Връзки за достъпност

Извънредни новини
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.

на живо Войната: Русия евакуира два района в Курска област

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

12:00 4.5.2022

Кой какво контролира в Украйна

Тази карта показва къде са съсредоточени руските сили в Украйна и кои са районите, които украинските сили са си върнали вследствие на контраофанзиви.

08:59 4.5.2022

Руски ракети са уцелили електрически подстанции в Лвов

Поне три руски ракети са уцелили електрически подстанции около Лвов вторник вечерта, съобщи Би Би Си. Вследствие на атаката части от града са останали без ток и вода.

Смята се, че ударите около Лвов се целят в железопътната мрежа, по която се осъществяват доставки на западно оръжие в Украйна. Това са първите руски атаки в западната част на страната от повече от седмица насам.

08:31 4.5.2022

Русия атакува западния град Лвов

Мощни експлозии са отекнали в западния украински град Лвов късно във вторник, съобщи УНИАН. Кметът на Лвов Андрий Садови потвърди, че е имало взривове, и призова местните жители да останат в укритията. Той съобщи за прекъсвания на електроснабдяването по места.

"По предварителна информация са нанесени ракетни удари по Лвовска област", каза ръководителят на Лвовската областна военна администрация Максим Козицки. Местни жители съобщават за пет експлозии.

Съобщава се и за удари по железопътни гари около Лвов. Националната железопътна компания на Украйна съобщи, че редица влакове в страната ще се движат със закъснение заради руски обстрел по гари.

Атаките са се случили въпреки съсредоточаването на руските военни действия в Източна Украйна.

23:47 3.5.2022

Путин издаде указ, позволяващ на Русия да прекратява износ и сделки

Русия може във всеки един момент да прекратява износа на продукти и суровини и едностранно да разваля вече сключени сделки с физически или юридически лица, обект на санкционен списък, който предстои да бъде издаден от Москва.

Това гласи новоиздаден от руския президент Владимир Путин указ, който влезе в сила във вторник. Предстои списъкът със санкционираните от Кремъл хора и организации да бъде изготвен до десет дни.

Путин аргументира указа си с “незаконни действия” на САЩ и западните им съюзници, които целят да лишат “Руската федерация, гражданите на Руската федерация и руските юридически лица от права на собственост или ограничаване на правата им на собственост”.

19:27 3.5.2022

Новите европейски санкции ще включват ембарго на руския петрол

"Работим върху шести пакет от санкции, които ще изключат повече банки от системата SWIFT, ще са насочени срещу източниците на дезинформация и ще засегнат вноса на петрол", написа във вторник в Туитър водещият европейски дипломат Жозеп Борел.

Очаква се председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен да представи в сряда предложените санкции, които ще включват поетапна забрана върху вноса на руски петрол до края на годината. Междувременно Словакия и Унгария заявиха, че няма да подкрепят ембаргото, тъй като са твърде зависими от руския внос на петрол.

18:55 3.5.2022

Великобритания отпуска нова военна помощ на Украйна за 300 млн. паунда

Великобритания предоставя на Украйна нова военна помощ в размер на 300 млн. паунда. Това обяви британският премиер Борис Джонсън по време на свое видеообръщение пред Върховната рада на страната във вторник. Помощта включва техника за водене на електронна война и радарна система за локализиране на артилерия.

"Имам едно послание към вас днес: Украйна ще победи, Украйна ще бъде свободна", каза той пред членовете на еднокамерния украински парламент, след като стана прав, докато звучеше химнът на страната.

17:44 3.5.2022

Руските войски щурмуват завода "Азовстал", в който все още има цивилни

Руските войски започнаха да щурмуват стоманодобивния завод “Азовстал” в украинския пристанищен град Мариупол, въпреки че се твърди, че вътре има още над 200 цивилни. Украинският център за стратегически комуникации към Съвета за национална сигурност и отбрана заяви в изявление от 3 май, че “руснаците се опитват да проникнат на територията на Азовстал“.

Асошиейтед прес цитира украински войници, защитаващи стоманодобивния завод, според които операцията на руските сили за щурмуване на последното убежище на съпротивата в града е в ход. Зам.-командирът на украинския полк “Азов”, Святослав Паламар потвърди тази информация пред “Украинска правда“.

Говорителят на руското Министерство на отбраната Вадим Астафиев междувременно каза, че украинските войници, укрепили се в завода, “излизат от бункерите и заемат огневи позиции на територията и в помещенията на завода“. Той добави, че руските сили и сепаратистите от самопровъзгласилата се Донецка народна република използват “артилерия и бойна авиация, [...] за да унищожат тези огневи точки“.

17:12 3.5.2022

ООН потвърди евакуацията на 100 души от завода "Азовстал" в Мариупол 

Около 101 души са били успешно евакуирани от стоманодобивния завод "Азовстал" в обсадения от руснаците южен украински град Мариупол, потвърди представител на хуманитарната служба на ООН във вторник.

“Благодарение на операцията 101 жени, мъже, деца и възрастни хора най-накрая успяха да напуснат бункерите под стоманодобивния завод Азовстал и да видят дневната светлина след два месеца“, каза Оснат Лубрани, хуманитарен координатор на ООН за Украйна.

Международният комитет на Червения кръст, който участва в операцията, също потвърди, че хора от района на завода в Мариупол са пристигнали в Запорожие във вторник.

12:33 3.5.2022

Кой какво контролира в Украйна

Тази карта показва разположението на руските сили, както и украинските контраофанзиви в Украйна.

11:35 3.5.2022

Над 200 цивилни все още остават в "Азовстал", твърди кметът на Мариупол 

Повече от 200 цивилни жители на обсадения от руснаците южен украински град Мариупол все още се крият в металургичния комплекс "Азовстал", каза кметът на града Вадим Бойченко във вторник.

По думите му около 100 000 души към момента продължават да живеят в Мариупол, чието население наброяваше около 400 000 души преди началото на руската инвазия на 24 февруари.

Група от около 100 цивилни бяха евакуирани от града към югоизточния град Запорожие на 1 май, но след това евакуацията от Мариупол спря заради подновените руски атаки срещу “Азовстал”.

Междувременно руската държавна информационна агенция ТАСС цитира Министерството на отбраната на 3 май, че повече от 1 милион души, включително близо 200 000 деца, са били отведени от Украйна в Русия през последните два месеца.

11:21 3.5.2022

Командир от руската Национална гвардия е първият заподозрян за убийства в Буча

Украинската прокуратура обяви името на първия руски войник, заподозрян за убийства на цивилни жители на град Буча. Това е Сергей Колоцей, командир на подразделение на Националната гвардия на Русия. Според събраните до момента доказателства той е отговорен за убийствата на четирима невъоръжени мъже в Буча, извършени на 18 март, както и за измъчването на друг цивилен.

08:44 3.5.2022

Германия вече подкрепя европейско ембарго върху руския нефт

Досега Германия демонстрираше предпазливост по отношение на икономическите последици от евентуалното налагане на ембарго върху вноса на руски нефт в Европейския съюз, но двама нейни министри дадоха знак за промяна в позицията на страната.

07:26 3.5.2022

Ракетен удар срещу Одеса уби дете

Ракетен удар срещу украинския град Одеса уби 14-годишно момче и рани 17-годишно момиче, съобщи президентът Володимир Зеленски. Украйна обвини Русия за атаката от понеделник вечерта.

“Какво е това? Защо? С какво тези деца и общежитието им заплашиха руската държава”, каза Зеленски, цитиран от Би Би Си.

В понеделник вечерта местните власти в Одеса съобщиха, че жилищна сграда и разположената до нея църква са пострадали от руска ракетна атака. Информацията за жертви и ранени не може да бъде независимо потвърдена.

Два дни по-рано украинските власти съобщиха, че пистата на летището в Одеса е била унищожена от ракетен удар.

13:25 2.5.2022

Русия възобнови атаките срещу „Азовстал“

Русия е възобновила атаката си срещу металургичния комбинат „Азовстал“ в Мариупол, съобщи Би Би Си като се позовава на информация от командира на украинската национална гвардия Денис Шлега. По думите му „обстрелът е продължил, след като автобусите за евакуация са тръгнали“.

„Прекратяване на огъня беше обявено за последните два дни по време на операция по евакуация на цивилни“, каза Шлега. „Два дни минаха тихо. Веднага щом последният цивилен напусна завода, започнаха обстрели с всякакви оръжия“.

Според Шлега в предприятието са останали няколкостотин цивилни, заедно с около 500 ранени войници. Очаква се в понеделник евакуирани цивилни да пристигнат в украинския град Запорожие.

11:58 2.5.2022

Кой какво контролира в Украйна

Тази карта показва разположението на руските сили, както и украинските контраофанзиви в Украйна.

08:37 2.5.2022

Около 100 души са евакуирани от "Азовстал"

Около 100 украински цивилни са евакуирани от обсадения завод за стомана „Азовстал“ в украинския пристанищен град Мариупол на 1 май. Това каза украинският президент Володимир Зеленски. По-рано от ООН потвърдиха, че там се извършва "операция за безопасно преминаване". „Благодарим на нашия екип! Сега те, заедно с [ООН], работят по евакуацията на още цивилни от предприятието “, каза Зеленски в Twitter. Евакуираните ще бъдат извозени до град Запорожие.

16:54 1.5.2022

Започна евакуация от Мариупол

В ход е операция за евакуация на цивилни граждани от южния пристанищен град Мариупол, съобщи говорител на ООН. По-рано Русия съобщи, че групи от 25 и 21 души са били евакуирани от района близо до стоманодобивния завод "Азовстал", последната останала част от града под контрола на украинските войски. Информацията беше потвърдена и от украинска страна.

„Конвоят за евакуация на цивилни тръгна на 29 април, измина около 230 километра и стигна до завода в Мариупол в събота сутринта, местно време", съобщиха от Международния комитет на червения кръст. От там обясняват, че не могат да споделят повече подробности, "докато ситуацията не позволи, тъй като това би могло сериозно да застраши безопасността на цивилните и конвоя“.

В града все още има около около 100 000 жители, които живеят без вода, газ или комуникации.

09:49 1.5.2022

Русия обстрелва летището в Одеса

Пистата на летището в Одеса е унищожена след руска ракетна атака. Украинското оперативно командване съобщи, че тя вече е неизползваема. Областният управител на Одеса Максим Марченко каза, че ракетата е изстреляна от окупирания от Русия полуостров Крим. Няма данни за пострадали.

08:52 1.5.2022

Група от около 20 цивилни граждани са напуснали обсаденото стоманодобивно предприятие „Азовстал“ в Мариупол, съобщи Би Би Си. Те са първата група, която успява да излезе, след като руският президент Владимир Путин разпореди огромната индустриална зона да бъде блокирана така, че „дори муха да не може да избяга“.

17:05 30.4.2022

Заровени тела на трима мъже с вързани ръце са открити близо до Буча, съобщи украинската полиция

Телата на трима мъже, видимо измъчвани и след това застреляни, са открити днес в яма близо до Буча, съобщи киевската полиция, цитирана от Франс прес.

Тримата са били с вързани ръце и завързани очи.

„Жертвите са били дълго измъчвани…Накрая всеки от тях е бил застрелян в слепоочието“, посочи в съобщение началникът на полицията в украинската столица Андрий Небитов. Той уточни, че ръцете на мъжете са били вързани, те са били с превръзки на очите, а устата им е била запушена.

Тази информация не е потвърдена независимо.

Екзекуциите по време на война се смятат за военнопрестъпление. Украйна от седмици събира сведения за извършвани актове на жестокост от руската армия в Украйна.

Заредете още

XS
SM
MD
LG