Връзки за достъпност

Извънредни новини
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия

на живо Войната: Сателитни снимки показват разрушенията след удара по руски военен склад

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

15:08 6.2.2023

Киев отлага смяната на военния министър според депутат от управляващата партия

Давид Арахамия, шеф на парламентарната група на партията на украинския президент Володимир Зеленски "Слуга на народа", каза в понеделник, че тази седмица няма да има кадрови промени в Министерството на отбраната.

Новината идва ден след като отново Арахамия каза, че настоящият военен министър Олексий Резников ще стане министър на стратегическите индустрии, а ръководителят на военното разузнаване Кирило Буданов ще поеме министерството на отбраната.

"През тази седмица няма да има кадрови промени в сектора на отбраната", написа Арахамия в Телеграм, без да даде повече подробности.

Резников каза в интервю за ICTV в понеделник, че не е получавал предложение да бъде преместен на поста ръководител на Министерството на стратегическите индустрии. "Мога да коментирам, че това е новина за мен", каза той. "Ако внезапно получа такова предложение от президента на Украйна или министър-председателя, бих го отказал, защото нямам експертните познания... Затова смятам, че е грешка“.

Президентът Зеленски не е коментирал темата до момента.

13:14 6.2.2023

През февруари Русия планира да направи нещо "символично" по повод годишнината от началото на инвазията си в Украйна. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение в неделя.

„Окупаторите искат да се опитат да компенсират пораженията си през миналата година. Виждаме този засилен натиск по различни фронтови линии, както и в информационната област“, каза Зеленски.

07:42 6.2.2023

Киев сменя военния си министър, съобщи лидер на управляващата партия

Украинският министър на отбраната Олексий Резников ще бъде заменен от генерал Кирило Буданов, който ръководи военното разузнаване на страната, каза ръководителят на парламентарната група на управляващата партия в Киев.

Давид Арахамия, лидер на "Слуга на народа" в парламента, съобщи в Телеграм, че Резников ще поеме поста на министър на стратегическите индустрии, за да засили сътрудничеството между армията и производството.

"Войната диктува кадровата политика", каза Арахамия. Той не уточни кога ще бъде осъществена промяната. Официално съобщение все още няма.

"Врагът се подготвя за атака. Ние се подготвяме за отбрана и за връщане на нашето", каза Арахамия.

Слухове за смяната на Резников има отдавна, съобщава украинската служба на Радио Свободна Европа. Миналия месец медиите информираха, че министерството е купувало определени стоки за армията на завишени цени през посредническа фирма.

19:43 5.2.2023

Киев твърди, че убитите руски войници са над 130 хиляди

Украинската армия каза, че 131 290 руски военни са били убити в Украйна, откакто Русия нахлу в страната на 24 февруари миналата година.

Цитирайки Съединените щати и други западни служби, New York Times съобщи по-рано този месец, че броят на убитите и ранените руски войници в Украйна наближава 200 000 души.

18:30 5.2.2023

Руска ракета удари жилищна сграда в Харков, има ранени

Петима души бяха ранени при обстрела на Харков - вторият най-голям град в Украйна, който се намира в източната част на страната. Руска ракета е ударила жилищна сграда в центъра на града в неделя сутринта, съобщи началникът на военното управление на Харковска област Олег Синегубов. По-рано беше съобщено за четирима ранени. Втора ракета, по думите на Синегубов, е ударила сградата на местен университет. Сградата е получила сериозни щети.

Кметът на Харков Игор Терехов уточни, че по предварителни данни обстрелът е извършен с ракети С-300. Потребители на канали в Телеграм пишат, че сигналът за въздушна атака в Харков е бил включен след експлозиите. Видео с последствията от обстрела публикува украинската служба на Радио Свобода.

Властите на контролираната от Русия администрация на Донецк съобщиха, че трима души са загинали в резултат на обстрела на града в събота. Снарядът е ударил жилищна сграда в квартал "Киевски". Телата на загиналите са извадени от руините.

10:35 5.2.2023

Ситуацията на фронта в Източна Украйна става все по-тежка

Украинският президент Володимир Зеленски каза в събота, че Русия хвърля все повече сили в битката и че ситуацията на фронтовата линия в източните части на страната става все по-тежка. По думите му ситуацията е "много трудна" в Бахмут, Въгледар, Лиман и други райони.

По-рано в събота беше обявена въздушна тревога на територията на цяла Украйна и по-късно беше отменена без съобщения за руски обстрел. Сигналът, продължил около два часа сутринта, е третият за два дни. На 3 февруари също не беше съобщено за масирани руски удари по цивилни и инфраструктурни цели.

На фона на предупрежденията, че се подготвя мащабна руска офанзива заради наближаването на година от непровокираното нахлуване на Москва военните казаха, че боевете в Донбас са се засилили.

"Врагът продължава настъпателни действия в района на Лиман, Бахмут, Авдиевка и Новопавловка [в Донецк], като понася големи загуби", се казва в доклада на Генералния щаб на Украйна.

От месеци се водят битки за град Бахмут, където вълни от руски нападатели оказват все по-голям натиск върху украинските сили. В Бахмут се водят улични боеве, като битка се води за всяка сграда в покрайнините на града, казаха в събота свидетели пред руската служба на RFE/RL. В петък Зеленски каза, че украинските сили ще продължат борбата си за задържането на Бахмут.

17:08 4.2.2023

Поредната "голяма размяна на военопленници". 63 руснаци и 116 украинци се върнаха у дома

Министерството на отбраната на Русия съобщи за завръщането на 63 руски войници в резултат на размяната на пленници. Съобщението за това се появи в телеграм канала на ведомството. В публикацията се казва, че сред освободените има хора от "чувствителна категория", чиято размяна е станала възможна "благодарение на посредничеството на ръководството на Обединените арабски емирства". От ведомството не уточняват каква е тази категория и кой принадлежи към нея. Депутатът от Държавната дума Шамсаил Саралиев публикува видео със завърнали се военнопленници.

От своя страна властите на Украйна съобщиха, че 116 украинци са се завърнали у дома. Ръководителят на кабинета на президента на Украйна Андрий Ермак написа, че сред тях има "защитници на Мариупол, херсонски партизани, снайперисти от Бахмут". По думите му в Украйна са върнати и телата на загинали чуждестранни доброволци - Кристофър Матю Пери и Андрю Тобиас Матю, както и тялото на загинал украински доброволец, служил във Френския чуждестранен легион. Името му не се споменава.

11:04 4.2.2023

В цяла Украйна е обявена въздушна тревога

Мащабна въздушна тревога е обявена в събота сутринта в Украйна, съобщи украинската служба на Радио Свобода. В 9:00 часа във всички райони звучаха сирени за заплаха от ракетни атаки. Властите призовават гражданите да не пренебрегват сигнала за опасност и да отидат до най-близкото укритие. В петък на два пъти в цяла Украйна беше обявена мащабна въздушна тревога, по-късно тя беше отменена, няма съобщения за масиран обстрел.

През последните месеци руските ракетни удари бяха насочени към критична инфраструктура, но цивилни обекти, включително жилищни сгради, също бяха систематично удряни, което доведе до смъртни случаи сред цивилни.

В четвъртък каза говорителката на украинското южното командване Наталия Гуменюк каза, че Русия вероятно подготвя нова вълна от изстрелвания на безпилотни самолети над украински градове. Сутринта на 26 януари руската армия нанесе нов масиран ракетен удар срещу Украйна. Военните съобщиха, че по време на атаката Русия е изстреляла 55 ракети с въздушно и морско базиране, а силите за противовъздушна отбрана на въоръжените сили на Украйна са унищожили 47 крилати ракети.

Москва отрича атаки срещу цивилни в Украйна от началото на пълномащабна инвазия, въпреки наличието на доказателства и свидетелски показания.

10:36 3.2.2023

Германското правителство одобри доставката на танкове за Украйна

Германското правителство одобри доставката на танкове "Леопард 1" от промишлените си запаси за Украйна и води преговори да изкупи от Катар 15 самоходни зенитни установки "Гепард", които да изпрати на Киев. Това съобщи в петък в. "Зюддойче цайтунг", цитиран от Ройтерс.

Доставката на танкове "Леопард" за Украйна може да се осъществи по всяко време, след като танковете бъдат ремонтирани, посочва вестникът, като се позовава на правителствени източници. Компаниите "Райнметал" (Rheinmetall) и ФФГ (Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft) искат да ремонтират десетки танкове "Leopard 1" и могат да ги доставят на Украйна, ако Киев желае да ги купи, допълва "Зюддойче".

Няколко висши германски служители обсъдиха с външното министерство на Катар възможността Германия да изкупи обратно 15 машини "Гепард", които Доха купи, за да гарантира сигурността на стадионите по време на Световната купа по футбол, пише изданието, като допълва, че Берлин се опитва да получи повече боеприпаси от Катар.

"Гепардите се представят много убедително във войната в Украйна. Ако успеем да получим повече от партньорите тук, това определено ще помогне на украинците", казва новият германски министър на отбраната Борис Писториус, цитиран от вестника.

08:50 3.2.2023

Русия продължава настъплението в различни направления в Донецк

Руските войски продължават настъплението си в няколко района на Донецка област въпреки понесените тежки загуби. Това съобщиха украинските военни в петък. Ден по-рано Киев съобщи за признаци, че Москва подготвя нова голяма офанзива на изток.

Руските атаки през последното денонощие са съсредоточени основно в четири направления - Лиман, Бахмут, Авдиевка и Новопавловка, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна. Атаките срещу граждански и инфраструктурни цели на Украйна са довели до жертви и щети сред цивилното население. В сряда при друг ракетен удар по жилищен блок в Краматорск загинаха най-малко петима души.

Руските сили са продължили да извършват ракетни удари по граждански обекти в Херсон и Николаев. "Мирни граждани бяха убити и ранени от вражеските удари", казаха още военните. Руските военни неведнъж са оправдали нападенията си срещу украински градове като необходими за унищожаване на украинска военна техника и са отричали да са насочени срещу цивилни граждани, въпреки огромните доказателства за обратното.

По-късно в четвъртък украинският президент Володимир Зеленски каза във вечерното си видеообръщение, че руската армия все още разполага с ресурси, за да се опита да предприеме настъпателни действия, въпреки че "в стратегически план поражението на Русия вече е ясно". Руската армия "търси варианти да се опита да промени хода на войната" и се опитва да използва потенциала на територията, която контролира в момента, за да обслужва агресията си", каза Зеленски.

10:43 2.2.2023

Киев очаква масирано руско настъпление за годишнината от войната

Украинската армия твърди, че има ясни признаци, че руските сили се подготвят за голям натиск на изток, където безизходицата продължава въпреки продължилите месеци тежки боеве и интензивни ежедневни обстрели от войските на Москва.

“Врагът води активно разузнаване, готви се за настъпление в определени направления”, се казва в редовния доклад на Генералния щаб на украинските въоръжени сили, публикуван сутринта на 2 февруари.

Там се посочва още, че “въпреки големите загуби продължават опитите за настъпателни действия в района на Лиман, Бахмут, Авдиевка и Новопавловка”.

“Забелязва се определено засилване на настъпателните действия на окупаторите на фронта в източната част на страната ни. Ситуацията се влоши”, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение в сряда.

По думите му руските сили се опитват да постигнат успехи, които да покажат на първата годишнина от инвазията на 24 февруари.

Секретарят на Съвета за сигурност на Украйна Олексий Данилов също предупреди, че Русия планира голяма атака от различни посоки, която може да се случи около годишнината от началото на пълномащабната война.

09:00 2.2.2023

Борел допусна, че Киев ще получи западни изтребители. ЕС ще обучи 30 000 украински военни

Украйна все пак може да получи западни изтребители, въпреки че към момента нито САЩ, нито Германия са съгласни да предоставят на Киев подобна военна техника. Това каза върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по външните работи Жозеп Борел.

Той смята, че е възможно в крайна сметка Вашингтон и Берлин да променят позицията си, както това се случи по повод предоставянето на танкове на украинската съпротива, предаде ДПА.

Доставката на основни бойни танкове на Киев първоначално също беше много спорна, но в крайна сметка беше постигната договореност и тази „червена линия“ беше премината, каза Борел пред журналисти в Брюксел, преди началото на срещата на високо ниво ЕС - Украйна в Киев в четвъртък.

Междувременно Франс прес съобщи, че ЕС ще обучи 30 000 украински военнослужещи, което е двойно повече от първоначално заявената му цел, за да помогне на Киев да се противопостави на руската инвазия в Украйна. Агенцията цитира официален европейски представител, пожелал да запази анонимност.

През ноември започна европейска програма, целяща да обучи 15 000 украински военни в различни страни членки. Според източника на Франс прес тази цифра вероятно ще бъде достигната преди края на второто тримесечие на годината и ще има нова цел за обучение на още 15 000 военни от Украйна.

01:42 2.2.2023

Руски ракетен удар унищожи жилищна сграда в Краматорск

Руска ракета унищожи жилищна сграда в източния украински град Краматорск и най-малко двама души са загинали, съобщи губернаторът Павло Кириленко, цитиран от Ройтерс.

“Това не е повторение на минали събития, това е смъртоносната всекидневна реалност в нашата страна – страна със същинското зло по границите си“, написа президентът на Украйна Володимир Зеленски във Фейсбук.

В Туитър Зеленски добави: “Единственият начин да спрем руския тероризъм е да го победим. С танкове. С изтребители. С ракети с голям обсег.“

Кириленко публикува снимка, на която се вижда четириетажна сграда, която е силно пострадала. Губернаторът уточни, чe сградата е в центъра на града, както и че има и седем ранени.

13:56 1.2.2023

Белгия няма да предоставя изтребители F-16 на Украйна. Поне засега

Белгия няма да предостави изтребители F-16 на Украйна, съобщи белгийската министърка на отбраната Людивин Дедондер. Тя уточни, че Киев не е отправил изрично искане до белгийските власти за бойни самолети и "засега този въпрос не стои" пред Брюксел.

Дедондер добави, че макар белгийските F-16 да са в края на своя ресурс, все още се използват активно за охрана на въздушното пространство на Белгия, Холандия и Люксембург. До края на годината предстои по линия на НАТО отново белгийска ескадрила F-16 да поеме охраната на въздушното пространство на Литва. Тя, както Латвия и Естония, не разполага с изтребители.

Белгия поръча през 2018 г. общо 34 изтребителя F-35, които да заменят остаряващите F-16, но доставките от САЩ се очакват едва през 2025 г. Наскоро белгийското правителство одобри военна помощ за Киев за 92 милиона евро, която не предвижда доставка на танкове, припомнят белгийски медии, цитирани от БТА.

В понеделник президентът Джо Байдън каза, че САЩ няма да предоставят F-16 на Украйна.

След като САЩ и Германия съобщиха, че ще предоставят танкове на Украйна, украинският президент Володимир Зеленски настоява за още военна помощ, която да включва ракети с голям обсег и изтребители. Берлин отхвърли тази идея. По информация на Ройтерс обаче Вашингтон подготвя пакет от 2,2 милиарда долара военна помощ за Украйна, който включва за първи път ракети с по-голям обхват. Засега няма потвърждение.

08:55 1.2.2023

Зеленски очаква бързо членство на Украйна в ЕС. Новият чешки президент я одобрява за НАТО

Украинският президент Володимир Зеленски каза в своето редовно видеообръщение, че Киев очаква "новини" от срещата на върха ЕС-Украйна по-късно през тази седмица. Той добави, че финализират подготовката си за срещата на върха и че това ще е седмица на "европейската интеграция във всеки смисъл на думата". Украйна получи статут на страна кандидат на ЕС през юни 2022 г. и очаква одобрение да стане член на съюза.

"Очакваме решения от нашите партньори в ЕС, които ще бъдат в съответствие с нивото на сътрудничество между нашите институции и ЕС и отговарят на прогреса ни. Прогрес, който е очевиден, независимо от пълномащабната война", каза още Зеленски.

Членството на Украйна в ЕС е свързано с условия, включително повече усилия срещу корупцията. Само преди дни президентът проведе чистка по високите етажи на властта - оставка подаде зам.-началникът на администрацията му Кирило Тимошенко подаде оставка, отстранени бяха зам.-министри и областни управители.

Междувременно новоизбраният президент на Чехия Петър Павел каза пред Би Би Си, че на Украйна трябва да бъде позволено да се присъедини към НАТО "веднага щом войната приключи". Павел, който е пенсиониран генерал от Алианса, коментира, че Украйна ще бъде "морално и практически готова" след края на конфликта.

В първото си интервю за международните медии след избирането си той категорично защити западната военна подкрепа за Киев, като добави, че не бива да има "почти никакви ограничения" в това какво да изпращат страните. Павел каза, че за него изпращането на западни изтребители като F-16 "не е табу", но не е сигурен, че те могат да бъдат доставени в срокове, които да се окажат полезни за Киев. По-рано президентът на САЩ каза, че страната му няма да изпраща на Украйна F-16.

10:29 31.1.2023

Русия преминава в атака до Угледар, струпва войски в Курск

Руските войски са преминали през последните три дни вероятно към по-целенасочени атаки за овладяване на района на украинските градове Павловка и Угледар, съобщи в редовната си разузнавателна сводка британското министерство на отбраната.

Според разузнаването целта на руското командване е по този начин да напредне в нов участък от фронтовата линия в Донецка област и по този начин да отвлече вниманието на украинските сили от боевете за град Бахмут.

"Има реалистична възможност Русия да продължи да постига някои локални успехи в този сектор от фронта", се казва в сводката. "Но е малко вероятно тя да разполага с нужните резерви за постигане на оперативно значим пробив (в района на Угледар и Павловка)."

Русия е прехвърлила още военни части и оборудване до границата си в Украйна в Курска област, съобщи в понеделник областният управител Роман Старовойт.

Киев многократно предупреждава, че Москва може да направи нов опит за превземане на части от Североизточна Украйна.

Украинските власти сигнализираха за засилена съвместна военна дейност на Русия и Беларус на друго място, разположено на около 200 километра западно от Курск, от която през февруари също имаше настъпление на руски части.

Русия и Беларус започнаха едноседмична щабна тренировка на обединеното командване на общата си регионална войскова групировка, съобщи междувременно министерството на отбраната в Минск. Преди нападенито над Украйна през февруари миналата година Беларус и Украйна провеждаха мащабни "учения".

08:51 31.1.2023

САЩ няма да дадат изтребители на Украйна, Макрон не изключва такава възможност

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че Съединените щати няма да предоставят изтребители Ф-16 на Украйна, предаде Франс прес.

"Не", каза Байдън в отговор на журналистически въпрос дали Белият дом обмисля да даде на Киев такива изтребители.

След като САЩ и Германия обявиха, че ще предоставят танкове на Украйна, украинският президент Володимир Зеленски настоя за още военна помощ, която да включва ракети с голям обсег и изтребители.

Берлин вече категорично отхвърли тази идея, а френският президент Еманюел Макрон заяви, че "нищо не е изключено", но в същото време уточни, че до момента Украйна не е отправяла подобно искане към него. Макрон каза това на съвместна пресконференция в Хага с нидерландския министър-председател Марк Рюте.

Макрон каза, че първо трябва да бъдат изпълнени условията - изключването на възможността изтребителите да стигнат до руска земя и че предоставянето им няма да отслаби френската армия.

Украйна ще трябва официално да поиска самолетите, каза Макрон, който на 31 януари трябва да се срещне с украинския министър на отбраната Олексий Резников в Париж.

Рюте също каза, че Украйна не е поискала официално изтребители F-16 от Нидерландия. Нидерландският външен министър Вопке Хукстра заяви пред депутатите по-рано този месец, че "няма табу" за изпращането на бойните самолети. Рюте повтори думите на Хукстра, но каза: "Това би било много голяма следваща стъпка".

Междувременно в Берлин украинският посланик в Германия заяви, че Киев все още не е поискал от Германия да му достави изтребители, но изтъкна колко важни биха били те.

Изтребителите са част от усилията на Украйна да защити въздушното си пространство и да се предпази от ракетите, изстрелвани по украинските градове и инфраструктура, заяви Олексий Макеев пред телевизионния канал Deutsche Welle.

Коментарите му дойдоха, след като на 29 януари германският канцлер Олаф Шолц повтори, че Германия няма да изпрати изтребители в Украйна.

14:19 30.1.2023

Войници от Украйна започват обучение с британски танкове

Украински войници пристигнаха в Обединеното кралство за обучение за танковете “Челинджър”, които Лондон ще предостави на Киев. Това съобщи британското министерство на отбраната. Новината дойде дни след като няколко държави от НАТО съобщиха, че ще доставят на Украйна модерни танкове, с които страната да се отбранява срещу руската армия.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че страната му се нуждае от 300 танка. Целта е с тях да бъдат заместени загубите, които Украйна претърпя от началото на руската военна инвазия през февруари 2022 г. Според анализатори Киев е загубил около половината от своите 850 танка, които имаше преди войната.

Миналата седмица САЩ и Германия се съгласиха да предоставят на Украйна танкове “Ейбрамс” и “Леопард”. Германия даде съгласието си други държави, които имат германски танкове, да ги дадат на Украйна. Такова намерение са изразили Полша и Норвегия. По-рано Обединеното кралство съобщи, че ще достави на Киев танкове “Челинджър”, а Франция съобщи, че ще изпрати бронирани машини AMX-10 RC. Така общият брой на танковете, които Украйна очаква, е около 130.

Русия разполага с повече на брой танкове от Украйна, но западните модели превъзхождат тези, които руската армия използва, посочват експерти.

Новините за новата военна помощ за Украйна идват на фона на предположенията, че и Киев, и Москва подготвят настъпления през следващите месеци.

Защо на украинските войници им трябват западни танкове
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:41 0:00

14:14 30.1.2023

Руски ракетен удар разруши частично жилищен блок в Харков в нощта срещу понеделник, съобщиха местните власти. Атаката взе поне една жертва и дойде на фона на предупреждението на Киев, че ситуацията в подложената на непрестанни руски удари Източна Украйна е “много тежка”.

11:10 30.1.2023

Борис Джонсън каза, че Путин го е заплашил с ракетна атака преди войната

Бившият британски министър-председател Борис Джонсън разказва в документален филм на Би Би Си, че руският президент Владимир Путин го е заплашил с ракетен удар в "извънреден" телефонен разговор преди нахлуването на Русия в Украйна в началото на миналия февруари.

Джонсън казва, че тогава обяснил на Путин, че една война би била "пълна катастрофа" и ще доведе до западни санкции и повече войски на НАТО по границите на Русия. Той опитал да го възпре и като му обяснил, че Украйна няма да се присъедини към НАТО "в обозримо бъдеще". Тогава руският президент го заплашил с думите: "Борис, не искам да те нараня, но една ракета ще отнеме само минута".

"Каза това или нещо подобно", уточнява бившият премиер във филма "Путин срещу Запада". - "Но заради твърде спокойния му тон, мисля, че той просто се заиграваше с моите опити да го накарам да преговаря".

Джонсън добавя, че в "най-необикновения" и "много дълъг" разговор Путин се е държал "много фамилиарно" и не можело да се разбере дали заплахата е истинска. 9 дни по-късно, на 11 февруари, министърът на отбраната Бен Уолъс заминава за Москва, за да се срещне с руския си колега Сергей Шойгу. Тръгва си с уверението, че Русия няма да нахлуе в Украйна, но според него и двете страни са знаели, че това е лъжа. "Мисля, че идеята беше да се каже "Аз съм силен", коментира Уолъс във филма. И разказва още, че когато си е тръгвал от срещата, ген. Валерий Герасимов - началник на руския Генерален щаб, му е казал: "Никога повече няма да бъдем унижавани".

По-малко от две седмици по-късно, когато танковете минават границата на Украйна на 24 февруари, Джонсън бил събуден от среднощно телефонно обаждане на президента Володимир Зеленски.

"Беше много спокоен, но ми каза, че те (руснаците) атакуват навсякъде", разказва още бившият премиер, който напусна поста си през септември. Предложил на Зеленски да помогне за преместването му на безопасно място: "Той обаче не прие предложението ми. Героично остана на мястото си".

Заредете още

XS
SM
MD
LG