Връзки за достъпност

Извънредни новини
Дим се издига след атака на украински дрон в Тверска област в Русия на 18 септември.
Дим се издига след атака на украински дрон в Тверска област в Русия на 18 септември.

на живо Войната: Украински дрон порази оръжеен склад в руската Тверска област

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

08:40 5.12.2022

Зеленски призова за издръжливост преди началото на зимата

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова сънaродниците си към издръжливост и постоянство преди началото на зимата.

„Врагът се надява да използва зимата срещу нас: да направи студа и трудностите на зимата част от своя терор“, каза украинският президент и добави, че гражданите трябва да са „по-издръжливи и по-обединени от всякога“.

В края на лятото Русия започна интензивни удари срещу енергийната инфраструктура на страната, като унищожи множество електроцентрали и електропроводи. Под руски контрол остава и най-мощната атомна централа в страната АЕЦ „Запорожие“. В много населени места бяха ударени и водопреносните и топлофикационните мрежи.

Украйна поиска помощ от Запада под формата на доставка на генератори, както и помощ за възстановяването на цялата енергийна инфраструктура. Киев определи тактиката на Русия като „терористичен подход“, а генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Москва използва студеното време като „военно оръжие“.

17:27 4.12.2022

Русия е откраднала близо 6 млн. тона пшеница от окупирани територии в Украйна

Русия е взела близо 6 милиона тона пшеница от окупираните украински територии. Това съобщи американската космическа агенция НАСА, която поддържа програма за продоволствена сигурност. Откраднатото зърно е на стойност около 1 милиард долара.

НАСА се позова на сателитни снимки, които показват, че около 5,8 милиона тона пшеница са добити от украинските територии, окупирани от руската армия по време на окупацията. Снимките показват площта, която е ожъната, а специалистите от програмата изчисляват количеството зърно, което е добито.

Не е ясно какво се е случило със зърното, взето от руските власти. Руски кораби доставят зърно, което може да е било взето от украинската територия, в Либия, Иран и други държави в Азия и Африка.

09:59 4.12.2022

Руската армия нарочно атакува цивилни според САЩ

Руската армия нарочно атакува цивилни в Украйна, каза министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин. Той обвини Москва в “умишлена жестокост”.

“С преднамерена жестокост Русия поставя цивилни и цивилни цели на прицела си”, каза Остин в събота на годишния Национален форум за отбрана “Рейгън” в Калифорния. “Руските атаки оставиха убити деца, разбити училища, унищожени болници“, каза още той.

От началото на войната Русия отрича да напада цивилни цели. Украинските власти, международните наблюдатели и множество международни неправителствени организации обаче събраха доказателства за случаи на атаки и жестокост срещу цивилни хора и цивилни цели.

09:58 4.12.2022

Военните действия в Украйна вървят със забавено темпо и това ще продължи през зимата. Това каза директорката на Националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс на годишния Национален форум за отбрана “Рейгън” в Калифорния.

Според американското разузнаване най-тежките боеве в момента се водят в Донецка област край Бахмут. В същото време Министерството на отбраната на Великобритания съобщи, че вероятната цел на Русия е да обгради града.

17:10 3.12.2022

Путин може да използва евентуални преговори, за да превъоръжи армията си, смята Великобритания

Руският президент Владимир Путин може да използва евентуални мирни преговори за печелене на време, в което да изпрати още хора и оръжия в Украйна. Това каза външният министър на Великобритания Джеймс Клевърли в интервю за британския в. Телеграф.

Клевърли добави, че такъв сценарий може да предшества подновени руски атаки срещу Украйна.

Има риск, че евентуално спиране на огъня може да бъде използвано от Путин “за да преоборудва и въоръжи армията си”.

Преди дни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия не е готова за преговори със САЩ за мирно разрешаване на войната в Украйна, ако условието е изтегляне на руските сили от украинска територия. Такова условие поставят и САЩ, и самата Украйна.

12:46 3.12.2022

Украйна поиска САЩ да решат дали да ѝ предоставят сиетеми "Пейтриът"

Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че е “дошло времето” за решение дали страната му да получи зенитно-ракетни системи “Пейтриът”.

“Започнахме разговори за “Пейтриът” още в началото на войната, всъщност дори преди войната”, каза Кулеба пред американската медия Си Ен Ен в петък.

“Но сега дойде времето за решения.”

Кулеба съобщи, че е говорил с представители на САЩ и Германия за системите, които по думите му “ще са от огромна помощ” за Украйна на фона на руските удари срещу украинската енергина инфраструктура.

Досега в САЩ или на ниво НАТО не е взето решение дали системи “Пейтриът” да бъдат дарени на Украйна. Преди дни вископоставен прдеставител на САЩ по въпросите на отбраната съобщи, че Вашингтон обмисля дали да предостави зенитно-ракетни системи на Киев.

12:42 3.12.2022

Руската армия поднови обстрела срещу украинския град Херсон и прекъсна електричеството в града, съобщиха украинските власти. Украйна си върна контрола над града на 11 ноември, след като той беше окупиран осем месеца от руските сили.

12:33 2.12.2022

МААЕ е постигнала "важен напредък" в преговорите с Москва и Киев за АЕЦ "Запорожие"

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е постигнала "важен напредък" в усилията си за формиране на зона за сигурност около най-голямата атомна централа в европа – АЕЦ "Запорожие". Това заявява ръководителят на агенцията Рафаел Гроси пред италианския в. "Ла Република".

"По отношение на безопасността на "Запорожие" има конкретно предложение и е постигнат важен напредък", казва Гроси пред италианското издание. "Моят ангажимент е да постигна решение възможно най-скоро... Нашата цел е да избегнем ядрена авария, а не да предизвикаме военно благоприятна ситуация за единия или другия."

11:39 2.12.2022

Киев ограничава дейността на религиозните организации, свързани с Москва

Украйна ще ограничи дейността на своя територия на религиозни организации, свързани с Русия, и ще постави отново под въпрос статута на Православната църква, подчинена на Московската патриаршия, заяви президентът Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес.

По думите му "Съветът за национална сигурност и отбрана възложи на правителството да предложи на Върховната рада законопроект, който да направи невъзможни дейностите в Украйна на религиозни организации, свързани с центровете за влияние в Русия".

Зеленски добави още, че Киев трябва да направи "религиозна експертиза на статута на Украинската православна църква за съществуването на канонична връзка с Московската патриаршия и, ако е необходимо, да предприеме предвидените от закона мерки".

Заради подозрения за връзки с Москва преди дни украинските служби претърсиха главния манастир в столицата Киев, където се помещава предстоятелят на Украинската православна църква. След акцията беше съобщено, че службите са иззели няколко хиляди долара и "проруска литература".

00:45 2.12.2022

Украйна е загубила между 10 000 и 13 000 войници от началото на руската агресия

Украинската армия е загубила между 10 000 и 13 000 войници от началото на непредизвиканата руска инвазия на 24 февруари. Това каза пред украинската телевизия "Канал 24" президентският съветник Михайло Подоляк, цитиран от Ройтерс.

Това е първата официална оценка на жертвите сред украинските военни, разпространявана от Киев от края на август, когато главнокомандващият украинските въоръжени сили съобщи за близо 9000 убити.

"Разполагаме с официални цифри от генералния щаб, с официални цифри на висшето командване, и според тях имаме между 10 000 и 12 500 до 13 000 убити", заяви Подоляк пред "Канал 24".

Миналия месец висш американски генерал каза, че руските въоръжени сили са дали над 100 000 жертви, визирайки общия брой на убитите и ранените в Украйна. Тогава той предположи, че жертвите в украинската армия са сходни по численост.

11:51 1.12.2022

Украйна беше подложена на тежки удари с ракети и дронове от руските сили през целия ноември. Запорожие беше най-атакуваният регион. На тази карта можете да видите къде са били съсредоточени ударите.

11:03 1.12.2022

САЩ сключиха договор за 1,2 милиарда долара за ракетни системи NASAMS за Украйна

САЩ сключиха договор за 1,2 млн. долара с компанията "Рейтиън" (Raytheon) за купуване на ракетни системи за противовъздушната отбрана NASAMS за Украйна. Това съобщи Настоящее время в петък, като цитира сайта на Пентагона.

По данни на ведомството Raytheon са получи договор с фиксирана цена за купуване на зенитни ракетни комплекси, съпътстващо оборудване, услуги и резервни части.

Зенитният ракетен комплекс NASAMS със средна далечина е предназначен за поразяване на въздушни цели на малки и средни височини при всякакви метеорологични условия. САЩ са одобрили изпращането на Украйна на общо осем от тези ракетни системи.

В началото на ноември украинските военни преминаха обучение по използването на системата NASAMS. Тогава Украйна получи първите две подобни системи за противовъздушна отбрана. Общата сума, дадена от САЩ за оказване на военна помощ на Украйна достига близо 20 млрд. долара, а пряката бюджетна подкрепа на Украйна – 13 мрд. долара.

18:04 30.11.2022

Лондон наложи санкции на руснаци заради мобилизацията, сред тях и близък на Пригожин

Британското външно министерство наложи нови санкции срещу руски официални лица и длъжностни лица - този път на тикива, пропагандирали "частичната" мобилизация и допринесли за набирането на затворници за войната в Украйна.

В официалното съобщение се изредени: ръководителят на ЦИК Ела Памфилова; началникът на Федералната служба за изпълнения на наказанията Аркадий Гостев (помагал на собственика на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин при набирането на затворници); руският вицепремиер Денис Мантуров, който наблюдава руската оръжейна индустрия и отговаря за оборудването на мобилизираните войски; както и 10 губернатори и ръководители на региони, включително в Дагестан, Ингушетия и Калмикия.

"Решението на руския режим "частично" да мобилизира руските граждани, беше отчаян опит да смаже храбрите украинци, защитаващи своята територия. То се провали. Днес ние наложихме санкции на тези, които изпълниха този призив, изпращайки хиляди руски граждани да се бият в незаконната и отвратителна война на Путин", каза британският външен министър Джеймс Клевърли.

Той добави, че Обединеното кралство ще продължи да използва както санкции, така и военна помощ, за да подкрепи Украйна в защитата на нейната независимост.

В началото на ноември четирима руски бизнесмени попаднаха под санкциите на Лондон: основателите на групата Evraz Александър Абрамов и Александър Фролов, генералният директор на АД „Татавтодор“ и син на президента на Татарстан Айрат Шаймиев и генералният директор на "Татарстан ТАИФ" АД Алберт Шигабутдинов.

Общо от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна Великобритания е наложила санкции на повече от 1200 руснаци, включително 120 руски олигарси, чието общо състояние се оценява на 140 млрд. паунда, както и на 120 организации, свързани с руските власти.

17:33 30.11.2022

"Русия трябва да плати" с трибунал и репарации. Как Брюксел ще използва замразените руски активи

Европейската комисия подкрепи две основни идеи за търсенето на отговорност от Русия за инвазията в Украйна. Първата е за създаването на извънреден трибунал за престъплението агресия, а втората е за нуждата Русия да изплати репарации на страната, която руши.

Новината съобщи председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен в Брюксел. "Русия трябва да плати за своите ужасяващи престъпления", каза тя преди да уточни как си представя реализирането на двете идеи.

09:32 30.11.2022

НАТО ще помогне с оборудване на Украйна за електропреносната мрежа. Москва заплаши да не пращат "Пейтриът"

Съюзниците от НАТО обещаха да помогнат на Украйна да ремонтира енергийната си инфраструктура, която е силно повредена от руските атаки. Това стана на срещите на външните министри от Алианса в Букурещ, след като Киев призова западните си партньори за оборудване за възстановяване на електропреносната мрежа.

В същото време зам.-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев предупреди НАТО да не предоставя на Украйна зенитно-ракетни комплекси "Пейтриът", за каквито Украйна също настоява.

Междувременно САЩ съобщи, че Москва едностранно и без обяснение е отложила преговорите за контрол на оръжията по договора НОВ СТАРТ.

08:10 30.11.2022

Русия атакува Донбас и Харков, планира нещо на юг, предупреди Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи в редовното си видеообръщение, че ситуацията на фронта остава тежка, а руските сили опитват настъпление в Донбас и към Харков.

"Въпреки крайно тежките си загуби, окупаторите все още се опитват да напреднат в Донецката област, да превземат територия в Луганската област, да настъпят към Харков и планират нещо на юг", каза той.

По-голямата част от Донецка и Луганска, които образуват Донбас, бяха обявен от Москва за анексирани и от месеци там се водят ожесточени боеве.

Руските сили искат да увеличат целите за удари по украински наземни обекти, включително енергийна инфраструктура, за това свидетелства появата на допълнителни стратегически самолети и ракети на летище Енгелс в Саратовска област, съобщи представителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат. Според него в руската армия не са останали много ракети - основно "Калибър", Х-101, Х-555 и "Искандер" с наземно базиране.

Междувременно руски медии съобщават, че властите планират да изпратят 250 затворници в Урал, за да работят в оръжейния завод "Уралвагонзавод". Те трябва да бъдат оператори на машини и кранове, стругари и заварчици.

13:39 29.11.2022

Руските сили обстреляха Днипро и Никопол с ракети и артилерия 

Руските сили продължават да обстрелват цивилни и инфраструктурни цели в Украйна, съобщиха във вторник военни и регионални служители.

Централният град Днипро е бил цел на руска ракетна атака през нощта, каза Валентин Резниченко, губернатор на Днепропетровската областна военна администрация.

“Руските окупационни сили обстрелваха района на Никопол с ракети „Ураган“ и тежка артилерия“, написа Резниченко в Телеграм.

На фронтовата линия на изток украинските военни отблъснаха руски атаки близо до 10 населени места, включително ключовите цели Бахмут и Авдиевка в Донецк, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили във вторник.

На север Русия бомбардира райони около градовете Купянск, Харковска област, и Лиман в Луганска област, които наскоро бяха превзети от Киев, съобщи още украинската армия.

12:53 29.11.2022

Украйна може да получи ракети с обсег до 150 км, с които да поразява цели в тила на руските сили

Украйна може да се сдобие още през предстоящата пролет с ракети, способни да поразяват с прецизност цели на разстояние до 150 км. Става въпрос за новата системата GLSDB, която съчетава ракетен двигател и авиационна бомба.

За да се случи това, е нобходимо Пентагонът да одобри предложение на американската корпорация "Боинг", съобщава Ройтерс. Това би позволило на Киев да нанася удари далеч зад фронтовата линия с руските войски, докато Западът опитва да задоволи търсенето на повече оръжия за украинската съпротива.

00:23 29.11.2022

Русия е обстреляла Херсонска област 258 пъти за седмица, твърди Зеленски

Руските сили са обстреляли 30 населени места в украинската Херсонска област през изминалата седмица, заяви в понеделник вечерта президентът на Украйна Володимир Зеленски.

По думите му за този период от време Русия е обстреляла областта общо 258 пъти.

По-рано през ноември руските войски се изтеглиха от западния бряг на река Днепър, но обстрелват градовете и селата в областта, включително и град Херсон, от позициите си на източния бряг на реката, отбелязва Ройтерс.

Зеленски каза още, че руските сили са повредили помпена станция, която осигурява вода за град Николаев, който се намира на северозапад от Херсон.

17:09 28.11.2022

Русия отрече, че планира да напусне АЕЦ "Запорожие"

Кремъл отрече, че руските сили се готвят да напуснат Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна, като в понеделник съобщи, че централата е и ще остане под руски контрол. "Няма нужда да се търсят знаци там, където ги няма и не може да има", каза говорителят Дмитрий Песков на брифинг пред репортери.

По-рано през деня ръководителят на украинската държавна компания за производство на ядрена енергия "Енергоатом" Петро Котин каза, че има признаци, че руските сили се готвят да напуснат централата. Русия превзе съоръжението през март.

Заредете още

XS
SM
MD
LG