Връзки за достъпност

Извънредни новини
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия

на живо Войната: Сателитни снимки показват разрушенията след удара по руски военен склад

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

09:28 27.3.2023

Дрон се взриви на 200 км до Москва

Украински дрон е бил свален от руската противовъздушна отбрана в неделя, според руската армия. Дронът е паднал в Киреевск. Селището се намира на около 400 километра от украинската граница и на по-малко от 200 км от Москва. Информацията е на министерството на отбраната на Русия. Дронът е прихванат от руски комплекс за радиоелектронна борба "Полие-21", който е направил навигационната му система неработоспособна и дронът е паднал.

При падането на дрона е последвал взрив, повредени са три жилищни сгради и са ранени трима души, според местните власти.

Агенция ТАСС твурди, че става въпрос за украински безпилотен летателен апарат Ту-141 "Стриж". Това е съветски безпилотен разузнавателен летателен апарат, произвеждан от 1979 до 1989 година.

11:21 26.3.2023

Киев очаква още санкции срещу Москва, след решението на Путин за ядрено оръжие

Киев очаква от Европа още санкции срещу Москва след решението на руския президент Владимир Путин да разположи тактическо ядрено оръжие в Беларус. Това каза пред френската телевизия Ел Се И (LCI) Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски. Подоляк каза още, че Украйна иска от Европа още оръжия, които да бъдат използвани за извършването на контранастъпление.

"Нужно е да бъде увеличен военният потенциал на Украйна за контранастъпление и да бъдат засилени санкциите срещу Русия", каза той

Руският президент Владимир Путин обяви вчера, че по искане на Минск ще разположи тактическо ядрено оръжие на територията на Беларус.

09:23 25.3.2023

Ситуацията в Бахмут "успява да се стабилизира", каза украински командир

Ситуацията в Бахмут е стабилна въпреки продължаващите руски атаки, каза командващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни в петък. Той говори с началника на щаба на отбраната на Великобритания адмирал Тони Радакин за оперативната обстановка по цялата фронтова линия.

Преди повече от година Русия започна непровокираната в Украйна. Руските войски се опитват да превземат стратегическия украински град Бахмут от юли миналата година. През януари започнаха активно настъпление от позиции близо до града. „Бахмутското направление е най-трудното. Благодарение на титаничните усилия на отбранителните сили е възможно да се стабилизира ситуацията“, каза Залужни. Твърденията му не могат да бъдат независимо проверени, отбелязва Радио Свобода.

С Радакин са обсъдили укрепването на украинската противовъздушна отбрана и са се "разбрали да развиват сътрудничество и да поддържат комуникация".

Украинската армия съобщава за ожесточени боеве по линията Лиман - Купянск, както и на юг в Авдиивка в покрайнините на контролирания от руската армия Донецк. И двата района бяха сред основните цели на руската офанзива през зимата, която имаше за задача да се установи пълен контрол над промишления център на Украйна Донбас. Засега офанзивата не постига големи резултати въпреки смъртта на хиляди войници и от двете страни в най-ожесточените боеве от началото на войната. Фронтовата линия не се е преместила от ноември миналата година.

15:42 24.3.2023

Украйна предаде на Русия тежко ранени руски пленници

Руските сили нанесоха смъртоносен удар със зенитно-ракетна система С-300 по град Костянтинивка в Донецка област, съобщи регионалната прокуратура. Една от ракетите е поразила сградата на т.нар. неразрушим пункт (места, в които има отопление, вода и могат да се зареждат телефони). От областната военна администрация съобщиха, че в момента това е бил регистрационен център за бездомни хора. В сградата е имало 10 души - загинали са три жени, а двама са ранени.

15:37 24.3.2023

Украйна предаде на Русия тежко ранени руски пленници

Украйна предаде на Русия тежко ранени и болни пленници, чието състояние е позволявало транспортирането им. Това не е размяна на военнопленници, а репатриране: връщане на тежко ранени пленници без никакви условия, както предполага международното хуманитарно право. Това съобщи правителственият координационен щаб за третиране на военнопленници.

"Украйна извърши хуманитарна акция и предаде на Русия всички тежко ранени окупатори, чието състояние позволява, пленени от началото на мащабното нахлуване, следвайки международните си задължения по чл. 109-114 от Женевските конвенции и с участието на Международния комитет на Червения кръст", се казва в доклада.

Междувременно от Министерството на реинтеграцията съобщиха, че е станало възможно да се върнат у дома телата на 83 загинали украински войници. Прехвърлянето на телата от временно окупираните територии на Украйна е осъществено със съдействието на Службата на комисаря за изчезналите лица в сътрудничество с правоприлагащите органи. На 10 февруари телата на други 61 загинали войници бяха върнати. Тогава комисарят по въпросите на безследно изчезналите Олег Котенко съобщи, че към този момент службата е успяла да върне 888 загинали военнослужещи.

09:27 24.3.2023

Украинските сили се готвят за контранастъпление в Бахмут

Украинските войски, които от месеци са в отбранителна позиция, се очаква скоро да контраатакуват, тъй като изглежда, че настъплението на Русия отслабва, съобщи висш украински военен командир.

Украинските военни съобщиха рано в петък, че 1020 руски войници са били убити през последните 24 часа, когато са започнали неуспешни атаки срещу градовете Лиман, Авдийвка, Маринка и Шахтарске, предаде Ройтерс. Но основният им фокус все още е Бахмут. "Противникът не е спрял атаката си срещу Бахмут", докладваха от Генералния щаб на Украйна.

Висшият командир на сухопътните сили на Украйна Олександър Сирски обаче каза по-рано, че силите му скоро ще започнат контранастъпление, след като са устояли на зимната кампания на Русия. Той потвърди, че руските наемници от частната армия "Вагнер", които бяха начело на атаките в Източна и Южна Украйна, "губят значителни сили и изчерпват силите си".

"Много скоро ще се възползваме от тази възможност, както направихме по-рано край Киев, Харков, Балаклия и Купянск", каза Сирски.

Москва не реагира на твърденията, че силите ѝ в Бахмут отслабват, но лидерът на "Вагнер" Евгений Пригожин направи изявления през последните дни, в които предупреди за украинско контранастъпление.

18:21 23.3.2023

Зеленски посети Херсонска област

Президентът на Украйна Володимир Зеленски посети Херсонска област в четвъртък, съобщи неговият кабинет.

Херсон е един от четирите региона, които Москва неоснователно твърди, че е анексирала. През ноември Украйна проведе успешна контраофанзива и освободи голяма част от превзетите по-рано от Русия територии.

В четвъртък украинският президент обеща, че силно повредената инфраструктура на региона ще бъде възстановена възможно най-бързо.

"Ще се опитаме да я възстановим преди зимата. Нашият приоритет е да възстановим електричеството. Питейна вода също ще бъде осигурена по график. Вярвам, че всичко ще бъде наред", каза Зеленски, цитиран на сайта на украинското президентство.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски (в центъра) по време на среща с военнослужещи в Херсонска област, които участват в отбраната на региона, 23 март 2023 г.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски (в центъра) по време на среща с военнослужещи в Херсонска област, които участват в отбраната на региона, 23 март 2023 г.

Посещението на Зеленски в Херсонска област бележи второто му пътуване до украинските региони в последните дни. Преди това той се срещна с военни части близо до Бахмут, като им връчи отличия. Зеленски посети и военномедицинско съоръжение в северната област Харков.

18:15 23.3.2023

Руските сили "издишат" в Бахмут, смята украински генерал

Руските сили в Бахмут "издишат" и "съвсем скоро" украинските военни ще се възползват това, смята командващият Сухопътните войски на Украйна генерал-полковник Олександър Сирски.

"Агресорът не се отказва от опитите да превземе Бахмут на всяка цена, въпреки загубите в жива сила и техника. Основните сили на Руската федерация в това направление са представителите на частната военна компания "Вагнер". Без да щадят нищо, те губят значителни сили и умират", написа Сирски в Телеграм в четвъртък.

Ден по-рано британското разузнаване публикува информация, според която е вероятно руската офанзива в Бахмут да отслабва, отчасти поради преразпределянето на руските сили в други райони.

Бахмут продължава да е основната гореща точка на фронта. Руските войски се опитват да превземат града от юли 2022 г., когато успяха да окупират големи територии в съседната Луганска област. През януари руските военни започнаха активно настъпление от позиции близо до Бахмут.

09:35 23.3.2023

Украйна ще отвърне на всички атаки на Русия, каза Зеленски

Украйна ще отвърне на всички атаки на Русия, каза във вечерното си обръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес.

Думите му дойдоха, след като най-малко осем души бяха убити при руска атака срещу град Ржищив близо до Киев. По последни данни на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна ранените при удара са най-малко седем души. Според службата 4-ти и 5-ти етаж на две общежития и учебната сграда на професионален лицей са били частично разрушени.

По-късно в сряда жилищна сграда в град Запорожие също беше поразена от руска ракета. Един човек загина, 34 души бяха ранени.

"Ще отговорим решително на всички атаки на окупаторите срещу нашите градове. Всички руски удари ще получат военен, политически и юридически отговор", каза Зеленски в обръщението си.

17:47 22.3.2023

Властите съобщават за много пострадали, сред които деца, след руски удар по Запорожие

Местните власти съобщават за 18 ранени, включително деца, в резултат на нападение на руските сили в Запорожие (регионалната столица на частично окупираната едноименна област) в Югозападна Украйна. Това съобщи секретарят на градския съвет Анатолий Куртев. По думите му са обстрелвани две девететажни жилищни сгради.

"Към момента са известни 18 жертви , сред които две деца на 7 и 9 години. Откарани в болница са 11 възрастни, четирима от тях са в тежко състояние, седем - в средно тежко. Други петима са получили медицинска помощ на място. Децата са отведени в лечебни заведения“, написа Куртев в Телеграм.

По думите му информацията за мащаба на разрушенията все още се изяснява. На място работят спасители на държавната служба за извънредни ситуации и градската аварийно-спасителна служба, лекари, психолози, социални работници, доброволци и градската асоциация на приютите.

По-рано в социалните мрежи беше съобщено, че в Запорожие се чуват експлозии. Ръководителят на канцеларията на президента Андрий Йермак потвърди руския обстрел, като уточни, че руските войски атакуват жилищни сгради.

Руските войски редовно атакуват град Запорожие и региона. От началото на пълномащабното непровокирано нахлуване Москва отрича целенасочена атака срещу цивилни, въпреки наличието на свидетелства и доказателства за това.

14:22 22.3.2023

Зеленски посети украински позиции край Бахмут 

Украинският президент Володимир Зеленски посети в сряда позиции на украинската рмия в района на източния град Бахмут, който е арена на ожесточени боеве с руските сили от месеци. Зеленски беше на работно посещение в Донецка област, съобщи президентството.

“За мен е чест да бъда тук днес, в източната част на страната ни, в Донбас, и да награждавам нашите герои, да ви благодаря, да ви стисна ръцете. Благодаря ви, че защитавате държавата, суверенитета, източната част на Украйна”, каза той пред войниците.

Зеленски награди с орден “Златна звезда” артилерийски капитан Илия Вергун, който участва в освобождаването на град Тростянец, Сумска област, както и в удържането на рските сили в посока Изюм.

Зеленски награждава кап. Вергун.
Зеленски награждава кап. Вергун.

13:38 22.3.2023

САЩ ускоряват доставката на танкове "Ейбрамс" за Украйна 

Пентагонът ускорява доставката на танкове “Ейбрамс” за Украйна, съобщиха американски официални лица пред АП. Вашингтон ще изпрати изпрати обновен по-стар модел, който може да бъде готов по-бързо, с цел 70-тонните бойни машини да бъдат доставени на фронта след осем до десет месеца.

Първоначалният план беше да се изпратят на Украйна 31 от по-новите модели на “Ейбрамс” M1A2, чието произвеждане и доставяне можеше да отнеме до две години.

Сега източници на АП съобщават, че е взето решение да бъде изпратена по-старата версия на M1A1, която може да бъде взета от запасите. Този модел ще бъде и по-лесен за обучение на украинските военни.

09:51 22.3.2023

"По предварителна информация 16 от 21 изстреляни от врага дрона са унищожени от нашите защитници", казват от Генералния щаб и добавят, че заплахата от въздушни удари остава висока за цялата територия на страната.

На изток украинските сили отблъснаха 114 атаки през последното денонощие, с акцент върху Бахмут, където руските сили се опитват да напреднат към центъра на града.

07:35 22.3.2023

Назначеният от Русия шеф на център за задържане в Нова Каховка е "ликвидиран", твърди Киев

Назначеният от Русия началник на известния център за задържане в Нова Каховка в окупираната част на Херсонска област в Украйна е бил “ликвидиран”, съобщава Главното разузнавателно управление на украинското военно министерство.

Според информацията на Киев роденият в Нова Каховка Сергей Москаленко, който беше обвинен, че е помагал на руските войски да задържат и изтезават украинци, е бил убит преди няколко дни.

От началото на руската инвазия украинските сили проведоха няколко атаки срещу свои съграждани, включително и някои смъртоносни, за които имаше данни, че са сътрудничили на руската армия.

15:31 21.3.2023

Все повече страни искат създаването на специален трибунал, подкрепян от ООН, който да потърси отговорност от Русия за агресията ѝ срещу Украйна. Това каза украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение на 20 март.

07:42 21.3.2023

Експлозии в Крим. Украйна твърди, че е унищожила руски ракети

Украинското министерство на отбраната съобщи за извършени атаки с дронове в северната част на полуостров Крим. От Киев твърдят, че са били унищожени руски ракети „Калибър“, които са били превозвани с влакова композиция, предаде Ройтерс.

Атаката е извършена в град Джанкой.

От Главното управление на разузнаването на Украйна допълват, че превозваните ракети са били предназначени за изстрелване от кораби на руския флот.

Русия отрече в атаката да са били унищожени ракети, както да е била повредена железопътна инфраструктура. Според руското управление в Крим целта на атаките са били граждански обекти. Губернаторът на Крим Сергей Аксьонов съобщи в Телеграм, че в околностите на Джанкой е била активирана ПВО системата, която е свалила украински дронове.

„По предварителни данни отломките са повредили къща и магазин. За съжаление един човек е ранен“, каза оше Аксьонов.

09:13 20.3.2023

Великобритания би подпомогнала въздушните сили на Полша, когато даде изтребители на Украйна

Великобритания изяви готовност да помогне на Полша да запълни празнините във военновъздушната си отбрана след предоставянето на част от полските МиГ-29 на Украйна. Това каза в неделя британският министър на въоръжените сили Джеймс Хийпи пред германския вестник "Велт".

Засега Варшава не е отправила такова искане. Миналата седмица Полша съобщи, че ще изпрати на Украйна четири изтребителя МиГ-29 в следващите дни. Така тя ще стане първата страна сред съюзниците на Киев, която предоставя подобни самолети.

По думите на Хийпи Великобритания би била в състояние да помогне за запълването на подобни празнини, както направи по-рано, когато Полша изпрати на Украйна танкове Т-72. Тогава Лондон предостави на Варшава танкове "Чалънджър 2". "Ние ще погледнем позитивно на полско искане да запълним празнините, които са възникнали", добави Хийпи.

16:15 19.3.2023

В ЕС няма достъчно суровини за боеприпаси за Украйна, според FT

Европейският съюз не разполага с достатъчно суровини за производство на взривни вещества, за да снабдява Украйна с боеприпаси

Това съобщава Financial Times, като се позовава на чиновници и представители на индустрията. Според тях ЕС има недостиг на барут, пластификатор и тротил, което не позволява бързо увеличаване на производството на артилерийски снаряди дори при достатъчно финансиране. В резултат на недостига цената на снарядите също се е повишила. Производството на всеки снаряд сега струва средно 850 евро, което е с 20 % повече в сравнение с времето преди руската инвазия.

08:14 19.3.2023

Русия удари Краматорск със забранените касетъчни оръжия

Двама цивилни бяха убити, а 10 души бяха ранени при руски удари с касетъчни оръжия в Краматорск, в Източна Украйна, каза Павло Кириленко, областен управител на Донецка област. Градът е административният център на областта.

При ударите са били поразени парк, магазин за погребални артикули и десетина жилищни сгради, както и две коли.

"Над сто страни забраняват използването на касетъчни бомби, но Русия продължава да използва тези оръжия, които изпускат множество малки бомби и раняват слепешката цивилните", каза Кириленко.

Украинските сили, намиращи се извън източния град Бахмут успяват да държат руските части на разстояние, така че боеприпаси, храна, оборудване и медикаменти да могат да бъдат доставени до защитниците на града, предаде Ройтерс, като се позова на украинската армия.

10:55 18.3.2023

Русия мобилизира цялото мъжко население в Луганска област

Руската армия е започнала мащабни военни учения в завзетите от Украйна територии на Луганска област, като по този начин се прикрива пълната мобилизация на местното мъжко население. Това съобщи Генералния щаб на украинските въоръжени сили във Facebook.

Според украинското командване в ученията участва цялото наборно мъжко население на Старобелск, Шастя, Нови Айдър, Новопсков и Нижнетепли, които имат паспорти с надписи "ЛНР" и "РФ".

Генералният щаб съобщава също, че врагът е започнал да изгражда укрепления и окопи между селищата Ишун и Военка във временно окупирания Крим. Цивилното население е принудително включено в работите без да получава заплащане.

Заредете още

XS
SM
MD
LG