Връзки за достъпност

Извънредни новини
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия

на живо Войната: Сателитни снимки показват разрушенията след удара по руски военен склад

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

17:30 3.4.2023

Путин подписа закони за вкарване на окупираните украински региони в руската съдебна система

Руският президент Владимир Путин подписа пакет от закони за създаване на съдилища в незаконно анексираните украниски области - Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка. С осемте закона се предвижда и провеждане на процедура за подбор на кандидати за първоначалния им състав, съобщиха от Кремъл.

На територията на Донецка и Луганска област се създават върховни и арбитражни съдилища на самообявилите се републики, а в Запорожка и Херсонска област се създават регионални съдилища и регионални арбитражни съдилища. Създават се и гарнизонни военни съдилища в окупираните от руските сили региони.

Съдилищата, действащи в областите в момента ще продължат да правораздават от името на Русия до началото на дейността на новите, което се очаква това да стане до края на месеца, съобщи държавната агенция ТАСС.

Путин подписа официално договорите за анексиране на четирите области на 30 септември 2022 година, след като там руските власти проведоха непризнати от останалите държави референдуми за присъединяването им.

16:15 3.4.2023

Недалеч от предполагаемата резиденция на руския президент Владимир Путин край Красная поляна в Краснодарския край е инсталирана зенитна ракетно-артилерийска система "Панцир-С1", съобщава екипът на опозиционера Алексей Навални. На километър се намира комплекс от сгради, които формално няма общо с Путин и по документи принадлежи на "Газпром". В действителност това е тайната му зимна резиденция, където той кара ски.

13:32 3.4.2023

Полша предаде на Украйна първите изтребители МиГ-29

Полша е предала на Украйна първата партида от обещаните изтребители МиГ-29. Това съобщи в ефира на полската радиостанция RMF FM ръководителят на Службата за международна политика на президента на Полша Марчин Пржидач.

Колко точно самолета е изпратила Варшава засега не се уточнява. Пшидак обаче добави, че Украйна ще има нужда от нова помощ, за да се противопостави на руската агресия. Доставката на втора партида ще бъде обсъдена по време на официалното посещение на украинския президент Володимир Зеленски в Полша, за което днес беше съобщено, че ще се състои в сряда, 5 април.

Полша и Словакия се договориха за съвместна доставка на МиГ-29 за ВВС на Украйна. Двете държави ще прехвърлят общо 23 изтребителя. Партньорите на Киев ще получат компенсации за предоставянето на самолетите. САЩ ще продадат на Словакия 12 нови хеликоптера Bell AH-1Z Viper с много голяма отстъпка, а Полша ще получи 24 F-22 Raptor за един долар.

На 23 март Генералният щаб на Украйна потвърди получаването на първите изтребители от Словакия. Те ще се използват за защита на небето над Харков. Полският външен министър Павел Яблонски каза, че е малко вероятно държавата да предаде на Украйна всички МиГ-29, които има на въоръжение. Доставките ще бъдат постепенни, като успоредно с това ще се укрепва сигурността на Полша.

11:07 3.4.2023

Проруски ръководител е ранен при взрив на кола в окупирания Мелитопол

Ръководителят на окупационните власти в украинското селище Акимовка е ранен при експлозия на автомобил в близкия град Мелитопол, който се намира под контрола на руските власти от началото на войната. По информация на руските държавни медии Максим Зубарев е в тежко състояние.

В средата на ноември украинските медии съобщиха за смъртта на Зубарев при експлозия на автомобил. По-късно обаче се оказа, че е жив, припомня Радио Свобода. За сегашното покушението съобщи и ръководителят на мелитополската окупационна власт Андрей Сигута, според когото то е извършено от представители на Украйна. „По този начин Киев не спира опитите за сплашване на мирното население“, написа той в Телеграм.

Предвоенният украински кмет на Мелитопол Иван Федоров публикува видео и коментира: "Той беше един от първите, които си сътрудничиха с врага и оглави така наречената администрация на Акимовка. Зубарев винаги е имал проблеми с избора на правилния път, така че се очакваше да се окаже "на неподходящото място в неподходящото време".

Мелитопол е град в Запорожка област. По информация и от украински, и от руски източници именно там Русия е прехвърлила командването на южния фронт след изтеглянето си от Херсон. В последно време в града редовно се извършват саботажи и опити за убийства на руското ръководство или на сътрудници. На 27 март началникът на полицията Михаил Москвин пострада леко, след като взривиха колата му, докато е на метри от нея.

16:20 2.4.2023

Алкохолът е причина за много смъртни случаи в руската армия, смята Лондон

Прекомерната консумация на алкохол е причина за много от смъртните случаи в състава на руските сили в Украйна, посочи в неделя британското министерство на отбраната в редовната си сводка за хода на войната, цитирана от ДПА.

Русия е понесла загуби, достигащи 200 000 души от началото на пълномащабната си инвазия в Украйна, но значителна част от тях се дължи на причини, които не са свързани с бойните действия, се казва в редовния доклад на военното ведомство в Лондон.

В него се посочва, че в неотдавнашно съобщение в руския канал в Телеграм се говори за "изключително висок" брой инциденти, престъпления и смъртни случаи, свързани с употребата на алкохол сред руските сили.

Сред другите най-вероятни причини за фатални инциденти в руската армия в Украйна са непрофесионално боравене с оръжие, катастрофи и измръзване.

15:14 2.4.2023

Цивилни са убити и ранени при руски обстрел в Константиновка, съобщи Украйна

Шестима цивилни бяха убити и осем души са ранени при руски обстрел срещу град Костантиновка в Източна Украйна, съобщи в Телеграм в неделя Андрий Ермак, началник на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски.

По думите му при атаката са били засегнати 16 жилищни блока, осем къщи, детска градина и административна сграда. Ермак публикува и снимки, показващи частично разрушени сгради и кратери от експлозии.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да провери автентичността на снимките или броя на жертвите от независим източник.

13:07 2.4.2023

Общо 70 атаки са регистрирани през последните 24 часа в Бахмут, Авдиивка и Мариинка в Донецка област, както и в Билохоривка в Луганска област. Шест ирански дрона са били свалени от украинската противовъздушна отбрана, съобщиха военните.

15:00 1.4.2023

Шойгу обеща по-големи доставки на боеприпаси за руските сили в Украйна

Русият министър на отбраната Сергей Шойгу обеща да бъдат увеличени доставките на боеприпаси за руските сили в Украйна. Той направи изказването при посещение в щаба на руските войски, които се бият в Украйна, предаде Ройтерс, позовавайки се на руското военно министерство.

На кадри, разпространени от министерството в Телеграм, се вижда как Шойгу казва, че “обемът на доставките на най-търсените боеприпаси е определен, предприемат се необходимите мерки за тяхното увеличаване”.

Ройтерс припомня, че през последните мeсеци Шойгу е критикуван, че не е осигурил достатъчно боеприпаси за руските войски на фронта, включително и от основателят на частната военна компания “Вагнер” Евгений Пригожин.

19:10 31.3.2023

Испанският премиер насърчи президента на Китай да говори със Зеленски

Испанският министър-председател Педро Санчес насърчи китайския президент Си Дзинпин да разговаря с украинските власти и да се запознае отблизо с условията за мир на Киев, за да помогне за прекратяване на руската инвазия.

Санчес каза на пресконференция в Пекин, че е информирал Си, че Испания подкрепя предложенията, направени от украинския президент Володимир Зеленски. Те включват искане за възстановяване на територията на Украйна в границите ѝ преди анексирането на Крим от Русия през 2014 г. Санчес каза още, че е съгласен с мнението на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че отношенията между ЕС и Китай са "сложни", и подчерта необходимостта от реципрочност и равнопоставеност между тях.

Фон дер Лайен каза в четвъртък, че Китай става "все по-репресивен у дома и все по-настъпателен в чужбина". Предстои тя да посети Пекин следващата седмица заедно с френския президент Еманюел Макрон. Между 20 и 22 март се състоя първото посещение на китайския президент Си в Москва от години. Тогава той и руският президент Владимир Путин се обединиха около китайскопредложение за мир в Украйна, което западните страни отхвърлиха с аргумента, че отразява руските опорни точки

15:07 31.3.2023

Украинският президент Володимир Зеленски отбеляза в петък годишнината от изтеглянето на руските сили от град Буча, където те оставиха след себе си стотици тела на убити цивилни.

09:49 31.3.2023

Руските сили са нанесли девет ракетни удара по гражданската инфраструктура в Харков, изстреляни от зенитно-ракетни комплекси С-300, както и 10 ирански безпилотни летателни апарата "Шахед", съобщи в ежедневния си доклад Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна. Според съобщението девет от десетте дрона били свалени.

09:48 31.3.2023

България не се включи в общата поръчка на ЕС за боеприпаси. Нейната цел е да осигури снаряди за Украйна, но и за страните от ЕС, които участват. Президентът и правителството казват, че България няма и не може да произвежда снарядите, които се търсят. Вярно ли е това?

08:23 31.3.2023

Украйна подготвя следващи стъпки, каза Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски отбеляза 400-ия ден от пълномащабното нахлуване на Русия, като каза във вечерното си обръщение на 30 март, че страната му подготвя следващите си стъпки. Той не спомена изрично за очаквана контраофанзива.

Зеленски добави, че Украйна е изминала "колосален път" в борбата си, като посочи отвоюването на райони в Харковска област, град Херсон и продължаващата отбрана на източния град Бахмут и региона Донбас. "Това е героизмът на украинците, който светът няма да забрави", каза той и добави: "Подготвяме следващите си стъпки, подготвяме активните си действия, приближавайки се към победата. Няма да оставим нито една следа от Русия на нашата земя и няма да оставим нито един враг ненаказан".

Украински военни командири казаха, че контранастъплението не е далеч, като Зеленски посочи по-рано тази седмица, че Киев все още чака "достатъчно оръжия". По-рано на 30 март украинските военни съобщиха, че силите им са удържали позициите си на източния фронт, отблъсквайки десетки атаки в Бахмут и около града, и призоваха Запада да им предостави модерни бойни самолети.

08:20 31.3.2023

Русия набира още 147 000 войници

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за началото на рутинната пролетна наборна кампания, с който призовава 147 000 граждани на задължителна военна служба, съобщиха световните агенции. Става дума за граждани, които са на възраст от 18 до 27 години, не са в резерв и подлежат на военна служба.

През септември Путин подписа указ, с който призова 120 000 души за есенната наборна кампания. Тогава рукото министерство на отбраната каза, че призоваването не е свързано по никакъв начин със специалната военна операция - официалният термин на Русия за войната в Украйна.

Всички мъже в Русия на възраст между 18 и 27 години трябва да отбият едногодишна военна служба или да преминат равностойна подготовка по време на обучение във висше учебно заведение.

17:16 30.3.2023

Американският журналист Еван Гершкович, който работи за The Wall Street Journal, е бил задържан в Русия по подозрение в шпионаж, съобщиха от Федералната служба за сигурност (ФСБ). Оттам твърдят, че репортерът е "действал по инструкции на САЩ" и е "събирал държавни тайни". От Кремъл коментираха, че той е бил заловен, докато извършва престъпление. По руския закон Гершикович е заплашен със затвор от 12 до 20 години.

16:24 30.3.2023

Нает от "Вагнер" бивш затворник извърши убийство след помилването

Опасенията, че руски затворници, освободени за да се бият в Украйна за частната военна компания "Вагнер", ще извършат нови престъпления след помилването им, започнаха да се сбъдват.

В село Нови Бурец, Кировска област, по подозрение за убийство е задържан престъпникът Иван Росомахин, изваден от затвора от частната армия на Евгений Пригожин. Според Mediazona Росомахин е получил 14 години в наказателна колония със строг режим през 2020 г. за убийство. След като е бил освободен от "Вагнер", той се върнал в родното си село и местните жители се оплакват, че ги е държал в страх - ходел пиян с брадва и вила и заплашвал.

Селяните са се срещнали с местните власти и полицията, които обещали, че Росомахин отново ще се върне на фронта. Няколко дни по-късно обаче жител на съседния град Вятские поляни намерил възрастната си майка убита - с прободни рани. Росомахин е задържан като заподозрян за убийството.

Само преди няколко дни Пригожин съобщи, че над 5000 затворници са пуснати на свобода, след като са приключили договорите им с "Вагнер" в Украйна и че "едва 0,31% от тях са извършили ново престъпление през последния месец". "Основно става въпрос за престъпления по отношение на хора, които симпатизират на киевския режим и се изказват срещу специалната военна операция", каза бизнесменът, известен като Готвача на Путин.

13:50 30.3.2023

Руснак, успял да избяга от домашен арест, преди да бъде осъден на 2 години в наказателна колония за дискредитиране на руската армия, е задържан в Беларус. Алексей Москальов е арестуван в Русия миналата година, след като дъщеря му - шестокласничка, рисува военна рисунка.

08:58 30.3.2023

Украйна призна за частичен успех на руските сили в Бахмут

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) признаха, че руската армия е постигнала частичен напредък в опитите си да превземе ключовия източен град Бахмут.

Противникът съсредоточава основните си усилия върху провеждането на офанзиви в направленията Лиман, Бахмут, Авдийвка и Мариинск. Градовете Билохоровка, Бахмут, Авдийвка и Маринка остават в епицентъра на военните действия, се казва в последния доклад на Генералния щаб.

"Частите на украинските отбранителни сили отблъснаха 48 атаки в тези райони. Руските сили продължават да щурмуват град Бахмут с частичен успех. Въпреки това войските удържат града, отблъсквайки множество атаки", казаха още от ВСУ.

Ден по-рано основателят на "Вагнер" Евгений Пригожин каза, че сраженията през деня "вече на практика унищожиха украинската армия, но, за съжаление, също така нанесоха сериозни щети на частната военна компания ".

В сряда украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че ако Бахмут падне, това ще позволи на Русия да си осигури международна подкрепа за принуждаване на Украйна да сключи мирно споразумение, което да включва неприемливи за Киев отстъпки.

17:31 29.3.2023

Украйна подготвя контранастъпление с танкове "Леопард" през април-май

Украинската армия може да започне контраофанзива в няколко направления още през април или май, стана ясно от думите на украинския министър на отбраната Олексий Резников. Той беше попитан в интервю кога на фронта ще могат да се видят танковете "Леопард", които Украйна получи от няколко държави.

"Ще ги видите при контранастъпление по решение на нашия Генерален щаб. То вече се планира в няколко направления. Зависи от най-подходящия момент. През пролетта земята ни е много влажна. Могат да се използват само верижни машини. Мисля, че ще можем да ги видим през април-май", отговори той пред естонската телевизия ERR.

Резников отбеляза, че Украйна вече е получила бойни танкове "Леопард" от Германия, Канада, Португалия и Полша.

В края на 2022 г. започна да се появява информация за подготовката на контранастъпление на украинската армия. Киев настоява, че за да е наистина успешно, са необходими и самолети F-16. От САЩ обаче засега казват, че това не е нужно и отказват такава помощ. На този фон Полша и Словакия обявиха прехвърлянето на изтребители МиГ-29 на Украйна.

13:20 29.3.2023

Как украински ловци на руски дронове ги свалят с автомати

Украински войници са усъвършенствали уменията си да свалят ирански дронове с автоматите си. Руските сили използват безпилотните апарати за атаки в цяла Украйна, включително срещу жилищни сгради и гражданска инфраструктура. Украинската армия казва, че постига успех в свалянето на дроновете.

Как украински ловци на руски дронове ги свалят с автомати
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Заредете още

XS
SM
MD
LG