Връзки за достъпност

Извънредни новини
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия

на живо Войната: Сателитни снимки показват разрушенията след удара по руски военен склад

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

13:48 5.3.2023

Украинската армия съобщи в неделя, че е отблъснала над 130 вражески атаки за последните 24 часа. В ежедневния си доклад в неделя украинският Генерален щаб съобщи за руски офанзиви по направленията Бахмут, Авдиевка, Лиман и Шахтьорск в Донецк, както и по-далеч на север в Купянск, в Харковска област. Според Украйна в сраженията през последното денонощие са убити 930 руски войници.

10:50 5.3.2023

Русия е "загубила битката за енергия" според ръководителя на Международната агенция по енергетика

Русия е изгубила водещата си роля на износител на газ, нефт и въглища. Това каза в интервю за френското издание Liberation Ръководителят на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол.

В интервюто, публикувано в събота, той казва, че Москва е била "един от крайъгълните камъни на световната енергийна система", но "е загубила битката за енергия". Той нарече нахлуването на Русия в Украйна "повратна точка" и добави, че "светът ни никога не е бил свидетел на енергийна криза с такава дълбочина и сложност".

МАЕ е автономна междуправителствена организация.

15:24 4.3.2023

Главният прокурор на САЩ изненадващо посети Украйна

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд направи изненадващо посещение в Украйна, за да участва в международна конференция по въпросите на правосъдието в Лвов. Там той потвърди ангажимента на Вашингтон да "държи Русия отговорна" за престъпленията, извършени по време на пълномащабната военна инвазия на Москва.

Посещението беше второто на Гарланд след началото на руската инвазия и идва малко след необявеното посещение на президента Джо Байдън в Киев на 20 февруари, както и на министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън 27 февруари. Според представители на американските власти посещението на Гарланд е по покана на украинския главен прокурор Андрий Костин. Амикански и други западни официални лица продължават да оказват натиск върху Украйна да продължи да предприема стъпки за изкореняване на корупцията и стабилизиране на върховенството на закона в страната.

Украинският президент Володимир Зеленски говори пред събралите се чрез видеообръщение, като каза, че когато руските военни власти бъдат подведени под отговорност за престъпленията, извършени по време на войната, "справедливостта ще бъде възстановена". Костин каза, че "преди една година светът обсъждаше дали Украйна ще оцелее. Днес тук, в Лвов, обсъждаме формата на трибунала за [руския президент Владимир] Путин. Считам това за безспорен напредък и наше общо постижение".

09:01 4.3.2023

Байдън и Шолц обещаха постоянна подкрепа за Украйна

В петък президентът на САЩ Джо Байдън и германският канцлер Олаф Шолц потвърдиха ангажимента си да подкрепят Украйна. Двамата са разговаряли в Белия дом във Вашингтон. Основната тема на срещата е била войната в Украйна, като разговорите са се провели при закрити врати.

В кратко изявление, публикувано след разговорите, Белият дом съобщи, че Байдън и Шолц са говорили за "продължаващите усилия за предоставяне на сигурност, хуманитарна, икономическа и политическа помощ на Украйна, и за важността да се поддържа глобална солидарност с народа на Украйна".

В петък също така САЩ съобщиха за нов пакет военна помощ, която ще предоставят на Украйна, на стойност 400 млн. долара. Той включва боеприпаси и друго военно оборудване.

"Този пакет военна помощ ще включва още боеприпаси за предоставените от САЩ реактивни системи за залпов огън "ХАЙМАРС" и гаубици, които Украйна използва толкова ефективно, за да се отбранява, както и боеприпаси за бойни машини на пехотата "Брадли", понтонни мостове, други боеприпаси и оборудване, както и поддръжка, обучение и подкрепа", каза държавният секретар Антъни Блинкен.

15:00 3.3.2023

Украйна призова жители на Купянск да напуснат града

Украйна призова семействата и хората с "ограничена подвижност" на Купянск да се евакуират, тъй като Русия се опитва да си върне града. Това съобщи Би Би Си в петък. На останалите жители също е разрешено да напуснат.

Градът се намира в област Харков и е под "постоянен обстрел" от страна на руските сили според военното командване в Харков. Русия превзе североизточния град в началото на войната, а Украйна си го върна през септември. Той е важен снабдителен център, пише още британската медия.

За евакуираните са предвидени настаняване, храна, хуманитарна и медицинска помощ. Населението на Купянск преди войната е около 25 000 души.

13:43 3.3.2023

Интензивни боеве се водят в Бахмут, съобщиха украинските военни в петък. Те са отблъснали също над 85 атаки на руските сили по посока на градовете Лиман, Авдиевка, Шахтьорск и Купянск.

17:15 2.3.2023

Руските държавни медии съобщиха за боеве на руска територия близо до границата с Украйна. Според ТАСС „украински диверсанти“ са пресекли границата, влезли са в две села на руската Брянска област и са взели заложници.

Новината не може да бъде потвърдена независимо.

Президентът на Русия Владимир Путин определи случая като акт на тероризъм и насрочи за петък извънредно заседание на Съвета по сигурността.

17:13 2.3.2023

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и външният министър на Русия Сергей Лавров проведоха кратък разговор в кулоарите на срещата на външните министри от Г-20 в Индия. Това беше първата им среща след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Участниците във форума не можаха да съгласуват позициите си относно войната, което доведе до невъзможност да се изготви съвместна декларация по конфликта и според Блинкен това е провалило срещата.

13:17 2.3.2023

Украйна има ново оръжие, с което може да стига до Крим

Една обикновена фронтова сводка показа, че Украйна трябва да се е сдобила с далекобойно оръжие. Това предвещава промяна на фронта. Досега Киев не можеше да нанася удари в тила на окупаторите отдалече.

13:04 2.3.2023

Русия е нанесла ракетни удари в Харковска, Полтавска и Донецка област


През последното денонощие руските сили са нанесли 14 ракетни удара по граждански обекти в Харковска, Полтавска и Донецка област, съобщи Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна в сутрешната си сводка в четвъртък.

Според информацията има ранени цивилни, повредени са високи жилищни сгради и частни къщи.

"Нашествениците също така извършиха 21 въздушни удара, включително два с безпилотни летателни апарати "Шахед-136". Дроновете бяха свалени . Противникът нанесе и 58 удара с реактивни залпови системи", се казва в съобщението.

Ситуацията в Бахмут остава напрегната, като руската армия продължава настъплението си там. В сводката се обобщава, че през изминалото денонощие украинските военни са отблъснали повече от 170 атаки на руските сили в Купянско, Лиманско, Бахмутско, Авдиевско и Шахтарско направление.

11:35 2.3.2023

Нова руска атака по жилищен блок в Запорожие

Руската армия нанесе нов удар по жилищна сграда в Украйна - този път в град Запорожие, съобщиха украинските власти. Няколко етажа от един вход - 10 апартамента, са срутени, поне трима души са загинали, има ранени. Спасители са извадили затрупани под развалините живи хора, издирването на други продължава.

16:05 1.3.2023

Започват ожесточени боеве за Бахмут, където украинските защитници се сблъскват с вълна след вълна от руски атаки, каза украинският президент Володимир Зеленски. Украинската армия съобщи за поредното увеличение на нападенията срещу града в източната част на Донецка област на 1 март.

14:42 1.3.2023

В седмичната си анкета Свободна Европа попита хора по улиците на София: Кога ще свърши войната? Вижте техните отговори.

09:24 1.3.2023

Приходите на Русия от нефт и газ са намалели с 40% заради санкциите

Заради западните санкции и въвеждането на ценови таван приходите на Русия от износ на нефт и газ са намалели с почти 40% през януари в сравнение с януари миналата година. Това съобщи Ройтерс, като се позова на данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

През януари 2023 г. приходите на Русия от износ на нефт и газ са били 18,5 млрд. долара. Това е с 38% по-малко от 30-те милиарда долара, които Москва получи месец преди да нахлуе в Украйна.

МАЕ очаква този спад да прoдължи в средносрочен план поради липсата на достъп до технологии и инвестиции.

Таванът на цените на руския петрол от не повече от 60 долара за барел, договорен от страните от Г-7, Европейския съюз и Австралия, влезе в сила на 5 декември. Таваните на цените на руските петролни продукти влязоха в сила на 5 февруари.

През май миналата година България получи специално изключение (дерогация) от ембаргото на ЕС върху вноса на руски нефт, което важи до края на 2024 г.

18:59 28.2.2023

Противници на Лукашенко твърдят, че са унищожили руски военен самолет

Беларуски опозиционери съобщиха, че са унищожили разузнавателен самолет на руските сили. Това се е случило на летище "Мачулишчи", близо до Минск. Информацията не е потвърдена нито от Беларус, нито от Русия.

10:44 28.2.2023

Ситуацията в Бахмут става по-тежка, съобщи Киев

Военната обстановка в района на североизточния град Бахмут в Украйна, където е съсредоточена офанзивата на Русия, става все по-тежка. Това каза президентът Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

„Врагът постоянно унищожава всичко, което може да се използва за защита на нашите позиции за укрепления и отбрана“, каза Зеленски. По думи на командващия сухопътните сили на Украйна Олександър Сирски „въпреки значителните загуби“ руски войници и „най-подготвените щурмови части“ на частната групировка „Вагнер“ не спират с опитите да пробият отбраната на Бахмут.

Зеленски отново повтори призива си за предоставяне на самолети, които да бъдат приобщени към противовъздушната отбрана.

„Нашите пилоти и зенитни подразделения се справят отлично. Но ще можем напълно да защитим нашето небе, когато нашите партньори се откажат от авиационното табу“, каза Зеленски.

18:17 27.2.2023

Украйна съобщава за "масово дезертьорство" на руски военни от фронта

В понеделник Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че „на фона на бойните успехи на въоръжените сили на Украйна се отбелязва масово дезертиране сред войските на противника“, съобщи Радио Свобода. За тях законът в Русия предвижда от 4 до 12 години затвор.

Руските войски водят настъпателни действия в Купянск, Лиманск, Бахмут, Авдиевка и Шахтьорск в Донецка област. Военнослужещи от въоръжените сили на Украйна са отбили 81 атаки през изминалото денонощие, се посочва още в съобщението.

През изминалото денонощие руснаците са нанесли 5 ракетни 13 въздушни удара и повече от 50 атаки с ракетни системи за залпов удар в Херсонска и Донецка област. Има загинали и ранени цивилни, разрушени цивилни къщи и повредена гражданска инфраструктура. Нивото на заплахата от ракетни удари остава високо в цяла Украйна.

12:17 27.2.2023

Двама души загинаха при нова атака с дронове в Западна Украйна

През нощта срещу понеделник руските военни са атакували територията на Западна Украйна с 14 ирански дронове "Шахед", съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна. По предварителни данни украинската противовъздушна отбрана е свалила 11 от тях, съобщи Радио Свобода. При атаката в Хмелницка област е загинал човек, четирима други са ранени, съобщи кметът на областта. По-късно беше съобщено, че един от ранените е починал в болница. Пострадали са няколко сгради, гасенето на пожара продължава.

Киевската градска администрация съобщи, че девет дрона са били свалени над града. По предварителни данни няма пострадали и щети. Властите на Запорожка област съобщиха, че в резултат на нощната атака с дронове са регистрирани два удара в цивилна нежилищна инфраструктура. Сградите са частично разрушени, няма пострадали хора. Дрон е свален над Чернигивска област.

До 5 часа сутринта въздушната тревога, обявена вечерта на 26 февруари в няколко района в Украйна, започна да се отменя.

08:31 27.2.2023

Украинските сили са свалили руски самолет в Донецк

Украинските сили са свалили руски самолет в Донецк близо до Авдиевка, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски. "Особено съм благодарен днес на нашите момчета от 110-та механизирана бригада, които свалиха поредния вражески самолет край Авдиевка. Слава на всички наши герои от съпротивата във временно окупираната територия. Цяла Украйна ще бъде свободна", каза Зеленски във видеообръщението си.

По последни данни на Генералния щаб на въоръжените сили Русия е загубила 299 самолета от началото на пълномащабното й нахлуване в Украйна преди година. Москва не съобщава за загуби на техника.

14:27 26.2.2023

Целта на Украйна е да пробие руските позиции между Крим и Русия

Украинската армия се опитва да пробие руските позиции на юг между незаконно анексирания полуостров Крим и територията на Русия. Това каза зам.-началникът на дирекция “Разузнаване” на украинското Министерство на отбраната Вадим Скибицки пред германски медии.

“Опитваме се да вкараме клин в руския фронт на юг между Крим и руската територия”, каза Скибицки, цитиран от ДПА.

Между Крим и Русия нямаше сухоземна връзка преди началото на пълномащабната военна инвазия на 24 февруари 2022 г. Едни от първите територии, които руската армия окупира, бяха тези по бреговете на Азовско море. Така Москва свърза незаконно анексирания полуостров със своята територия.

Той добави, че целта на Киев е да възстанови цялата територия на Украйна, включително Крим.

“Ще спрем само когато върнем страната си в международно признатите ѝ граници от 1991 г.”, каза той.

По думите на Скибицки украйна ще бъде готова за контраофанзива през пролетта. Той добави, че това зависи и от западната военна помощ.

Заредете още

XS
SM
MD
LG