Връзки за достъпност

Извънредни новини
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия

на живо Войната: Сателитни снимки показват разрушенията след удара по руски военен склад

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

08:50 2.11.2022

Над сто руски военни са загинали от началото на мобилизацията

От 21 септември, след обявяването на така наречената частична мобилизация в Русия, повече от сто руснаци, призовани на фронта по тази процедура, са убити. Това съобщава изданието "Новая газета Европа", позовавайки се на официално потвърдени случаи на смърт.

Реалният брой на мобилизираните мъртви може да бъде значително по-голям, отбеляза редакционната колегия, като подчертава, че в статистиката е включена само добре проверена информация и става дума за мъртви доброволци или изпълнители.

Повечето от загиналите, по данни на "Новая газета", са мобилизирани от Свердловска област - 24 души. Други 13 загинали са от Челябинска област. Още 23 мобилизирани, чиято смърт е известна от официални източници, са загинали преди да стигнат до фронта. Причините за смъртта им са сбивания, злоупотреба с алкохол и наркотици, самоубийства и злополуки.

15:49 1.11.2022

Експерти от ООН проверяват дали Украйна има "мръсна бомба"

Експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) към ООН започнаха проверка в Украйна по повод твърденията на Русия, че Киев планира да използва “мръсна бомба”. Инспекцията беше поискана от украинските власти.

На 1 ноември инспекторите от МААЕ направиха проверка на две места, където според твърденията на Русия Украйна произвежда “мръсни бомби”, съобщи АП. Директорът на атомната агенция Рафаел Гроси каза, че проверката “скоро ще приключи”.

Русия от няколко седмици твърди, без да предоставя доказателства, че Украйна се подготвя да използва т. нар. “мръсна бомба”. Тя използва експлозията на конвенционална бойна глава, за да разпръсне радиоактивни, биологични или химически материали над голяма територия.

Киев и неговите западни партньори твърдо отхвърлиха обвинението и заявиха, че Русия твърди това, защото може да планира да използва такава и да обвини Украйна. Целта на твърденията според Украйна е да дадат оправдание на Москва за използването на конвенционални ядрени оръжия.

14:20 1.11.2022

Руските сили подложиха на нов ракетен обстрел цивилни цели в украински градове през нощта на 1 ноември. Съобщава се за удари в Николаевска, Днепропетровска и Полтавска област. Повредени са многоетажни жилищни сгради, има няколко ранени, и поне една жертва.

11:50 1.11.2022

Електричеството и водоснабдяването в Киев са възстановени

Електричеството и водоснабдяването в украинската столица Киев са възстановени, съобщи кметът на града Виталий Кличко.

Руски ракетни удари в понеделник сутринта оставиха без вода 80% от жителите на Киев, а 50 000 домакинства бяха без достъп до електричество. Атаките бяха насочени към енергийната инфраструктура на Украйна и засегнаха водноелектрическа централа.

“Водоснабдяването в домовете на жителите на Киев е напълно възстановено”, написа Кличко в Телеграм. Той добави, че електричеството също е възстановено, но хората трябва да са готови за спирания на тока заради щетите, които е понесла електропреносната система на Украйна от руските ракетни удари.

Русия напада украинската енергийна инфраструктура и жилищни райони с ракети, дронове и артилерийски обстрели от седмици. Това се случва на фона на успешното украинско контранастъпление в окупираните от руската армия земи на североизток, изток и юг.

09:02 1.11.2022

Проруските власти в Херсон разширяват "евакуацията"

Назначената от Русия администрация в частично окупираната Херсонска област обяви “евакуация” на хора от нови седем района.

По този начин проруските власти разширяват обявеното по-рано изселване на хора, което обясняват с напредването на украинските сили към Херсон. На 18 октомври администрацията на окупирания град съобщи, че целта е да бъдат преместени до 60 000 души.

Украйна нарича действията на Кремъл “етническо прочистване”.

Херсон беше окупиран от руската армия в началото на руската военна инвазия. През последните седмици украинските сили успешно напредват към града. Според Киев фронтовата линия е на 30 километра от града.

09:00 1.11.2022

Молдова изгони руски дипломат след като свалена руска ракета падна в молдовско населено място на границата с Украйна. Москва отговори като експулсира молдовски дипломат.

14:14 31.10.2022

Новите руски ракетни удари оставиха без вода 80% от жителите на Киев 

Руските ракетни удари в понеделник сутринта оставиха без вода 80% от жителите на украинската столица Киев, съобщи кметът на града Виталий Кличко в Телеграм, цитиран от Франс прес. По думите му 350 000 домакинства са без достъп до електричество.

Десетки населени места в седем области на Украйна остават без ток след масираните руски удари тази сутрин, написа в Туитър украинският премиер Денис Шмигал.

"Украйна отново беше подложена на масирани руски удари. Техните цели не са военни обекти, а ключова гражданска инфраструктура", каза Шмигал и добави: "Ракети и дронове поразиха 10 области, нанесоха щети на 18 съоръжения, свързани основно с енергийната [система]."

Жителки на Киев се запасяват с вода след руските ракетни удари в понеделник.
Жителки на Киев се запасяват с вода след руските ракетни удари в понеделник.

13:20 31.10.2022

Свалена руска ракета падна в северната част на Молдова 

Руска ракета, свалена от украинската противовъздушна отбрана, падна в село в Северна Молдова в понеделник, причинявайки леки щети, но без ранени, съобщи молдовското вътрешно министерство.

Прозорците на няколко къщи в Наславча са били разбити, когато ракетата е паднала в северния край на селото, се казва в изявление на министерството. Наславча се намира на границата с Украйна.

Властите временно затвориха няколко гранични пункта в региона "от съображения за сигурност", добави молдовското вътрешно министерство.

Русия изстреля десетки ракети срещу Украйна в ранните часове на понеделник, удряйки енергийни съоръжения и причинявайки спиране на тока и прекъсване на водоснабдяването в някои части на страната, казаха украински официални лица.

Свалената руска ракета е паднала в северното молдовско села Наславча, близо до границата с Украйна.
Свалената руска ракета е паднала в северното молдовско села Наславча, близо до границата с Украйна.

13:05 31.10.2022

12 кораба отплаваха от Украйна с рекорден товар зърно

Ден, след като Русия едностранно замрази участието си в споразумението за износ на украинско зърно през Черно море, постигнато през юли с посредничеството на ООН и Турция, 12 кораба все пак отплаваха от украинските пристанища с рекордно големи товари. По информация на местните власти плавателните съдове провозват общо 354 500 тона земеделски продукти.

12:14 31.10.2022

Руските сили отново атакуваха Киев и други региони на Украйна 

Киев и няколко други украински региона отново бяха подложени на руски атаки в ранните часове на понеделник, съобщават местните власти.

В южния град Марханец руски ракети "Град" удариха жилищни сгради и гимназия, убивайки 31-годишна жена, написа в Телеграм ръководителят на областната администрация Валентин Резниченко.

Централният град Виница също е бил подложен на ракетен обстрел, съобщи областния управител Сергий Борзов.

Няколко райони на Киев пък са останали без електричество заради сутрешните въздушни удари, каза кметът на столицата Виталий Кличко.

Съобщения за паднали ракети имаше и от втория по големина град Харков, както и от Полтава и Кировоград.

16:35 30.10.2022

"Вагнер" е занижила критериите си при набиране на бойци, твърди Лондон

Руската частна военна компания "Вагнер", чиито бойци се сражават в Украйна заедно с руската редовна армия, значително е снижила строгите си критерии за вербуване заради големите си загуби в жива сила.

Това се посочва в доклад на британското разузнаване, разпространен в събота от Министерството на отбраната в Лондон и цитиран от ДПА.

След своите първоначални "относително високи стандарти за вербуване", групата сега приема "затворници със сериозни медицински проблеми", посочва ведомството в Туитър.

Според Лондон този подход "приотизира бройката пред опита и качеството". Британското разузнаване предполага, че основателят на "Вагнер" Евгений Пригожин обмисля да използва новите наемници, за да изгради защитна линия в Източна Украйна.

16:14 30.10.2022

Русия се оттегли от сделката за украинското зърно. Киев и Западът осъдиха решението

Русия замрази участието си в сделката за износ на зърно от Украйна, постигната по-рано тази година с посредничеството на ООН и Турция. Повод за решението стана твърдението на Москва, че украинската армия е атакувала с дронове Черноморския ѝ флот в Севастопол. Украйна определи този претекст като фалшив, припомняйки, че по-рано е предупреждавала, че Русия планира да развали споразумението.

16:14 30.10.2022

Русия се оттегли от сделката за украинското зърно. Киев и Западът осъдиха решението

Русия замрази участието си в сделката за износ на зърно от Украйна, постигната по-рано тази година с посредничеството на ООН и Турция. Повод за решението стана твърдението на Москва, че украинската армия е атакувала с дронове Черноморския ѝ флот в Севастопол. Украйна определи този претекст като фалшив, припомняйки, че по-рано е предупреждавала, че Русия планира да развали споразумението.

16:04 30.10.2022

Украйна и Русия са разменили по 50 военнопленници 

Украйна и Русия са извършили още една размяна на военнопленници, съобщи Андрий Йермак, началник на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски. Той написа в Телеграм, че в резултат на това са били освободени 52-има украински граждани, включително "офицери, медици, сержанти и войници".

По думите на Йермак сред тях са началникът на хирургичното отделение на военната болница в Мариупол, който е бил в стоманодобивния завод "Азовстал", както и млад военен хирург от украинска военна мобилна болница.

Стоманодобивният завод "Азовстал" в украинския пристанищен град Мариупол беше обсаден седмици наред, докато руските сили не го превзеха през май, като плениха стотици украинци. Няколко от тях бяха освободени при последвалите размени на затворници.

Денис Пушилин, лидер на сепаратистите от самопровъзгласилата се Донецка народна република, потвърди за извършената размяна, посочвайки, че тя включва по 50-има затворници от всяка страна. Руското военно министерство съобщи, че са били освободени 50-има руски военнослужещи, които са били "в смъртна опасност в плен".

10:05 30.10.2022

Украйна възстановява електроснабдяването си, но все още са възможни прекъсвания

Електроснабдяването в Украйна се възстановява след съгласуваните руски атаки срещу електроцентрали, но все още може да се наложи извънредно спиране на тока, заяви в събота вечерта украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

През последните седмици Русия съсредоточи атаките си с дронове и ракети по енергийни съоръжения в цялата страна. Москва унищожи над 30% от производствените мощности, което наложи широкообхватни ограничения.

"Днес вече има значително по-малко стабилизационни (мерки) и извънредни прекъсвания на електрозахранването, но все още са възможни ограничения в някои градове и области", заяви Зеленски в свое видеообръщение

17:10 29.10.2022

Русия праща 1000 наскоро мобилизирани в Херсон заради украинската офанзива

Украинската армия твърди, че Русия струпва войски на десния бряг на река Днепър, тъй като и двете страни изглеждат готови за нещо, което може да се окаже ключова битка за Херсон в южната част на Украйна. Междувременно Москва казва, че всички цивилни са евакуирани от града.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи, че Москва е изпратила до 1000 наскоро мобилизирани войници, за да компенсира загубите на личния си състав, понесени заради продължаващата украинско контранастъпление в района на Херсон.

В изявление на Генералния щаб се казва, че руските сили "се опитват с всички средства да скрият истинските загуби на военнослужещи", за да избегнат паника в армията.

Украйна продължава с офанзивата си, за да си върне Херсонска област и едноименната й столица, които руските сили превзеха през първите дни на войната. Украинските сили обградиха Херсон от запад и атакуваха руския плацдарм на десния бряг на река Днепър.

13:34 29.10.2022

Руските сили твърдят, че са отбили атака с дрон край Севастопол

Руските военноморски сили са предотвратили атака с дрон в близост до Севастопол на анексирания от Москва Кримски полуостров, съобщава назначеният от Кремъл губернатор Михаил Развожаев.

"Няма поразени цели в града и ситуацията е под контрол", написа той в Телеграм Развожаев.

Заради атаката временно е спряно движението на фериботи и плавателни съдове. В района се намира щаб-квартирата на руския черноморски флот. Севастопол е вторият по големина град на Кримския полуостров, който беше анексиран от Русия през 2014 г.

08:40 29.10.2022

Зеленски се усъмни, че мобилизацията в Русия е приключила 

Украинският президент Володимир Зеленски се усъмни в обявения от руския военен министър Сергей Шойгу край на мобилизацията на войници в страната.

"Имаме информация, че врагът е приключил мобилизацията си, като че ли вече не му е необходимо да изпраща нови вълни руски граждани на фронта. Усещането ни на фронтовите линии е съвсем различно", каза Зеленски в свое видеообръщение.

Преди ден Шойгу съобщи на руския държавен глава Владимир Путин, че 82 000 от мобилизираните вече са били разположени в зоната на военните действия, а други 218 000 преминават обучение на полигони.

"Въпреки че Русия се опитва да увеличи натиска върху позициите ни, като използва наборни войници, те са толкова зле подготвени и екипирани, толкова брутално използвани от командването си, че това позволява да предположим, че много скоро Русия може да се нуждае от нова вълна от хора, които да изпрати на война", коментира Зеленски.

19:01 28.10.2022

Шойгу докладва на Путин, че мобилизацията е приключила

Мерките за "частична" мобилизация в Русия са приключени, докладва руският министър на отбраната Сергей Шойгу на президента Владимир Путин на среща в Кремъл, предавана по държавната телевизия. Били са призовани общо 300 000 души, каквито намерения бяха обявени още в началото. Няма как тези данни да бъдат потвърдени. Според военния министър 82 000 от мобилизираните вече са били разположени в зоната на военните действия, а други 218 000 преминават обучение на полигони.

18:20 28.10.2022

Русия прекрати изтеглянето на цивилни преди битката за Херсон

Първият зам.-началник на канцеларията на руския президент Владимир Путин - Сергей Кириенко, посети контролирания от Русия украински град Херсон. Кириенко, който е бивш шеф на корпорацията "Росатом", посети фериботното пристанище в града, от което руската администрация евакуира мирното население от десния на левия бряг на река Днепър заради очакваното украинско настъпление срещу града.

"Дейностите по организацията на заминаването на жителите са завършени", съобщи по време на посещението назначеният от Москва губернатор на анексирания през 2014 г. Крим Сергей Аксьонов.

Твърди се, че най-малко 70 000 цивилни са прекосили река Днепър, което Украйна нарече принудително депортиране, съобщи Би Би Си.

„Подготвяме Херсон за отбрана. Извеждаме цивилното население, като по много начини развързваме ръцете си", каза командирът на руската милиция Александър Ходаковски.

Установени от Русия служители предупредиха за нападение над регионалната столица в близко бъдеще. Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников обаче описа контраофанзивата като наистина трудна поради трудния терен и дъждовното време, което затруднява използването на бойни машини с колела.

Град Херсон беше превзет малко след инвазията на Русия през февруари, но през последните седмици украинските сили си върнаха територия на западния или десния бряг на Днепър. Фронтовата линия е на 30 км от града, според украински служители.

Заредете още

XS
SM
MD
LG