Връзки за достъпност

Извънредни новини
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.

на живо Войната: Русия евакуира два района в Курска област

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

15:48 26.9.2022

Русия изпраща мъже от окупираните украински територии да се бият срещу Украйна

Русия вече е започнала да събира мъже от окупираните части на Южна и Източна Украйна, за да ги принуди да се бият срещу украинската армия, съобщи украинската служба на Радио Свободна Европа в неделя.

Киев предупреди, че това представлява нарушение на международното право. Женевските конвенции забраняват на окупационни сили да принуждават местното население да се записва във въоръжените сили на страната окупатор.

Украинската служба на Радио Свободна Европа цитира Сергей Аксьонов, назначения от Москва лидер на окупирания Крим, който в неделя каза, че неговите власти вече са осигурили 1200 войници в отговор на заповедта за частична мобилизация на руския президент Владимир Путин. По думите на Аксьонов тези 1200 войници вече са на територията на континентална Украйна, като се подготвят още "два батальона".

15:14 26.9.2022

Руснаците атакуваха Одеска област с дронове-камикадзе

Руските войски атакуваха украинската Одеска област с дронове-камикадзе през нощта срещу понеделник, съобщи оперативното командване "Юг", цитирано от Радио Свобода.

Според информацията на украинските военни единият безпилотен самолет е бил унищожен от противовъздушната отбрана, а два други са ударили военен обект.

"В резултат на мащабен пожар и детонация на боеприпаси е организирана евакуация на цивилното население", се казва в съобщението.

Преди ден оперативното командване "Юг" съобщи, че руските войски са атакували Одеса с дронове-камикадзе, като са уцелили три пъти административната сграда в центъра на града.

07:54 26.9.2022

Зеленски благодари на Байдън за зенитно-ракетните комплекси NASAMS

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че американският му колега Джо Байдън вече е решил да му предостави модерните противовъздушни системи NASAMS. Това е първото потвърждение от Украйна или САЩ за предоставянето на зенитно-ракетните комплекси NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System). Вашингтон не е потвърдил официално решението, което се предполага, че е взето през август.

"Имаме нужда САЩ да демонстрират лидерство и да дадат на Украйна зенитно-ракетните комплекси. Искам да благодаря на президента Байдън за позитивното решение, което вече е взето", каза Зеленски в интервю, цитиран от Ройтерс.

Властите в Украйна отдавна призовават да получат NASAMS. Това е разработена от Норвегия и САЩ противовъздушна отбрана с малък и среден обсег, която е ефективна срещу дронове, хеликоптери, крилати ракети и самолети.

Зеленски благодари и за системите HIMARS, които позволяват на украинските въоръжени сили да обстрелват цели зад фронтовата линия.

13:13 25.9.2022

Хотел в Херсон е ударен с HIMARS според проруските власти

Проруската администрация на Херсонска област, където трети ден се водят международно непризнати референдуми за присъединяване към Русия, съобщи за удар от ракетна система HIMARS по хотел в центъра на окупирания Херсон.

По предварителни данни е починал бившият депутат от Върховната рада от "Партията на регионите" Алексей Журавко. Той представляваше "Партията на регионите". През 2014 г. се премести в Русия, а тази година се върна в Херсон и сътрудничи на руската администрация. Алексий Журавко призова Русия „да доведе спецоперацията докрай и да достигне западните граници на Украйна, за да освободи страната от националистите“.

В сградата е имало и снимачен екип на руската RT, като никой от журналистите не е пострадал, съобщи кореспондентът Мурад Газдиев.

13:10 25.9.2022

Нови атаки срещу украински градове

В Одеса ирански дронове камикадзе удариха три пъти административната сграда в центъра на града, съобщават местните власти. Един дрон е свален от украинските сили. Водят се спасителни операции и гасене на пожара, няма пострадали.

В Запорожие трима души бяха ранени в резултат на нощен ракетен удар, каза ръководителят на Запорожка административна област Александър Старух. Пострадали са инфраструктурни съоръжения и електрическа подстанция, къщи, учебно заведение и болница. След един през нощта Николаев отново е бил обстрелван. Повредени са жилищни сгради и водопроводи по думите на кмета Александър Сенкевич. Близо 170 снаряди са изстреляни в района на Никопол, като около 6,5 хиляди семейства са останали без ток.

11:25 25.9.2022

Русия въвежда по-тежки присъди за дезертьори

Президентът на Русия Владимир Путин подписа закон с промени в Наказателния кодекс на Руската федерация, предвиждащи до 15 години затвор за военни, които дезертират. Това предадоха световните агенции на 24 септември.

Руснаците в наборна възраст и резервистите, които откажат да участват в бойна операция, може да получат 10-годишни присъди. Такава е присъдата и за онези, които се предадат доброволно в плен на Украйна.

Путин подписа днес и закон, който улеснява получаването на руско гражданство от чужденци, които се записват в армията за поне една година. Москва търси различни начини, по които да привлече повече мъже, които да се бият в Украйна, след като обявената от Путин мобилизация преди дни доведе вълна от емигранти и протести в 33 руски градове.

10:01 25.9.2022

Лавров обвини Запада в русофобия в "гротесков" мащаб

Руският министър на външните работи Сергей Лавров обвини Запада в "безпрецедентна русофобия" на 77-ата годишна сесия нa Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Това съобщи БТА в събота вечерта, цитирайки Франс прес.

"Официалната русофобия на Западa е безпрецедентна, а нейният мащаб - гротесков", каза Лавров. Според него западните сили "не се колебаят да обявят намерението си не само да нанесат военно поражение на (Русия), но и да (я) унищожат". Той защити международно непризнатите референдуми в окупираните от Русия украински територии, като каза, че местните жители си връщат "земята, където техните предци са живеели в продължение на стотици години" и че тези територии ще имат "пълната защита" на Русия, ако бъдат анексирани.

Лавров обвини Запада и за продоволствената и енергийната световна криза и каза, че Вашингтон "си играе с огъня" около Тайван. Става дума за посещението на председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в началото на август в Тайван, което разгневи Китай, тъй като Пекин смята острова за своя територия.

18:06 24.9.2022

Световни лидери и международни организации осъдиха така наречените референдуми за присъединяване към Руската федерация, които се провеждат в четири украински области. Свободна Европа събра най-важното от втория ден на международно непризнатия процес.

18:04 24.9.2022

В Русия се провеждат протести срещу "частичната" мобилизация на руснаците, обявена на 21 септември от президента Владимир Путин. Това съобщи Настоящее время в събота.

17:58 24.9.2022

Заместник-министър на отбраната на Русия е отстранен от длъжност

Руският заместник-министър на отбраната Дмитрий Булгаков е отстранен от длъжност и е преместен на "друг пост", съобщиха от Министерството на отбраната в Москва. Булгаков ще бъде заменен от генерал-полковник Михаил Мизинцев, който досега заемаше длъжността ръководител на Националния център за управление на отбраната на Русия.

Украинските военни казаха, че Мизинцев е ръководил обсадата на украинското пристанище Мариупол в Азовско море, което му е спечелило прозвището "касапина на Мариупол". Градът беше превзет от Русия в края на май, след като по-голямата част територията му беше превърната в руини, а хиляди цивилни бяха убити по време на обсадата.

Руското военно ръководство, начело на което е министърът на отбраната Сергей Шойгу, наскоро беше критикувано в кръгове, близки до Кремъл. Преди около две седмици армията на Москва бързо се изтегли от източноукраинския регион Харков под натиска на украинските контраофанзиви.

12:07 24.9.2022

Русия е ударила язовир на река Северски Донец според британското разузнаване

Русия е ударила язовира Печенихи на река Сeверски Донец в североизточна Украйна тази седмица, използвайки балистични ракети с малък обсег или подобни оръжия. Това съобщи британското министерство на отбраната в ежедневния си разузнавателен бюлетин от 24 септември.

Атаката от 21-22 септември идва след по-раннед удар над язовир Карачунивске близо до Кривий Рих в централна Украйна от 15 септември.

Според министерството украинските сили напредват още по-надолу по течението на двете реки, като руските командири може да се опитват да ударят шлюзовете на язовирите, за да наводнят украинските военни пропускателни пунктове. Малко вероятно е атаките да са причинили значителни смущения на украинските операции поради разстоянието между повредените язовири и бойните зони.

09:31 24.9.2022

Ексхумирани са 436 тела в Изюм, от тях 30 имат следи от мъчения

436 тела, от които 30 имат следи от мъчения, са били ексхумирани от гробовете край източния град Изюм. Това каза ръководителят на регионалната военна администрация в Харковска област на Украйна Олег Синегубов. Украйна си върна Изюм от Русия в началото на месеца.

"Някои тела са с въжета на вратовете, вързани ръце, счупени крайници и рани от изгаряния. На няколко мъже са отрязани гениталиите. Всичко това са показва мъчения, на които окупаторите са подложили жителите на Изюм. По-голямата част от телата са цивилни, 21 са военнослужещи“, написа Синегубов в Телеграм.

Той добави, че най-малко три други масови гроба са открити в Изюм, като има още в района на Харков, където се провеждат операции по разминиране.

14:44 23.9.2022

Украйна напредва в Харковска област, но ситуацията остава "сложна" според британското разузнаване

Британското министерство на отбраната съобщи, че украинските сили са взели контрола над няколко моста на източния бряг на река Оскил в източната част на Харковска област. Така те са разбили отбранителната линия, която руснаците са оставили след прибързаното си изтегляне в резултат на украинската контраофанзива от последните седмици.

Оскил тече на юг и разполовява област Луганск. Областите Луганск и Донецк заедно съставят района известен като Донбас.

Лондон съобщи в ежедневния си разузнавателен бюлетин на 23 септември, че ситуацията на бойното поле остава сложна в Източна Украйна, но украинските сили оказват натиск върху райони, които Русия „смята за съществени за нейните военни цели“.

12:52 23.9.2022

Само два дни след като Москва обяви частична мобилизация за войната си в Украйна, вече е ясно: този сбор не е точно "частичен", войниците от първата му вълна ще отидат на смърт, а за тези от втората може да няма оръжие.

12:44 23.9.2022

Зеленски определи гласуването в окупираните от Русия територии за фиктивно и недемократично

Според украинския президент Володимир Зеленски гласуването, което се провежда в окупираните от Русия украински територии няма никаква законова легитимност и е опит Москва да оправдае нахлуването си в Украйна. Той определи организираните от Кремъл референдуми, които се провеждат там за фиктивни и недемократични.

Гласуването на нелегитимните референдуми в контролираните от Москва райони на Украйна за присъединяване към Русия започна в 08:00 сутринта в петък.

Те бяха осъдени от Киев и Запада като фарс без никаква законова сила. Те няма да признаят за легитимни резултатите им. Вотовете противоречат на международното право и устава на ООН, от която Русия е част. Смятат се за крачка към анексирането на тези територии от Русия.

България също е против провеждането на нелегитимните референдуми. Външно министерство даде пресконференция в петък, на която осъди действията на Путин.

"Те са единствено опит да бъде легитимирана военната инвазия на Русия, както и да се променят със сила международно признати граници. Със сигурност това ще изостри конфликта още повече", каза зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев на брифинг на Министерството на външните работи.

08:53 23.9.2022

Пълна, а не частична мобилизация. Русия събира до 1 милион мъже в армията, каза Зеленски

Украинското разузнаване сочи, че Русия се кани да събере в армията си до 1 милион мъже и мобилизацията не е частична, а пълна. Това каза украинският президент Володимир Зеленски в четвъртък вечер по време на ежедневното си обръщение към нацията.

Този път той се обърна към руснаците и говори на руски, за да може да им обясни „какво се случва“.

„Само се замислете за количеството хора, които искат да заберат. Със сигурност знаем, че повиквателните за 300 хиляди души са предварително напечатани и подписани - преди решението за мобилизация го доказа нашето разузнаване“, каза Зеленски.

По думите му руският президент Владимир Путин „запраща“ руснаците на фронта „да умрат“. Той каза и че причина за инвазията няма, а тя се провежда само защото „един човек в Русия така е решил. Така иска той“.

„Но руското ръководство се кани да събере в армията до един милион мъже. Това е главното, което премълчават. Знаем, че ще събират всички, безразборно. И не само военните от запаса, а всякакви мъже. Всеки, когото така са сплашили, че да се бои от избягване на войната повече, отколкото да загине във войната“, каза още украинският президент.

В края на изявлението си той призова мъжете в Русия да не мълчат повече и да направят избор да запазят животите си или да не останат сакати, а на жените той каза да се опитат да защитят мъжете, синовете и внуците си „от гибел. От войната. От един човек.“

По данни на Киев 55 хиляди руски войници са загинали през първите 6 месеца от войната, а още десетки хиляди са ранени.

16:59 22.9.2022

Северна Корея отрече да е предоставяла оръжия на Русия

Министерството на отбраната на Северна Корея отрече да е предоставяло оръжия и боеприпаси на Русия на фона на войната в Украйна. Според Пхенян обвиненията са "слухове", разпространявани от "враждебни сили", които целят да опетнят имиджа на страната.

Изявлението дойде в сряда, след като по-рано този месец САЩ потвърдиха разсекретени данни на американското разузнаване, в които се твърди, че Русия е в процес на закупуване на оръжия от Северна Корея. Според американския доклад така Москва се опитва да облекчи недостига на оръжия за войната си срещу Украйна.

Такъв износ, за който се твърди, че включва артилерийски снаряди и ракети, би нарушил резолюциите на ООН. Те забраняват на Северна Корея да внася или изнася оръжия заради ядрената й програма.

Москва определи констатациите на американското разузнаване като "фалшиви".

16:49 22.9.2022

Русия атакува украинския град Николаев с ракети С-300

Руските войски са атакували украинския град Николаев с девет ракети С-300, съобщи началникът на регионалното военно управление Виталий Ким.

"Днес над Николаев прелетяха девет ракети С-300. Сега проверяваме щетите и ще поправим всичко. За щастие нямаше жертви. Нашите общински служители и доброволци от Одеса разчистват отломките около театъра. Благодаря ви", написа Ким в сряда в канала си в Телеграм.

Във видео, разпространено там, той добави, че към центъра на града са били изстреляни няколко ракети, като две от тях не са избухнали. В резултат на обстрела са повредени водопроводи и газопроводи в града.

14:21 22.9.2022

Руските войски са нанесли удар по град Запорожие

Руските войски са нанесли удар по град Запорожие, съобщи началникът на областната военна администрация Олександър Старух.

"Врагът нанесе удар по областния център. Информацията за пострадалите и разрушенията се изяснява", написа той в Телеграма в четвъртък сутринта.

Секретарят на Общинския съвет Анатолий Куртев съобщи още, че вследствие от обстрела е разрушена гражданската инфраструктура и има ранени хора.

Ден по-рано властите в Запорожие съобщиха за пет руски ракетни удара по града, в резултат на които са били ранени трима души.

10:24 22.9.2022

Зеленски призова за "справедливо наказание" за Русия

ООН да създаде специален трибунал, който да наложи "справедливо наказание" на Русия. За това призова президентът на Украйна Володимир Зеленски в речта си пред Общото събрание на ООН късно в сряда.

По думите му Москва трябва да бъде наказана заради "опита си да открадне нашата територия" и "за убийствата на хиляди хора". Зеленски призова още Москва да бъде лишена от правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН.

Обръщението му дойде часове след като президентът на Русия Владимир Путин обяви "частична мобилизация".

Заредете още

XS
SM
MD
LG