Връзки за достъпност

Извънредни новини
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.

на живо Войната: Русия евакуира два района в Курска област

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

12:37 4.10.2022

Горната камара на руския парламент ратифицира анексията на четири украински области

Горната камара на руския парламент, Съветът на федерацията, ратифицира споразумения за присъединяване на четири региона на Украйна към Русия. Това стана на 4 октомври, ден след като долната камара на парламента, Държавната дума, одобри този ход. Анексията беше осъдена от Запада.

Всички 153-ма депутати, които присъстваха на сесията на 4 октомври, гласуваха за анексирането на части от украинските Запорожка, Херсонска, Донецка и Луганска области, които представляват около 18 процента от територията на Украйна. Последната стъпка в процеса е подписването на документите в закона от президента Владимир Путин.

Русия изпълнява анексиите, след като проведе международно непризнати референдуми в окупираните райони на Украйна. Западните правителства и Киев нарекоха гласуването "измама" и казаха, че нарушават международното право и са принудителни и непредставителни. Съгласно споразуменията, подписани миналата седмица между Путин и подкрепяни от Москва служители в четирите региона, преходният период за пълното присъединяване на анексираните територии към Русия ще продължи до 1 януари 2026 г. Вече са насрочени местни избори в териториите за 10 септември, 2023 г.

08:55 4.10.2022

Зеленски съобщава за нови освободени населени места

Украинският президент Володимир Зеленски каза във вечерното си обръщение, че въоръжените сили на Украйна продължават да напредват срещу руските сили, след като сса освободили още градове в редица области. Той не даде повече подробности, като каза, че настъпателното движение на армията е продължило на 3 октомври. "В няколко района са освободени нови населени места. В много райони на фронта продължават ожесточени боеве", каза той, без да уточни кои населени места са освободени.

Той добави, че „все повече и повече окупатори се опитват да избягат, все повече и повече загуби се понасят от вражеската армия и има нарастващо разбиране, че Русия е направила грешка, като е започнала война срещу Украйна“. На 3 октомври също имаше съобщения, че украинските сили си връщат градове по западния бряг на река Днепър в Южна Украйна.

Владимир Салдо, лидерът, назначен от Русия в окупираните части на Херсон, призна пред руската държавна телевизия, че има пробиви. „Има едно селище, наречено Дудчаний, точно по поречието на река Днепър и точно там, в този район, имаше пробив. Има населени места, които са окупирани от украинските сили“, каза той.

В рядък коментар на украински официален представител относно войната, Антон Херашченко, съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна, публикува видео, което по негови думи показва украински войник, който развява знаме в Золота Балка, надолу по реката от бившата фронтова линия. Високопоставен военен служител на САЩ каза на 3 октомври, че атаките на украинските сили са принудили Русия да се „отбрани“ в Херсон, възпрепятствайки руските усилия да снабди своите войски на фронтовата линия.

22:15 3.10.2022

Директорът на АЕЦ Запорожие е освободен от руските окупационни сили

Генералният директор на украинската АЕЦ Запорожие, която се намира под контрола на руските сили, е освободен, след като преди няколко дни беше отведен от тях в неизвестна посока. Това съобщи генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси.

„Приветствам освобождаването на Игор Мурашов. Получих потвърждение, че се е завърнал благополучно при семейството си“, написа той в Туитър.

Украйна обвини Русия за задържането на Мурашов, като окачестви това действие като терористичен акт. Според информацията на Киев руски патрул е задържал Мурашов, докато е пътувал от атомната централа за град Енергодар. Там живеят голяма част от хората, които работят в нея, припомня Ройтерс.

По-късно МААЕ съобщи, че се е свързала със „съответните власти“, без да споменава Русия, и че е била информирана, че Мурашов е „временно задържан“.

Русия и Украйна се обвиняват взаимно за обстрела, при който бяха нанесени щети на част от сградите, на територията на най-голямата АЕЦ в Украйна, която се намира под контрола на руските сили.

19:47 3.10.2022

"Балансиран подход". Кремъл няма да решава с емоции за използване на ядрено оръжие

Кремъл подкрепя "балансиран подход" по въпроса с употребата на ядрени оръжия. Това каза на 3 октомври говорителят на президента Владимир Путин - Дмитрий Песков, след като ключовият съюзник на Москва Рамзан Кадиров призова Русия да използва "ядрено оръжие с малка мощност" в Украйна.

Попитан за коментарите на чеченския лидер, който освен това критикува руското военно ръководство за неуспехите на фронта, Песков отговори, че управниците на различните региони имат право да изразяват мнението си, защото това е "много емоционален момент", но подходът на Москва не трябва да бъде воден от емоции, съобщи Ройтерс.

"Предпочитаме да сме балансирани и обективни", добави той.

Песков каза още, че основанията за употреба на ядрени оръжия са заложени в руската ядрена доктрина, която я позволява в случай, че те бъдат използвани срещу Русия, или тя е изправена пред заплаха от конвенционални оръжия. Това се отнася и за четирите района на Украйна, които са в процес на анексиране от Москва, уточни говорителят на Кремъл, след като в понеделник Държавната дума одобри присъединяването на Донецк, Луганск, Херсонска област и Запорожие към Русия.

Миналия месец Путин предупреди Запада, че "не е блъфирал", казвайки, че Русия е подготвена да обранява територията си с ядрени оръжия. В петък той каза, че САЩ са създали "прецедент", хвърляйки ядрени бомби в Япония в края на Втората световна война.

16:43 3.10.2022

Рамзан Кадиров съобщи, че ще прати тримата си непълнолетни синове на фронта

Чеченският лидер Рамзан Кадиров - верен съюзник на руския президент Владимир Путин, съобщи, че ще изпрати трима от своите непълнолетни синове да се бият в Украйна.

Това се случва само няколко дни, след като той отправи публични критики към руското военно командване заради провалите на фронта и призова да бъдат използвани ядрени оръжия. Сега Кадиров казва, че го критикуват, че неговите роднини не участват във войната, затова е решил да докаже обратното.

„Внуците на първия президент на Чеченската република - героя на Русия Ахмат-Хаджи Кадиров - Ахмат, Ели и Адам, са съответно на 16,15 и 14 години, но военната им подготовка е започнала вече отдавна, едва ли не от юношеските им години", написа в профила си в Телеграм Кадиров.

"Не е достатъчно просто да умееш да стреляш. Своите навици Ахмат, Ели и Адам са готови да приложат в зоната на специалната военна операция. Изобщо не се шегувам. Дойде време да блеснат в истинска битка и мога само да поздравя тяхната решителност“, добави чеченският лидер.

Той съобщи, че скоро момчетата ще отидат на фронтовата линия и "ще се окажат в най-трудните зони на линията на съприкосновение". Като доказателство Кадиров публикува видео, в което се вижда как трите момчета боравят с оръжия.

Чеченският лидер има 4 сина и 6 дъщери.

13:59 3.10.2022

Руските войски са обстреляли района на Днепър

Руските войски са обстреляли района на Днепър рано в понеделник, съобщи началникът на Днепропетровската областна военна администрация Валентин Резниченко.

По думите му през цялата нощ е продължил и обстрелът на Никополския и Криворижкия район.

"Руснаците обстрелваха района на Никопол с (ракети) Град и тежка артилерия. Удариха три общини - Никополска, Марханецка и Миривска. Няма жертви и ранени. В Никопол са повредени повече от дузина многоетажни и частни сгради и електропроводи. В района на Марханец е избухнал пожар в селска къща от руски снаряди. Пожарникарите вече са овладяли пламъците", написа Резниченко в Телеграм.

Той съобщи още, че почти хиляда семейства са останали без електричество в община Мировск. В село Марянске са повредени частни къщи, соларна електроцентрала, складове на селскостопанско предприятие, газопровод и електропреносни мрежи.

09:05 3.10.2022

Украйна съобщи за руски обстрел по Запорожие

В понеделник сутринта руската армия е нанесла удари с ракети С-300 по град Запорожие и две села в Запорожка област,съобщи началникът на регионалното военно управление Александър Старух. По думите му един човек е бил ранен.

"Бяха изстреляни около десет ракети С-300. Унищожени са инфраструктурни съоръжения в областния център", написа Старух в Телеграм.

Според официалните доклади на ръководството на областната управа на Запорожие и кметството на Запорожие от началото на пълномащабното руска инвазия градът е бил подложен на не по-малко от 23 ракетни атаки. Почти половината от тях, 10 ракетни атаки, са извършени през последните две седмици на септември.

08:53 3.10.2022

Украйна си върна още населени места в Херсонска и Донецка области

Украйна си е върнала контрола върху още населени места в Херсонска и Донецка област, съобщиха украинските власти късно в неделя. По думите на началника на Херсонската военна администрация Ярослав Янушевич Архангелск и Миролюбивка вече са "освобобени от врага".

Говорителят на Източната група на въоръжените сили на Украйна Серхий Череватий съобщи още за освобождаването на село Торске в Донецка област.

"Нашите военни превзеха село Торске, което се намира на пътя за Креминна, те поразяват с артилерийски огън частите на врага, които се опитват да се укрепят в Креминна и да изградят отбрана", каза Череватий.

Село Торске се намира близо до наскоро освободения Лиман.

18:02 2.10.2022

Украинските сили вече имат пълен контрол над Лиман

Украинските сили вече имат пълен контрол над стратегическия град Лиман, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски в неделя. Ден по-рано украински военни влязоха в града, а руското военно министерство съобщи, че руските сили се изтеглят.

„Към 12:30 часа Лиман е напълно прочистен“, каза Зеленски във видео, публикувано в Телеграм. „Благодаря на нашите войници. Слава на Украйна!“

Връщането на Лиман е най-значителния успех на украинските сили през последните седмици след успешната контраофанзива в района на Харков, която изтласка руските сили от ключови градове. Лиман е важен железопътен възел, използван от руската армия като логистичен център за военните си действия в северната част на Донецка област.

Връщането на града в украински ръце идва два дни след като руският президент Владимир Путин незаконно обяви анексията на четири области на Украйна, сред които и Донецка област, в която се намира градът.

16:17 2.10.2022

Путин внесе в Думата законопроект за анексирането на украинските области

Руският президент Владимир Путин внесе в Държавната дума законопроект за присъединяването на украинските области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон в състава на Руската федерация, съобщи ТАСС в неделя.

Според него четирите области ще образуват две нови руски републики и две нови области. Непосредствено преди началото на военна си инвазия през февруари Москва призна за независими самопровъзгласилите се сепаратистки “народни републики” в Донецк и Луганск.

Путин обяви анексията на украинските области в петък, след като в предишните дни назначените от Кремъл местни администрации проведоха т.нар. референдуми за присъединяването им към Русия.

14:46 2.10.2022

Папа Франциск призова Путин да прекрати "спиралата на насилие и смърт" 

Папа Франциск призова руския президент Владимир Путин да прекрати "спиралата на насилие и смърт", съобщи Асошиейтед прес. Главата на католическата църква също така осъди риска от ядрена война.

Франциск отправи най-силния си досега призив по отношение на продължаващата вече седми месец война, докато се обръщаше към обществеността на площад "Свети Петър".

"Тази ужасна, невъобразима рана на човечеството, вместо да се свие, продължава да кърви още повече, заплашвайки да се разпространи", каза папата.

По думите му "това, че човечеството отново се намира пред заплахата от атомна война, е абсурдно". Той добави и, че украинският президент Володимир Зеленски да "бъде отворен за сериозни предложения за мир".

14:43 2.10.2022

Президенти от Източна и Централна Европа подкрепиха цялостта на Украйна. Радев не е сред тях

Българският президент Румен Радев не се е включил в декларация на деветима негови колеги от Централна и Източна Европа, изразяваща подкрепа за цялостта на Украйна и нейната армия и осъждаща анексията на нови украински територии от Русия.

13:25 2.10.2022

Зеленски очаква украинската армия да отвоюва още части от Донбас

Украинският президент Володимир Зеленски очаква армията на страната му да отвоюва от руските окупационни сили оюе част от източния регион Донбас. Преди ден Москва потвърди, че е изтеглила войниците си от ключовия източен град Лиман, което се разглежда като значителен успех на Киев.

“Русия устрои фарс в Донбас. Абсолютен фарс, който искаше да представи за референдум. Правиха някакви представления, водиха хора с автомати по домовете, носиха хартийки, пропагандаторите снимаха всичко това в тази част на Донбас, която контролират, а сега там е украинският флаг”, каза Зеленски, прогнозирайки, че “за седмица украинските знамена се увеличиха, а след още една ще бъдат дори повече”.

В петък руският президент Владимир Путин обяви анексията на чтирите украински области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон, след като преди това в тях бяха проведени проруски референдуми за присъединяване към Русия.

В неделя украинският зам.-министър на отбраната Ханна Маляр заяви, че ситуацията в Лиман остава сложна. Тя призова хората да не публикуват нищо в социалните мрежи, като подчерта, че военните ще съобщят, когато има новини.

Междувременно генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси съобщи, че очаква да замине за Киев и Москва следващата седмица. Посещението е свързано с продължаващите усилия за създаване на зона за сигурност около Запорожката атомна централа, чийто директор в събота беше отведен в неизвестна посока от руски военни.

17:48 1.10.2022

Украинските сили влизат в град Лиман, ключов железопътен възел в Донецка област, съобщи украинското министерство на отбраната. Русия потвърди, че силите ѝ “се изтеглят” от Лиман.

15:17 1.10.2022

Украйна съобщи, че директорът на Запорожката атомна централа Ихор Мурашов е задържан от руски военни.

Според украинската ядрена компания “Енергоатом”, която управлява централата, това се е случило на 30 септември следобед докато той е пътувал от централата към близкия град Енергодар. Мурашов е бил “изведен от колата си и със завързани очи е отведен в неизвестна посока”, пише в съобщението.

10:22 1.10.2022

Жертвите на ракетния удар в Запорожие са поне 30. Сред тях има деца

Жертвите на ракетния удар в района на град Запорожие от петък са поне 30, а ранените са 88, съобщи украинската полиция. По-рано беше съобщено за 23 жертви и 28 ранени при атаката, за която Киев обвинява руската армия.

Жертвите и ранените са били част от хуманитарен конвой от цивилни. Според украинския губернатор на Запорожка област хората са чакали на опашка за влизане в окупираните територии и са отивали, за да вземат близките си и да им доставят помощи.

Според украинската полиция сред жертвите има 11-годишно момиче и 14-годишно момче. Сред убитите има и полицай. Поне 27 служители на реда са ранени.

Част от Запорожка област е окупирана от руските власти, а друга продължава да бъде под контрола на Киев. В петък руският президент Владимир Путин обяви анексията на цялата област.

10:20 1.10.2022

Обявената от Русия анексия на четири украински области е незаконна и нелегитимна и никога няма да получи международно признание. Това се казва в позициите на Европейския съюз, НАТО, както и на САЩ и Великобритания. Съветът за сигурност на ООН подготви резолюция, в която да осъди анексията на украински територии, но Русия наложи вето.

18:06 30.9.2022

Путин обяви анексията на една пета от Украйна

Русия официално присъедини към своята територия части от Украйна. Това стана с договори, подписани от президента Владимир Путин след речта му в тържествената Георгиевска зала на Кремъл. Той каза, че Русия вече има четири нови области, а техните граждани стават "завинаги" руски граждани.

От 23 до 27 септември бяха проведени нелегитимни референдуми за присъединяване към Русия на 4 украински области - Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка. Те протекоха с организация на окупационните власти, без процедура, без избирателни списъци и райони. Нито Украйна, нито демократичните страни признаха това допитване.

17:57 30.9.2022

Зеленски поиска ускорено приемане на Украйна в НАТО

Украинският президент Володимир Зеленски поиска бързо приемане на страната му в НАТО малко, след като руският държавен глава Владимир Путин обяви анексирането на четири украински области към Русия.

“Вече сме доказали нашата съвместимост със стандартите на Алианса. Ние правим решителна стъпка, като подписваме молбата на Украйна за ускорено присъединяване към НАТО”, написа Зеленски в Телеграм в петък.

Преди началото на военната си инвазия в Украйна Москва изискваше гаранции, че Киев никога няма да стане част от НАТО.

12:36 30.9.2022

Ракета уби над 20 души край Запорожие. Киев и Москва се обвиняват взаимно

Най-малко 23-ма цивилни са убити и още 28 са ранени при ракетен удар в района на град Запорожие, написа в петък в Телеграм украинският областен губернатор Олександър Старух, цитиран от Франс прес.

Губернаторът обвини руските сили, че са извършили ракетен удар срещу хуманитарен конвой от цивилни. Той допълни, че хората са чакали на опашка за влизане в окупираните територии и са отивали, за да вземат близките си и да им доставят помощи.

Руските окупационни власти, на свой ред, обвиниха Украйна за смъртоносния удар в района на Запорожие. Представителят на руските окупационни власти Владимир Рогов написа в Телеграм, че украинските сили са извършили "нов акт на тероризъм".

Тази снимка може да е неприемлива за някои от вас.

Заредете още

XS
SM
MD
LG