Връзки за достъпност

Извънредни новини
Дим се издига след атака на украински дрон в Тверска област в Русия на 18 септември.
Дим се издига след атака на украински дрон в Тверска област в Русия на 18 септември.

на живо Войната: Украински дрон порази оръжеен склад в руската Тверска област

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

15:21 30.5.2023

Близо 500 деца са станали жертви на войната в Украйна

Службата на главния прокурор на Украйна съобщи, че от началото на пълномащабната руска инвазия са загинали 483 деца, а 989 са били ранени и са получили различни по тежест наранявания. Най-голям брой деца са били ранени в Донецка и Харковска области.

Украинските власти подчертават, че тези числа не могат да се смятат за пълни и все още не може да се получи надеждна информация от районите, където се водят най-активни военни действия.

В края на февруари - една година след започването на войната, службата на ООН за правата на човека съобщи, че повече от 8000 цивилни са загинали. Около 90% от тях са били убити при експлозии, причинени от ракети и снаряди.

10:51 30.5.2023

"Трябва да снабдим Украйна". Байдън допусна САЩ да изпратят рекети ATACMS

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че новите руски въздушни атаки срещу Киев "не са неочаквани" и допълни, че "затова трябва да снабдим Украйна с всичко, от което тя се нуждае".

На въпрос на журналиста Алекс Рауфоглу дали именно заради това не е време да се обсъди възможността за снабдяване на Киев с ракети ATACMS с обсег до 300 км, Байдън отговаря, че "към момента това е на дневен ред".

Преди това САЩ отказаха да доставят тези ракети на Украйна с мотива, че са недостатъчно на брой. В същото време Великобритания изпрати на украинската армия своите крилати ракети с голям обсег Storm Shadow.

18:56 29.5.2023

Русия нанесе серия от въздушни удари по Киев за втори път в рамките на един ден

Русия нанесе втора серия въздушни удари срещу Киев в рамките на един ден, съобщи украинската служба на Радио Свободна Европа в понеделник. Украинските сили за противовъздушна отбрана (ПВО) са свалили всички ракети, изстреляни от руската армия през деня, каза главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний.

Докато атаката през нощта е била комбинирана - с ирански дронове "Шахед" и крилати ракети Х-101/555, в по-късните часове през деня Русия е използвала балистични ракети "Искандер", каза Залужний.

10:42 29.5.2023

Украйна е отблъснала руски атаки в Донецка и Луганска област

През изминалото денонощие украинската армия е отблъснала 19 руски атаки в Луганска и Донецка области, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна рано в понеделник.

Според командването руските части продължават да пристигат на полигони в Беларус за бойна подготовка, преди да бъдат изпратени да воюват в Украйна.

Според сводката руските войски са водили неуспешни настъпателни действия в района на Масютивка в Купянско направление и при Велика Новосилка в Шахтарско направление.

Освен това руските сили са атакували и Хмелницка, Винишка и Одеска области. Максим Козицкий, ръководителят на регионалната военна администрация на Лвов, съобщи, че фрагменти от руска ракета са паднали върху търговска сграда в региона. Това е предизвикало пожар в стопанската постройка, няма пострадали.

10:31 29.5.2023

"Психологическо напрежение". Русия атакува Киев с над 40 ракети и дронове

Силите за противовъздушна отбрана (ПВО) на Украйна са свалили над 40 руски ракети и дронове, изстреляни срещу Киев през нощта в неделя срещу понеделник. Това съобщи Киевската градска военна администрация.

Ръководителят на администрацията Серхий Попко съобщи, че Русия е осъществила новата си атака с ирански дронове "Шахед" и крилати ракети Х-101/555, вероятно изстреляни от Каспийския регион.

"С тези постоянни атаки врагът иска да държи цивилните в дълбоко психологическо напрежение", каза Попко.

13:03 28.5.2023

Русия атакува Киев с най-голямото нападение с дронове от началото на войната

Руските сили насочиха към Киев с множество вълни от въздушни удари. Според украинските власти това е най-голямото нападение с дронове срещу града от началото на войната.

Атаките бяха направени в деня, в който украинската столица празнува Деня на Киев, годишнината от официалното основаване на града преди 1541 години.

Украинските отбранителни системи са свалили най-малко 40 дрона. Един човек е убит, а други двама са ранени.

08:27 28.5.2023

Русия готви провокация в ядрена централа според Украйна

Военното разузнаване на Украйна съобщава, че Русия планира "мащабна провокация" в атомната електроцентрала, която окупира в югоизточната част на страната, с цел да попречи на задаващата се украинска контраофанзива. Украинските власти не са дали доказателства за твърденията си.

В изявление, публикувано в петък от дирекцията за разузнаване на Министерството на отбраната на Украйна, се казва, че руските сили ще ударят Запорожката атомна електроцентрала, която е най-голямата в Европа. След това ще докладват за радиоактивно изтичане, за да предизвикат международно проучване. Целта е да се спрат военните действия и по този начин да се даде необходимата почивка на руските сили, за да се прегрупират преди контранастъплението.

11:36 27.5.2023

Русия предприе нови атаки с въздушни удари по Бахмут и Харков

Русия удари опустошения източен украински град Бахмут, който е епицентър на войната в Донецк, съобщиха от украинската армия в събота. Село в района на Харков също е било подложено на ракетен обстрел през нощта. Регистрирани са материални щети, но няма жертви.

Украинските сили са отбили 25 руски атаки срещу позициите им в Източна Украйна през последното денонощие. Най-тежките боеве се водят на фронтовата линия Лиман-Бахмут-Авдиевка-Маринка в района на Донецк, казаха от украинската армия. Информацията е в противоречие с данните на Моксва, че е превзела Бахмут.

10:38 27.5.2023

Представител на Кремъл постави шест условия за прекратяване на войната

Руският заместник-министър на външните работи Михаил Галузин постави шест условия за прекратяване на войната с Украйна в интервю за ТАСС, съобщи Радио Свобода.

По думите му Украйна трябва да прекрати бойните действия; да се откаже от исканията за западно въоръжение; да се откаже от влизането в НАТО и Европейския съюз; да признае "нови териториални реалности"; да признае руския език като официален; да спазва основните права на човека, в това число правото на свободата на вероизповедания.

По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че условието за прекратяване на войната е само едно: руските войски да напуснат Украйна.

19:16 26.5.2023

Русия нанесе поредната вълна от въздушни удари по Украйна през нощта срещу петък. По време на ракетна атака са поразени поликлиника и ветеринарна клиника в град Днипро (Днепър), като са загинали най-малко двама души, а 25 са хоспитализирани. Част от тях са в тежко състояние. Ръководителят на в Днипропетровската военна администрация Серхий Лисак съобщи, че сред ранените има две деца - момчета на 3 и 6 години.

09:13 26.5.2023

Още в началото на войната на Русия в Украйна Киев поиска модерни изтребители, за да се защити. Повече от година западните съюзници избягваха темата. Сега има раздвижване - украински пилоти вече се обучават да летят на F-16. Дарение на самолети ли е следващата стъпка?

09:11 26.5.2023

Русия няма да спечели, но боевете ще са "кървави" и "тежки", каза американски генерал

Най-високопоставеният американски офицер генерал Марк Мили каза, че Русия няма да постигне военна победа в Украйна, като прогнозира "тежка" и "кървава" борба занапред. Думите му дойдоха в четвъртък след виртуална среща на представители на Контактната група за отбрана на Украйна (КГОУ) от държави, подкрепящи Киев в борбата му срещу Русия.

"Тази война във военно отношение няма да бъде спечелена от Русия. Просто няма", каза Мили. Той добави, че първоначалните цели на Кремъл, които включват отстраняване на сегашното украинско правителство, "не са постижими във военно отношение. Те няма да бъдат осъществени."

По негови думи присъствието на големи бойни сили на Русия в Украйна ще направи опита на Киев да си върне цялата територия, включително и тази, завзета от Москва през 2014 г., малко вероятно да се случи "в близко бъдеще". "Това означава, че боевете ще продължат. Те ще бъдат кървави. Ще бъдат тежки. И в някакъв момент двете страни или ще преговарят за уреждане на въпроса, или ще стигнат до военно заключение".

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, който също участва във виртуалната конференция, каза, че западните поддръжници на Украйна са предоставили почти 65 млрд. долара военна помощ от началото на войната.

Мили заяви, че ще е необходимо "значително време" за доставката на самолетите и свързаната с тях инфраструктура, както и за обучението на пилотите на изтребителите.

Той заяви, че ако Западът беше предоставил самолетите в по-ранен етап на конфликта, това би отнело средства от по-належащи нужди по това време.

09:10 25.5.2023

Британският министър на отбраната пристигна в Украйна

Министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс се срещна с украинския си колега Олексий Резников в Киев. Двамата са обсъдили редица важни въпроси за сигурността, съобщи Министерството на отбраната на Украйна. Срещата между двамата е на фона на продължаващата вече 16 месеца руска инвазия в Украйна.

"Разговаряхме за продължаване на обучението на нашите военнослужещи на британска територия, за основните приоритети и акценти по отношение на тези обучения", каза Резников. Той добави, че обучени във Великобритания пилоти вече използват предоставените от страната крилатите ракети с голям обсег Storm Shadow.

Уолъс каза, че Великобритания е предоставила този тип оръжие защото Русия постоянното използване на далекобойни оръжия срещу Украйна. Това са едни от първите ракети с голям обсег, предоставени на Украйна от нейните съюзници. Те Storm Shadow има обхвата, необходим за нанасяне на удари в контролирана от Русия територия в Източна Украйна.

"Предоставихме този тип оръжия, тъй като Русия продължава да използва своите оръжия с голям обсег, за да навреди на цивилни граждани и гражданска критична инфраструктура", каза Уолъс.

Storm Shadow е незабележима крилата ракета с обсег около 250 километра. Това е малко по-малко от обхвата на произведените в САЩ тактически ракетни системи земя-земя (ATACMS), които Украйна отдавна поиска.

11:44 24.5.2023

Руската армия продължава с въздушни атаки в районите на Херсон и Бахмут. Украйна казва, че успешно отбранява.

17:59 23.5.2023

ЕС е доставил на Украйна 1300 ракети и 220 000 снаряда в последните месеци

Държавите от ЕС са доставили на Украйна в последните месеци 1300 ракети и 220 000 от предвидени 1 милион снаряда, съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел след заседание на европейските министри на отбраната в Брюксел.

Той отбеляза, че в общите поръчки за доставка на снаряди участват 24 от 27-те страни в ЕС. И призова Съветът на ЕС и Европарламентът да одобрят предложението на ЕК за осигуряване на средства за разширяване на производствените мощности. Борел каза още, че се надява тази седмица да бъдат преодолени препятствията пред изплащането на следващите суми за общата военна помощ за Украйна, за което още няма единодушие, но има значително мнозинство.

"Украйна има право да се отбранява срещу руското нападение, правото на самоотбрана е залегнало в Устава на ООН. Имаме правото да помогнем на Украйна да защити международните закони, това не прави НАТО или държавите от пакта част от конфликта", каза междувременно генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг преди срещата в Брюксел.

В същото време бившият руски президент Дмитрий Медведев, който сега е зам.-председател на Съвета за сигурност на Русия, коментира, че колкото по-разрушителни са оръжията, които Украйна получава от западните си поддръжници, толкова по-голям ще бъде рискът от "ядрен апокалипсис".

12:16 23.5.2023

"Нашите защитници". Зеленски посети фронтовата линия

Украинският президент Володимир Зеленски посети във вторник фронтовата линия, за да поздрави бойците там по случай Деня на украинската морска пехота. Той публикува снимки в профилите си във Фейсбук и Телеграм, на които се вижда как връчва награди и позира за групова снимка с морските пехотинци.

"Нашите защитници. Фронтовата линия. Днес съм тук, за да поздравя нашите воини за Деня на украинските морски пехотинци. Слава на всеки, който брани Украйна! ", написа Зеленски.

Не се уточняват местата, на които това се е случило, освен че той споменава фронта около Вугледар и Маринка, които се намират в Донецка област.

10:59 23.5.2023

На руско-украинската граница избухнаха ожесточени сблъсъци, като Москва обвини украинска "група диверсанти" за нахлуване в страната. Киев отрече да има нещо общо.

На 22 май в Белгородска област се чуха експлозии и спорадична стрелба, като губернаторът Вячеслав Гладков съобщи, че боевете са се пренесли в района Грайворон, който граничи с Украйна. Той уточни, че шестима души са били ранени.

Въоръжена група, която се нарича Легион "Свобода за Русия" и твърди, че е съставена от руснаци, сътрудничещи на украинските сили, пое отговорност за нападението заедно с "Руски доброволчески корпус“.

08:54 23.5.2023

"Вагнер" опитва да прехвърли в Украйна военно оборудване през Мали, съобщиха САЩ

Държавният департамент на САЩ съобщи, че е бил информиран, че руската наемническа групировка "Вагнер" се опитва да прехвърли военно оборудване през Мали, за да подпомогне Русия в нейната война в Украйна.

"Вагнер" не се колебае да използва фалшиви документи за подобни трансакции", каза пред журналисти говорителят на Държавния департамент Матю Милър. По думите му има индикации, че частната армия на Евгений Пригожин се е опитвала да закупи военни системи от чуждестранни доставчици и да ги прехвърли през Мали като трета страна.

"Засега не сме видели никакви индикации, че тези покупки са били финализирани или осъществени, но наблюдаваме ситуацията отблизо", уточни той.

Милър отбеляза, че Вашингтон е наложил санкции срещу редица хора и организации, които подкрепят военните операции на "Вагнер" и добави, че САЩ скоро ще предостави повече информация по въпроса. Ройтерс съобщава, че правителството на Мали не е отговорило веднага на запитване за коментар.

17:24 22.5.2023

Ако захранването е не бъде възстановен до 10 дни, съществува риск от "авария с радиационни последици в световен мащаб". През нощта срещу понеделник Русия започна вълна от дронови и ракетни атаки срещу района на Днепропетровск. Обстелваният от руските сили далекопровод захранва централата с електричество от Днепропетровска област.

11:53 22.5.2023

Русия атакува Днепропетровска област на Украйна

Руската армия нанесе удар с дронове и ракети по Днепропетровска област в Украйна в нощта срещу понеделник. Най-малко осем души са ранени, нанесени са щети на жилищни сгради, автомобили, частно предприятие и сграда на спасително отделение. Това съобщава в своя телеграм канал Сергей Лисак, председател на Днепропетровската областна военна администрация.

По думите му украинските военни са свалили 15 дрона и 4 крилати ракети. Изданието "Зеркало недели" съобщава, че през нощта в Днепър са прогърмели най-малко 40 взрива. В доклада на украинския генерален щаб в понеделник сутринта се съобщава още, че руски самолет Су-35 е бил свален над Херсонска област. Русия не е коментирала информацията.

Заредете още

XS
SM
MD
LG