Връзки за достъпност

Извънредни новини
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.

на живо Войната: Русия евакуира два района в Курска област

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

07:25 13.2.2023

"Вагнер" твърди, че е превзето село край Бахмут. Москва обяви напредък с 2 км на запад

Близкият до Кремъл олигарх Евгений Пригожин обяви, че основаната от него частна армия “Вагнер” е превзела украинското село Красна Хора, което се намира в покрайнините на Бахмут, в източната част на Донецка област.

Руските сили, подсилени от частни наемници, от месеци се опитват да превземат Бахмут заради близостта му до няколко важни магистрали и възможността да бъде използван за атаката срещу други украински градове.

Междувременно руското Министерство на отбраната съобщи, че руските войски са успели за 4 дни да напреднат с 2 км по западно направление на фронта в Украйна. В съобщението обаче не става ясно за коя част от фронтовата линия става дума и тази информация няма как да бъде удостоверена по независим начин, отбелязва Ройтерс.

С наближаването на годишнината от началото на непредизвиканата инвазия на Москва на 24 февруари наблюдатели очакват, че руският президент Владимир Путин ще иска да подчертае успех на бойното поле. Той ще отправи годишната си реч за състоянието на нацията на 21 февруари.

23:40 12.2.2023

Зеленски уволни зам.-шефа на Националната гвардия. Киев санкционира съветници на Путин

Украинският президент Володимир Зеленски издаде указ за уволнението на зам.-командира на Националната гвардия Руслан Дзюба. През последните седмици украинските власти освободиха десетки държавни служители и започнаха разследвания срещу някои. По време на всекидневното си обръщение в неделя вечерта Зеленски каза, че се е срещнал със служители на сектора на отбраната и правоприлагащите органи, за да обсъдят начини за укрепване на държавните институции.

Междувременно Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна обяви нови санкции срещу още 200 руски граждани и свързани с Русия лица, включително съветниците на руския президент Владимир Путин - Юрий Ушаков и Лариса Бричьова.

В санкционния списък фигурират зам.-ръководителя на канцеларията на руското правителство Игор Боровков, зам.-шефът на "Ростехнадзор" Алексей Ферапонтов, ръководителят на дирекцията на Северния морски път Вячеслав Рукша. Значителна част от санкционираните са представители на руската държавна компания "Росатом". В новият списък е включен и директорът на Запорожката АЕЦ Юрий Черничук.

17:02 12.2.2023

Пригожин каза, че войната може да продължи години, а Кремъл го отряза от държавните медии

Известният с прозвището „готвача на Путин“ и собственик на руската частна военна компания „Вагнер“, която активно участва в битките в Украйна, Евгений Пригожин каза, че войната може да се проточи с години.

В интервю, цитирано от Асошиейтед прес, руският олигарх каза, че на Русия могат да ѝ трябват от 18 месеца до 2 години само, за да си осигури контрола над региона Донбас. По думите му войната може да продължи дори три години, ако Москва реши да завземе още по-големи територии в Украйна.

В последните месеци Пригожин се превърна в един от изявените критици на командването на руската армия. Той нарече руския генералитет „клоуни“.

Пред Ню Йорк таймс известният политолог Сергей Макаров каза, че заради критиките си срещу армията Пригожин е бил отрязан от достъп до всички контролирани от Кремъл медии. Това включва не само държавните телевизии, но и останалите издания, контролирани от властта. В социалните мрежи дори се разпространява документ, в който Министерството на отбраната е отправило молба да не бъдат споменавани Пригожин и действията му около войната, пише Москоу таймс.

С началото на войната Пригожин се сдоби с допълнителна популярност и власт основно заради контрола над групировката „Вагнер“. Официално групировката не е вписана в регистрите на правоприлагащите органи и регистъра на юридическите лица в Русия, а бойците ѝ са неизвестни. Пригожин дълги години отричаше да е свързан с „Вагнер“. и едва през септември 2022 г. призна, че е основал групировката.

В края на януари САЩ обявиха групировката за „значима транснационална престъпна организация“.

16:43 12.2.2023

Руската армия претърпя тежки загуби след опит за пробив при Угледар

Опит за масирана руска атака при украинския град Угледар е завършил с тежко поражение и загуби за руската армия.

Атаката е била водена от пехотен взвод, част от Тихоокеанския флот на Русия. По данни на източници от различни разузнавания украинската отбрана е унищожила десетки бронирани машини, сред които и танкове. Кадри от дрон показват и мащаба на понесените загуби.

14:08 12.2.2023

Украйна преговаря със САЩ за още оръжие. Полша иска общо решение за даване на изтребители

Американският министър на отбраната Лойд Остин и украинският му колега Олексий Резников са провели телефонен разговор, в който са обсъдили приоритетни нужди на украинската армия като противовъздушна отбрана и артилерия. Техният разговор идва дни преди предстоящата среща на министрите на обтраната на страните от НАТО в Брюксел, съобщи Ройтерс.

По думи на говорителя на Пентагона генерал Пат Райдър двамата военни министри са обсъдили това как възможно най-скоро вече обещаните военни пратки да достигнат до Украйна.

Преди седмица Киев договори доставка на десетки модерни танкове от САЩ, Германия, Великобритания и други страни. Преди дни президентът Володимир Зеленски призова Запада да предостави и изтребители на страната му.

Пред Би Би Си президентът на Полша Анджей Дуда коментира, че Варшава няма да вземе самостоятелно решение за предоставяне на модерни бойни самолети за Украйна.

„Изпращането на изтребители F-16 ще бъде много сериозно решение, което не е лесно да бъде взето“, каза той. Той добави, че ситуацията е проблемна, защото украинската армия разполага с по-малко от 50 изтребители и има спешна нужда от подобни способности.

Полша беше една от първите държави в света, която изрази готовност да изпрати бойна авиация в помощ на Киев.

13:16 11.2.2023

Киев обяви над 1000 убити руски войници за ден. Пригожин говори за сериозна украинска съпротива край Бахмут

Над 1000 за жертвите, които руската армия е дала в рамките на 24 часа. Това съобщиха Въоръжените сили на Украйна.

Загубите за Русия са дошли при украинската отбрана срещу предприетата от Москва масирана офанзива в Източна Украйна, твърди още Киев.

В петък президентът Володимир Зеленски обяви, че срещу територията на Украйна са били изстреляни десетки ракети, които са били насочени срещу енергийната инфраструктура.

Потвърждение за тежките боеве в Източна Украйна дойде и от коментар на лидера на наемническата групировка „Вагнер“ Евгений Пригожин. В интервю, цитирано от Ройтерс, той определи като задължително завладяването на стратегическия град Бахмут. В интервюто той признава за сериозната съпротива, която руските сили срещат при града.

Бахмут е практически разрушен от руските артилерийски бомбардировки. От половин година руските сили се опитват да завземат контрола над стратегическия град. Той се намира в източната Донецка област, част от която беше незаконно анексирана.

В същото време от Пентагона твърдят, че е много вероятно половината тежки танкове на Русия да са били унищожени от началото на войната. Това каза високопоставена служителка на американското военно министерство Селест Уоландър.

Думите ѝ идват в момент, в който Украйна очаква да получи първите танкове от Запада. Танковете са настъпателно оръжие, което държави от НАТО отказваха да предоставят на Украйна от опасения, че Киев може да го използва на територията на Руската федерация. В края на януари политиката беше променена, а Германия, САЩ, Великобритания и други страни обявиха, че ще изпратят десетки танкове в помощ на Киев.

13:20 10.2.2023

Експлозии в Киев, Харков и Запорожие. Русия засилва атаките и удари енергопреносната мрежа

Няколко експлозии се чуха в Киев, а украинските власти съобщиха, че енергийни съоръжения в Украйна са били поразени от руски ракетни удари рано на 10 февруари. Русия засилва атаките си в южната част на страната.

Операторът на електропреносната мрежа "Укренхо" съобщи, че няколко съоръжения в Източна, Южна и Западна Украйна са били поразени, което е довело до прекъсване на електроснабдяването.

Фрагменти от руска ракета са паднали в квартал Холосивиски в Киев, като са повредили покрива на частна къща и автомобил, съобщи кметът Виталий Кличко в Телеграм.

Кметът на най-големия град в Източна Украйна, Харков, потвърди, че инфраструктурата там е била засегната, и предупреди за възможни прекъсвания на електрозахранването в резултат на това.

"Поредица от удари по Харков. Врагът се е насочил към обекти от критичната инфраструктура. Възможно е да има прекъсвания в електроснабдяването, водоснабдяването и топлоснабдяването", каза кметът на Харков Игор Терехов.

Руските сили нанесоха множество удари и по енергийната инфраструктура в Запорожие. Местните власти съобщиха, че градът е бил ударен 17 пъти за един час, което е най-интензивният период на нападения от началото на пълномащабната инвазия през февруари 2022 г.

19:05 9.2.2023

Песков каза, че доставки на изтребители за Украйна ще донесат "болка и страдание на украинците"

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия ще смята доставката на западни изтребители за Украйна за знак за “по-директна роля” на държавите от НАТО във войната. Коментарът му идва на фона на призивите на Украйна европейските държави да ѝ доставят бойни самолети, с които да се отбранява от руската агресия.

“Няма нищо повече освен нарастващо въвличане на Обединеното кралство, Германия и Франция в конфликта между Русия и Украйна”, каза Песков и добави, че това само ще “увеличи напрежението и ще донесе болка и страдание на украинците.”

В сряда и четвъртък украинският президент Володимир Зеленски посети Европа за пръв път от началото на руската военна инвазия и се срещна с лидерите на Обединеното кралство, Франция и Германия, а след това участва в среща на върха на държавите от ЕС. Той призова за доставка на изтребители и ракети с голям обсег за Украйна, с които тя да се отбранява от руската агресия.

Правителството в Лондон съобщи, че проучва дали може да предостави на Украйна самолети. Зеленски каза, че е чул готовност от няколко европейски лидери да направят същото, без да уточни кои.

09:53 9.2.2023

Украинският президент Володимир Зеленски поиска от Франция и Германия да предоставят изтребители на Киев, съобщиха световните медии. Държавният глава посети Париж в сряда вечерта, след като по-рано беше в Лондон и отправи същия призив към Обединеното кралство.

07:53 9.2.2023

Руската авиация нанесе 47 удара в района на Словянск в Донецка област

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщи, че украинската авиация е нанесла за последното денонощие 24 удара по руски сили в източната част на страната. От своя страна, руската авиация е нанесла 37 удара само в района на Словянск в Донецка област.

По данни на украинската страна най-ожесточени боеве се водят в районите на Купянск, Лиманск, Бахмут и Новопавловск. От руските позиции са били обстреляни населени места в Донецка, Сумска, Харковска, Херсонска и Запорожка области.

В резултат на обстрела в Херсон е разрушен частен дом и са пострадали двама души, съобщи областната администрация.

"На ул. "Ломоносова" вражески снаряди поразиха къща. Пострадаха двама души - 40-годишен мъж и 15-годишно момче. Двамата са с леки контузии".

14:27 8.2.2023

Над 135 000 руснаци са загинали от началото на войната, съобщи Украйна

134 100 (+910) ликвидирани са общите бойни загуби на врага от 24.02.22 до 08.02.23 г., съобщи Генералният щаб на украинската армия в ежедневната си сводка.

Според данните унищожени са: танкове 3253 (+8), бронетранспортьори 6458 (+15), артилерийски системи - 2236 (+4), РСЗВ/МЛРС - 461, системи за противовъздушна отбрана - 228 (+1), самолети 295 (+1), хеликоптери-285 (+1), дронове - 1961 (+3), крилати ракети - 796, кораби - 18.

Междувременно генерал-лейтенант Сергей Найев, командващ Въоръжените сили на Украйна, говори за ефективността на системата за противовъздушна отбрана в Северната оперативна зона:

"Нашите части за противовъздушна отбрана са въоръжени както със западно, така и с украинско оборудване. Без изключение всички военнослужещи са добре мотивирани, имат значителен боен опит и умело го използват, за да отблъскват атаки на безпилотни летателни апарати и крилати ракети".

Той добави че, ако разполагат с повече образци западно оборудване, ефективността на противовъздушна отбрана ще се повиши значително, но понастоящем всички наши сили и средства са оборудвани с подходящи ракети.

11:34 8.2.2023

"Танковата коалиция върви към победа". Германия праща на Украйна над 100 по-стари танка

Германия изпраща над 100 танка "Леопард 1" на Украйна. Те се очаква да пристигнат на части, като първите ще бъдат доставени още това лято.

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус направи изненадващо посещение в Киев, където съобщи за решението. Става дума за по-стария модел танкове "Леопард 1". Те ще бъдат доставени от Германия, Нидерландия и Дания.

Писториус е казал, че 20-25 танка ще пристигнат до лятото, около 80 - до края на годината, и още над 100 - през 2024 година.

09:05 8.2.2023

Зеленски призова да спрат слуховете за смяна на военния министър

Украинският президент Володимир Зеленски призова да се спрат "слуховете", която би подкопала единството във войната срещу Русия. Той направи това в реч към парламента на фона на спекулациите, че министърът на отбраната Олексий Резников ще бъде освободен. В обръщението си Зеленски каза, че само президентът може да взема и да съобщава такива решения, предаде Ройтерс.

В неделя Давид Арахамия съюзник на Зеленски от неговата партия "Слуга на народа" каза в неделя, че Резников ще бъде сменен след скандал в министерството, свързан с корупция. Ден по-късно той уточни, че тази седмица няма да има промени в състава, след като президентът не даде допълнителна информация дали Резников ще остане на поста си. В същото време политици публично защитиха министъра.

"По отношение на личния състав и институциите предприемаме на различни равнища в отбранителния сектор и този по сигурността стъпки, които могат да засилят позицията на Украйна", каза още Зеленски. По думите му необходимата информация се предоставя за всяка подобна мярка.

"Благодаря на всички, които се въздържат от разпространяването на слухове или друга псевдоинформация, която би отслабила съсредоточаването на хората върху работата им за победата на Украйна", добави той.

17:21 7.2.2023

Близо 8 милиона души са избягали от Украйна според ООН

Заместник-генералният секретар на ООН, отговарящ за хуманитарните въпроси, Мартин Грифитс съобщи, че близо 8 милиона души са избягали от Украйна от началото на войната преди почти една година. Други 5,3 милиона са вътрешно разселени, каза Грифитс пред Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк.

От хуманитарна помощ се нуждаят 17,6 млн. души, или почти 40% от населението на Украйна. Грифитс каза, че възнамерява да представи по-късно този месец в Женева тазгодишния План за хуманитарен отговор за Украйна, за който са необходими около 3,9 милиарда долара.

17:04 7.2.2023

Москва трупа допълнителни бойни сили в Източен Донбас за очакваната офанзива през следващите седмици, съобщиха властите в Украйна във вторник. Това се случва на фона на ожесточени битки в района.

07:53 7.2.2023

Американски бронирани машини "Брадли" вече пътуват за Украйна

Над 60 американски бойни машини на пехотата пътуват към вече Украйна. Те са част от военната помощ на САЩ в размер на 2,85 млрд. долара. Заедно с машините "Брадли"пътуват още 500 противотанкови ракети TOW и 250 хиляди крупнокалибрени боеприпаси, с което са въоръжени машините.

Транспортното командване на Съединените щати, което осъществява морския транспорт за въоръжените сили на САЩ, публикува видео. То показва как над 60 машини "Брадли" се товарят в пристанището Чарлстън, Южна Каролина.

Украйна очаква десетки танкове от Германия и други европейски държави.

18:08 6.2.2023

Осло предлага на Киев петгодишен пакет от помощи за 7,3 млрд. долара

Министър-председателят на Норвегия Йонас Гар Стьоре предложи страната му да предостави помощ на Украйна в размер на общо около 7,5 милиарда норвежки крони (7,3 милиарда долара) за период от пет години. Това съобщи Ройтерс в понеделник.

"Целта ни е да осигурим единно споразумение по този въпрос в парламента", каза Гар Стьоре на пресконференция след среща с лидерите на норвежката опозиция.

Скандинавската страна е основен износител на петрол. Държавните ѝ приходи нараснаха до рекордни нива след нахлуването на Русия в Украйна, тъй като цената на газа, продаван на Европа, се покачи драстично миналата година.

15:08 6.2.2023

Киев отлага смяната на военния министър според депутат от управляващата партия

Давид Арахамия, шеф на парламентарната група на партията на украинския президент Володимир Зеленски "Слуга на народа", каза в понеделник, че тази седмица няма да има кадрови промени в Министерството на отбраната.

Новината идва ден след като отново Арахамия каза, че настоящият военен министър Олексий Резников ще стане министър на стратегическите индустрии, а ръководителят на военното разузнаване Кирило Буданов ще поеме министерството на отбраната.

"През тази седмица няма да има кадрови промени в сектора на отбраната", написа Арахамия в Телеграм, без да даде повече подробности.

Резников каза в интервю за ICTV в понеделник, че не е получавал предложение да бъде преместен на поста ръководител на Министерството на стратегическите индустрии. "Мога да коментирам, че това е новина за мен", каза той. "Ако внезапно получа такова предложение от президента на Украйна или министър-председателя, бих го отказал, защото нямам експертните познания... Затова смятам, че е грешка“.

Президентът Зеленски не е коментирал темата до момента.

13:14 6.2.2023

През февруари Русия планира да направи нещо "символично" по повод годишнината от началото на инвазията си в Украйна. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение в неделя.

„Окупаторите искат да се опитат да компенсират пораженията си през миналата година. Виждаме този засилен натиск по различни фронтови линии, както и в информационната област“, каза Зеленски.

07:42 6.2.2023

Киев сменя военния си министър, съобщи лидер на управляващата партия

Украинският министър на отбраната Олексий Резников ще бъде заменен от генерал Кирило Буданов, който ръководи военното разузнаване на страната, каза ръководителят на парламентарната група на управляващата партия в Киев.

Давид Арахамия, лидер на "Слуга на народа" в парламента, съобщи в Телеграм, че Резников ще поеме поста на министър на стратегическите индустрии, за да засили сътрудничеството между армията и производството.

"Войната диктува кадровата политика", каза Арахамия. Той не уточни кога ще бъде осъществена промяната. Официално съобщение все още няма.

"Врагът се подготвя за атака. Ние се подготвяме за отбрана и за връщане на нашето", каза Арахамия.

Слухове за смяната на Резников има отдавна, съобщава украинската служба на Радио Свободна Европа. Миналия месец медиите информираха, че министерството е купувало определени стоки за армията на завишени цени през посредническа фирма.

Заредете още

XS
SM
MD
LG