Връзки за достъпност

Извънредни новини
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.

на живо Войната: Русия евакуира два района в Курска област

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

23:18 1.5.2023

Подготовката за украинската контраофанзива е на финала, каза военният министър 

Подготовката за очакваната украинска контраофанзива за възвръщане на окупираните от Русия територии, е във финален етап, каза в понеделник украинският министър на отбраната Олексий Резников.

Той каза, че е уверен в успеха на контраофанзивата, както са уверени и международните партньори на Украйна.

"Преди всичко партньорите на Киев разбират, че успехът е в интерес на сигурността на техните страни и на техните народи", подчерта той.

Резников добави, че "трябва да има присъда от международен съд за военнопрестъпниците на Кремъл и за цялата тази мафия". Според него това би бил най-важният сигнал за всички приемници и наследници на властта в Русия.

13:24 1.5.2023

Украинските военни са контраатакували руски позиции край Бахмут

Контраатаки, предприети от украинските военни, отбраняващи източния град Бахмут, са довели до отблъскване на руски сили от някои позиции, но положението остава тежко. Това съобщи в понеделник началникът на украинските сухопътни войски генерал-полковник Александър Сирски, цитиран от Ройтерс.

По време на посещение на фронта той каза още, че в битката за Бахмут се хвърлят все нови и нови руски подразделения, включително десантни части и бойци на частната военна компания "Вагнер", "но врагът не успява да установи контрол над града".

Руските сили постепенно напредват в Бахмут, но украински военен говорител заяви в неделя, че пътищата за снабдяване на защитниците с храна, боеприпаси и лекарства все още не са прекъснати. Киев обяви днес, че украинските сили са отблъснали над 30 атаки в района на Бахмут и близкия град Мариинка.

10:37 1.5.2023

Русия предприе масирана въздушна атака, но украинската отбрана свали повечето ракети

Украинската противовъздушна отбрана свали 15 от общо 18 ракети, изстреляни от руските сили в ранните часове на понеделник, съобщи Киев, след като в цялата страна за над от три часа беше огласена въздушна тревога, предаде Ройтерс.

"По първоначални данни няма жертви и пострадали сред гражданското население, както и разрушения по жилищни сгради или инфраструктурата", посочи столичната администрация.

Руските сили атакуваха и други области на Украйна, сред които Днепропетровск, съобщи председателят на местния областен съвет Микола Лукашук. По думите му там са свалени 7 ракети.

Източният украински град Павлоград е бил ударен два пъти през изминалата нощ, като разрушени или повредени са промишлено предприятие, 19 жилищни и 25 частни сгради, добави той.

00:20 1.5.2023

Русия смени най-високопоставения си генерал, отговарящ за логистиката, преди очакваното предстоящо контранастъпление на украинските сили. Руското Министерство на отбраната съобщи в неделя, че генерал-полковник Михаил Мизинцев е сменен от Алексей Кузменков, бивш служител на Националната гвардия.

23:39 30.4.2023

Макрон потвърди пред Зеленски, че Украйна ще получи още помощ

Президентът на Франция Еманюел Макрон е потвърдил пред украинския си колега Володимир Зеленски, че страната му ще получи цялата необходима ѝ помощ, за да възстанови суверенитета и териториалната си цялост след руската инвазия, предаде Франс прес.

Двамата лидери са разговаряли по телефона в неделя, няколко дни, след като Зеленски проведе първия си разговор и с китайския президент Си Дзинпин от началото на войната.

Елисейският дворец съобщава, че Макрон е изтъкнал европейската координация в областта на оказване на военна помощ, за да може да се отговори на нужните на Украйна в тази насока в дългосрочен план.

"Много е важно Русия да получи по-силен и по-силен сигнал, че светът няма да прости за руския терор", коментира Зеленски след разговора с Макрон.

Той каза още, че Украйна и нейните партньори трябва да действат с възможно най-голямото единство и почтеност, за да защитят "нашите споделени ценности и да избегнат удължаването на войната".

23:21 30.4.2023

Ватиканът участва в мисия за постигане на мир в Украйна. Това каза папа Франциск в неделя пред журналисти в самолета от Будапеща към Рим след края на посещението му в унгарската столица, където се срещна и с премиера Виктор Орбан.

13:44 30.4.2023

Атаката срещу петролното депо в анексирания от Русия Севастопол е част от подготовката за контранастъплението на украинската армия, съобщи Радио Свобода.

„Това, че е подкопана логистиката на противника, е един от елементите на подготовката за мощни активни действия на силите за отбрана. Това е подготвка за широкото пълномащабно настъпление, което всички очакват", каза Наталия Гуменюк, говорител на Обединеното командване „Юг“ на въоръжените сили на Украйна.

12:12 30.4.2023

Обстрелът на украински градове не спира

Не спират руските атаки срещу цивилни обекти в Украйна. Руските войски обстрелваха Купянск в неделя сутринта, каза Олег Синегубов, ръководител на областната военна администрация на Харков.

"Днес в 6:45 сутринта руските нашественици атакуваха центъра на Купянск. Пострадали са частна къща, гаражи, избухнали са пожари. Унищожени са 4 коли. За щастие няма жертви", написа Синегубов в своя телеграм канал . Той също така каза, че Купянск е бил под вражески обстрел и в събота. Обстрелвани са още и населени места в Харковски, Чугуевски и Купянски райони.

Територията на Херсонска област е обстрелвана от руски войски 27 пъти за денонощие, изстреляни са 135 снаряда от тежка артилерия и танкове. Един човек е убит, казаха украинските власти. Руските военни са проникнали в жилищните квартали на населените места в региона.

09:54 29.4.2023

Дрон удари петролна база в анексирания Севастопол

Резервоар с гориво в петролна база в Севастопол избухна, след като беше ударен от дрон. Това съобщи назначеният от Русия губернатор на анексирания кримски град Михаил Развожаев, цитиран от Радио Свобода.

По думите му площта на пожара е около 1000 кв. м. Няма данни за жертви и пострадали. Според властите огънят не застрашава околни цивилни сгради и население. В гасенето на пожара са се включили поне 18 противопожарни екипа. Над Севастопол се е извил гъст облак дим, който се вижда от километри.

След пълномащабното руско нахлуване в Украйна дронове многократно атакуваха цели в анексирания Крим и на руска територия. През февруари 2023 г., след като беше ударено от дронове, нефтено депо в Туапсе се запали, а през ноември 2022 г. дронове атакуваха петролни складове в Брянска и Орловска области.

18:34 28.4.2023

Президентите на Чехия и Словакия се срещнаха със Зеленски в Киев

Президентът на Чехия Петър Павел и на Словакия Зузана Чапутова се срещнаха с украинския си колега Володимир Зеленски в Киев. Посещението им дойде на фона на информация за увеличаващия се брой жертви на руски атаки рано в петък.

"И двамата (с Чапутова) осъзнаваме стойността на свободата и справедливостта. Трудно е да се види със собствените си очи, че украинците плащат най-високата цена за това. С кръвта и живота на собствените си граждани. В борбата с агресора защитава общото ни. Затова ние ще застанем зад тях", написа в Туитър Павел.

По думите му членството на Украйна в НАТО и Европейския съюз е въпрос на време и Чехия ще настоява началото на преговорите с ЕС да бъде преди края на тази година.

16:21 28.4.2023

Русия отрече да се е целела в цивилни обекти при масираната си атака в петък

Министерството на отбраната на Русия каза, че целта на масирана атака срещу украински градове на 28 април, при която загинаха най-малко 19 цивилни, са били "пунктове за разполагане на резервите на въоръжените сили" на Украйна.

При атаката беше ударен жилищен блок в Уман, където броят на убитите хора достигна най-малко 17 души. В Днипро, където бяха поразени частни къщи и складови помещения, бяха убити жена и дете. Няма данни за поразени военни обекти.

От началото на пълномащабното си нахлуване в Украйна Москва отрича целенасочена атака срещу цивилни.

13:53 28.4.2023

Дмитро Кулеба призова Запада да предостави на Киев самолети F-16

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба призова западните партньори на страната да ѝ предоставят модерни самолети F-16. Призивът му дойде в отговор на поредните руски ракетни удари, при които загинаха най-малко 16 души.

"Ракетните удари, които убиват невинни украинци в съня им, включително 2-годишно дете, са отговорът на Русия на всички мирни инициативи. Пътят към мира е да изгоним Русия от Украйна. Пътят към мира е да въоръжим Украйна с F-16 и да защитим децата от руския терор", написа Кулеба в Туитър.

Рано сутринта на 28 април Русия предприе нова масирана атака на територията на Украйна с удари по Уман, Днипро, Киев и други населени места. Русия отрича да атакува цивилни цели, въпреки доказателствата за това през изминалата повече от една година война.

13:35 28.4.2023

Депортирането на украински деца е геноцид, реши Парламентарната асамблея на Съвета на Европа

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) прие в четвъртък резолюция, с която призна депортирането на украински деца в Русия за геноцид.

По-рано украинското правителство съобщи, че 19 384 украински деца са били депортирани от Украйна в Русия след началото на руската инвазия през февруари 2022 г., а съдбата на още хиляди остава неясна.

13:32 28.4.2023

Броят на убитите в Уман достигна 14 души

Общият брой на убитите след руски удар по девететажен жилищен блок в Уман достигна 14 души, съобщиха от министерството на вътрешните работи на Украйна.

По-рано се съобщаваше за 11 загинали, но изпод развалините на поразената сграда са били извадени телата на още трима души. По-рано ръководителят на регионалното военно управление на Черкаси Игор Табурец каза, че сред загиналите има и две деца.

Търсенето на оцелели продължава и в момента. В града е обявен тридневен траур. Уман се намира на 200 км южно от Киев.

Спасители носят тяло, покрито с торба, край тежко повредена жилищна сграда, ударена от руска ракета в град Уман, Черкаска област, Украйна, 28 април 2023 г.
Спасители носят тяло, покрито с торба, край тежко повредена жилищна сграда, ударена от руска ракета в град Уман, Черкаска област, Украйна, 28 април 2023 г.

09:38 28.4.2023

Руски ракети поразиха Киев, Днипро и Уман. Има загинали и ранени

Русия нанесе поредица от въздушни удари над няколко украински града, като има загинали и ранени, съобщиха украинските власти рано в петък. В цяла Украйна бяха задействани сирените за въздушна тревога.

Руски ракети поразиха девететажен жилищен блок в град Уман, разположен южно от столицата Киев. По предварителна информация най-малко десет души са били убити. Информацията се обновява непрекъснато.

В град Днипро вследствие на руските атаки са загинали жена и дете, съобщи и ръководителят на региона Серхий Лисак.

В Киев 21 от общо 23 ракети и два атакуващи дрона са били свалени от системата за противовъздушна отбрана на Украйна. Засега няма данни за цивилни жертви.

14:22 27.4.2023

Украйна е получила 98% от обещаните военни машини, каза Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че съюзниците от Алианса и техните партньори са доставили почти всички обещани бойни машини на Украйна. Според него това поставя страната "в силна позиция да продължи да си връща окупирана територия".

Той каза това пред журналисти след среща с премиера на Люксембург Ксавие Бетел в централата на НАТО. Столтенберг представи данни, че са доставени 1550 бронирани машини, 230 танка, модерни системи за противовъздушна отбрана и артилерия и огромно количество боеприпаси, което представлява 98% от цялата обещана помощ. Също така са обучени най-малко 9 украински бронирани бригади.

Украинските въоръжени сили ще получат навреме оръжията, от които се нуждаят, за предстоящата си контраофанзива срещу руските войски, каза вчера пред Конгреса на САЩ главнокомандващият обединените сили на НАТО в Европа ген. Кристофър Каволи, който също коментира, че по-голямата част вече е предоставена.

В началото на месеца полското правителство каза, че ще изпрати още 10 изтребителя МиГ-29 в допълнение към четирите, предоставени по-рано, но досега няма съгласие от САЩ и други големи военни поддръжници на Украйна за изпращане на самолетите F-16, които Киев иска.

12:03 27.4.2023

Украински журналист, работил като кореспондент на италианския вестник "Република" (La Repubblica), е бил застрелян от снайперисти в Украйна, съобщи изданието.

Богдан Битик е работил заедно с италианския репортер Корадо Дзунино, който е бил ранен, когато са попаднали в засада от предполагаеми руски снайперисти в Херсонска област, допълва вестникът. Двамата са били облечени в бронежилетки с надпис "Press".

08:37 27.4.2023

Един убит и над 20 ранени при ракетна атака срещу украинския град Миколаив

Руските сили нанесоха ракетен удар по украинския град Миколаив (Николаев), при който е загинал един човек, съобщи ръководителят на областната администрация Виталий Ким в своя канал в Telegram. По последни данни ранени са 23 души, сред които и едно дете.

Разрушени са частни къщи и са нанесени значителни щети, повредени са също висока жилищна и историческа сграда.

Наталия Хуменюк - представител на оперативното командване на украинските въоръжени сили "Юг", уточни, че нощният удар е бил нанесен от Черно море с ракети "Калибър", цитирана от руската служба на Би Би Си.

Руските войски постоянно обстрелват украински населени места. На 25 април извършиха ракетна атака срещу град Купянск в Харковска област, при която загина служител на местния исторически музей и бяха ранени 10 души. Обстрелът е бил извършен с ракети С-300.

16:53 26.4.2023

Украинските сили се опитват да запазят линиите си за снабдяване край Бахмут

Украинските военни, които защитават източния град Бахмут от руската офанзива вече месеци наред, ожесточено се опитват да запазят линиите си за снабдяване, се посочва в разузнавателни данни на британското Министерство на отбраната, цитирани от ДПА.

Според информацията сраженията се водят главно западно от града, в близост до село Хромове. Според информацията на британското разузнаване "другите варианти на Украйна за снабдяване на Бахмут вероятно са усложнени заради разкаляните пътища".

Бахмут е под руска обсада вече от повече от 11 месеца и украинските отбранителни съоръжения вече са интегрирани като един от елементите на много по-дълбока отбранителна зона, включваща град Часов Яр на запад, добавя министерството.

08:37 26.4.2023

Путин е решил да нападне Украйна през март 2021, твърди руска медия

Руският президент Владимир Путин е взел решение да нападне Украйна в началото на март 2021 г., след като украинските власти санкционираха активи и медии, свързани с приятелски настроения към Кремъл украински политик Виктор Медведчук.

Това се казва в разследване на руския сайт “Вьорстка”, в което са цитирани интервюта с източници на изданието, близки до държавното ръководство на Руската федерация.

Медията посочва милиардера Юрий Ковалчук като основен идеолог на пълномащабната военна инвазия в Украйна. Изданието цитира източници, според които Ковалчук това е подходящ момент за започване на инвазията, тъй като Европейският съюз е изправен пред вътрешни проблеми и разногласия по редица въпроси.

Заредете още

XS
SM
MD
LG