Връзки за достъпност

Извънредни новини
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.

на живо Войната: Русия евакуира два района в Курска област

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

08:35 3.1.2023

ЕС ще подкрепя Украйна "толкова дълго, колкото се налага", каза Фон дер Лайен

Европейският съюз (ЕС) ще подкрепя Украйна “толкова дълго, колкото се налага”. Това написа председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Туитър след телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски в понеделник.

“Подкрепяме вашата героична борба”, написа Фон дер Лайен и добави, че украинската съпротива срещу руската военна инвазия е “битка за свобода и срещу брутална агресия”.

Председателката на Европейската комисия каза, че ЕС ще продължи финансовата подкрепа за Украйна. Тя добави, че сред хуманитарната помощ, която ЕС ще предостави тази зима на Киев, са “генератори, електрически крушки, подслони и училищни автобуси”.

Предстои превеждането на първия транш от финансовата помощ от ЕС за Украйна в размер на 18 млрд. евро. Украинският президент Володимир Зеленски каза в изявление след разговора с Фон дер Лайен, че Киев очаква първия транш през януари.

“Усещаме подкрепата и ще победим заедно”, написа Зеленски в Туитър.

Разговорът между Зеленски и Фон дер Лайен беше първият за 2023 г. и се проведе повече от 10 месеца след началото на руската военна инвазия в Украйна.

13:57 2.1.2023

Украинската армия и редица публикации в проруски социални мрежи твърдят, че стотици наскоро мобилизирани руски войници са загинали при експлозия в импровизирана казарма в предградие на окупирания град Донецк в нощта на Нова година. Предполага се, че става дума за украинска атака.

11:50 2.1.2023

В части от Киев няма ток и отопление въпреки предотвратените руски атаки

Kметът на Киев Виталий Кличко каза, че руската атака срещу украинската столица през нощта е включвала десетки взривяващи се безпилотни летателни апарати, насочени към Киев. Те са повредили енергийната инфраструктура, причинявайки "аварийни прекъсвания на електрозахранването" и загуба на отопление в някои райони.

По-рано през деня украинските военни съобщиха, че руските сили са извършили 44 атаки с дронове срещу украински цели, но всички те са били успешно свалени. Киевската градска военна администрация беше казала, че са свалени най-малко 20 нощни ракети или дронове.

По-късно Кличко каза, че "в града има аварийни прекъсвания на електрозахранването" и произтичащи от това загуби на електроенергия в топлофикационните съоръжения. Водоснабдяването не е сериозно засегнато.

Кличко добави, че 46-годишен мъж, хоспитализиран след нападението на 31 януари, е починал в болницата.

08:30 2.1.2023

Украйна e отблъснала десетки атаки с дронове, включително над Киев

Руските сили са извършили 44 атаки с дронове срещу украински цели, като всички самолети са били успешно свалени. Това съобщиха украинските военни рано сутринта на 2 януари.

Официални лица в Киев съобщиха, че 20 самолета са били свалени над столицата през нощта. Те добавиха, че по време на атаките там е бил ранен 19-годишен мъж. Атаки е имало и над югоизточния град Херсон, където според украинските власти руските сили са се целили в детска болница. РСЕ/РС не може да потвърди независимо твърденията за бойните действия.

Бомбардировките, за които се съобщава, че са извършени с десетки ирански безпилотни самолети "Шахед", последваха ден на тежки въздушни нападения на Нова година.

12:37 1.1.2023

"Историческата правота е на наша страна". Путин се закани да не позволи Западът да унищожи Русия

Руският президент Владимир Путин отправи най-дългото си новогодишно обръщение за 22 години управление - 9 минути, в което каза по повод войната в Украйна: "Нравствената и историческа правота е на наша страна". Той припомни анексирането на четири украински региона - т.нар. Луганска и Донецка народна република, Запорожие и Херсонска област, като ги нарече исторически руски земи.

Форматът на словото също не беше обичаен - той не говори сам в Кремъл, а от щаба на Южния военен окръг в Ростов на Дон, заобиколен от млади военнослужещи.

09:39 1.1.2023

Убити и десетки ранени в Украйна при нови атаки с ракети и дронове

В навечерието на Нова година и в самата новогодишна нощ в повечето региони на Украйна беше обявена тревога за въздушна опасност, след като руските сили предприеха нови масирани удари, изстрелвайки ракети от кораби и бомбардировачи, както и дронове. Това е втората масирана ракетна атака през последните три дни, като този път по последни данни 4-ма души са загинали, а над 50 са били ранени, обобщиха украинските власти в неделя.

Атаките на 31 декември и 1 януари са били насочени към столицата Киев и седем други украински региона.

Според Генералния щаб на ВСУ Русия е изстреляла повече от 20 ракети, 12 от които са били свалени. Шест ракети от тях - в Киевска област, пет над Житомир и една над Хмелницки, където 22-годижна жена е починала в болница от раните си.

Противовъздушната отбрана на Украйна е отблъснала и нощна атака на руски дронове. Украинските военновъздушни сили съобщиха, че са унищожили 45 произведени в Иран безпилотни самолети камикадзе Шахед, включително 32 след полунощ. В Киев са регистрирани около 10 експлозии.

Според руската армия обаче, ударите, нанесени в навечерието на Нова година по няколко украински града, включително Киев, са били насочени срещу обекти за производство на безпилотни летателни апарати, с цел да бъдат осуетени планирани "терористични атаки".

Кметът на столицата Виталий Кличко уточни, че в район Соломенски отломки от ракета са попаднали в жилищна сграда и един човек е убит.

Пострадал е и хотел в квартал Печерски в центъра на града. Има данни за 20 пострадали при тези две попадения, като сред ранените е японски журналист.

Украинският президент Володимир Зеленски коментира:

"Няколко вълни от ракетни удари в навечерието на Нова година. Ракети срещу хората, срещу народаНа терористичната държава няма да бъде простено. А тези, които заповядват такива удари, и тези, които ги извършват - няма да получат прошка. Меко казано".

09:53 31.12.2022

694 часа в бункер. През 2022 жителите на Киев са прекарали близо месец в убежища

През тази година Киев е прекарал близо 694 часа в състояние на тревога, а сирените в украинската столица, предупреждаващи за опасност, са прозвучали 638 пъти, откакто руските сили нахлуха в Украйна. Това каза началникът на киевската военна администрация Сергий Попко, цитиран от ДПА.

"Това са на практика 29 дни, почти цял календарен месец, който жителите на града са прекарали в убежища и бункери", изтъкна Попко.

По данни на украинския представител Киев е станал обект на 52 въздушни удара, при които са загинали 120 души, сред които пет деца. При атаките с ракети са ранени 495 души.

Освен това при нападенията са повредени над 600 сгради, като сериозни щети е понеса и жизненоважна инфраструктура на Киев, съобщи Попко.

"Тази година е най-лошата в скорошната история на Киев", каза още той.

Русия нападна Украйна на 24 февруари 2022 г.

Какво спечели и какво изгуби Русия от войната според московчани
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00

18:39 30.12.2022

"На мъжа ми му пилиха зъбите, а аз слушах виковете му." Жители на Херсон разказват за руската окупация

Камери за мъчения и стотици гробове. Това открива украинската служба за сигурност след освобождаването на Херсон. Руската армия превзе града в началото на пролетта, а връщането му под украински контрол се случи едва през ноември.

През цялото това време на окупацията руските власти са подлагали на тормоз и мъчения инакомислещите. Жители на Херсон разказват пред The Insider как военните и служители на други руски служби са отвличали и измъчвали хора в мазета, конфискували са коли, ограбвали са къщи и са принуждавали хората да работят за окупационните власти, като са ги заплашвали, че ще ги застрелят.

12:13 30.12.2022

Йенс Столтенберг призова за още оръжия на Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова страните членки на алианса да доставят още оръжия на Украйна, предаде ДПА.

"Призовавам съюзниците да направят повече. Изцяло в интерес на нашата сигурност е да направим така, че Украйна да победи, а (руският президент Владимир) Путин да не спечели", каза Столтенберг в интервю за ДПА. Той каза, че вероятно е още по-важно Украйна да получи достатъчно боеприпаси за вече наличните системи, тъй като нуждата от боеприпаси и резервни части "е огромна".

"Може да звучи парадоксално, но военната подкрепа за Украйна е най-бързият път към мира", каза Столтенберг.

"Знаем, че повечето войни приключват на масата за преговори – вероятно и с тази война ще стане така, но знаем, че това, което Украйна може да постигне при тези преговори, е неразривно свързано с военната ситуация", каза Столтенберг.

Столтенберг смята украинските атаки срещу военни цели в Русия за напълно легитимни.

"Всяка страна има правото да се защитава – също и Украйна", каза той и обясни, че украинските нападения трябва да се разглеждат в контекст. Това включва масираните руски удари по гражданската инфраструктура, целящи да оставят украинците без вода, ток и отопление през зимата.

09:14 30.12.2022

Украйна отрази поредната атака с дронове, има проблеми с тока в цялата страна

През нощта и сутринта на 30 декември няколко региона на Украйна бяха атакувани от руски безпилотни самолети - дронове. Украинските сили за противовъздушна отбрана (ПВО) са успели да свалят почти всички дронове камикадзе.

В много области на Украйна има спирания на тока, като това са последствия от масираната атака с ракети извършена рано сутринта на предния ден.

Въздушна тревога, сутринта на 30 декември, беше обявена в Киевска, Днепропетровска, Запорожка, Кировоградска и Черкаска област.

Според Олексий Кулеба, ръководител на регионалната военна администрация в Киев, силите за противовъздушна отбрана са отблъснали нощна атака с дронове, насочена към украински инфраструктурни обекти. В резултат на нападението с дрон не е засегната никаква инфраструктура в Киевска област. В Киев един от дроновете, които всъщност са ирански "Шахед", е поразил административна сграда в Голосеевския район.

Военновъздушното командване "Восток" съобщи, че през нощта ВСУ са свалили десет руски дрона камикадзе в Днепропетровска и Запорожка област.

Предишния ден, при поредния масиран удар по Украйна, руските военни изстреляха около 70 ракети, от които украинската противовъздушна отбрана унищожи 54. Русия е използвала крилати ракети с въздушно и морско базиране, противовъздушни управляеми ракети, системи С-300 и С-400, съобщи украинският генерален щаб.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза във вечерното си обръщение към украинците, че щетите от масирания ракетен удар са щели да бъдат много по-сериозни, ако Украйна не беше разполага с "героичната си противовъздушна отбрана".

Той каза, че командни центрове на украинската противовъздушна отбрана в Централна, Южна, Източна и Западна Украйна са свалили 54 руски ракети и 11 дрона.

Сред районите, в които ситуацията с тока е "наистина сложна", са столицата Киев, Одеса и Херсон, а също така и районът около Лвов, подчерта Зеленски.

15:12 29.12.2022

Близо 300 населени места в западната Лвовска област са без ток

282 населени места в Лвовска област в Западна Украйна са без ток, съобщи ръководителят на местната военна администрация Максим Козицкий. По думите му липсата на електричество в региона е причинена от руски ракети, които са ударили електрическа подстанция.

"Противникът е изстрелял 6 ракети в района на Лвов, 4 от тях са свалени от силите на противовъздушната отбрана. Има две попадения в централата", написа той в Телеграм.

Козицкий добави, че най-трудно е да се подаде ток за Лвов и близките населени места: Оброшине, Зимна вода, Дубляни, Брюховичи.

По-рано кметът на Лвов Андрий Садовий съобщи, че 90% от града са останали без електричество.

Министърът на енергетиката Герман Галушченко каза още, че масираната руска ракетна атака е нанесла щети по производствени съоръжения и електропреносни мрежи. По думите му към 11:00 ч. в западната част на страната, в Одеска и Киевска област ситуацията остава тежка.

14:52 29.12.2022

Германски гепарди в Украйна срещу иранските дронове на Русия

Украинските войски твърдят, че мобилните противовъздушни установки „Гепард“, дарени от Германия, са се оказали ефективни при спирането на управлявани от Русия дронове, произведени в Иран. Но трябва да ги използват разумно, защото износът на снарядите за тях за Украйна всъщност е забранен.

Германски гепарди в Украйна срещу иранските дронове на Русия
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

14:49 29.12.2022

Нова вълна от атаки срещу Украйна, на източния фронт няма успехи за никого

Ръководителят на украинското разузнаване Кирил Буданов каза пред Би Би Си, че боевете в източната част на страната са в задънена улица, тъй като нито Украйна, нито Русия могат да постигнат значителен напредък.

"Ситуацията е просто в застой", каза Буданов в интервюто.

Руските сили продължават да атакуват и обстрелват Бахмут, но на други места изглежда са в отбранителна позиция. Настъпването на студения сезон също забави темпото на сухопътните операции на Украйна по 1000-километровата фронтова линия.

"Не можем да ги разгромим цялостно във всички направления. Те също не могат", каза Буданов пред Би Би Си. "С голямо нетърпение очакваме нови доставки на оръжия и пристигането на по-модерни оръжия", каза още той.

10:00 29.12.2022

Русия изтреля над 120 ракети по Украйна

Русия атакува Украйна с масивен ракетен обстрел сутринта на 29 декември. Въздушната тревога беше обявена първоначално за южните райони, но по-късно тревогата беше разширена за територията на цялата страна.

Михайло Подоляк, съветник на президента, съобщи, че срещу Украйна са изстреляни над 120 ракети.

В Киев отломки от ракети повредиха две къщи в квартал Дарница и лека кола. Кметът Виталий Кличко предупреди жителите на Киев за възможни прекъсвания на електрозахранването и водоснабдяването след руските удари. Все още няма съобщения за жертви.

Няма ток и в 90% от град Лвов.

Експлозии бяха потвърдени и в Харков, Одеса и Лвов. Местните власти в Одеса, Житомир и Миколаев съобщават в каналите си в Телеграм за успешно свалени ракети от украинската противовъздушна отбрана.

Украинското разузнаване съобщи първоначално, че руснаците са поставили в бойна готовност две ракетни установки в Черно море с ракети “Калибр”. По-късно беше съобщено и за активирана ракетна установка на подводница, както и за полети на руски стратегически бомбардировачи.

Руски Телеграм канали съобщават и за взривове и на руска територия около град Брянск. Предпола се, че става въпрос за Ж атака с украински дронове и успешно поразена руска ПВО установка С-300.

Въоръжените сили на Украйна очакват, че Русия ще нанесе удари по време на новогодишните празници.

За 24 часа украинските военни са унищожили още почти 800 руски окупатори, според съобщение на Генералния щаб на Украинската армия. Унищожени бяха и близо 50 единици различно военно оборудване. "Врагът понесе най-тежки загуби в направленията Лиман и Бахмут. Данните се проверяват", се казва в доклада.

Руските сили са започнали подготовка за "решителни действия" в Луганска област, според Института за изследване на войната.

13:52 28.12.2022

Близо 18 хил. цивилни са убити или ранени във войната срещу Украйна

Потвърдените цивилни жертви от войната на Русия в Украйна наближават 18 000, съобщи Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека. От 24 февруари, когато Москва започна своята непровокирана инвазия, до 26 декември в страната са регистрирани 17 831 цивилни жертви - 6 884 убити и 10 947 ранени. Действителният брой е „значително по-висок“, но получаването на надеждни данни от зоните на фронтовата линия е трудно.

Сред убитите има 429 деца.

09:32 28.12.2022

Русия продължава натиска по целия източен фронт

Руските сили нанесоха артилерийски огън по украинските позиции по цялата линия на съприкосновение на изток. Най-тежките атаки са срещу Бахмут и Авдиевка в Донецк, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна.

Руските войски отново са обстрелвали цивилни обекти в южния регион и град Херсон от другата страна на река Днепър и са обстрелвали цели в Днепропетровск, казаха представители на военните.

През нощта руските войски отново са обстрелвали района на Никопол в Днепропетровска област, каза началникът на регионалното военно управление Валентин Резниченко. По думите му са унищожени цивилни къщи, както и слънчеви панели в региона, които доставят така необходимото електричество.

Русия атакува енергийната инфраструктура на Украйна от месеци с атаки с дронове, оставяйки милиони украинци в мрак и студ.

Президентът Володимир Зеленски каза в редовното си вечерно обръщение на 27 декември, че ситуацията в Донбас е „трудна и болезнена“. Зеленски каза, че настоящата седмица ще бъде "важна за Украйна от политическа гледна точка" и че е обсъден план за действие на украинската армия за следващата година и ситуацията в градовете Кремина и Бахмут, в Луганска и Донецка области.

Съобщението на Зеленски дойде след като британски военен експерт каза пред Би Би Си, че украинските сили са много близо до важен пробив около Кремина и Сватово в Луганск. Подобен пробив може да отблъсне руснаците на около 65 километра, „близо до мястото, където тяхната инвазия ефективно започна през февруари“, каза Майкъл Кларк.

Руските военни съобщиха, че са нанесли значителни загуби на украински войници по време на артилерийски боеве на фронтови позиции, простиращи се от Херсон до Харков.

13:03 27.12.2022

Украйна иска мирна среща на върха в ООН до края на февруари

Украинското правителство се стреми да организира мирна среща на върха до края на февруари, като евентуален посредник ще бъде генералният секретар Антонио Гутериш, каза украинският външен министър Дмитро Кулеба в интервю за Асошиейтед прес.

Според него Русия може да бъде поканена на подобна среща на върха само ако преди това бъде изправена пред трибунал за военни престъпления. По-рано Кулеба призова Русия да бъде лишена от статута ѝ на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и изобщо бъде изключена от световната организация.

В интервюто си за АП украинският външен министър каза, че Киев би искал въпросната среща на върха да се проведе до края на февруари. "ООН би могла да предостави най-доброто място за провеждане на тази среща на върха, защото не става въпрос за услуга на определена държава. Тук наистина става дума за привличане на всички", каза Кулеба.

В понеделник руският президент Владимир Путин каза по руската държавна телевизия, че страната му е готова за преговори за прекратяване на войната, но че украинците са тези, които отказват да предприемат тази стъпка. Думите му са на фона на масираните руски атаки срещу цивилна инфраструктура в Украйна.

09:24 27.12.2022

Зеленски призова украинците да се подготвят за повече руски ракетни атаки

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че украинците трябва да бъдат подготвени за нови руски ракетни атаки. „Всеки трябва да се подготви. Внимавайте за сирените", каза Зеленски.

По думите му ситуацията на фронта в Донецка област е "тежка и мъчителна" и изисква да бъде посрещната с цялата "сила и концентрация" от страна на държавата. "Бахмут, Кременная и други райони в Донбас изискват максимална сила и концентрация", каза Зеленски във вечерното си видеообръщение. "Окупаторите разгръщат всички ресурси, с които разполагат, а те разполагат със значителни ресурси, за да постигнат известен напредък", каза украинският президент.

Почти 9 млн. души в Украйна са без ток, каза Зеленски. Украинският министър на енергетиката Херман Халушченко предупреди, че Русия може да използва ракети, включително крилати, за широкомащабна атака в Новогодишната нощ. "Руснаците не са се отказали от атаки срещу енергийната ни мрежа", каза министърът.

09:28 26.12.2022

Украйна атакува руската база "Енгелс" с дрон за втори път в рамките на месец

Министерството на отбраната на Русия съобщи в понеделник сутринта, че противовъздушната отбрана е предотвратила удар с украински дрон срещу руската военновъздушна база "Енгелс" в Саратовска област. При падането на отломки от безпилотния самолет са били убити трима военнослужещи.

"На 26 декември около 1:35 ч. московско време украински безпилотен летателен апарат беше свален на малка височина от средствата за противовъздушна отбрана на военнокосмическите сили на Русия, докато се приближаваше към военното летище "Енгелс" в Саратовска област", каза министерството.

"При падането на отломки от безпилотния апарат бяха смъртоносно ранени трима руски военнослужещи от техническия персонал, намирали се на летището", добави ведомството. Според съобщението няма пострадали самолети в базата.

Летището в "Енгелс" е на около 700 км от най-близката територия, контролирана от Украйна. То беше атакувано от украински дрон и на 5 декември. Във военновъздушната база са разположени стратегическите бомбардировачи Ту-160 и Ту-95МС.

08:44 26.12.2022

Украйна е нанесла "тежки загуби" на Русия в Бахмут

Украинската армия съобщи, че нейните сили са нанесли "тежки загуби" на промосковските войски в продължаващите тежки боеве около стратегическия източен град Бахмут.

Серхгей Черватко, говорител на украинската армейска група "Изток", каза, че през последното денонощие са убити най-малко 50 руски войници, а други 80 са ранени. Той не коментира броя на украинските жертви. Твърденията не могат да бъдат потвърдени в условията на война.

Базираният в САЩ Институт за изследване на войната съобщи, че "темповете на настъпление на руските сили в района на Бахмут вероятно са се забавили през последните дни, въпреки че е твърде рано да се прецени дали руската офанзива за превземането на Бахмут е достигнала кулминацията си".

Според сутрешния доклад на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна са отблъснати руски войски в 16 населени места, сред които Бахмут и Мариупол.

Заредете още

XS
SM
MD
LG