Връзки за достъпност

Извънредни новини
Воронежката област на Русия е честа цел на украински удари. През юни експлозия в депо за гориво предизвика пожар
Воронежката област на Русия е честа цел на украински удари. През юни експлозия в депо за гориво предизвика пожар

Войната: Пожар в оръжеен склад в руската област Воронеж предизвика евакуация на местни жители

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Украйна и Русия се атакуват с дронове;

  • Киев е изстрелял първата произведена в Украйна балистична ракета, каза Зеленски;

  • Русия нанесе нови удари над Украйна и повреди важни енергийни обекти;

  • С над 100 ракети и 100 дрона. Русия атакува повече от половината украински региони;

  • Украйна контролира още две населени места в Курска област, каза Зеленски.

10:52 7.6.2022

Кой какво контролира в Украйна по данни от 6 юни

Тази карта показва напредъкът на руските сили и украинските контраофанзиви на територията на Украйна.

17:39 6.6.2022

Великобритания ще изпрати на Украйна нови ракетни системи

Великобритания ще достави на Украйна нови ракетни системи с дълъг обсег, съобщиха световните агенции. В отговор Русия заплаши с нова атака, която да изтласка украинските сили по-далеч от границата.

Лондон ще изпрати на Киев ракетни системи М270 с обсег до 80 км, съобщи британският министър на отбраната Бен Уолъс. Украинските военни ще бъдат обучени как да ги използват във Великобритания.

“Тези ракетни системи [...] ще позволят на нашите украински приятели да се защитят по-добре от бруталната употреба на артилерия с дълъг обсег, която силите на [руския президент Владимир| Путин използваха безразборно, за да разрушават градове”, каза Уолас.

Русия ще отговори на новата военна помощ за Киев, като изтласка украинските сили по-далеч от границата, каза руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Би Би Си.

“Колкото по-голям е обсегът на оръжията, които Западът доставя, толкова по-далеч ще изтласкваме фронтовата линия, от която неонацистите могат да заплашват Руската федерация”, каза Лавров. Русия без основание нарича управляващите в Киев “нацисти” и по този начин оправдава непредизвиканата си военна агресия срещу Украйна.

Украинската армия не поразява цели в Русия. Киев пое ангажимент пред САЩ да не използва ракетите с дълъг обсег, които получава от Вашингтон, за да удря цели на територията на Русия.

11:46 6.6.2022

Интензивни боеве в Северодонецк. Руска офанзива срещу Славянск

Украинскит сили са подложени на нов натиск от руските сили в района на Северодонецк, след като през уикенда местните власти съобщиха за успешна контраатака, която частично е отблъснала окупаторите.

"Нашите защитници успяха да предприемат контраатака за известно време, те освободиха почти половината град. Но сега ситуацията отново се влоши малко за нас", съобщи управителят на Луганска област Сергей Хайдай.

Северодоноцк и Лисичанск са последните два големи града под украински контрол в областта, която заедно с Донецк съставлява източния украински регион Донбас, върху който Русия съсредоточи атаките си през последните седмици. Хайдай очаква руската армия да засили безразборните си артилерийски обстрели, които превърнаха голяма част от района в развалини.

Междувременно Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че руските войски сега са насочени към Славянск, Донецка област, като са подновили офанзивата си близо до Святогорск, на около 20 км северно от Славянск. Преди ден британското разузнаване предположи, че руският натиск срещу Славянск е част от опит за обкръжаване на украинските сили.

11:05 6.6.2022

Кой какво контролира в Украйна по данни към 5 юни

Тази карта показва напредъкът на руските сили и украинските контраофанзиви на територията на Украйна.

10:32 6.6.2022

Още един руски генерел е бил убит в Източна Украйна

Руският генерал Роман Кутузов е бил убит в Източна Украйна, заяви днес журналист от руска държавна телевизия, цитиран от Ройтерс

Съобщението бе направено в "Телеграм" от Александър Сладков, репортер в Общоруската държавна телевизионна и радиопредавателна компания. В него не се казва кога и къде точно е бил убит. За момента няма коментар от страна на руското Министерство на отбраната.

Руските войски засилиха атаките за превземането на Северодонецк в Източна Украйна. Русия класифицира като държавна тайна смъртта на военни дори в мирно време.

Москва не е актуализирала официалните данни за убитите си военнослужещи в Украйна от 25 март, когато каза, че 1351 руски войници са били убити от началото на военната кампания на 24 февруари.

08:00 6.6.2022

Зеленски посети два града близо до фронтовата линия в Донбас

Украинският президент Володимир Зеленски се срещна в неделя вечерта с украински войници в източната Запорожка област, след което посети два града, намиращи се близо до фронтовата линия в източния регион Донбас - Лисичанск и Соледар, съобщи Ройтерс.

"Горд съм с всички, с които се срещнах, с всички, с които се ръкувах, с всички, с които контактувах и изразих своята подкрепа", заяви Зеленски след посещението.

Лисичанск е част от Луганска област, а Соледар - от Донецка област. Това са двете области съставляващи регионът Донбас, върху който през последните седмици се фокусира руското настъпление в Източна Украйна, припомня Ройтерс.

По-рано в неделя Киев заяви, че неговите сили са си върнали половината от ключовия град Северодонецк, припомня Франс прес.

18:17 5.6.2022

Русия ще атакува нови цели, ако Украйна получи от Запада ракети с по-голям обсег

Руският президент Владимир Путин заплаши, че Русия ще нападне цели, които не е удряла до момента, ако Западът изпрати ракети с по-голям обсег на Украйна.

17:56 5.6.2022

Сепаратистите в Донецк съобщават за 150 цивилни жертви

Сепаратистите от Донецка област в Източна Украйна съобщиха за близо 150 убити цивилни от началото на войната, предаде ТАСС.

Т. нар. Донецка народна република (ДНР), самопровъзгласена от бунтовниците, е регистрирала 145 загинали мирни жители за 109 дни, сред които седем деца. Данните не могат да бъдат потвърдени от независими източници.

Според сепаратистите жертвите са загинали при обстрел от страна на украинските въоръжени сили. Област Донецк е част от източния регион Донбас, където Русия е съсредоточила военните си действия през последните седмици в опит да "освободи" напулно региона.

14:08 5.6.2022

Украйна контролира половин Северодонецк

Въоръжените сили на Украйна контролират половината от територията на Северодонецк. Това съобщи ръководителят на регионалната администрация на Луганск Сергей Гайдай. По негови думи по-рано руски сили действително са заемали 70 процента от територията на града, но през последните два дни украинските военнослужещи успяват частично да възстановят изгубения контрол.

Според Гайдай са заловени осем руски военнослужещи. Руския все още не е коментирала тази информация. Ръководителят на регионалната администрация на Луганск добави, че Москва съсредоточила силите си в това превземе Северодонецк и магистралата Лисичанск-Бахмут.

14:04 5.6.2022

Николаев също е бил под обстрел сутринта

Освен Киев е имало ракетни атаки и в Николаев, съобщиха местните власти. Според щаба ракетите, изстреляни от руски самолети, са свалени и никой не е пострадал.

09:48 5.6.2022

Русия обстрелва Киев за пръв път от седмици

През нощта срещу неделя е имало експлозии в украинската столица Киев за първи път от няколко седмици, съобщиха украински власти.

„Няколко експлозии в районите Дарницки и Днепровски на столицата“, написа кметът на Киев Виталий Кличко в Telegram на 5 юни, като добави, че на място има спасители.

По думите на Кличко един човек е бил инжектиран, но не се съобщава за смъртни случаи. Причината за експлозиите не се уточнява. Въпреки че в града редовно се чуват сирени за въздушни нападения, там не е имало удари през последните няколко седмици, откакто Русия изтегли силите си от района, за да съсредоточи военните си усилия в Източен Донбас и Югоизточна Украйна.

09:39 5.6.2022

Боевете в Донецк са довели до пожар в исторически манастир

Дървена църква на исторически православен манастир в Източна Украйна е била разрушена при нова руска бомбардировка, съобщи украинският президент Володимир Зеленски в събота. Русия твърди, че не провежда боеве в района и обвинява украинските сили за огъня.

16:46 4.6.2022

Чуждестранният легион съобщи за жертви

Чуждестранният легион, който се бори на страната на Украйна и включва доброволци от различни страни, съобщи за смъртта на четирима свои бойци.

Според командирите на легиона граждани на Австралия, Германия, Холандия и Франция са убити в битки с руски войски. Имената, времето и обстоятелствата на смъртта им не се съобщават.

Чуждият легион е създаден със заповед на украинския президент Володимир Зеленски малко след началото на руската инвазия. Според украинските власти са получени около 20 хиляди заявления за присъединяване към редиците на легиона.

Русия твърди, че "стотици чуждестранни наемници" вече са загинали в битките в Украйна, вследствие на което притокът на доброволци към легиона е спрял.

Днес доброволци от Австралия, Бразилия, Грузия, Франция и други страни служат в състава му. През последните дни те се бият в Северодонецк, най-горещата точка на фронта в Донбас.

13:13 4.6.2022

Русия продължава въздушните атаки над Северодонецк

Британското министерство на отбраната съобщи, че руската въздушна активност остава висока над украинския регион Донбас. Руските самолети нанасят удари, използвайки както управляеми, така и неуправляеми боеприпаси.

Това стана ясно от ежедневния разузнавателен бюлетин на министерството, публикуван в Туитър. В него се казва също, че Русия е увеличила използването на въздушни атаки, за да засили настъплението си в Донбас.

„Увеличеното използване на неуправляеми боеприпаси доведе до широко унищожаване на застроени райони в Донбас и почти сигурно е причинило значителни съпътстващи щети и цивилни жертви“, написа министерството. Москва пренасочи фокуса на непредизвиканата си инвазия към източния регион Донбас, след като по-рано беше изтласкана от Киев.

12:57 4.6.2022

Украйна твърди, че си е върнала части от Северодонецк

Украинските сили са завзели част от град Северодонецк, съобщи областният управител на Луганск Сергей Гайдай. Северодонецк е една от малкото територии в източния украински регион Луганск, които все още не са превзети от Русия.

Според Гайдай украинските войски са си върнали 20% от територията, която са загубили в Северодонецк. Това стана ясно, след като по-рано в четвъртък той съобщи, че Русия контролира 80% от града. В събота Гайдай добави, че руските сили взривяват мостове през река Северски Донец, за да попречат на Украйна да вкара военни подкрепления и да достави помощ на цивилни в града.

Твърденията на Гайдай за върнатите територии не могат да бъдат потвърдени от независими източници.

10:09 4.6.2022

Украйна e във връзка със заловените войници от "Азовстал"

Украйна твърди, че разузнавателните служби на страната поддържат връзка със заловените бойци от "Азовстал" и че Киев прави всичко възможно, за да осигури освобождаването им.

Стотици украински войници са в плен на руските сили, след като напуснаха металургичния завод "Азовстал" в пристанищния град Мариупол миналия месец. „Чрез разузнавателните служби ние научаваме за условията, храненето им и възможността за тяхното освобождаване“, каза украинският вътрешен министър Денис Монастирски в телевизионния ефир късно вечерта на 3 юни.

Русия съобщи, че около 2500 украински войници са били задържани в завода. Украински официални лица и роднини на войниците призоваха Москва да третира мъжете като военнопленници. Киев иска те да бъдат върнати при размяна на затворници. Някои висши руски депутати поискаха някои от войниците да бъдат съдени.

10:00 4.6.2022

Русия обстрелва района на Одеса

Руската армия започна ракетни удари в събота сутрин над складовете на земеделско предприятие в региона на Одеса.

"Стратегическите авиационни самолети изстреляха X-59 (круизна ракета). Територията на земеделското предприятие и складовете бяха засегнати", съобщи украинското Оперативното командване "Юг" в изявление.

По предварителни данни двама души са ранени. В резултат на удара е започнал пожар, който вече е елиминиран от спасителите. На място работят разследваща и оперативна група.

17:12 3.6.2022

Германия излага на риск европейската сигурност, заяви Москва

Русия обяви, че Германия нарушава баланса на европейската сигурност със своята „ремилитаризация“. Това каза говорителката на Външното министерство на Москва Мария Захарова по повод предприетите от Берлин стъпки за увеличаване на военните разходи.

През седмицата канцлерът Олаф Шолц направи коментари в медиите, че заради инвазията на Русия в Украйна Германия скоро ще притежава най-голямата конвенционална армия сред европейските членове на НАТО.

„Берлин е начертал курс на ускорена ремилитаризация на страната. Как може да свърши това? За жалост това е добре известно от историята“, каза Захарова.

Германия планира да направи харч от 100 млрд. евро за въоръжените си сили, като заедно с това увеличи и процентът от БВП, който страната харчи на година, за да постигне изискванията на НАТО.

09:23 3.6.2022

200 хил. украински деца са отведени в Русия, твърди Зеленски. 60% от Лисичанск е унищожен

200 000 деца са сред украинците, които насила са били отведени в Русия от началото на войната. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски. Сред тях са такива, които са били настанени в сиропиталища, деца които са били отведени заедно с родителите си и такива, които са били отделени от семействата си.

„Нашите деца няма да станат собственост на окупаторите“, каза Зеленски и подчерта, че Украйна ще накаже всички престъпления, извършвани на нейна територия.

На фронта украинските сили съобщиха за известен напредък около защитата на Северодонецк. В същото време ситуацията в Донбас остава непроменена.

В Лисичанск, който е един от последните градове под украински контрол в източната част на страната, 60% от инфраструктурата и жилищните сгради са били унищожени, съобщиха от местната администрация. В града все още се намират 20 хил. жители.

„Цялата временно окупирана територия на нашата държава сега е зона на пълно бедствие, за което Русия носи пълна отговорност“, каза Зеленски по време на традиционния си брифинг.

07:26 3.6.2022

Украинските сили продължават да отбраняват Северодонецк, каза Зеленски

Украинските сили са постигнали определен успех срещу руските войски в Северодонецк, каза президентът Володимир Зеленски в обръщението си в четвъртък вечерта. Като цяло обаче военната ситуация в източния регион Донбас не се променя.

Украинските сили са блокирани в боевете за контрола на Северодонецк и други райони в Източна Украйна. Те очакват доставката на модерни ракетни системи от САЩ, но това може да отнеме седмици.

Войната вече е "война на изтощение", предупреди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в разговор с американския президент Джо Байдън.

"Войните по природа са непредсказуеми и затова трябва да сме готови за дълго бягане", каза Столтенберг пред репортери в Белия дом.

Войната най-вероятно ще приключи на масата за преговорите, но позициите по време на преговори са тясно свързани със ситуацията на бойното поле, каза още той.

Уличните сражения в Северодонецк продължават, въпреки че руските сили вече контролират по-голямата част от града.

Заредете още

XS
SM
MD
LG