Връзки за достъпност

Извънредни новини
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия

на живо Войната: Сателитни снимки показват разрушенията след удара по руски военен склад

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

08:54 23.5.2023

"Вагнер" опитва да прехвърли в Украйна военно оборудване през Мали, съобщиха САЩ

Държавният департамент на САЩ съобщи, че е бил информиран, че руската наемническа групировка "Вагнер" се опитва да прехвърли военно оборудване през Мали, за да подпомогне Русия в нейната война в Украйна.

"Вагнер" не се колебае да използва фалшиви документи за подобни трансакции", каза пред журналисти говорителят на Държавния департамент Матю Милър. По думите му има индикации, че частната армия на Евгений Пригожин се е опитвала да закупи военни системи от чуждестранни доставчици и да ги прехвърли през Мали като трета страна.

"Засега не сме видели никакви индикации, че тези покупки са били финализирани или осъществени, но наблюдаваме ситуацията отблизо", уточни той.

Милър отбеляза, че Вашингтон е наложил санкции срещу редица хора и организации, които подкрепят военните операции на "Вагнер" и добави, че САЩ скоро ще предостави повече информация по въпроса. Ройтерс съобщава, че правителството на Мали не е отговорило веднага на запитване за коментар.

17:24 22.5.2023

Ако захранването е не бъде възстановен до 10 дни, съществува риск от "авария с радиационни последици в световен мащаб". През нощта срещу понеделник Русия започна вълна от дронови и ракетни атаки срещу района на Днепропетровск. Обстелваният от руските сили далекопровод захранва централата с електричество от Днепропетровска област.

11:53 22.5.2023

Русия атакува Днепропетровска област на Украйна

Руската армия нанесе удар с дронове и ракети по Днепропетровска област в Украйна в нощта срещу понеделник. Най-малко осем души са ранени, нанесени са щети на жилищни сгради, автомобили, частно предприятие и сграда на спасително отделение. Това съобщава в своя телеграм канал Сергей Лисак, председател на Днепропетровската областна военна администрация.

По думите му украинските военни са свалили 15 дрона и 4 крилати ракети. Изданието "Зеркало недели" съобщава, че през нощта в Днепър са прогърмели най-малко 40 взрива. В доклада на украинския генерален щаб в понеделник сутринта се съобщава още, че руски самолет Су-35 е бил свален над Херсонска област. Русия не е коментирала информацията.

18:01 21.5.2023

Байдън обяви нова военна помощ за Украйна за 375 млн. долара

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви в неделя нов пакет военна помощ за Украйна на стойност от около 375 милиона долара, предаде Ройтерс.

На среща с президента на Украйна Володимир Зеленски в кулоарите на срещата на лидерите от Г-7 в японския град Хирошима Байдън каза на украинския лидер, че САЩ правят всичко възможно, за да засилят отбраната на Украйна.

Новият пакет военна помощ включва боеприпаси, артилерия и бронирани бойни машини, посочи американският президент.

"Ние сме с Украйна и няма да я изоставим", каза още Байдън, а Зеленски от своя страна благодари на САЩ за подкрепата.

17:57 21.5.2023

Зеленски отрече Русия да е превзела Бахмут

"Към днешна дата Бахмут не е окупиран от Русия", каза украинският президент Володимир Зеленски на пресконференция в Хирошима, Япония, където се включи в срещата на върха на Г-7 и разговаря с президента на САЩ Джо Байдън.

"Няма две или три тълкувания на тези думи", добави той. Зеленски трябваше повторно да коментира темата, тъй като негови думи по-рано същия ден, че "Бахмут е само в сърцата ни", предизвикаха неясноти.

Междувременно началникът на сухопътните войски на Украйна ген. Олександър Сирски написа в Телеграм, че силите на Киев контролират "незначителна" част от Бахмут, но добави, че този плацдарм ще бъде достатъчен да се влезе в опустошения град, щом ситуацията го позволи.

08:43 21.5.2023

Пригожин твърди, че "Вагнер" изцяло е превзел Бахмут. Украйна отрече

Основателят на руската паравоенната организация "Вагнер" Евгений Пригожин каза, че силите му са превзелеи изцяло украинския град Бахмут в петък. Украйна отрече твърдението.

Това е поредният път, в който Пригожин казва, че неговите бойни части са установили пълен контрол над града, но след това Киев опровергава думите му. Новите му твърдения идват само седмица след като украинските сили постигнаха успехи в северната част на Бахмут и по южните флангове.

Сега Пригожин твърди във видео, публикувано в петък, че "вече никой не може педантично да ни упреква, че някое малко парче не е взето". Твърденията му бяха повторени и от руското министерство на отбраната, а по-късно и президентът на Русия Владимир Путин поздрави "Вагнер" за предполагаемия им успех.

Заместник-министърката на отбраната на Украйна Ганна Маляр обаче отрече руските твърдения.

"Тежки боеве в Бахмут. Ситуацията е критична", написа тя в Телеграм. По думите ѝ към момента украинските сили все още контролират някои индустриални и инфраструктурни съоръжения в района.

Русия се опитва да превземе Бахмут от лятото на миналата година. Градът няма стратегическо значение, но придоби символично такова заради продължаващите вече 10 месеца боеве.

13:18 20.5.2023

Русия е прехвърлила нови батальони в посока Бахмут, твърди британското разузнаване

През последните четири дни Русия е прехвърлила няколко батальона в Бахмут в опит да поеме пълен контрол над града. Това се казва в новата сводка на британското разузнаване, публикувана в събота.

Новината идва след тактическите успехи, постигнати от украинските военни по фланговете на Бахмут.

"Като се има предвид фактът, че Русия вероятно поддържа сравнително малък брой части в Украйна, които не участват във военни действия, подобно преразпределение е значителна стъпка от страна на руското командване", се казва в информацията на британското разузнаване.

Руските войски се доближиха до Бахмут през лятото на 2022 г. Активните военни действия в Бахмут започнаха през есента на миналата година, но руските сили все още не са успели напълно да превземат града.

09:25 20.5.2023

"Историческо". САЩ потвърдиха, че ще разрешат изпращането на изтребители F-16 на Украйна

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан потвърди, че САЩ ще позволят на своите западни съюзници да доставят на Украйна изтребители F-16. Това съобщи Би Би Си в събота.

Потвърждението идва, след като по-рано в петък Си Ен Ен съобщи, че администрацията на американския президент Джо Байдън е дала зелена светлина за изпращането на F-16 от европейски страни за Украйна. От месеци Киев призовава Вашингтон да разреши доставката на модерните изтребители, за да подсили украинското контранастъпление срещу Русия.

09:20 20.5.2023

Русия атакува Киев с дронове

През нощта в Киев са избухнаха няколко експлозии, след като Русия отново атакува украинската столица с дронове Shahed. Това съобщиха украинските власти рано в събота.

Силите за противовъздушна отбрана са унищожили всички дронове, но в резултат от падащи фрагменти от свалените безпилотни летателни апарати са нанесени щети на две жилищни сгради и няколко автомобила, каза Серхий Попко, началник на Киевската градска военна администрация.

Това е единадесетата въздушна атака срещу Киев от началото на май.

17:58 19.5.2023

САЩ разрешават европейски доставки на F-16 за Украйна, твърди Си Ен Ен

Администрацията на американския президент Джо Байдън е дала зелена светлина за доставка на изтребители F-16 от европейски страни за Украйна, съобщи Си Ен Ен в петък.

Според информацията на телевизията САЩ са дали знак на свои европейски съюзници, че ще им разрешат износа.

Британският Международен институт за стратегически изследвания твърди, че Белгия, Обединеното кралство, Дания и Холандия са в състояние да осигурят най-малко 125 изтребители F-16 в пълна бойна готовност.

Норвегия също имаше няколко свободни F-16 миналата година, които замени с по-модерни F-35 и сега е готова да ги сподели с Киев, посочва Си Ен Ен.

12:20 19.5.2023

Повредената ПВО система "Пейтриът" е ремонтирана и отново работи 

Американската система за противовъздушна отбрана (ПВО) “Пейтриът” на въоръжение в Украйна, която беше повредена след руска ракетна атака срещу Киев преди няколко дни, вече е ремонтирана и отново е в експлоатация, съобщи говорител на Пентагона.

Москва твърдеше, че ракета “Кинжал” е унищожила пет пускови установки на комплекса и радар. Източници от Вашингтон обаче казаха пред американски медии, че комплексът е повреден, но не е унищожен.

Според Киев през нощта на 16 май Русия е подложила украинската столица на масиран ракетен обстрел, но ПВО системата е свалила всички ракети, включително шест хиперзвукови “Кинжал”. Руското военно министерство обаче твърдеше, че една от тези ракети не е била свалена, а всъщност е поразила комплекса “Пейтриът”.

08:16 19.5.2023

Русия продължи ракетните и безпилотните удари в Украйна и през нощта срещу петък

Украинската армия съобщи, че Русия е изстреляла десетки ракети и е нанесла въздушни удари с дронове в четвъртък и през нощта срещу петък по Киев и други украински градове.

Според данните на украинския Генерален щаб, че през последното денонощие руските войски са нанесли 36 ракетни и 23 въздушни удара, както и около 30 удара с ракетни системи по позиции на украинските войски и населени места.

Армията предупреди, че вероятността от ракетни и въздушни удари в цяла Украйна остава висока, но основните боеве все още се водят в източния район на Донецк и край Бахмут и Мариинка.

Русия атакува Бахмут през целия ден, след като подсили частите си там съсредоточавайки по-голямата част от резервите си, каза заместник-министърът на отбраната Ганна Маляр.

„Всички атаки бяха отблъснати от нашите защитници“, каза тя в Телеграм.

Основателят на частната руска армия Вагнер Евгений Пригожин пък казва, че неговите сили в Бахмут са напреднали до 400 метра.

09:44 18.5.2023

Украйна съобщи, че е отблъснала 36 руски атаки в района на Бахмут, Авдиивка и Мариинка

Командването на украинската армия съобщи, че са отблъснати 36 руски атаки на фронта през последното денонощие. Основните сражения са били в района на Бахмут и Мариинка в Донецка област.

“Врагът фокусира своите основни усилия по линията Бахмут-Авдиивка-Мариинка в източния регион Донецк”, написа Генералният щаб на украинската армия в четвъртък.

Това съобщение не може да бъде независимо проверено. То след поредица руски атаки с ракети и с дронове срещу Киев, Одеса, Виница и други градове в Украйна през нощта срещу четвъртък.

Новините идват на фона на очакванията за украинска контраофанзива и на частичното настъпление на силите на Киев в района на Бахмут в Източна Украйна.

09:35 18.5.2023

Русия атакува столицата на Украйна Киев с ракети и дронове в нощта срещу четвъртък, съобщиха местните власти. Обявена е въздушна тревога, а кметът на града съобщи за пожари и щети, предизвикани от руските атаки.

15:40 17.5.2023

Русия твърди, че е унищожила ПВО система "Пейтриът". Киев отрича

Руското министерство на отбраната твърди, че с хиперзвукова ракета "Кинжал" е унищожила системата за противовъздушна отбрана (ПВО) "Пейтриът", по време на въздушна атака срещу Киев. Украйна отрече.

Двама американски военни представители казаха по-късно, цитирани от CNN и Ройтерс, че системата "Пейтриът" вероятно е била повредена, но не е била унищожена.

"Бих искал да кажа: Не се безпокойте за системата "Пейтриът", каза говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат. "Да се унищожи такава система с някакъв си "Кинжал" е невъзможно. Всичко, което казват, може единствено да служи на тяхната пропаганда", каза Игнат.

Системата "Пейтриът" е само една от съвременните системи за противовъздушна отбрана, които Западът предостави на Украйна за отразяване на руските въздушни атаки.

Системата включва радар/и и ракетни установки, които се разполагат на разстояние една от друга. Ефективно поразява самолети, крилати и балистични ракети.

Украйна съобщи, че при нападението е свалила шест ракети свръхзвукови ракети "Кинжал", за които руските власти твърдят, че са несваляеми.

09:43 17.5.2023

Великобритания и Нидерландия помагат на Украйна да получи F-16

Oбединеното кралство и Нидерландия ще създадат "международна коалиция", чиято цел е да осигури доставките на американски изтребители F-16 за Украйна. Това обяви британското правителство във вторник.

Говорител на Даунинг стрийт заяви, че британският и холандският премиери са се договорили да създадат коалиция, която да подкрепи Украйна "в разширяването на бойните ѝ способности в областта на авиацията - от обучението на пилоти до доставката на самолети F-16".

Доставката на произведени в САЩ изтребители F-16 за Украйна изисква съгласието на американското правителство. Досега Белият дом официално отказваше да предостави на Киев този вид въоръжение, като се позоваваше на трудности, свързани с обучението на пилотите, поддръжката на самолетите, както и с тяхната относителна беззащитност срещу руските системи за противовъздушна отбрана. Въпреки това през март CNN съобщи, че американските военни изчислват за колко време украинските пилоти може да се научат да управляват F-16.

17:29 16.5.2023

ЦРУ пусна видео, с което призовава руснаците за информация

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ създаде канал в Теlegram и публикува видео там и в официалния си канал в YouTube, с което призовава руснаците да споделят информация за икономиката или висшето ръководство на Русия.

Видеото е на руски език и е озаглавено "Защо се свързах с ЦРУ: моето решение". В съобщението до абонатите ЦРУ призовава за връзка чрез анонимната информационна система Tor. "ЦРУ иска да знае истината за Русия и ние търсим надеждни хора, които знаят и могат да ни я кажат. Вашата информация може да е по-ценна, отколкото си мислите", се казва още в призива.

Агенцията кани за съдействие и руски военни, дипломати, учени и ИТ специалисти. "След като установите контакт с нас, имайте търпение. Благодарим ви за проявената смелост. Внимателно преглеждаме предадените документи, за да дадем подходящ отговор, като същевременно гарантираме вашата безопасност", обещава агенцията.

Източници от ЦРУ, участващи в проекта, коментираха пред CNN, че военните действия в Украйна са създали историческа възможност "руснаците да дойдат при нас и да предоставят информацията, от която САЩ се нуждаят".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред руски медии, че не е обърнал внимание на видеото, но е убеден, "че нашите специални служби наблюдават това пространство по необходимия начин". В руския Наказателен кодекс има член за "поверително сътрудничество" с чужди разузнавателни служби, насочено срещу сигурността на Русия, който предвижда до 8 години затвор.


14:27 16.5.2023

Зеленски промени разпределението на оръжията, веднага щом се върна от Европа

На заседание на Върховния главнокомандващ на Украйна, председателствано от президента Володимир Зеленски, е коригиран графикът на доставките на оръжия и боеприпаси от партньорите, както и разпределението им между бойните части и резервите. Това съобщи самият Зеленски в Телеграм, след като в понеделник вечерта се върна от посещения в Италия, Германия, Франция и Великобритания.

"Изслушах ръководителите на ОСГВ (Обединена стратегическа група войски) за хода на бойните действия в техните участъци на фронта. Разгледахме общата оперативна обстановка, данните от разузнаването и резултатите от проверката на бойната готовност на новосъздадените бригади", добави той.

По време натридневните си официални срещи в Европа на Зеленски германският канцлер Шолц обяви нов голям пакет от военна помощ за Украйна. Общата му стойност е 2,7 милиарда евро. Той включва бойни танкове Leopard-1, бойни машини на пехотата Marder и системи за противовъздушна отбрана Iris-T. Франция пък ще предостави на Украйна десетки бронирани машини и леки танкове, по-специално AMX-10RC.

Освен това Зеленски съобщи, че скоро ще бъдат обявени важни решения за създаването на авиационна коалиция за Украйна. Британският премиер Риши Сунак каза, че Великобритания иска да стане ключов участник в нея и ще обедини усилия с други страни за предоставянето на изтребители F-16.

09:34 16.5.2023

Унгария блокира отпускането на 500 млн. евро помощ за Украйна от ЕС

Унгария блокира следващия пакет от помощи за Украйна от Европейския механизъм за мир. Траншът е в размер на 500 млн. евро и трябваше да бъде отпуснат следващия понеделник, съобщи Радио Свобода.

Новинарската агенция ANSA цитира източник, според който Будапеща е поискала гаранции, че Европейският механизъм за мир ще запази глобалния си статут в бъдеще и няма да бъде използван единствено за въоръжаване на Киев.

Унгария е една от малкото страни от ЕС, които не осъждат последователно руската агресия в Украйна. Страната продължава да зависи от енергийните доставки от Русия. В политическа справка на уебсайта на унгарското посолство във Вашингтон се твърди, че украинските власти потискат етническите малцинства, включително около 150 000 украински унгарци.

Използвайки правото си на вето, страната многократно е блокирала решения на ЕС в подкрепа на украинската и осъждане на руската страна - например тя блокира одобрението в целия ЕС на заповедта на Международния наказателен съд в Хага за арест на руския президент Владимир Путин и на детския омбудсман Мария Лвова-Белова, която е обвинявана в насилствено депортиране на украински деца.

08:49 16.5.2023

Руските сили извършиха масирана ракетна атака срещу украинската столица Киев в нощта срещу вторник. Този път тя беше изключителна интензивна, съобщиха местните власти, цитирани от УНИАН.

Кметът на града Виталий Кличко каза, че трима души са ранени.

Заредете още

XS
SM
MD
LG