Връзки за достъпност

Извънредни новини
Воронежката област на Русия е честа цел на украински удари. През юни експлозия в депо за гориво предизвика пожар
Воронежката област на Русия е честа цел на украински удари. През юни експлозия в депо за гориво предизвика пожар

Войната: Пожар в оръжеен склад в руската област Воронеж предизвика евакуация на местни жители

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Украйна и Русия се атакуват с дронове;

  • Киев е изстрелял първата произведена в Украйна балистична ракета, каза Зеленски;

  • Русия нанесе нови удари над Украйна и повреди важни енергийни обекти;

  • С над 100 ракети и 100 дрона. Русия атакува повече от половината украински региони;

  • Украйна контролира още две населени места в Курска област, каза Зеленски.

17:33 22.8.2022

Близо 9 хил. украински войници са убити след началото на руската инвазия

Близо 9 000 украински войници са били убити след началото на руската инвазия в Украйна, съобщи украинското военно командване.

Русия и Украйна са изключително предпазливи при разкриването на броя на загиналите. Последният път, когато украински официални лица обявиха загуби във въоръжените сили, беше през април, когато президентът Володимир Зеленски каза, че близо 3000 украински войници са били убити и 10 000 ранени.

Москва обяви броя на смъртните случаи на военни за държавна тайна и рядко актуализира официалните си данни за жертвите. Последно те бяха съобщени в края на март. Тогава властите в Кремъл съобщиха за 1351 убити руски войници. Украинските власти определиха руските загуби на близо 45 500 войници.

16:16 22.8.2022

Киев забрани тържествата за националния празник в сряда

Украинските власти забраниха провеждането на официални тържества по случай националния празник на страната на 24-ти август заради опасност от рускси атаки, съобщи Ройтерс. В Харков се въвежда вечерен час.

В Николаев властите подготвят жителите за работа от вкъщи и ги призоват да не се събират на големи групи.

Президентът Володимир Зеленски предупреди през уикенда за опасността от по-тежки атаки в дните около 31-ата годишнина от обявяването на независимостта на Украйна в сряда. Денят съвпада и с навършването на половин година от руското нахлуване в Украйна.

09:22 22.8.2022

Русия продължава атаките срещу цели в Източна и Южна Украйна

Руските сили продължават да нанасят удари по цели в Източна и Южна Украйна на фона на предупреждението на президента Володимир Зеленски, че Москва може "опита нещо особено грозно" по повод отбелязването на независимостта на Украйна.

Руските сили продължават усилията си за установяване на пълен контрол над териториите на източната част на Луганска и Донецка области, запазване на превзетите райони на град Херсон и части от Харковска, Запорожка и Николаевска области.

Русия и Украйна си размениха и нови обвинения за обстрел на района на АЕЦ "Запорожие", окупиран от Русия през март. Владимир Рогов, назначен от Русия администратор в близкия град Енергодар, каза, че украинските сили са нанесли най-малко четири удара по централата. Евгений Етушенко, кмет на контролирания от Украйна Никопол на отсрещния бряг на река Днепър, заяви, че руските сили многократно са обстрелвали града.

15:26 21.8.2022

Високопоставен служител на Украинската служба за сигурност е открит мъртъв

Ръководителят на Украинската служба за сигурност (УСС) в Кировоградска област Олександър Наконечни е бил открит мъртъв в дома си в централна Украйна. Това съобщава в неделя "Украинска правда", позовавайки се на пресслужбата на ведомството.

Източникът на изданието каза, че тялото на Наконечни е открито с огнестрелна рана вечерта в събота. Вестник "Обозревател" пише, че чиновникът е открит от съпругата си.

От пресслужбата на СБУ съобщиха, че проучват всички обстоятелства около инцидента.

Наконечни е началник на отдела на УСС в Кировоградска област от януари 2021 г. Преди това е служил в контраразузнаването и е работил в отдела за борба с корупцията и организираната престъпност на Киевския отдел на службата.

През юли украинският президент Володимир Зеленски уволни ръководителя на УСС Иван Баканов, както и на главния прокурор Ирина Венедиктова. Той се мотивира с това, че броят на случаите, в които се разследват служители на службите за сигурност и прокурори за връзките им с врага, повдига въпроси пред ръководителите на съответните органи.

13:38 21.8.2022

Руски ракети удариха зърнохранилище в Одеска област

Руските войски са изстреляли пет ракети по района на Одеса, съобщи рано в неделя говорителят на регионалното военно управление Серхий Братчук.

"Две [ракети] са свалени над морето. Три са улучили територията на едно от селскостопанските предприятия в Одеска област. Има попадение върху зърнохранилище", каза Братчук.

По думите му няма пострадали. На място работят технически специалисти и следователи.

По-рано оперативна група "Юг" съобщи, че Русия е увеличила военноморските си сили в Черно море до 15 кораба. Те маневрират в безопасни за ракети райони на морето. В готовност за използване са два надводни и един подводен ракетоносител с общ залп от 20 ракети "Калибър", както и два големи десантни кораба, се казва в съобщението на украинските сили.

13:24 21.8.2022

Русия прехвърля средства за противовъздушна отбрана на територията на Беларус

Заплахата от руски ракетни и въздушни удари от Беларус остава, се казва в сутрешния доклад на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна от 21 август, цитиран от украинската служба на Радио Свободна Европа.

"Забелязва се придвижване на средства за противовъздушна отбрана на въоръжените сили на Руската федерация към територията на Република Беларус", съобщават от командването и допълват, че руските сили продължават да обстрелват украински селища.

"В посока Славянск артилерийски обстрел е регистриран край Шевеливка, Краснопил, Дибривни, Норцивка, Сулихивка и Долина. Противникът извършва бойно разузнаване по направлението Пасика – Богородично, неуспешно, оттегля се. Опитва се да проведе щурмови операции по направленията Бражкивка – Нова Дмитривка и Сулихивка – Нова Дмитривка. Понесе загуби и отстъпи", се казва в резюмето.

Руските войски се опитват да продължат настъплението си в Донецка област, пише още в доклада на украинското командване.

08:59 21.8.2022

Зеленски предупреди украинците за възможна "грозна" руска атака през следващата седмица

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди украинците да бъдат бдителни през следващата седмица, когато по думите му има възможност руската армия да предприеме "грозна" атака. На 23 август Украйна отбелязва своя Ден на знамето, на 24 август своя национален празник - Деня на независимостта, а 29 август е Ден на възпоменание на защитниците на Украйна.

"Трябва да сме наясно, че тази седмица Русия може да се опита да направи нещо особено грозно, нещо особено жестоко. Такъв е нашият враг. Но през всяка друга седмица през тези шест месеца Русия правеше същото през цялото време – отвратително и жестоко", каза Зеленски в своето вечерно обръщение късно в събота.

В обръщението си Зеленски спомена косвено и поредицата от експлозии през последните дни в окупирания украински полуостров Крим.

"Тази година буквално можете да усетите Крим във въздуха, че окупацията там е само временна и че Украйна се завръща", каза Зеленски.

Украйна не е поела отговорност за нападенията, но според анализатори поне някои от тях са станали възможни благодарение на новата техника, използвана от украинските сили.

17:39 20.8.2022

"Руски ядрен тероризъм". Руски обстрел в близост до Южноукраинската АЕЦ рани 12 цивилни

Дванадесет цивилни, включително четири деца, са били ранени след руски обстрел по жилищен район в южната област Николаев в събота, съобщиха украински официални лица.

Пететажна жилищна сграда и частни домове в град Вознесенск са били силно повредени от обстрела, каза губернаторът на Черноморския регион Виталий Ким. Вознесенск се намира на около 30 км от Южноукраинската атомна електроцентрала, втората по големина в Украйна. Няма данни за щети по централата.

Украинската държавна компания "Енергоатом" определи атаката срещу Вознесенск като "пореден акт на руски ядрен тероризъм".

"Възможно е тази ракета да е била насочена конкретно срещу Южноукраинската АЕЦ, която руските военни се опитаха да превземат още в началото на март", се казва в изявление на "Енергоатом". Към момента руските официални лица не са отговорили на обвинението.

13:27 20.8.2022

Нови експлозии в Крим. Щабът на руския Черноморски флот на полуострова беше атакуван с дрон

Щабът на Черноморския флот на Русия в окупирания украински полуостров Крим е бил атакуван с дрон рано сутринта в събота. Това съобщи Михаил Развожаев, назначеният от Москва администратор на пристанищния град Севастопол. По-късно местни медии съобщиха и за експлозии в западната част на Крим.

Според публикуциятана Развожаев в Телеграм дронът се е разбил в покрива на сградата на щаба, а жертви няма. В социалните мрежи беше публикувано и видео, показващо облак дим, който се издига над сградата.

Розвожаев обвини украинските сили за атаката. Украинските военни все още не са коментирали ситуацията.

10:06 20.8.2022

Мощни взривове са отекнали в Мелитопол, съобщи кметът на града

Мощни взривове са отекнали в окупирания украински град Мелитопол, Запорожка област, през нощта на 20 август. Това съобщи кметът на града Иван Фьодоров. Мелитопол е под контрола на руските войски от 25 февруари.

"По предварителни данни е поразена една от руските военни бази, която руснаците вече се опитват да възстановят в района на летището", написа Фьодоров в Телеграм. Информацията не може да бъде потвърдена чрез независими източници.

В началото на май Фьодоров съобщи, че повече от 60% от жителите на Мелитопол вече са напуснали окупирания град.

09:57 20.8.2022

Четирима души са ранени след руски обстрел в Марханец

Четирима души са били ранени след руски обстрел над град Марханец в Днепропетровска област в петък, съобщи началникът на местната военна администрация Валентин Резниченко. Градът се намира от другата страна на река Днепър, точно срещу АЕЦ "Запорожие".

По думите на Резниченко руските войски са обстреляли населеното място със системи за залпов огън "Град". Москва твърди, че не нанася удари по цивилни обекти.

09:28 20.8.2022

Русия ще допусне международна инспекция на АЕЦ "Запорожие", каза Путин

Русия е съгласна експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да инспектират АЕЦ "Запорожие" . Това е казал президентът на Русия Владимир Путин в телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон късно в петък.

Инспекцията беше поискана от ООН и Киев на фона на обстрели в района на централата, за които Украйна и Русия се обвиняват взаимно. Украинската АЕЦ "Запорожие" е най-голямата атомна електроцентрала в Европа и е под руска окупация от март.

"Руската страна потвърди готовността си да окаже необходимата помощ на инспекторите на агенцията", се посочва в официалното изявление на Кремъл, публикувано след края на разговора между Макрон и Путин.

В него се казва още, че и двамата лидери са призовали експертите на МААЕ да инспектират АЕЦ-а "възможно най-скоро" и "да оценят реалната ситуация на място".

15:15 19.8.2022

Евакуация на две руски села заради взривен оръжеен склад в близост до Харков

Жителите на две села в Белгородска област в Русия са били евакуирани заради възникнал пожар в склад за муниции. За това съобщи губернаторът на областта Вячеслав Гладков, като добави, че няма пострадали.

Причините за пожара тепърва ще се разследват.

Само ден по-рано Гладков отправи предупреждения към местното население, че в района на границата между Русия и Украйна могат да се натъкнат на мини, които според него са били поставени от украинските сили.

Информацията за пожара и твърденията на Гладков не са потвърдени.

Това е поредният обект в Белгородска област, в който избухва пожар. Това се случи на няколко пъти в други оръжейни складове, както и в склад за гориво. В началото на юли сред други взривове, при който бяха засегнати и жилищни сгради в Белгород, руските власти съобщиха за трима убити и четирима ранени.

В последните дни в района на Харков се водят интензивни боеве. Заради руски бомбардировки в района от 18 август бяха убити 17 цивилни украинци, а други 42 бяха ранени.

Президентът Володимир Зеленски определи действията на руската армия като „подла и цинична атака срещу цивилни, която не може да бъде оправдана“. Москва отрече атаката да е била насочена срещу цивилни и заяви, че е използвала „прецизни оръжия“, които са били насочени срещу „временна база на чуждестранни наемници“.

11:50 19.8.2022

Киев очаква руска операция в Запорожката АЕЦ. Москва предупреди за украинска провокация

Украинското военно разузнаване предупреди, че в петък е възможна руска операция в Запорожката АЕЦ, след като руските окупатори обявиха неработен ден в най-голямата атомна електроцентрала на Европа. По-рано обаче и Москва обяви, че Киев планира провокация в Запорожие.

В късното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия трябва да предостави незабавно достъп до централата на Международната агенция за атомна енергия.

Той каза още, че по време на разговорите с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш е била обсъдена възможността за мисия по установяване на фактите в затвора в град Еленовка в Източна Украйна, който се намира в район, контролиран от проруските сепаратисти.

В края на миналия месец Москва и Киев си размениха взаимни обвинения за ракетен удар, извършен срещу сградата на затвора, при който загинаха най-малко 53-ма украински военнопленници.

Освен с Гутериш, Зеленски се срещна и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който се ангажира да повдигне пред Владимир Путин въпроса за размяна на военнопленници. Украинският президент обаче изключи преговори за мир, докато руснаците не напуснат окупираните украински земи, включително Крим.

07:54 19.8.2022

Байдън ще одобри нова военна помощ за Украйна за 800 млн. долара

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън подготвя допълнителна военна помощ за Украйна в размер на около 800 милиона долара, предаде Ройтерс.

Байдън ще даде зелена светлина за помощта, като използва правомощие, което му позволява да разреши трансфера на оръжия от запасите на САЩ, които са в излишък, заявиха трима източници, запознати с въпроса.

17:20 18.8.2022

Москва отхвърли предложението на ООН да се изтегли от АЕЦ "Запорожие"

Москва отхвърли предложението на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за демилитаризиране на района около окупираната от Русия атомна електроцентрала "Запорожие" в Южна Украйна. Говорителят на външното министерство Иван Нечаев каза, че предложенията са "неприемливи".

Атомната централа беше превзета от Русия през март, малко след като тя започна непровокирана инвазия в Украйна. Централата - най-голямата в Европа - многократно беше обект на обстрели през последните седмици, предизвиквайки страхове от ядрена катастрофа.

Гутериш и международната общност изразиха дълбока загриженост относно риска от бедствие в Запорожката атомна електроцентрала на фона на съобщенията за боеве в близост до нея през последната седмица. И Украйна, и Русия се обвиняват взаимно в обстрела на централата.

Организацията на обединените нации предложи помощ за улесняване на посещението на инспекторите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в Запорожие, но Москва отхвърли идеята мисия да пътува през Киев, въпреки че обеща, че ще направи всичко възможно, за да осигури достъп на МААЕ.

09:26 18.8.2022

"Ще отмъстим". Най-малко 7 души са убити при атака срещу общежитие в Харков

Най-малко седем души са загинали и 16 са били ранени при руска бомбардировка срещу Харков.

"Болка за Харков. Ракетна атака... На общежитието... Сградата е напълно разрушена. Подъл и циничен удар по цивилни, който няма никакво оправдание и показва безсилието на агресора", написа президентът Володимир Зеленски в Телеграм. "Няма да простим, ще отмъстим", пише Зеленски.

В Южна Украйна силите на Киев отблъснаха опит за настъпление на руски сили близо до град Билохирка, североизточно от Херсон, каза украинският военен анализатор Олег Жданов. Южният окръг на оперативното командване на украинските въоръжени сили съобщи, че украинските сили са унищожили 29 "окупатори" и са унищожили артилерия, бронирани машини и склад за военни доставки. Твърденията не могат да бъдат независимо потвърдени.

„Руските сили постигнаха само минимален напредък, а в някои случаи ние напреднахме от миналия месец“, каза съветникът на украинския президент Олексий Арестович във видеообръщение. „Това, което виждаме, е „стратегическа задънена улица“.

18:50 17.8.2022

Украйна е унищожила руска база в Нова Каховка

Отделът за стратегически съобщения на въоръжените сили на Украйна съобщи за удар по руската военна база в окупирания град Нова Каховка, Херсонска област. Преди дни Киев съобщи, че украинските сили са ударили и моста над река Днепър, който се намира до града, като по този начин са блокирали важен маршрут за доставки на руски оръжия до Херсон.

Твърди се, че е унищожено военно оборудване, а между 10 и 15 военнослужещи на руската армия са убити. Все още няма потвърждение за тази информация от руската страна. В социалните мрежи се появи видеозапис, на който се виждат щетите на мястото.

18:03 17.8.2022

Путин е сменил командващия на Черноморския флот, съобщават руски медии

Руският президент Владимир Путин е сменил командващия на Черноморския флот на Русия, базиран в анексирания Крим. Със заповед на държавния глава на поста е бил назначен вицеадмирал Виктор Соколов, съобщава Ройтерс, като се позовава на руски медии. Все още няма официално потвърждение за кадровите промени.

Смяната в командването последва взривове в руски военни бази в Крим миналата седмица и във вторник, припомня Ройтерс. Агенцията посочва, че ако информацията за смяната на командващия се потвърди, то отстраняването на досегашния командир адмирал Игор Осипов ще бъде най-знаковото уволнение на военен през почти шестте месеца, откакто Русия започна войната си в Украйна.

Руските медии посочват, че не се знае причината за смяната. Те припомнят активното участие на Черноморския флот в „специалната военна операция“ на Москва в Украйна, както и загубата на флагмана „Москва“.

09:18 17.8.2022

Руските сили удариха цивилни селища в района на Харков

Руските сили удариха цивилни селища в района на Харков, докато се опитваха да напреднат в източния район на Донецк, съобщи украинската армия на 17 август.

По информация на Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна руските сили са извършили въздушни и артилерийски удари близо до Стари Салтов и Моспановой в Харковска област. Също така руснаците провеждат настъпление близо до Лебяжи и Базалиевка, където боевете продължават.

В Донецк руските войски са се опитали да настъпят близо до Богородичен, но е трябвало да отстъпят. Боевете продължават близо до Мазановка и Новодмитровка.

Руснаците съсредоточават ударите си в Бахмутско и Новопавловско направление, в опит да подобрят тактическата си позиция в посока Краматорск и Авдиевка.

Заредете още

XS
SM
MD
LG