Връзки за достъпност

Извънредни новини
Дим се издига след атака на украински дрон в Тверска област в Русия на 18 септември.
Дим се издига след атака на украински дрон в Тверска област в Русия на 18 септември.

на живо Войната: Украински дрон порази оръжеен склад в руската Тверска област

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

15:37 2.8.2022

Русия обяви украинския полк "Азов" за терористична организация

Върховният съд на Русия обяви украинския националистически полк "Азов" за терористична организация и забрани дейността му в Русия, съобщи ТАСС.

При огласяване на решението на съда, което удовлетворява административното искане на главния прокурор, съдията отбеляза, че изпълнението му влиза в сила незабавно и „признава украинското паравоенно подразделение "Азов" за терористична организация“, чиято дейност се забранява на територията на Руската федерация.

Украинският полк "Азов" излезе с отговор на решението на Върховния съд на Русия да го обяви за "терористична" организация. От "Азов" заявиха, че този ход е оправдание за извършени от Русия военни престъпления, предаде Ройтерс.

Бойците от "Азов" защитаваха до последно Мариупол. Те принудиха хиляди руски военни да останат в района в продължение на седмици, като по този начин дадоха възможност на Украйна да се съпротивлява в други райони на страната като Киев и Харков.

Около 2000 бойци от "Азов" се предадоха в края на май след разпореждане на украинското военно командване да бъде прекратена съпротивата в завод "Азовстал" след два месеца ожесточени боеве. Те бяха регистрирани като военнопленници, а украинският президент Володимир Зеленски обеща да потърси международна помощ за спасяването им.

Украинските военнопленници бяха отведени в затворническата колония в град Еленовка, който се намира на територия, контролирана от проруските сепаратисти в Донецка област.

11:47 2.8.2022

Русия подготвя атаки срещу градове в Южна Украйна, твърди Киев

Десетки хиляди руски войници се подготвят да атакуват градовете Кривой рог и Николаев в Южна Украйна. Това каза президентският съветник Олексий Арестович. По думите му руската атакуваща сила наброява около 22 000 войници и каза, че "достатъчно голям" украински контингент чака.

Ръководителят на военната администрация на Днепропетровска област Валентин Резниченко съобщи, че руските войски са стреляли с ракетни установки и артилерия по Синелниковски и Криворожки райони на Днепропетровска област.

"Врагът удари Синелниковски със зенитна ракета. В Покровска община има разрушени на жилища, повредени автомобили", написа той в Telegram.

Мощни експлозии отново бяха насочени към черноморския пристанищен град Николаев във вторник. Службата на Върховния комисариат на ООН за правата на човека каза, че 5327 цивилни са били убити и 7257 са ранени в Украйна от началото на руската инвазия.

16:35 1.8.2022

Русия твърди, че е унищожила американски ракетни комплекси в Одеса и Харков 

Руските войски унищожиха в Одеса и Харков съвременни ракетни комплекси, предоставени на Украйна от САЩ, съобщи говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от ДПА.

На територията на промишлен обект в Харков бяха унищожени две пускови установки за далекобойни ракети "Хаймарс", а в района на Одеса беше ударено оборудване за изстрелване на противокорабни ракети "Харпун", каза Конашенков.

Преди ден Украйна съобщи, че по Одеска област са били изстреляни две руски ракети от Кримския полуостров, но добави, че те са ударили каменоломна. Американски военни експерти настояват, че "Хаймарс" са трудни за откриване.

12:41 1.8.2022

Първият кораб с украинско зърно потегли от Одеса към Истанбул

За първи път от началото на руската военна инвазия в Украйна търговски кораб, пълен с украинско зърно, отплава от южното пристанище Одеса в посока Турция.

Корабът "Разони", плаващ под флага на Сиера Леоне, е натоварен с 26 хиляди тона царевица и пътува за Ливан. Очаква се да пристигне във вторник в Истанбул, съобщи турското военно министерство.

09:01 1.8.2022

Червеният кръст все още няма достъп до обстреляния затвор в Еленовка 

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) осъди атаката срещу контролирания от проруски сепаратисти затвор в Еленовка в Източна Украйна, в който през миналата седмица бяха убити десетки украински военнопленници.

В изявление, публикувано на 31 юли, Червеният кръст обяви, че все още не е получил разрешение да посети мястото на нападението, извършено на 29 юли. Настоявайки да бъде проведено обективно разследване на атаката, хуманитарната организация обаче подчерта, че тя няма правомощия да установява евентуални военни престъпления.

Киев и Москва си разменят обвинения за това кой е отговорен за атаката срещу затвора, довела до смъртта на десетки украински войници. Преди ден Министерството на отбраната на Русия покани ООН и МКЧК да извършат “безпристрастно разследване на нападението срещу следствения арест в Еленовка”.

08:04 1.8.2022

Украйна обвини Русия за ракетна атака от Крим срещу Одеска област 

Украйна обвини Русия, че е извършила ракетна атака от анексирания от Москва през 2014 г. Кримски полуостров срещу Одеска област, предаде ДПА.

Две ракети "Искандер" са били изстреляни от Крим, твърди градският съвет на Одеса, позовавайки се на украинската армия. Ракетите са ударили каменоломна.

Москва не е коментирала тези обвинения и е невъзможно да се установи достоверността им от независим източник.

По-рано в неделя в окупирания от Русия Крим бяха отменени тържествата по случай Деня на военноморския флот заради предполагаема украинска атака срещу базирания там Черноморски флот. Украинските сили отхвърлиха тези обвинения.

17:34 31.7.2022

Украйна обяви задължителна евакуация от Донецк

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че правителството е взело решение за задължителна евакуация на хората в област Донецк в Източна Украйна заради интензивните сражения с руските сили и опасността от замръзване през зимата.

Според Киев стотиците хиляди хора, които все още са в зони на бойни действия в целия регион Донбас, трябва да напуснат.

17:32 31.7.2022

Русия позволява на ООН и Червения кръст да разследват смъртта на военнопленниците в Еленовка

Министерството на отбраната на Русия покани ООН и Международния червен кръст да разследват случилото се в затвора в затворническия лагер в Оленовка, където по-рано тази седмица умряха над 50 украински военнопленнци.

Градът е в Източна Украйна и се намира под руска окупация в момента. Той е близо до фронтовата линия, а местните военни бараки се ползват от руските си да държат пленени украински войници.

В петък Киев и Москва се обвиниха взаимно за атаката срещу затвора.

16:05 31.7.2022

Руските военноморски сили ще получат хиперзвукови крилати ракети, каза Путин

Новата военноморска доктрина на Руската федерация открито очертава границите на страната, включително в Арктика и Черно море, каза руският президент Владимир Путин.

"Защитата им ще бъде осигурена твърдо и с всички средства. От ключово значение за това са възможностите на военноморския флот. Той е в състояние да отговори светкавично на всеки, който реши да посегне на нашия суверенитет и свобода", каза той.

Путин говори в неделя в Санкт Петербург по случай Деня на военноморските сили, който се отбелязва в Русия. По думите. му в близките месеци този род войски ще получи нови хиперзвукови крилати ракети "Циркон", а къде ще бъдат разположени те, ще зависи от руските интереси.

11:00 31.7.2022

Русия иска да проведе референдуми в окупираните територии в Украйна според Лондон

Властите, назначени от Москва в наскоро окупираните територии в Южна Украйна, са под натиск от Русия да проведат референдуми за присъединяване към Русия. Това каза британското министерство на отбраната на 30 юли.

„Местните власти вероятно принуждават населението да разкрива лични подробности, за да се съставят регистрите за гласуване“, допълни Лондон.

Миналия месец военната администрация, която Москва назначи да управлява района около окупирания украински град Херсон, съобщи, че се готви да проведе референдум за присъединяване към Русия. Херсон е важен пристанищен град на Черно море, който е изцяло под руски контрол от началото на март.

През 2014 г. Русия незаконно анексира полуостров Крим от Украйна след като там се проведе референдум. Смята се, че резултатите му са били фалшифицирани. Според тях 97% от гласоподавателите са подкрепяли присъединяването към Русия.

11:55 30.7.2022

Русия има планове да анексира и областите Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, казва САЩ

Вашингтон забелязва все повече признаци, че Русия подготвя почвата за опит да анексира цялата територия на източните украински области Донецк и Луганск и южните области Херсон и Запорожие, в това число чрез поставянето на незаконна администрация в контролираните от нея райони "с целта да организират фалшиви референдуми или да издадат укази за присъединяване към Русия". Това каза постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфилд по време на заседание на Съвета за сигурност на организацията, предаде Асошиейтед прес.

10:22 30.7.2022

Украйна настоява Русия да позволи на ООН и Червения кръст да разследват случилото се в затвора в Еленовка

Украйна призова Русия да даде достъп на ООН и Червения кръст, които да проведат независимо разследване на случилото се в затворническия лагер в Оленовка, град под руска окупация. В петък Киев и Москва се обвиниха взаимно за атака срещу затвора, при която са загинали над 50 украински военнопленници.

Украйна казва, че руските сили са атакували лагера, който се използва основно за задържането и разпита на украински военни, за да прикрият предполагаеми изтезания и екзекуции срещу тях. Те казват, че тук са били държани членове на батальона Азов, които отбраняваха Мариупол и бяха пленени през май.

Руското министерство на отбраната казва, че затворът е бил ударен от Украйна с ракети HIMARS, произведени в САЩ, и обвини Украйна в "умишлено извършена" провокация.

19:03 29.7.2022

Зеленски присъства на товаренето на първия кораб с украинско зърно от началото на инвазията

Украинският президент Володимир Зеленски посети в петък района на Одеса, за да наблюдава товарене на зърно на турски кораб, след като износът беше подновен за първи път от началото на руската инвазия, предаде Асошиейтед прес.

"Това е първият плавателен съд, първият кораб, който се товари от началото на войната", заяви той, допълвайки, че износът на зърно ще започне с отплаването на няколко кораба, които вече са натоварени, но все още не могат да напуснат украинските пристанища.

"От наша страна сме напълно подготвени. Изпращаме всички необходими сигнали към нашите партньори, ООН и Турция, а армията ни обезпечава сигурността. Очакваме съответния насрещен сигнал от турска страна и ООН, за да можем да започваме", заяви Зеленски от пристанище Черноморск, цитиран от президентската канцелария.

Товаренето в Черноморск е част от подготовката за подновяване на зърнените доставки според подписаното споразумение с Турция, подпомогнато от ООН, припомня Ройтерс.

17:49 29.7.2022

Русия и Украйна взаимно се обвиниха за обстрел по затвор с украински войници

Украинската армия отрече твърденията на проруските сепаратисти, че е обстреляла затвор с украински военнопленници в Еленовка. Според позицията на Киев атаката е била предприета от Москва, за да прикрие предполагаеми изтезания и екзекуции на украинци там. Украйна твърди, че става въпрос за "провокация, за която Русия носи отговорност", предаде ДПА.

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски – Михайло Подоляк, нарече руските обвинения "класическа, цинична и добре планирана операция под фалшив флаг". Украински военни източници изтъкват, че техните части използват американските ракетни установки HIMARS, които са с висока прецизност, и не обстрелват цивилни обекти, "особено места, в които има възможност да се държат в плен наши братя по оръжие".

Украинският външен министър Дмитро Кулеба обвини Русия, че е извършила военно престъпление, като е нанесла удар в Еленовка, съобщи Ройтерс. Той призова в Туитър "всички партньори решително да осъдят това брутално нарушение на международното хуманитарно право и да признаят Русия за терористична държава".

12:52 29.7.2022

Проруските сепаратисти твърдят, че 40 военнопленници са убити при украински обстрел

Проруските сепаратисти в Източна Украйна съобщиха, че най-малко 40 украински войници са загинали, а 130 са ранени при украински обстрел на затвор в град Еленовка, предаде Асошиейтед прес.

По думите на говорителя на сепаратистите в Донецк Даниил Безсонов украинските войници са били пленени при ожесточените боеве за украинското пристанище Мариупол на Азовско море.

Руското министерство на отбраната съобщава, че затворът е бил ударен от Украйна с ракети HIMARS, предаде агенция Интерфакс, цитирана от Ройтерс.

11:07 29.7.2022

Никоя държава не инвестира в тероризъм повече от Русия, обяви Зеленски

Нито една друга държава в света не инвестира в тероризъм повече средства от Русия. Това каза украинският президент Володимир Зеленски в традиционното си видеообръщение.

"Можете да изберете който и да било ден в Украйна - например днешния или всеки ден след 24-ти февруари, за да установите, че никой по света не инвестира в тероризъм повече от Русия. Това има нужда от правен отговор на глобално ниво", каза той.

Зеленски благодари на американския Сенат, който по-рано единодушно одобри резолюция, призоваваща държавния секретар Антъни Блинкън да определи Русия като държава, която подкрепя тероризма. Като причина в документа са посочени руските военни действия в Чечения, Грузия, Сирия и Украйна.

Резолюцията не е обвързваща за Държавния департамент, уточнява "Ню Йорк таймс", но увеличава натиска върху администрацията на президента Джо Байдън да добави Русия към списъка с държави, които подкрепят тероризма. Този списък вече включва Куба, Северна Корея, Иран и Сирия.

09:12 29.7.2022

Руските сили обстреляха Харков. Продължава украинската контраофанзива в Херсон

Руските въоръжени сили обстреляха централната част на източния украински град Харков през нощта срещу петък, съобщи кметът Игор Терехов.

По думите му едното попадение е в двуетажна сграда, където вече работят екипите на спешните служби. До момента няма информация за ранени или загинали.

Москва предприе атака и в района на Чернигов, където се съобщава за поне петима загинали и 25-има ранени при въздушен удар срещу хангари на училище за пилоти в град Кропивницки.

В същото време продължава украинската контраофанзива в района на южния град Херсон, където украинската армия разруши Антоновския мост, използвайки американски ракетни системи с висока точност HIMARS.

17:44 28.7.2022

15 души са пострадали при обстрел край Киев

В резултат на ракетнен обстрел в Киевска област в четвъртък сутрин са пострадали 15 души. "В момента разполагаме с това число. В същото време благодарение на своевременното реагиране на сигнала за тревога успяхме да избегнем по-тежки последствия", съобщи началникът Националната полиция в Киевска област Андрей Небитов в телеграм. „Полицията откри останките от друга ракета на нашествениците в гориста местност също в района на Вишгород. Тук за щастие няма пострадали", добави той.

По-рано ръководителят на Киевската областна администрация Алексей Кулеба съобщи, че руските окупатори са нанесли масиран ракетен удар в района на Киев в четвъртък. Потвърдени са 5 вражески ракети в района на Вишгород, а още 2 са свалени от силите за противовъздушна отбрана.

По думите на Кулеба 5 цивилни са ранени и са нанесени щети на обекти от военната инфраструктура. По-късно заместник-началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Алексей Громов съобщи, че Руската федерация е нанесла удари по военна част в Лютеже в Киевска област и в Хончаровски в Черниговска област, в резултат на което има загуби в личния състав на украинската армия.

14:31 28.7.2022

Над 75 000 руснаци са убити или ранени в Украйна, твърди САЩ

Повече от 75 000 руски войници - около половината от силите, изпратени от Москва да нахлуят в Украйна през февруари, се смятат за убити или ранени, съобщи американски депутат. Информацията е на американското разузнаване и идва на фона на съобщенията, че Киев засилва своята контраофанзива, за да си върне окупираната област Херсон.

Елиса Слоткин - демократ от Мичиган, говори пред CNN след участие в секретен брифинг със служители от администрацията на президента Джо Байдън.

"Бяхме информирани, че над 75 000 руснаци са били убити или ранени, което е наистина огромна цифра. Въпреки невероятните суми, инвестирани в техните сухопътни сили, над 80 % от тях са много изморени,“ каза тя.

Военните загуби са държавна тайна в Русия дори в мирно време и няма актуализирани официални данни за броя на загиналите. Последната оценка на ЦРУ беше, че 15 000 руски войници са били убити в битките. По данни на Киев от преди дни само убитите руски окупатори вече са над 40 000 души.

Новите цифри, ако бъдат потвърдени, биха означавали тежки загуби за Русия, докато Украйна продължава с контранастъпление в окупираната южна част на страната. Британското министерство на отбраната съобщи в ежедневния си разузнавателен бюлетин рано на 28 юли, че контранастъплението на Украйна в Херсон набира скорост.

08:27 28.7.2022

Руските сили се прегрупират в Южна Украйна

Руските войски са ангажирани в мащабно прегрупиране в южната част на страната, включително район, където Украйна е започнала контранастъпление. Това каза секретарят на Съвета за сигурност на Украйна Алексий Данилов по украинската телевизия в сряда.

По думите на Данилов прегрупирането се извършва в посока на Херсонска, Мелитополска и Запорожка област, като и руснаците довеждат и допълнителни сили. Наталия Хуменюк, говорител на оперативно командване Юг, каза по-рано по украинска телевизия, че украинското контранастъпление в южната част на Украйна напредва.

Заредете още

XS
SM
MD
LG