Връзки за достъпност

Извънредни новини
Дим се издига след атака на украински дрон в Тверска област в Русия на 18 септември.
Дим се издига след атака на украински дрон в Тверска област в Русия на 18 септември.

на живо Войната: Украински дрон порази оръжеен склад в руската Тверска област

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

14:52 29.12.2022

Германски гепарди в Украйна срещу иранските дронове на Русия

Украинските войски твърдят, че мобилните противовъздушни установки „Гепард“, дарени от Германия, са се оказали ефективни при спирането на управлявани от Русия дронове, произведени в Иран. Но трябва да ги използват разумно, защото износът на снарядите за тях за Украйна всъщност е забранен.

Германски гепарди в Украйна срещу иранските дронове на Русия
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

14:49 29.12.2022

Нова вълна от атаки срещу Украйна, на източния фронт няма успехи за никого

Ръководителят на украинското разузнаване Кирил Буданов каза пред Би Би Си, че боевете в източната част на страната са в задънена улица, тъй като нито Украйна, нито Русия могат да постигнат значителен напредък.

"Ситуацията е просто в застой", каза Буданов в интервюто.

Руските сили продължават да атакуват и обстрелват Бахмут, но на други места изглежда са в отбранителна позиция. Настъпването на студения сезон също забави темпото на сухопътните операции на Украйна по 1000-километровата фронтова линия.

"Не можем да ги разгромим цялостно във всички направления. Те също не могат", каза Буданов пред Би Би Си. "С голямо нетърпение очакваме нови доставки на оръжия и пристигането на по-модерни оръжия", каза още той.

10:00 29.12.2022

Русия изтреля над 120 ракети по Украйна

Русия атакува Украйна с масивен ракетен обстрел сутринта на 29 декември. Въздушната тревога беше обявена първоначално за южните райони, но по-късно тревогата беше разширена за територията на цялата страна.

Михайло Подоляк, съветник на президента, съобщи, че срещу Украйна са изстреляни над 120 ракети.

В Киев отломки от ракети повредиха две къщи в квартал Дарница и лека кола. Кметът Виталий Кличко предупреди жителите на Киев за възможни прекъсвания на електрозахранването и водоснабдяването след руските удари. Все още няма съобщения за жертви.

Няма ток и в 90% от град Лвов.

Експлозии бяха потвърдени и в Харков, Одеса и Лвов. Местните власти в Одеса, Житомир и Миколаев съобщават в каналите си в Телеграм за успешно свалени ракети от украинската противовъздушна отбрана.

Украинското разузнаване съобщи първоначално, че руснаците са поставили в бойна готовност две ракетни установки в Черно море с ракети “Калибр”. По-късно беше съобщено и за активирана ракетна установка на подводница, както и за полети на руски стратегически бомбардировачи.

Руски Телеграм канали съобщават и за взривове и на руска територия около град Брянск. Предпола се, че става въпрос за Ж атака с украински дронове и успешно поразена руска ПВО установка С-300.

Въоръжените сили на Украйна очакват, че Русия ще нанесе удари по време на новогодишните празници.

За 24 часа украинските военни са унищожили още почти 800 руски окупатори, според съобщение на Генералния щаб на Украинската армия. Унищожени бяха и близо 50 единици различно военно оборудване. "Врагът понесе най-тежки загуби в направленията Лиман и Бахмут. Данните се проверяват", се казва в доклада.

Руските сили са започнали подготовка за "решителни действия" в Луганска област, според Института за изследване на войната.

13:52 28.12.2022

Близо 18 хил. цивилни са убити или ранени във войната срещу Украйна

Потвърдените цивилни жертви от войната на Русия в Украйна наближават 18 000, съобщи Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека. От 24 февруари, когато Москва започна своята непровокирана инвазия, до 26 декември в страната са регистрирани 17 831 цивилни жертви - 6 884 убити и 10 947 ранени. Действителният брой е „значително по-висок“, но получаването на надеждни данни от зоните на фронтовата линия е трудно.

Сред убитите има 429 деца.

09:32 28.12.2022

Русия продължава натиска по целия източен фронт

Руските сили нанесоха артилерийски огън по украинските позиции по цялата линия на съприкосновение на изток. Най-тежките атаки са срещу Бахмут и Авдиевка в Донецк, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна.

Руските войски отново са обстрелвали цивилни обекти в южния регион и град Херсон от другата страна на река Днепър и са обстрелвали цели в Днепропетровск, казаха представители на военните.

През нощта руските войски отново са обстрелвали района на Никопол в Днепропетровска област, каза началникът на регионалното военно управление Валентин Резниченко. По думите му са унищожени цивилни къщи, както и слънчеви панели в региона, които доставят така необходимото електричество.

Русия атакува енергийната инфраструктура на Украйна от месеци с атаки с дронове, оставяйки милиони украинци в мрак и студ.

Президентът Володимир Зеленски каза в редовното си вечерно обръщение на 27 декември, че ситуацията в Донбас е „трудна и болезнена“. Зеленски каза, че настоящата седмица ще бъде "важна за Украйна от политическа гледна точка" и че е обсъден план за действие на украинската армия за следващата година и ситуацията в градовете Кремина и Бахмут, в Луганска и Донецка области.

Съобщението на Зеленски дойде след като британски военен експерт каза пред Би Би Си, че украинските сили са много близо до важен пробив около Кремина и Сватово в Луганск. Подобен пробив може да отблъсне руснаците на около 65 километра, „близо до мястото, където тяхната инвазия ефективно започна през февруари“, каза Майкъл Кларк.

Руските военни съобщиха, че са нанесли значителни загуби на украински войници по време на артилерийски боеве на фронтови позиции, простиращи се от Херсон до Харков.

13:03 27.12.2022

Украйна иска мирна среща на върха в ООН до края на февруари

Украинското правителство се стреми да организира мирна среща на върха до края на февруари, като евентуален посредник ще бъде генералният секретар Антонио Гутериш, каза украинският външен министър Дмитро Кулеба в интервю за Асошиейтед прес.

Според него Русия може да бъде поканена на подобна среща на върха само ако преди това бъде изправена пред трибунал за военни престъпления. По-рано Кулеба призова Русия да бъде лишена от статута ѝ на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и изобщо бъде изключена от световната организация.

В интервюто си за АП украинският външен министър каза, че Киев би искал въпросната среща на върха да се проведе до края на февруари. "ООН би могла да предостави най-доброто място за провеждане на тази среща на върха, защото не става въпрос за услуга на определена държава. Тук наистина става дума за привличане на всички", каза Кулеба.

В понеделник руският президент Владимир Путин каза по руската държавна телевизия, че страната му е готова за преговори за прекратяване на войната, но че украинците са тези, които отказват да предприемат тази стъпка. Думите му са на фона на масираните руски атаки срещу цивилна инфраструктура в Украйна.

09:24 27.12.2022

Зеленски призова украинците да се подготвят за повече руски ракетни атаки

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че украинците трябва да бъдат подготвени за нови руски ракетни атаки. „Всеки трябва да се подготви. Внимавайте за сирените", каза Зеленски.

По думите му ситуацията на фронта в Донецка област е "тежка и мъчителна" и изисква да бъде посрещната с цялата "сила и концентрация" от страна на държавата. "Бахмут, Кременная и други райони в Донбас изискват максимална сила и концентрация", каза Зеленски във вечерното си видеообръщение. "Окупаторите разгръщат всички ресурси, с които разполагат, а те разполагат със значителни ресурси, за да постигнат известен напредък", каза украинският президент.

Почти 9 млн. души в Украйна са без ток, каза Зеленски. Украинският министър на енергетиката Херман Халушченко предупреди, че Русия може да използва ракети, включително крилати, за широкомащабна атака в Новогодишната нощ. "Руснаците не са се отказали от атаки срещу енергийната ни мрежа", каза министърът.

09:28 26.12.2022

Украйна атакува руската база "Енгелс" с дрон за втори път в рамките на месец

Министерството на отбраната на Русия съобщи в понеделник сутринта, че противовъздушната отбрана е предотвратила удар с украински дрон срещу руската военновъздушна база "Енгелс" в Саратовска област. При падането на отломки от безпилотния самолет са били убити трима военнослужещи.

"На 26 декември около 1:35 ч. московско време украински безпилотен летателен апарат беше свален на малка височина от средствата за противовъздушна отбрана на военнокосмическите сили на Русия, докато се приближаваше към военното летище "Енгелс" в Саратовска област", каза министерството.

"При падането на отломки от безпилотния апарат бяха смъртоносно ранени трима руски военнослужещи от техническия персонал, намирали се на летището", добави ведомството. Според съобщението няма пострадали самолети в базата.

Летището в "Енгелс" е на около 700 км от най-близката територия, контролирана от Украйна. То беше атакувано от украински дрон и на 5 декември. Във военновъздушната база са разположени стратегическите бомбардировачи Ту-160 и Ту-95МС.

08:44 26.12.2022

Украйна е нанесла "тежки загуби" на Русия в Бахмут

Украинската армия съобщи, че нейните сили са нанесли "тежки загуби" на промосковските войски в продължаващите тежки боеве около стратегическия източен град Бахмут.

Серхгей Черватко, говорител на украинската армейска група "Изток", каза, че през последното денонощие са убити най-малко 50 руски войници, а други 80 са ранени. Той не коментира броя на украинските жертви. Твърденията не могат да бъдат потвърдени в условията на война.

Базираният в САЩ Институт за изследване на войната съобщи, че "темповете на настъпление на руските сили в района на Бахмут вероятно са се забавили през последните дни, въпреки че е твърде рано да се прецени дали руската офанзива за превземането на Бахмут е достигнала кулминацията си".

Според сутрешния доклад на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна са отблъснати руски войски в 16 населени места, сред които Бахмут и Мариупол.

17:35 25.12.2022

Нови атаки срещу Авдеевка. Руската армия готви нападение срещу Лиман

Общо 6 атаки с артилерия и ракети от системата Град са били насочени срещу намиращият се в Донецк град Авдеевка, съобщиха украинските власти в района. След нападението няма загинали, но един гражданин е ранен.

По думи на лидера на военната администрация на областта Павло Кириленко заради постоянните руски удари Авдеевка, Маринка и Красноговровка вече са негодни за обитаване от хора.

В последните седмици руските войски насочиха основната част от силите си именно в Донецка област, а най-тежките атаки бяха срещу Бахмут.

По данни на украинската армия следващата цел пред руската армия ще в посока към Лиман. Градът има ключово стратегическо значение за овладяването на северната част на Донецка област. От Киев твърдят, че до момента руската армия не е успяла да пробие в нито една точка, в която опитва да осъществи контранападение.

11:07 25.12.2022

Трима служители на аварийните служби на Украйна загинаха заради мина в Херсон

Трима служители на украинските аварийни служби загинаха при експлозия на мина. Това се е случило по време на обезопасяване на части от Херсонска област след изтеглянето на руската армия.

Преди седмици Володимир Зеленски каза, че руските сили са минирали голяма част от намиращите се в Херсон сгради и обекти. Те са направили това и в много други райони, които Украйна успя да отвоюва в последните месеци.

По данни на Държавния департамент на САЩ около 160 000 квадратни километра от украинска земя трябва да бъдат проверени за опасност от експлозиви.

16:05 24.12.2022

Руските сили нанесоха масиран въздушен удар по украинския пристанищен град Херсон на 24 декември, при който загинаха най-малко петима души, а поне 35-има бяха ранени, съобщи украинският президент Володимир Зеленски.

10:00 24.12.2022

Руските власти в Мариупол разрушават драматичния театър в града

Руските власти в окупирания украински град Мариупол започнаха да разрушават по-голямата част от драматичния театър в града, където според украинските власти са били убити стотици при въздушна бомбардировка през март, предаде агенция Ройтерс.

Видео, публикувано на украински и руски уебсайтове, показва как тежка техника разрушава голяма част от сградата, като в същото време фасадата е оставена непокътната.

Украински официални лица осъдиха разрушаването като опит да се прикрият смъртните случаи при бомбардировката на 16 март и да се заличи украинската култура. Руските сили обаче твърдят, че се осъществяват планове за възстановяване на театъра.

01:07 24.12.2022

Зеленски предупреди за възможни руски атаки около празниците

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди в традиционното си вечерно обръщение за възможни руски атаки през предстоящите празници, предаде ДПА.

"С приближаването на празничните дни руските терористи могат отново да се задействат. Те презират християнските ценности и ценностите като цяло", каза държавният глава.

През последните дни украинското военно командване неколкократно предупреждава за възможни ракетни нападения по инфраструктурата и енергийните доставки в страната.

Преди ден оттам съобщиха за руска военноморска част, която включва и боен кораб с крилати ракети, придвижваща се в Черно море.

19:16 23.12.2022

2,5 млрд. евро помощ от Нидерландия за Украйна. Русия атакува Сумска област

Украинският президент Володимир Зеленски се завърна в Киев след посещението си в САЩ. В коментар за случилото се в последните дни той написа, че украинските сили „работят за победа“, а след пътуването му отвъд океана е осигурен пакет от американска военна помощ в размер на 1,8 млрд. долара.

В същото време той обяви, че е провел разговор с премиера на Нидерландия Марк Рюте, в който е благодарил за осигурената помощ в размер на 2,5 млрд. евро. Средствата са предназначени за военна и хуманитарна помощ, за работа за възстановяване на критичната инфраструктура и за подпомагане на разследванията на възможни военни престъпления, съобщиха от нидерландското правилтество.

В петък продължиха и нападенията на руската армия срещу украинска територия. След като по-рано Киев съобщи за интензивни боеве край Бахмут и Авдиевка, от Украинския генерален щаб казаха още, че под атака е Сумска област, която се намира близо до границата с Русия.

19:14 23.12.2022

Елитно руско подразделение е свързано с убийствата на цивилни в Буча

Войници от 234-ти десантно-щурмови полк от Песков са били свързани с убийствата на улица Яболонска, където бяха открити най-голям брой тела на цивилни в Буча. Това гласи разследване на Ню Йорк Таймс.

11:14 23.12.2022

Ожесточените битки продължават в Източна Украйна, където офанзивата на Москва е съсредоточена върху градовете Бахмут и Авдиевка в Донецк, обяви в петък Генералният щаб на украинската армия. Междувременно украинските власти съобщиха, че руските сили изравняват със земята известен театър в южния пристанищен град Мариупол.

08:39 23.12.2022

Децата, избягали от Украйна, се сблъскват с всякакви травми - от загуба на близки и физически наранявания до това да започнат да забравят как изглежда домът им. Ето как един клуб в Прага се грижи те да започнат отново да играят, да се смеят и да създават приятели.

08:37 23.12.2022

Сенатът на САЩ прие в четвъртък вечерта законопроект за разходите на федералното правителство в размер от 1,66 трилиона долара и го изпрати за одобрение в Камарата на представителите, предаде Ройтерс. В него е включена помощ за украинската съпротива, която се отбранява от непредизвиканата руска инвазия, в размер на 44,9 млрд. долара.

14:48 22.12.2022

Русия обстреля болница в Запорожка област

Руската армия е подложила обстрел болница в град Хуляйполе, Запорожка област, съобщи Генералният щаб на украинската армия. До момента няма данни за жертви.

Украинските военни съобщиха за още три руски атаки по цивилни цели в Запорожка област. Информацията не може да бъде независимо потвърдена.

Преди месец новородено бебе загина при руски ракетен удар в родилен дом в друг град в Запорожка област - Вилнянск.

Руската армия контролира територии част от териториите в областта и през септември обяви анексията ѝ - действие, което не отговаря на международното право и не се признава за легитимно от международната общност.

Заредете още

XS
SM
MD
LG