Връзки за достъпност

Извънредни новини
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия

на живо Войната: Сателитни снимки показват разрушенията след удара по руски военен склад

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

18:00 15.12.2022

ООН е документирала стотици екзекуции по бързата процедура

441 цивилни са били убити по бързата процедура само през първите 41 дни на войната на Русия срещу Украйна. Това каза ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк, цитиран от Франс прес.

Говорейки пред Съвета на ООН по правата на човека, Фолкер Тюрк каза, че неговата служба е документирала случаи на екзекуции по бързата процедура и директни убийства на стотици цивилни от 24 февруари до 6 април в три региона на Украйна - Киев, Чернигов и Суми.

Според доклада, който той представи в четвъртък, те включват убийствата на 341 мъже, 72 жени, 20 момчета и 8 момичета.

"Реалните цифри вероятно ще бъдат значително по-високи, тъй като все още работим за потвърждаването на още 198 предполагаеми убийства в тези региони", каза той пред Съвета.

"Има сериозни индикации, че екзекуциите по бързата процедура, документирани в доклада, може да представляват военното престъпление умишлено убийство", добави още Тюрк, който посети Украйна преди седмица.

12:26 15.12.2022

Двама цивилни в Херсон са убити, двама са ранени

Руските сили са обстрелвали град Херсон (в Югоизточна Украйна), снарядите са поразили жилищни сгради. Двама души са убити, а други двама са ранени, съобщи Губернаторът на Херсонска област Ярослав Янушевич в канала си в Телеграм.

„Дете загина при руски обстрел. Лекарите се опитваха да реанимират момчето в продължение на час. За съжаление получените наранявания се оказаха несъвместими с живота. Руски стрелци убиха 8-годишно дете... Още една жена беше поразена от руски обстрел на път за дома си. Тя почина на място от нараняванията си“, пише той.

По думите му още двама души са ранени, единият - тежко. В момента лекари им оказват необходимата помощ.

12:09 15.12.2022

И Полша предлага изплащане на репарации на Украйна

Да се разработи механизъм за изплащане на репарации на Украйна и компенсации на държави, организации и хора, претърпели загуби заради войната. Това предложиха депутатите от полския парламент в сряда. Долната камара на парламента на Полша призна Русия за "държава, която спонсорира тероризма".

В резолюция, публикувана на сайта на парламента, се посочва, че Русия "систематично нарушава" правата на човека, международното право, Устава на ООН и както и "редица други задължения".

12:03 15.12.2022

Бахмут е под постоянен обстрел от руската армия

Русия иска Бахмут, защото градът е ключът към превземането на Донецка област. Бахмут е постоянно атакуван, предимно от частната армия "Вагнер". Повечето хора напуснаха града, но въпреки това хиляди от тях остават по домовете си.

07:41 15.12.2022

Руските сили съсредоточават сили в настъплението си срещу Бахмут

Руските войски продължават да съсредоточават сили в настъплението си срещу град Бахмут, в Донецка област. Те водят сражения в предградията и обстрелват с артилерия жилищните райони на града. Бахмут е под постоянни атаки вече 10 месеца и руската войска продължава, съобщи в сряда генералният щаб на украинската армия. Украинските военни продължават да отбраняват града и да отвръщат на стрелбата.

В канали в Телеграм бяха публикувани видео кадри от обстрел по руски позиции в покрайнините на Бахмут. На тях се вижда стрелба със 120-милиметров миномет. Радио Свобода идентифицира мястото и показва спътникови снимки от 14 декември, на които се виждат следите от минометния обстрел.

Руски окопи и следи от тежък обстрел югоизточно от Бахмут
Руски окопи и следи от тежък обстрел югоизточно от Бахмут

15:08 14.12.2022

"Нашите герои". Украйна си върна още пленени бойци и един американец при размяна с Русия

Още десетки украински войници бяха освободени при поредната размяна на пленници между Украйна и Русия, съобщи канцеларията на украинския президент.

"64 войници от украинските въоръжени сили, воювали по Донецкото и Луганското направление и по специално в защитата на Бахмут се върнаха у дома. Това са офицери, редници и сержанти, нашите герои", написа в Телеграм началникът на президентската администрация Андрий Ермак и публикува снимки.

Той уточни, че при тази размяна е бил освободен и един американец - Суеди Мурекези. Той е задържан през юни в Източна Украйна от руските окупационни сили и обвинен, че е участвал в проукраински и антируски демонстрации и в „подстрекаване към расова омраза“ в Херсон. Според негови адвокат гражданинът на САЩ се е озовал случайно на тези протести, не е участвал във военни операции и е работел в нощен клуб в Херсон.

При размяната на Киев са били върнати и телата на четирима убити украински военнослужещи.

11:16 14.12.2022

Нова руска атака с дронове в Киев, на фона на очаквана помощ от Вашингтон със системи Patriot

Украинската столица Киев отново беше атакувана с дронове от руските сили - две административни сгради са повредени, все още няма информация за жертви, съобщиха местните власти. Това е първата подобна атака от седмици, докато ожесточените боеве се водят в Източна Украйна, където силите на Москва продължават артилерийския обстрел и ракетни удари.

Последната вълна от атаки идва, след като трима неназовани американски служители съобщиха пред Ройтерс, АП и Си Ен Ен, че е възможно Вашингтон да предостави батарея от системи за противоракетна отбрана Patriot на Украйна още тази седмица. Няма коментар от Пентагона или от украинското правителство.

07:46 14.12.2022

Киев поиска още снаряди, защото войната е "в голяма степен артилерийска"

Украйна има нужда от боеприпаси 155-мм, защото войната е "в голяма степен артилерийска", каза министърът на външните работи Дмитро Кулеба. В същото време украинската военна индустрия вече се е пренастроила и е започнала редовно производство на снаряди от 152 и 155 мм, каза секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов.

Снарядите са необходими на Украйна, за да може да спира настъплението на руските части и да продължи контранастъплението си, каза Дмитро Кулеба. Той изказа благодарност за военната помощ, която Киев получава от други държави.

На нас ни се налага да воюваме цяла зима, а за това ни е необходимо още оръжие.
Дмитро Кулеба

"Но като отчитаме мащаба на войната и нежеланието на Русия да приеме реалността и да си тръгне от Украйна, на нас ни се налага да воюваме цяла зима, а за това ни е необходимо още оръжие", каза Кулеба по време на онлайн брифинг за чуждестранни медии.

Външният министър каза, че най-важни за Украйна са системите за противовъздушна и противоракетна отбрана, боеприпаси и самоходна бронирана техника.

"И много важна подробност, която искам да подчертая, това е допълнителна артилерия с калибър 155 мм. Тази война се оказа в голяма степен артилерийска", каза Кулеба.

Олексий Данилов каза, че украински предприятия са започнали редовно производство на снаряди с калибър 152 и 155 мм, а сега предстои пускането в производство на мини.

"Става дума за хиляди - това вече е промишлен мащаб", каза Данилов.

Радио Свобода уточнява, че 152-милиметровите снаряди се използват от съветския тип артилерия, а 155-милиметровите са на употреба в армиите от НАТО. Украйна разполага и с двата вида оборудване.

17:13 13.12.2022

Близо 7000 цивилни са убити от началото на войната в Украйна, твърди ООН

6755 цивилни са били убити, а още 10,600 са били ранени от началото на войната, която Русия започна срещу Украйна, съобщи ООН. Сред загиналите са 2312 мъже, 1661 жени, 174 момичета, 212 момчета, както и 38 деца и 1871 възрастни, чиито пол още не е яснен.

Най-много са смъртните случаи в Донецка и Луганска област. Най-честата причина за смъртта на цивилните са оръжията, които предизвикват експлозии като артилерийски снаряди, ракети, ракетни и въздушни удари.

От Службата на Върховния комисар за правата на човека съобщават още, че броят на жертвите и ранените вероятно е много по-висок.

12:42 13.12.2022

Руската армия нанесе удари в Днипропетровска област

Руската армия е нанесла множество удари срещу населени места в Днипропетровска област през нощта на понеделник срещу вторник. За това съобщи лидерът на областното управление Валентин Разниченко.

Най-тежки са били ударите срещу град Никопол, където са прекъснати електропроводи, а десетки сгради са били изцяло или частично разрушени. Според първоначалната информация няма загинали след атаките.

По-рано през деня Генералният щаб на Украйна съобщи за настъпления на руската армия по четири направления в източната и югоизточната част на Украйна.

В последното денонощие е имало обстрел по южния град Херсон, който наскоро беше освободен от украинските сили. В Донецк пък руските окупационни власти са започнали да мобилизират и жени.

07:39 13.12.2022

Русия атакува четири направления, навсякъде другаде се отбранява, каза Киев

Руската армия опитва настъпления по четири направления в източната и югоизточната част на Украйна. В последното денонощие е имало обстрел по южния град Херсон, който наскоро беше освободен от украинските сили. В Донецк пък руските окупационни власти са започнали да мобилизират и жени.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи в понеделник вечерта, че руската армия е съсредоточила усилия в настъпления в посока Лиманск, Бахмут, Авдеевка и Запорожие. Навсякъде другаде руските подразделения се опитват да отблъснат атаките на украинската армия, каза Киев.

В Херсон двама души са убити, а петима са ранени, съобщи ръководителят на Херсонската областна военна администрация Ярослав Янушевич. По думите му руските части са атакували микрорайон ХБК (Херсонска памучна фабрика).

Генералният щаб на Украйна съобщи и за данни за мобилизиране на жени в Донецк. "28 души от женски пол вече са призовани и изпратени за подготовка от Калининския районен военен комисариат", се казва в съобщението.

15:21 12.12.2022

Украинските сили са ударили пункт на частната армия "Вагнер"

Украинските сили са нанесли удар по хотел, в който са били разположени бойци на частната руска армия "Вагнер" и са убили голям брой от тях, съобщи Серхий Гайдай, управител на Луганска област.

Ударен е в град Кадиивка западно от Луганск. "Голям брой от тези, които бяха там, загинаха", каза Гайдай. Той не съобщи броя на загиналите, но каза, че оцелелите не разполагат с адекватна медицинска помощ. Според него “поне 50 процента от онези, които са успели да оцелеят, ще умрат преди да получат медицинска помощ. Това е така, защото дори в нашата Луганска област те са откраднали оборудване".

07:29 12.12.2022

Украйна планира да не спира контраофанзивата и при зимни условия

Украйна заяви готовност да продължи да освобождава свои територии, дори и с напредването на зимата. Това става на фона на продължаващи руски атаки срещу населени места. Все още над 300 хиляди души в Одеска област са без ток, след като в събота руска атака с дронове повреди енергийната инфраструктура и остави първоначално над 1,5 милиона души без ток, вода и отопление.

"Мисля, че намалените действия [на руските сили] се обясняват с времето. Но украинските въоръжени сили не мислят да се отказват. Затова ще бъде използван моментът, когато почвата стане по-твърда и ние ще продължим нашите контраатаки, кампанията по освобождение на наши територии", каза военният министър Олексий Резников по време на съвместна пресконференция с шведския си колега Пол Йонсом.

Ръководителят на областната военна администрация в Одеса Максим Марченко каза в неделя вечерта, че 300 хиляди души все още нямат ток. Руска атака с дронове в събота повреди критичната инфраструктура на областта и остави милион и половина души без ток, вода и отопление. Съвсем скоро всички отново ще имат ток, каза Марченко.

Военният министър Резников каза, че руските атаки срещу мирното население няма да склонят Украйна да приеме условията на Русия за преговори.

13:05 11.12.2022

Украйна обстрелва окупирания Мелитопол

Руските държавни медии съобщиха за украински ракетни удари в окупирания югоизточен град Мелитопол в Запорожка област в събота вечерта. По-късно кметът на града Иван Фьодоров каза, цитиран от агенция УНИАН, че вследствие на атаката са загинали около 200 руски войници.

Според руските власти загиналите са двама, а 10 са били ранени. "Системите за противовъздушна отбрана унищожиха две ракети, а четири достигнаха целите си", написа в Телеграм Евгений Балицки, назначен от Москва губернатор на окупираната част от Запорожка област.

Руското министерство на отбраната съобщи, че руските войски са съсредоточили настъплението си в Донбас и в посока на град Лиман в Донецка област, който се намира на 65 км северно от Бахмут, като каза, че са "успели да заемат по-изгодни позиции за по-нататъшно напредване".

По-рано същия ден въоръжените сили на Украйна съобщиха, че успешно са отблъснали атаки в Бахмут, както и в други градове в Донецка и Луганска област. Украинският президент Володимир Зеленски каза във вечерното си видеообръщение, че ситуацията "остава много трудна" в няколко фронтови града в Донбас. "Бахмут, Соледар, Марийка, Кременна: отдавна в тези райони не е останало място за живеене, което да не е пострадало от снаряди и огън", каза Зеленски. "Окупаторите всъщност разрушиха Бахмут, друг град в Донбас, който руската армия превърна в опожарени руини."

09:15 11.12.2022

Над 1 милион души в Одеска област нямат ток след руски удари с дронове

Руски удари с дронове по енергийната система в Одеска област са станали причина над 1,5 милиона души да останат без електричество. Това каза украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си видеобръщение в събота.

"Днес цялата инфраструктура в южния украински град Одеса, която не е от ключово значение, беше без електрозахранване, след като Русия използва дронове, за да удари енергийни обекти", съобщиха местните власти, като казаха, че голяма част от околните райони също са засегнати. "Заради мащаба на щетите всички потребители в Одеса, с изключение на критичната инфраструктура, са изключени от електричество", написа във Фейсбук кметът на града Генадий Труханов.

Губернаторът на Одеска област Максим Марченко съобщи, че Русия е използвала дронове "камикадзе", които се забиват в мишената, но два от тях са били свалени над Черно море.Съобщение, публикувано от градската администрация в "Телеграм", посочва, че ударите са били нанесени в ранните часове на деня и са поразени ключови далекопроводи и съоръжения.

Одеса е най-големият украински пристанищен град и преди началото на войната имаше население от над 1 милион души.

10:05 10.12.2022

Русия засили атаките си в Източна Украйна

Руските сили атакуваха цялата фронтова линия в източните области Донецк и Луганск. Затова съобщи Генералният щаб на украинската армия в петък.

Според съобщението украинските сили са отблъснали десетки руски атаки в района на Билохориевка в Луганск, както и на Клишчиевка и Маринка в Донецка област.

Най-ожесточените боеве продължават близо до градовете Бахмут и Авдиевка в Донецк, съобщи областният управител Павло Кириленко в телевизионно интервю.

„Цялата фронтова линия е под обстрел“, каза още той.

По думите му руснаците се опитват да напреднат близо до Лайман, който от миналия месец отново е под контрола на украинските сили.

Наскоро освободеният от руска окупация Херсон също претърпява нова вълна от руски бомбардировки през тази седмица. Според областния съвет те отново са насочени към енергийната и гражданската инфраструктура.

13:30 9.12.2022

68 пъти за денонощие. Русия пак обстрелва Херсонска област, има ранени

Руските сили отново са обстрелвали Херсонска област - няма загинали, но осем души са ранени, съобщи в канала си в Telegram заместник-ръководителят на украинската президентска канцелария Кирил Тимошенко.

Според него за последното денонощие регионът е бил обстрелян 68 пъти - с минохвъргачки, танкове, артилерия и ракетни установки. Снарядите са попаднали в жилищни райони, частни и жилищни сгради.

Ръководителят на областната администрация на Херсон Ярослав Янушевич съобщи, че руската армия е атакувала дори медицинско заведение в града, от който неотдавна се оттегли, като снарядите са нанесли щети на детското отделение и моргата. Никой обаче не е пострадал.

Русия продължава да обстрелва и други украински градове. Вестник "Ню Йорк Таймс" цитира британски анализатори, според които тя е използвала нови крилати ракети, произведени след налагането на западните санкции.

Ръководителят на украинското разузнаване Кирил Буданов обаче каза, че запасите от ракети на Русия са на изчерпване и че остават още няколко масирани удара. Според него Москва продължава да произвежда ракети, но броят им не е сравним със старите запаси, повечето от които вече е използвала.

От своя страна Иран планира да увеличи доставките на оръжие за Русия, съобщи ДПА, като се позовава на дипломати в ООН. Според тях Кремъл преговаря с Техеран да достави на руските въоръжени сили стотина дрона камикадзе и балистични ракети.

11:10 9.12.2022

"Минният терор" ще бъде сред обвиненията срещу Русия, каза Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски вярва, че "минният терор" ще бъде едно от обвиненията срещу Русия, когато тя бъде подведена под отговорност за нахлуването си в Украйна. Това каза той във вечерното си видеообръщение в четвъртък.

През ноември украинското министерство на вътрешните работи съобщи, че приблизително една трета от територията на Украйна остава потенциално опасна поради наличието на взривни обекти.

07:57 9.12.2022

"Вагнер" показва на вербувани затворници записи с убийства на дезертьори

На руски затворници, вербувани от частната военна компания "Вагнер", се показват видеозаписи на екзекуции на дезертьори. Това съобщава руската служба на BBC, позовавайки се на източници в колониите.

Те разказват, че затворниците, които са се съгласили да се присъединят към армията на Евгений Пригожин, са били отвеждани в специална стая. Там на таблет са им показвани убийства на мъже, които са дезертирали от бойното поле.

„ Аз съм такъв и такъв, аз съм предател, оставих другарите си на фронта". И тогава го застрелват в тила", разказва източникът какво е видял.

Журналистите не са успели да намерят такова видео, но затворник от друга руска колония, непознат на първия източник, потвърждава, че му е бил показан и запис на екзекуцията. В този случай дезертьорът е бил обесен.

През септември основателят на "Вагнер" Евгений Пригожин, известен като Готвача на Путин заради фирмата му за кетъринг, с която е обслужвал президента, беше заснет как лично вербува затворници.

09:39 8.12.2022

Зеленски съобщи за 10 загинали мирни граждани в град Курахово след руски обстрел

Броят на загиналите след руския удар по град Курахово (в западната част на Донецка област) нарасна до десет, каза в редовнто си вечерно обръщение в сряда украинският президент Володимир Зеленски.

"Днес руската армия нанесе много жесток и абсолютно пресметнат удар по Курахово. По цивилни, мирни хора. По пазар, бензиностанции, автогара, по жилищна сграда. Загинаха 10 души, ранените са много", каза той.

Началникът на кабинета на Зеленски Кирило Тимошенко каза, че руските войски са стреляли по Курахово с реактивни системи за залпов огън.

Курахово не за първи път е обект на обстрел от въоръжените сили на Руската федерация. Украинските сили водят боеве в източния район на Донецка област, докато на юг руските войски укрепват отбранителните си позиции и продължават да бомбардират регионалната столица Херсон.

Заредете още

XS
SM
MD
LG