Връзки за достъпност

Извънредни новини
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия

на живо Войната: Сателитни снимки показват разрушенията след удара по руски военен склад

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

19:04 25.4.2022

Руски ракети удариха пет железопътни гари

Пет железопътни гари в Централна и Западна Украйна са били ударени от руски ракети, съобщиха властите в Киев.

“Руските сили продължават систематично да разрушават железопътната инфраструктура”, написа Олександър Камишин, ръководителят на украинските железници. “Тази сутрин в рамките на един час пет железопътни гари в Централна и Западна Украйна попаднаха под обстрел.”

Една от атаките е била срещу железопътна гара близо до западния град Лвов.

Би Би Си съобщи, че при атаките са загинали поне петима души

14:31 25.4.2022

Русия обяви коридор за евакуация на цивилните от "Азовстал"

Обявеният от Русия хуманитарен коридор за евакуация на цивилните от обсадения металургичен комплекс “Азовстал” в Мариупол се провали, съобщи Би Би Си.

Министерството на отбраната на Русия обяви коридор за евакуация на хората в завода в 14 часа местно време в понеделник. Вицепремиерката на Украйна Ирина Верешчук обаче каза, че устаноявяването на хуманитарен коридор не е било обсъждано с Киев.

“За съжаление, днес няма споразумения за хуманитарни коридори от Азовстал, написа Верешчук в Телеграм. Коридорът, който Русия обяви, не осигурява сигурност и следователно не е хуманитарен коридор.

В металургичния завод “Азовстал” се укриват около 1000 души, сред които има и цивилни. Руската армия първо се опита да превземе завода, а после обяви пълна блокада. Това не е първият опит да се организира евакуацията на хората. Предишните опити пропадаха, а Украйна обвинява за това руските сили, които не спазват обявеното примирие.

13:03 25.4.2022

Русия отбелязва "незначителен напредък" в Донбас

Русия отбелязва незначителен напредък в Донбас, съобщи Министерството на отбраната на Великобритания, като се позова на разузнавателни данни. Преди седмица руската армия започна мащабна офанзива в Източна Украйна, която цели пълна окупация на региона Донбас.

“Русия не е постигнала значителен пробив“, посочи британското министерство в Туитър. “Украинската отбрана в Мариупол също изтощи много руски военни часто и намали тяхната бойна ефективност.”

Според Лондон Русия се опитва да скрие мащаба на загубите си в Украйна и за това свидетелства предложението на руското министерство на отбраната военната администрация, а не гражданската администрация, да следи компенсациите на семействата на убитите войници.

12:48 25.4.2022

Пожар избухна в петролна база в Русия

Пожар избухна в понеделник сутринта в петролна база в руския град Брянск. Руските власти досега посочват причината за пожара и съобщават, че нямат намерение да евакуират района.

Местни медии съобщиха за инцидента рано сутринта в понеделник. Сателити на НАСА показват два пожара в района, където се намира петролна база на руската държавна компания “Роснефт”.

Брянск се намира на 110 км от границата на Русия с Украйна. Засега няма данни пожарът да е свързан с войната, която Русия започна срещу Украйна. Преди седмици Москва обвини Киев в нападение срещу региона на Брянск. До момента руските власти не са разпространили такава версия за пожара в понеделник.

12:17 25.4.2022

САЩ ще предоставят допълнителна военна помощ на Украйна

САЩ ще предоставят над 700 млн. долара допълнителна военна помощ за Украйна. Половината от парите ще отидат директно за Киев, а другата половина ще бъде разпределена между държави от НАТО и партньори от региона. Освен това Вашингтон ще продаде амуниции на стойност 165 млн. долара на Украйна.

09:40 25.4.2022

Антъни Блинкен и Лойд Остин посетиха Киев

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и секретарят по отбраната Лойд Остин посетиха Киев и се срещнаха с украинския президент Володимир Зеленски. Те са най-високопоставените представители на американската администрация, които бяха столицата на Украйна след началото на непредизвиканата руска агресия.

Лойд Остин, Володимир Зеленски и Антъни Блинкен
Лойд Остин, Володимир Зеленски и Антъни Блинкен

09:29 25.4.2022

Украйна предлага преговори с Русия в "Азовстал"

Украйна провеждане на специален кръг мирни преговори с Русия в обсадения металургичен комплекс “Азовстал” в Мариупол, съобщи Би Би Си.

Съветникът на украинския президент Олексий Арестович каза, че разговорите може да се съсредоточат върху спирането на огъня и решаването на съдбата на войниците и цивилните хора, които се укриват в комплекса.

“Азовстал” е последната отбранителна линия на пристанищния град Мариупол. Там се укриват около 1000 души, сред които има и деца.

16:53 24.4.2022

Зеленски е обсъдил с Ердоган ситуацията в Мариупол

Украинският президент Володимир Зеленски е провел телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в неделя. Това става ясно от публикация на Зеленски в Туитър. Той пише, че темата на разговора е била необходимостта от незабавна евакуация на цивилното население в Мариупол, включително и на територията на металургичния завод "Азовстал".

Зеленски подчертава, че разговорът се е провел в навечерието на предстоящия разговор между Ердоган и Путин. "Обсъдихме хода на процеса на преговори, координацията с Турция и други страни на гаранции за сигурност за страната ни. Повдигнахме въпроси относно защитните способности на Украйна и заплахата от световна продоволствена криза поради блокирането на навигацията в Черно море", написа още Зеленски.

13:52 24.4.2022

Продължава обстрелът над Мариупол и "Азовстал". Русия разполага нови ракетни системи до границата

Руски балистични ракетни системи „Искандер“ са разположени на 60 километра от границата с Украйна. Това съобщи в неделя сутринта генералният щаб на въоръжените сили на Украйна. Съобщава се и за разположени допълнителни руски военни сили в района на Белгород.

Междувременно се засилват сраженията в районите Северодонецк, Кураховски и Попасни. По посока Мариупол руските войски продължават обстрела, въздушните удари и блокадата на украински военни и цивилни в металургичния завод „Азовстал“.

12:16 24.4.2022

Зеленски очаква първо посещение на Блинкен и Остин след началото на руската инвазия

Украинският президент Володимир Зеленски ще се срещне в неделя с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и министърът на отбраната Лойд Остин в Киев. Това съобщи Зеленски в събота вечер в свое видеоизявление.

Информацията не е потвърдена от Белия дом. В случай че се състои, това би била срещата на най-високо ниво между Киев и Вашингтон от началото на войната в Украйна на 24 февруари.

По думите на Зеленски фокусът на срещата е осигуряването на допълнителна военна помощ. Украинският президент също изразява надежда, че срещата може да е първа стъпка към бъдещо посещение на американския президент Джо Байдън.

11:43 24.4.2022

Украинските власти предупреждават, че Русия възнамерява да проведе референдум в Запорожка и Херсонска област, подобно на тези в Донецк и Луганск през 2014 г. Русия вече е сменила повечето кметове в окупираните южни части на Украйна със свои симпатизанти, като се увеличават и сведенията за украинци, насилствено преместени в Русия.

11:33 24.4.2022

Украинските военни са убили двама руски генерали, твърди Киев

Украинските военни са унищожили руски команден пункт в Херсон в събота, съобщи Асошиейтед прес. Южният град беше превзет от руските сили в началото на войната. Твърдението не може да бъде потвърдено от независими източници.

Според изявление на украинското военно разузнаване двама генерали са били убити, а един е бил тежко ранен.

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Олексий Арестович каза в онлайн интервю, че в командния център е имало 50 висши руски офицери по време на атаката. Тяхната съдба е неизвестна. Руските власти не са коментирали.

11:04 24.4.2022

Осем души са загинали при руски атаки в Луганск, твърди областният управител

Осем души са били убити и други двама са ранени по време на руските бомбардировки в Източна Украйна. Това написа в неделя украинският областен управител на Луганска област Сергей Хайдай в Телеграм.

По негови думи шестима са загинали в Хирске и Золоте, които бяха бомбардирани в събота, а други две жени са намерени сред руините на съборена къща в Попасна, който беше ударен преди дни. Според Хайдай е била унищожена и полицейска централа в Северодонецк.

Русия съсредоточи военните си действия в източните региони Донецк и Луганс като част от нов втори етап на войната в Украйна. Това стана, след като по време на първия руските войски не успяха да завладеят северните части на страната.

21:31 23.4.2022

Украйна ще напусне преговорите с Русия, ако украинците в Мариупол бъдат избити

Украйна ще се оттегли от мирните преговори с Русия, ако укриващите се украинци в металургичния завод “Азовстал” в Мариупол бъдат избити и Москва проведе “псевдореферендуми”, за да създаде “псевдорепублики” в окупираните от нея територии.

Това каза на пресконференция в Киев в събота вечерта украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Макар че руският държавен глава Владимир Путин нареди войските му да не щурмуват “Азовстал” в четвъртък, в събота укринските власти съобщиха, че атаките са подновени. Междувременно полкът “Азов” разпространи видео от бункер в завода, пълен с жени и деца, които молят да бъдат евакуирани.

Хуманитарните коридори от Мариупол към Запорожие обаче са затруднени от продължаващите руски обстрели. Кметството на пристанищния град съобщи е събота, че планираната за деня евакуация на около 200 цивилни с автобуси е била отменена, защото руски войници са разпръснали хората заради предстоящ обстрел.

Други градове и селища в Южна и Източна Украйна също бяха подложени на обстрели. Тримесечно бебе е сред общо шестимата загинали, след като руски сили изстреляха крилати ракети по Одеса, съобщи АП, като цитира изявление на украинските власти.

19:45 23.4.2022

Планирана евакуация на цивилни от Мариупол беше отменена в събота заради руски обстрел

Планирана в събота евакуация на цивилни жители на почти напълно унищожения южен град Мариупол е била отменена, съобщиха в Телеграм от местното кметство.

Според информацията на местната власт около 200 души са се събрали на сборен пункт в града, за да бъдат евакуирани с автобус до Запорожие.

Те обаче са билиразпръснати от руски сили, които са ги предупредили за предстоящ обстрел.

18:35 23.4.2022

Одеса е била обстреляна с ракети, съобщиха украинските власти

Южният украински пристанищен град Одеса е бил обстрелян с ракети, обявиха местните власти. Пострадала е многоетажна жилищна сграда, съобщи украинската информационна агенция УНИАН.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба осъди Русия заради предполагаемото нападение. Москва засега не е коментирала обстрела.

Най-малко петима души са загинали при атаката, включително тримесечно дете, съобщиха от кабинета на украинския президент Володимир Зеленски. Други 18 са ранени.

18:04 23.4.2022

Русия подлага на денонощен обстрeл Луганска област, твърди местната власт

Областният управител на Луганска област съобщи, че всички градове в областта са подложени на денонощен руски обстрел, който постоянно се ожесточава, предаде Ройтерс. Той добави, че украински сили напускат някои населени места, за да се прегрупират, но не става дума за сериозен обрат във военните действия.

Междувременно руското министерство на отбраната съобщи, че противовъздушните му сили са свалили украински щурмови самолет Су-25 и две тактически ракети "Точка-У", предаде ТАСС. Той добави, че снощи са били унищожени и 15 украински безпилотни летателни апарати, включително един "Байрактар ТБ-2" в Николаевска област.

Говорителят на министерството на обраната генерал-майор Игор Конашенков обяви, че руската авиация снощи е нанесла удари по 66 военни обекта в Украйна, включително по три склада за ракетно-артилерийско въоръжение и три командни пункта.

17:50 23.4.2022

Украинският полк "Азов" пусна видео от бункер в Мариупол, пълен с жени и деца

Украинският полк “Азов”, който организира отбраната на обсадения от руските сили южен пристанищен град Мариупол, разпространи в събота видео от подземен бункер в металургичния завод “Азовстал”, пълен с жени и деца, съобщи Би Би Си. Комплексът е последната част от града, която все още не е под контрола на руснаците.

15:28 23.4.2022

Обсаденият завод "Азовстал" в Мариупол отново е атакуван от руснаците, твърди Киев

Металургичният завор "Азовстал", който се превуърна в убежище на последните защитници на южния пристанищен град Мариупол в Украйна, отново е подложен на руски атаки, съобщи съветник на президента Володимир Зеленски.

Олексий Арестович съобщи в свой видеозапис, че Москва е възобновила въздушните си удари и опитите си да щурмува огромния индустриален комплекс.

Засега няма независимо потвърждение на твърдението на Арестович, пише Би Би Си, уточнявайки, че ако Русия действително е възобновила атаките си срещу "Азовстал", това ще е знак, че е възприела нова тактика.

В четвъртък президентът Владимир Путин отмени планирания щурм срещу металургичния завод, нареждайки на военния си министър Сергей Шойгу руските сили напълно да блокират комплекса.

11:04 23.4.2022

Шефът на ООН се среща с Путин и Зеленски следващата седмица 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще се срещне с президентите на Русия и Украйна следващата седмица.

Очаква се във вторник Гутериш да разговаря с руския лидер Владимир Путин и да има работна среща и обяд с външния министър на страната Сергей Лавров в Москва.

Два дни по-късно той заминава за Киев, където ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски и външния министър Дмитро Кулеба.

Това става на фона на критиките, че генералният секретар на ООН трябва да поеме по-активна роля в посредничеството за разрешаване на конфликта.

В писма до двамата лидери чрез техните мисии на ООН той призова за обсъждане на "спешни стъпки за постигане на мир в Украйна и бъдещето на многостранността". И Русия, и Украйна са сред основателите на ООН.

Заредете още

XS
SM
MD
LG