраструктура с надеждата, че ще успеят да провокират продоволствена криза и глад по света. Основната задача за нас и партньорите ни е да елиминираме възможностите на руския военно-промишлен комплекс да произвежда оръжия за по-нататъшни атаки срещу Украйна", написа в Телеграм Ермак по повод зачестилите атаки срещу южните региони Одеса и Николаев, където се намират пристанища и инфраструктура, които са жизненоважни за превоза на зърно.

Той допълни, че Украйна се нуждае от по-строга отговорност за тези, които "помагат на врага да заобикаля санкциите". Ермак отбеляза, че руската отбранителна индустрия не е в състояние да функционира без чуждестранни компоненти за оръжия, а след унищожаването на отбранителната промишленост разгромът на руските войски ще бъде завършен.

В нощта на 3 септември 25 руски дрона, иранско производство, са атакували Одеска област на три вълни. 22 от тях са били свалени, но е засегната пристанищна инфраструктура, съобщиха украинските власти.

09:15 3.9.2023

Семейство загина при руски въздушен удар по жилищни сгради в Угледар

Руските военни сили нанесоха въздушен удар по град Угледар (Вугледар) в украинската Донецка област, при което са загинали двама души, а други двама са ранени, съобщи регионалната прокуратура.

В епицентъра на атаката е била местна къща. В съседна жилищна сграда е избухнал взрив, при който са загинали 43-годишен мъж и 42-годишната му съпруга. Тяхната 19-годишна дъщеря и 53-годишен местен жител са ранени. Те са хоспитализирани с наранявания.

В резултат на удара е разрушена част от входа, както и са повредени тавани, прозорци и балкони. Прокуратурата публикува снимки от пораженията в Угледар, който се намира близо до фронтовата линия.

18:26 2.9.2023

Украйна съобщи, че вече може да достигне цели на 1500 км навътре в Русия

Украйна вече може да достигне цели на руска територия, които са на 1500 км във вътрешността на страната агресор, използвайки оръжия собствено производство, съобщи секретарят на Националния съвет за сигурност и отбрана Олексий Данилов пред украинското радио.

"Украинските въоръжени сили са в състояние да поразяват цели не само на разстояние от 700 км, но дори от 1000 до 1500 км“, каза Данилов. По думите му такива далечни цели вече не представляват трудност, тъй като Украйна от известно време развива своята ракетна програма и програма за безпилотни летателни апарати.

Ракетната програма на Украйна, която се изпълнява от 2020 г., а от началото на руската агресия през февруари 2023 г. много компании вече участват в производството на дронове. „Всичко това ще даде резултат“, добави Данилов, като отбеляза, че Киев атакува само военни цели.

14:57 2.9.2023

Русия съобщи за осуетени атаки по Кримския мост, докато Украйна продължава да натиска към Мелитопол

Русия съобщи, че нейните сили са предотвратили три атаки с морски дронове срещу стратегическия Кримски мост, който свързва окупирания полуостров Крим с руската суша. На фона на това украинските военни обявиха, че продължават да се придвижват към югоизточния град Мелитопол в опит да прекъснат сухопътен мост към Крим.

По данни на руското министерство на отбраната през нощта на 1 септември Украйна е направила един опит да нанесе удар по Кримския мост, а на 2 септември - още два. Украйна все още не е коментирала нападенията, за които се съобщава, че са блокирали движението по моста за три часа. Киев обаче неведнъж е коментирал, че смята железопътния и автомобилния мост, използван за снабдяване на руските сили, воюващи в Украйна, за легитимна военна цел.

Русия се опитва да възпрепятства възможността на Украйна да нанася удари по моста с бариери, включително с потънали кораби, след нападението през юли, при което беше повредена пътната част на моста.

Нападенията са извършени в момент, когато украинските сили продължават да напредват в югоизточната част на Запорожка област към Мелитопол в опит да прекъснат сухопътен мост, свързващ окупираната украинска територия с Кримския полуостров. Киев казва, че възнамерява да си го върне, след като беше незаконно анексиран от Русия през 2014 г.

Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли критиките на неназовани американски служители за бавния темп на продължаващото вече близо три месеца контранастъпление на Киев за връщане на окупирани територии. "Украинските сили вървят напред. Въпреки всичко и каквото и да казва някой, ние напредваме и това е най-важното", написа той в Telegram.

09:26 2.9.2023

САЩ може за пръв път да изпратят снаряди с обеднен уран на Украйна

Американското правителството ще изпрати за пръв път на Украйна бронебойни снаряди с обеднен уран, съобщи Ройтерс, като се позова на официален документ и свои източници в САЩ.

Снарядите, които могат да помогнат за унищожаването на руските танкове, са част от нов пакет военна помощ, който се очаква да бъде обявен следващата седмица. С мунициите могат да стрелят и американските танкове „Ейбрамс“, които Украйна трябва да получи в идните седмици. Източник на агенцията е казал, че новият пакет ще бъде на стойност между 240 и 375 млн. долара, в зависимост от това какво точно ще включва. Белият дом засега не е отговорил на запитване за коментар.

По-рано тази година Великобритания изпрати на Украйна боеприпаси с обеднен уран, но за САЩ това ще бъде първо предоставяне на Киев на подобни снаряди и вероятно ще предизвика спорове, отбелязва Ройтерс. Използването им е предмет на ожесточени спорове. Техни противници като Международната коалиция за забрана на оръжията с уран смятат, че крият риск за здравето при поглъщане или вдишване на прах от обеднен уран, включително от развиване на ракови заболявания и вродени малформации при бебета.

Ако това стане факт, то ще последва решението на правителството на Джо Байдън да осигури на Украйна касетъчни бомби въпреки опасенията от опасността от подобни оръжия за мирното население.

22:58 1.9.2023

Регионалната военна администрация на южния украински град Херсон съобщава, че един човек е загинал при руски обстрел. Трима са ранени при обстрел на частно предприятие с крилата ракета с далечен обсег на действие в ранните часове в петък в град Виница, при който бяха ранени трима души, написа губернаторът Серхий Борзов в Телеграм.

09:21 1.9.2023

Безпилотни самолети атакуват Москва и Курчатов

Два украински безпилотни самолета са атакували Курчатов в Курска област рано сутринта в петък, съобщи губернаторът Роман Старовойт, цитиран от Ройтерс.

Дроновете са повредили административна и жилищна сграда, пише той в Teлеграм. Службите за спешна помощ оценяват щетите. В град Курчатов има атомна електроцентрала. Старовойт не споменава за щети по нея.

Сутринта и към столицата Москва се е насочил дрон, който е бил свален от руската противовъздушна отбрана, съобщи кметът на столицата Сергей Собянин, цитиран от ТАСС. Безпилотният самолет е бил свален близо до Люберци, югоизточно от Москва. По предварителна информация няма жертви и щети.

08:17 1.9.2023

Украйна се нуждае от 100 бойни самолета повече от обещаното

Украйна се нуждае от около 100 бойни самолета повече от обещаните до момента, каза украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от ДПА.

"За ефективни военновъздушни сили се нуждаем от общо около 160 бойни самолета", каза Зеленски. Това на практика няма да позволи на Русия да има превъзходство в украинското въздушно пространство, добави той.

Зеленски каза, че Украйна е получила обещания за 50 или 60 произведени в САЩ изтребители Ф-16 от различни европейски държави.

По-рано говорителят на украинските военновъздушните сили Юрий Ихнат каза, че страната се нуждае от около 128 изтребители Ф-16. Дания, Нидерландия и Норвегия са обещали да доставят на Украйна изтребители Ф-16.

11:48 31.8.2023

Русия съобщи за експлозии в шест области в страната в сряда. Това е "най-голямата атака с дронове" на руска територия от началото на войната, пишат световни медии, сред които Си Ен Ен и Файненшъл таймс. За експлозии се съобщава в руските области Псков, Брянск, Калуга, Орлов, Рязан и Москва. В анексирания от Русия Крим е извършена атака с дрон срещу Севастопол.

11:03 31.8.2023

Украински дрон е свален край Москва. Летище Внуково временно беше затворено 

Русия твърди, че е унищожила в четвъртък украински дрон в района на Москва, чиято атака не е причинила жертви, предаде Франс прес, цитирайки местните власти.

Според кмета на Москва Сергей Собянин безпилотният апарат е "летял в посока Москва", но е свален над територията на Воскресенски район на Московска област.

Московското международно летище Внуково беше затворено тази сутрин за заминаващи и кацащи самолети, съобщи ТАСС, като се позова на пресслужбата на летището.

Атаките с дронове срещу руска територия и анексирания Кримски полуостров станаха почти всекидневни през последните седмици, насочени по-специално към руската столица, на фона на контраофанзивата от Киев, започнала в началото на юни, отбелязва АФП.

07:33 31.8.2023

Два украински хеликоптера са унищожени по време на мисии край Бахмут

Шестима украински военни са били убити, след като два хеликоптера Ми-8 са унищожени, докато са изпълнявали мисии край окупирания от руските сили източен град Бахмут, предаде Ройтерс, позозвавайки се на информация от украинската армия.

Липсват подробности по какъв начин са били унищожени двете летателни машини. По данни на местния сайт "Украинска правда" двата хеликоптера са били напълно унищожени и телата на военнослужещите са намерени на място.

Изданието допълва, че украинските военнослужещи са загинали близо до град Краматорск в Донецка област, който се намира на запад от Бахмут.

09:52 30.8.2023

САЩ изпраща военна помощ на Украйна за 250 милиона долара

Съединените щати предоставят на Украйна следващия си пакет от военна помощ на стойност 250 милиона долара. Това съобщи държавният секретар Антъни Блинкен в сряда.

Целта е „да помогнат на Украйна, докато защитава своята територия и защитава своя народ“.

Блинкен каза, че пакетът включва „ракети AIM-9M за противовъздушна отбрана, боеприпаси за високомобилни артилерийски ракетни системи, 155 mm и 105 mm артилерийски боеприпаси, оборудване за разчистване на мини, [и] Javelin и други противобронирани системи и ракети."

До момента САЩ са предоставили около 40 милиарда долара военна помощ на Украйна, припомниха официални лица.

Заредете още

XS
SM
MD
LG