Връзки за достъпност

Извънредни новини
Воронежката област на Русия е честа цел на украински удари. През юни експлозия в депо за гориво предизвика пожар
Воронежката област на Русия е честа цел на украински удари. През юни експлозия в депо за гориво предизвика пожар

Войната: Пожар в оръжеен склад в руската област Воронеж предизвика евакуация на местни жители

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Украйна и Русия се атакуват с дронове;

  • Киев е изстрелял първата произведена в Украйна балистична ракета, каза Зеленски;

  • Русия нанесе нови удари над Украйна и повреди важни енергийни обекти;

  • С над 100 ракети и 100 дрона. Русия атакува повече от половината украински региони;

  • Украйна контролира още две населени места в Курска област, каза Зеленски.

19:02 11.10.2022

Лидерите на Г-7 декларираха, че ще помагат на Украйна, "колкото е нужно"

Седемте най-развити икономически страни в света декларираха във вторник, че ще продължат да помагат по всички възможни начини на Украйна срещу руската агресия, предаде Ройтерс.

"Ще продължим да оказваме финансова, хуманитарна, военна, дипломатическа и юридическа помощ на Украйна и ще останем твърдо редом до Украйна, колкото е нужно", се казва в общата декларация от срещата на лидерите на страните от Г-7.

Те са уверили украинския президент Володимир Зеленски, че страната му ще получи подкрепата, от която се нуждае, "за да защити суверенитета и териториалната си цялост".

17:03 11.10.2022

Русия е готова за среща между Путин и Байдън за Украйна 

Русия няма да откаже среща между руския президент Владимир Путин и американския му колега Джо Байдън за войната в Украйна на предстоящия през ноември лидерски форум Г-20 на индонезийския остров Бали. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за държавната телевизия, цитирано от Ройтерс.

"Многократно сме казвали, че никога не отказваме срещи. Ако има предложение, ще го разгледаме", каза Лавров.

Коментирайки възможността Турция да бъде домакин на преговори между Русия и Запада, той каза, че Москва ще бъде готова да изслуша всякакви предложения, но "не може да кажем предварително дали това ще доведе до резултати". Руският външен министър отрече страната му да е отказвала да преговаря със САЩ.

Изявлението му идва на осмия месец от руската военна инвазия в Украйна и на фона на отвоюваните от украинските сили територии на Изток и на Юг от септември насам.

13:06 11.10.2022

Русия предприе нова вълна от ракетни атаки преди срещата на Г-7

Русия започна нова вълна от ракетни удари по няколко региона на Украйна във вторник, ден след като бомбардира цивилни цели в Киев и други градове в отговор на взрива през уикенда, който разруши стратегическия мост между анексирания от Москва Крим и континентална Русия.

След последната ескалация на непредизвиканата от Русия война в Украйна, президентът Володимир Зеленски се очаква да поиска от лидерите на Г-7 спешно да предоставят на Киев противовъздушни оръжия, за да се защити от руските ракети.

Украинските медии съобщиха, че сутринта на 11 октомври са паднали 20 ракети. Руски военни блогъри, близки до Кремъл, също потвърдиха за нов ракетен обстрел в Украйна. Властите в южната украинска област Запорожие съобщиха за 12 ракетни атаки, докато взривове бяха регистрирани също близо до Киев и западния град Хмелницки. Обстрелвани са и районите на Днепропетровск, Виница, Николаев и Ровно.

11:05 11.10.2022

Радев и президентите от формата Б-9 осъдиха руските обстрели в Украйна 

Президентът Румен Радев се включи в обща позиция на колегите му от формата Б-9, която осъжда масираните ракетни обстрели, които Русия предприе срещу цивилни цели в Украйна след взривяването на Кримския мост през уикенда.

В съвместната декларация се включиха президентите на България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия.

Държавните глави от формата Б-9 призоваха за незабавното преустановяване на атаките срещу цивилни цели на територията на Украйна, които в съответствие с международното право се третират като военни престъпления, съобщават от президентството.

Подписалите декларацията определят заплахата за използване на ядрени оръжия от страна на Русия като неприемлива и потвърждават своя ангажимент към гарантиране на колективната си сигурност.

11:00 11.10.2022

ОССЕ осъди руския "терор" срещу мирното украинско население

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) остро осъди масираните ракетни обстрели, предприети от Русия в понеделник, след като през уикенда експлозия нанесе щети на стратегически важния за Москва Кримски мост.

09:38 11.10.2022

Байдън обеща на Украйна "модерни системи за противовъздушна отбрана"

Американският президент Джо Байдън е обещал на украинския си колега Володимир Зеленски “да продължи да предоставя на Украйна това, от което се нуждае, за да се защити, включително модерни системи за противовъздушна отбрана”, се посочва в изявление на Белия дом.

По време на телефонен разговор между двамата лидери американският президент изрази също съболезнования на колегата си след масираните руски удари по Киев и други украински градове, при които в понеделник бяха убити и ранени десетки цивилни украинци.

14:40 10.10.2022

Украински градове бяха атакувани от руски ракети на 10 октомври. Тази карта показва приблизително къде са атаките. Украинският президент Володимир Зеленски каза, че целта на ударите са обекти от енергийната инфраструктура на Украйна.

14:02 10.10.2022

Лукашенко твърди, че Украйна планира атака срещу Беларус

Авторитарният лидер на Беларус Александър Лукашенко, близък съюзник на руския президент Владимир Путин, каза на 10 октомври, че според него Украйна подготвя нападение срещу страната му и че Русия и Беларус ще разположат съвместна военна оперативна група.

„Вече казах, че днес Украйна не просто обсъжда, а планира удари на територията на Беларус“, каза Лукашенко по време на среща със служители на сигурността, цитиран от държавната информационна агенция Белта. „Договорихме се да разположим регионална групировка на Руската федерация и Република Беларус“, добави той, без да уточни къде ще бъдат разположени войските.

Лукашенко добави, че формирането на тези войски е започнало преди два дни, което съвпада с експлозията на Кримския мост, свързващ Крим с Русия, за който Москва обвини Украйна. Беларус "трябва да има предварителни планове за противодействие на всякакви негодници, които се опитват да ни въвлекат в битка", каза Лукашенко.

„Не трябва да има война на територията на Беларус“, добави той. Беларус разчита финансово и политически на Русия. Част от руските сили навлязоха в Северна Украйна през територията на Беларус в началото на войната на 24 февруари.

12:36 10.10.2022

Руски крилати ракети са пресекли въздушното пространство на Молдова

Молдова съобщи, че три руски крилати ракети, насочени към Украйна, са нарушили молдовското въздушно пространство на 10 октомври и че призовава руския посланик да даде обяснения.

"Три крилати ракети, изстреляни срещу Украйна тази сутрин от руски кораби в Черно море, пресякоха въздушното пространство на Молдова. Дадох инструкции руският посланик да бъде извикан, за да даде обяснение", написа молдовският външен министър Нику Попеску в Туитър.

Украйна беше стана обект на вълна от смъртоносни ракетни удари на 10 октомври, два дни след като взрив повреди Кримския мост, свързващ континентална Русия с незаконно анексирания полуостров Крим. Руският президент Владимир Путин обвини украинските „терористи“ за експлозията на моста.

09:05 10.10.2022

Няколко експлозии се чуха в Киев. Руски обстрел в Запорожие уби 14 души

Би Би Си съобщи в понеделник сутринта, че постъпват съобщения за множество експлозии в украинската столица Киев. Малко след това кметът на града Виталий Кличко е потвърдил пред британската медия.

През нощта Русия е продължила да обстрелва Запорожие, като украински официални лица в региона казаха, че девет ракети, изстреляни от руските сили, са убили 14 души в две жилищни сгради и десетки частни домове и са ранили 70, между които и 11 деца. Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в акт на "тероризъм на държавно ниво", който доказва, че е невъзможно да се преговаря с Москва.

Ударите идват два дни след като единственият мост, свързващ Русия с окупирания Крим, беше повреден при експлозия, а руският президент Владимир Путин определи това като "терористичен акт".

16:46 9.10.2022

Русия за първи път назначава командващ на войските в Украйна

Министерството на отбраната на Русия на 8 октомври назначи генерал Сергей Суровикин за генерален командир на руските сили, ангажирани във войната в Украйна. Назначението идва на фона на нарастващ брой уволнени военни на ръководни постове в руската армия.

Москва досега не съобщаваше изобщо, че съществува такъв пост. Сега министърът на отбраната Сергей Шойгу назначи Суровикин за командващ на Обединената група войски в района на специалната операция в Украйна.

10:46 9.10.2022

Зеленски не говори пряко за експлозията на Кримския мост

Владимир Путин нареди на Федералната служба за сигурност (ФСБ) да поеме мерките за сигурност на Кримския мост, който беше частично разрушен в събота след експлозия.

Украинският президент Володимир Зеленски не говори пряко за взрива и не пое отговорност за него, въпреки че по-рано високопоставен служител в президентството намекна, че Киев е отговорен.

В редовното си вечерно видеообръщение в събота вечер Зеленски не спомена директно инцидента, но каза, че „днес беше добър и предимно слънчев ден на територията на нашата държава. За съжаление в Крим беше облачно“.

10:42 9.10.2022

Руска въздушна атака уби 17 души в Запорожие

Общински съветник в Запорожие каза, че ракети, изстреляни от руските сили през нощта на събота срещу неделя, са убили най-малко 17 души.

По думите на Анатолий Куртев пет къщи са били унищожени и около 40 са повредени при атаката срещу контролираната от Украйна част от региона.

Преди седмица Русия анексира областта в нарушение на международното право, след провеждането на нелегитимни референдуми.

Изображения, публикувани в социалните медии от украинските военни власти в Запорожка област, показват значителни щети на жилищни сгради в града.

Запорожие беше атакувано от руските сили и на 6 октомври, когато бяха убити 11 души. През септември Москва пое контрола над близката атомна електроцентрала „Запорожение“, която се намира на територия, контролирана от Русия.

17:01 8.10.2022

Какво е значението на Кримския мост за Путин

19-километровият мост над Керченския проток свързва Кримския полуостров с Русия. Това е не само главният маршрут за доставки за руските сили, които се сражават в южна Украйна и като такъв от стратегическо значение за изхода от цялата война. Мостът има и дълбоко символично значение за руския президент Владимир Путин, който го построи след като анексира Крим, пише Ню Йорк Таймс.

Лично самият Путин присъства на откриването му през 2018 г., когато преминава по него, шофирайки камион. Тогава го нарича „впечатляващо постижение“, което прави „Крим и легендарният Севастопол още по-силен, а всички нас – още по-близки едни с други“.

Украинците ненавиждат моста и многократно са заплашвали, че ще нанесат удар по него.

15:25 8.10.2022

Най-малко трима са жертвите на взрива на Кримския мост

Експлозията на моста от Крим към Русия е убила най-малко трима души по данни на следователите на място, които са част от руските власти.

Жертвите са били в близка кола, когато камион се е взривил, съобщиха още те. В резултат от взрива бяха съборени участъци от автомобилното платно на моста.

Русия казва, че железопътната част на моста - където петролните цистерни се запалиха - ще бъде отворена отново тази вечер.

12:37 8.10.2022

Русия смени още един висш командир в Източна Украйна

Москва е сменила още един висш командир в армията си, който е на чело на част от въоръжените сили в Източна Украйна. Затова беше съобщено от официални канали на руската армия в Туитър.

Ръководителят на руския севернокавказки регион Дагестан Сергей Меликов написа в Telegram на 7 октомври, че роденият в Северен Кавказ генерал-лейтенант Рустам Мурадов е назначен да ръководи Източния военен окръг. Окръгът е базиран в Далечния изток на Русия, но голяма част от личния му състав в момента се бие в Украйна.

Тази смяна идва на фона на напредъка на успешната контраофанзива на украинската армия, която успя да си върне контрола над големи части от Харковска област и напредва и в региона на Донбас.

През септември генерал Дмитрий Булгаков, заместник-министър на отбраната, отговарящ за логистиката, беше заменен от генерал-полковник Михаил Мизинцев. През август държавните медии в Русия съобщиха, че командирът на Черноморския флот е бил уволнен, след като Украйна извърши няколко успешни атаки.

09:19 8.10.2022

Кримският мост гори и е частично разрушен

В събота сутрин се чува експлозия и на Кримския мост в Керч избухва пожар. Това съобщават местни медии, които публикуват и редица видеа и снимки в социалните мрежи.

Експлозията е станала в 6 сутринта, съобщава още сайтът Kerch.fm. Пътят гори, вижда се товарен влак обхванат от пламъци, а част от пътното платно също е пропаднало.

Според информацията в местните медии на моста е избухнала цистерна с гориво в края на товарен влак, пътуващ към Крим.

Националният антитерористичен комитет на Русия съобщава, че е имало взрив рано събота сутрин.

"Днес в 06:07 на автомобилната част на Кримския мост от страната на Таманския полуостров стана взривяване на товарен автомобил, повлякло след себе си запалването на седем цистерни с гориво от влак, движещ се към Кримския полуостров. Има частично срутване на две секции от автомобилното платно", се казва още в официално съобщение.

Скрийншот от видео показва мащабен пожар на моста.
Скрийншот от видео показва мащабен пожар на моста.

Няма данни за пострадали хора според властите и не са повредени арките, под които преминават кораби към Азовско море и трафикът под тях е нормален. Мостът е затворен и руските власти съобщават, че ще пуснат фериботи за преминаване.

Керченският мост е ключово съоръжение, което свързва Русия с анексирания от Москва през 2014 полуостров Крим. От началото на войната той се използва за доставки и снабдяване на руските войски в Южна и Източна Украйна, заради което се смята за стратегическа инфраструктурна цел за Киев.

Имало е експлозия в 6 сутринта в събота.
Имало е експлозия в 6 сутринта в събота.

18:12 7.10.2022

Зеленски призова европейските лидери за още оръжия и инвестиции в отбраната

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Европа за увеличаване на доставките на оръжия и инвестициите в отбраната. Той отправи думите си по време на видеообръщение към европейските лидери, събрали се на неформална среща на върха в Прага, предадоха световните агенции.

"Увеличете доставките на оръжия и боеприпаси, за да се защитим от руския натиск", каза Зеленски. "Увеличете производството на оръжия и боеприпаси в Европа, за да бъдем винаги готови да защитаваме нашето общо пространство", добави той.

Зеленски каза още, че войната на Русия в Украйна и нарастващите разходи за енергия са довели до "безпрецедентен натиск върху стандарта на живот на абсолютно мнозинство от европейците". Той обаче настоя за инвестиции в отбраната и сигурността, тъй като сигурността, по думите му, "не е нещо, което може да се получи, като се откажете от нещо или пък подпишете договор".

"Сигурността е задължение", каза Зеленски.

15:30 7.10.2022

Над половината от танковете на Украйна са пленени руски машини, твърди Лондон

Потенциално повече от от половината от настоящите танкови сили на украинската армия са съставени от пленени руски бронирани машини, твърди британското военно министерство в последния си информационен бюлетин, публикуван в петък и цитиран от БТА.

Британските военни експерти предполагат, че от началото на руската инвазия украинските сили са пленили най-малко 440 руски танка и около 650 други бронирани машини.

Провалът на руските екипажи да унищожат оборудването си преди да отстъпят или да се предадат "подчертава тяхната лоша подготовка и ниските нива на военната им дисциплина", пише още във всекидневната сводка на британското военно министерство.

13:55 7.10.2022

Поне 11 души загинаха при руски обстрел на жилищни сгради в Запорожие 

Най-малко 11 души бяха убити при руски обстрел на жилищни сгради в югоизточния украински град Запорожие, предаде ДПА, позовавайки се на местните власти.

Спасени са поне 21 души, някои от които са тежко ранени съобщи в петък украинската Гражданска отбрана.

Запорожие е една от четирите украински области, заедно с Донецк, Луганск и Херсон, които бяха анексирани миналата седмица от Русия.

Руската окупация в този регион обхваща около 70% от територията му, но Москва не контролира едноименната столица - Запорожие.

Спасителни екипи гасят пожар и търсят оцелели сред развалините на жилищна сграда в Запорожие.
Спасителни екипи гасят пожар и търсят оцелели сред развалините на жилищна сграда в Запорожие.

Заредете още

XS
SM
MD
LG